Kniha Jan Šmíd - Photography

Jan Šmíd - krajinářský fotograf - držitel nejvyššího fototitulu Master QEP - vydává svou první knihu. Reprezentativní publikace o luxusním rozměru 230*325 mm představí jeho tvorbu z Čech, Norska a Itálie. Podpořte zakoupením vznik této jedinečné knihy!

  • Jak krkonošští čerti mlhu vařili, Česká republika

  • Jihomoravská rošáda, Česká republika

  • Jizerský podzim, Česká republika

  • Sluneční cesta, Lofoty, Norsko

  • Jarní sjezdovka, Česká republika

  • Štíty hor, co nejdou překlenout, Dolomity, Itálie

  • Chaloupky v červené, Lofoty, Norsko

  • Diváci, Lofoty, Norsko

  • Tyrkysová Sardínie, Itálie

  • Okno do světa, Sardinie, Itálie

  • Severská pláž, Lofoty, Norsko

  • Letní čas, Dolomity, Itálie

  • Titulní strana knihy JAN ŠMÍD / PHOTOGRAPHY

EUR 540
pledged of EUR 3,975

13%

13% completed

14 contributors pledged

Literature

Vrchlabí, Královéhradecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Oct 25, 2020 at 12:23.

Show all rewards

Kdo je Jan Šmíd?

Jan Šmíd je fotograf, krajinář. Je jedním ze tří Čechů, kteří jsou nositeli nejcennějšího a nejprestižnějšího fotografického titulu Master QEP (Master Qualified European Photographer udělovaný Federation of European Photographers v Bruselu). Zatím za své fotografie dosáhl celkového počtu 130 medailí a ocenění, které pro sebe, ale zejména pro českou fotografii vybojoval na mezinárodních fotografických soutěžích.

Jane, pověz ale něco o sobě Ty sám...

„Fotografování se nevěnuji od svého narození, jak někteří kolegové s humorem a nadsázkou uvádějí. Ani se fotografování nestalo „láskou na první pohled“. Popravdě nevím, co všechno jsem měl v roce 1979 v kolébce, když jsem přišel na svět, ale fotoaparát to určitě nebyl. Dokonce jsem dlouhou dobu fotografování okázale ignoroval anebo jsem pouze příležitostně „cvakal“ zážitky z dovolených. S nástupem mobilů, jimž ve výbavě nechyběl několika megapixelový fotoaparát, jsem si dokonce pochvaloval, že zanedlouho nebudou fotoaparáty vůbec potřeba a vše nahradí mobil. V té době pro mě byla veškerá fototerminologie zcela neznámá a ISO bych nejspíše považoval za cizí sprosté slovo. Pak jsem si ale pořídil na dovolenou svůj první fotoaparát, který měl „ten zůům“ a hodně „těch megapixelů“ a taky první odbornou publikaci o focení. A tím to začalo.“

Proč jsou Tvé fotografie tak výjimečné?

„Věnuji se panoramatické krajinářské fotografii. Zejména v Česku, Norsku a Itálii. Drtivou většinu aktuálních fotografií pořizuji z několika podkladových snímků (někdy i desítek či stovek) a zaměřuji se kromě klasické denní fotografie i na fotografii noční krajiny a hvězd. Focení mě opravdu zcela pohltilo, což mělo za následek i tu skutečnost, že jsem začal lektorovat krajinářské workshopy, organizovat zahraniční fotoexpedice a provozuji vlastní Individuální Fotografickou Školu (IFŠ). V mé další fotografické tvorbě mě podněcují i úspěchy na mezinárodních fotografických soutěžích.“

Za Tvé jméno připojuješ titul Master QEP. Co to znamená?

„QEP (Qualified European Photographer) je jeden z nejprestižnějších fotografických titulů, který lze získat. Uděluje ho Federation of European Photographers a cesta k němu je sakra trnitá. Končí velmi přísným tříkolovým posuzování sady 12 tisků. Za poslední roky se hodnocení komisí velmi zpřísnilo a úspěšnost je v krajinářské fotografii opravdu mizivá. V roce 2017 jsem tak uspěl jako jediný krajinář z celé Evropy a současně jako jediný zástupce ČR. Krajinářský QEP u nás historicky za dvě desetiletí získali doposud pouze čtyři fotografové. QEP – v krajinářské fotografii – jsem pro Českou republiku vybojoval po dlouhých 12 letech… Dalším zlomem bylo léto roku 2018, kdy se mi podařilo získat titul Master QEP (Master Qualified European Photographer). To je nejcennější a nejprestižnější fotografický titul, který lze získat a taktéž ho uděluje Federation of European Photographers. Z potencionálních 70 tisíc zájemců získalo, historicky za cca 30 let, titul MQEP doposud jen 70 fotografů! Já mám tu čest být jedním z nich.“

Pověz nám něco o plánované knize...

"Nyní nazrál čas, aby vydal svou knižní prvotinu. Vydává ji regionální nakladatelství Green Mango se sídlem ve Vrchlabí. Jeho majitelka - Zdeňka Drahná - přišla s návrhem vydat knihu v takové podobě, aby byla opravdu výjimečná. Odpovídá tomu i rozměr knihy 230*325 mm, rozsah 280 stran, tisk na křídovém papíře, v tvrdé knižní vazbě s vazbou při horním okraji. Knihu jsme rozdělili do tří kapitol, které odpovídají třem oblastem, kde hodně fotím. Čtenáři tam tedy najdou fotografie z Čech, Norska a Itálie. Navíc u každé fotky si mohou přečíst její příběh, krátký popis a zejména technické parametry, jak vznikla. A to jak česky, tak anglicky, protože knihu od začátku připravujeme jako dvoujazyčnou. Kniha vyjde 18. listopadu a věřte mi, že poslední týdny na jejím vzniku pracujeme - já i celý tým nakladatelství - každý den. Tato kniha mi dělá obrovskou radost už nyní, když vzniká. O to více se těším, že potěší čtenáře, až ji budou číst. Snažíme se totiž, aby se opravdu vymykala z běžné knižní produkce jak svým obsahem, grafickou podobou, tak i zpracováním. Kniha, kterou si kupujete, se stane ozdobou Vaší knihovny. Pokud ji plánujete jako dárek, tak určitě udělá radost."

Jak vlastně bude vypadat její titulní strana?

Dlouho jsme volili, jako fotografii použít na titulní stranu. Nakonec jsme se rozhodli pro snímek polární záře. Proč? Polární záře v sobě pro nás skrývá cosi tajemného, pomíjivého a přitom krásného. Navíc fotografové vědí, že nafotit dobře polární záři je velmi nesnadné. Přímo šílené. A tahle byl opravdu šílený projekt....

Když jsem vylezl po hodině a půl na horu nad Sorvagenem, rozhodl jsem se, že když už budu fotit polární záři, tak ať to stojí za to. Kompozičně mě oslovil úhel záběru přes 180°. Ale nafotit takto široké noční panoráma krajiny a k tomu velmi rychle se měnící polární záři, to byla velká výzva. Už když jsem se do focení pustil, smál jsem se sám sobě, jakou blbost jsem si vymyslel a že takové panoráma nesloží ani kouzelník Čáryfuk. Vzhledem k rychlosti, jakou se polární záře měnila, a k nutnosti pořídit průměrované expozice, expoziční bracketing a víc rovin zaostření jsem musel přistoupit k metodě focení, kterou jsem si vymyslel a pojmenoval ji jako „variabilní focus bracketing“. V zásadě spočívá v tom, že ačkoliv je fotografie finálně ze tří rovin zaostření, tak reálně jich bylo 10.

A samozřejmě nemusím mluvit o tom, že práce v terénu při pořízení dat byla velmi složitá, nicméně to byla procházka růžovým sadem oproti tomu, co mě čekalo u počítače. Ale nakonec jsem tuto náročnou bitvu dobojoval a můžu jen doufat, že úspěšně.

Panoráma složené ze 70 fotek (21 expozic plošně ve dvou řadách + 3* expoziční bracketing, průměrované expozice, 3 roviny zaostření).

Jak bude vypadat sazba?

Sazbu jsme připravili tak, aby fotografie měly co největší prostor a doplňkové texty v české a anglickém jazyce je vhodně doplňovaly.

Však se sami podívejte na pár ukázkových dvoustran...

News

Nov 3, 2020 A je to venku!!!

Vážení přátelé, kniha Jan Šmíd / Photography, o kterou jste projevili zájem, je hotová. Příští týden začínáme s distribucí. Přestože projekt na hithitu nakonec neuspěl, tak stále existuje možnost, že knihu i s odměnami, které vás v rámci kampaně zaujaly, dostanete. Stačí, když napíšete na…

More

Project links

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 50 from 50
    Jsem mecenáš umění

    Umění je hodnota, která Vás oslovuje. Knihu sice vlastnit nepotřebujete, ale je Vám potěšením podpořit její vznik. A my Vám za to děkujeme.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 3.94
    (CZK 99)
  • remaining 46 from 50
    Kniha za zvýhodněnou cenu

    Kniha, kterou kupujete, bude výjimečná. A vy ji získáváte za zvýhodněnou cenu. 

    Knihu si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám ji zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 31.76
    (CZK 799)
  • remaining 46 from 50
    Kniha za zvýhodněnou cenu a navíc s autorským podpisem

    Přejete si mít jedinečný kousek do své knihovny s autorovým podpisem? Pokud ano, tak je toto Vaše správná volba. 

    Knihu si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám ji zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 33.75
    (CZK 849)
  • remaining 50 from 50
    Kniha a plakát formátu A2 fotografie z titulní strany

    Knížka v knihovně je fajn, ale až teprve jedinečná fotografie na stěně Vám denně připomene, jak krásně je na světě. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy.

    Knihu a plakát si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 35.74
    (CZK 899)
  • remaining 49 from 50
    Kniha a podložka pod myš s motivem fotografie z titulní strany

    Chcete být denně v kontaktu s Janovými krásnými fotografiemi? Pracujete na počítači? Pak podložka pod myš s nádhernou polární září je tím pravým dárkem pro Vás. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy.

    Knihu a podložku pod myš si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 35.74
    (CZK 899)
  • remaining 49 from 50
    Kniha a puzzle s motivem fotografie z titulní strany

    Jste hraví? Pak Vás tato položka nadchne. Kniha potěší a 80 puzzlíků zabaví. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy.

    Knihu a puzzle si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 35.74
    (CZK 899)
  • remaining 48 from 50
    Dvě knihy za neodolatelnou cenu

    Jedna kniha pro Vás, druhá pro někoho jiného. Výborná volba. Konec konců Vánoce se blíží…

    Knihy si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 51.64
    (CZK 1,299)
  • remaining 28 from 30
    Kniha a tiskový arch formátu 70 x 100 cm s autorovým podpisem

    Nejvyšší kvalitu tisku a správnou barevnost si profesionální fotograf ladí přímo u ofsetového stroje v tiskárně. První tiskové archy se správnou barevností odsouhlasí svým podpisem a teprve pak se začíná tisknout finální podoba knihy. Vy máte možnost získat tyto jedinečné nátisky s podpisem autora do své sbírky.  

    Knihy si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 51.64
    (CZK 1,299)
  • remaining 20 from 20
    Pět knih s výjimečnou množstevní slevou

    Máte velkou rodinu a všechny potřebujete podělit stejným dárkem, aby se nehádali? Pět knih by Vám mohlo stačit, co myslíte?

    Knihy si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 119.06
    (CZK 2,995)
  • remaining 12 from 12
    Kniha a jednodenní intenzivní fotografický kurz Krkonoše

    Chcete zkusit fotit jako Jan Šmíd? Vydejte se s ním na jednodenní intenzivní fotografický kurz do našich nejvyššího hor. Zážitek to bude nezapomenutelný. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy s autorským podpisem a dárkový certifikát na fotografický kurz.

    Kurz se uskuteční na jaře 2021 (duben/květen). Konkrétní termín bude upřesněn. 

    Knihu a dárkový certifikát si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 134.72
    (CZK 3,389)
  • remaining 20 from 20
    Kniha a libovolná autorova fotografie z knihy na malířském plátně

    Exkluzivní položka, exkluzivní možnost. Ke knize si nechte vyrobit na malířském plátně libovolnou fotografii z této knihy. Obraz do rozměru 50 cm kratší strany, delší strana dle formátu zvolené fotografie, bude ozdobou Vašeho interiéru, u které se zastaví každá návštěva. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy s autorským podpisem. 

    Knihu a obraz si můžete vyzvednout osobně (Praha, Hradec Králové, Pardubice) nebo Vám je zašleme poštou (poštovné je již v ceně).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 238.48
    (CZK 5,999)
  • remaining 10 from 10
    Jsem velký mecenáš umění

    Chcete se finančně podílet na vzniku této knihy? Pokud ano, bude nám potěšením poděkovat Vám na speciálním děkovném listu, který bude vložen v každé knize. Samozřejmě jako poděkování získáte jeden výtisk knihy s autorským podpisem. 

    Knihu Vám doručíme osobně nebo poštou.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 397.54
    (CZK 10,000)