Pozorovací úl

Velký ojedinělý pozorovací úl, kde z blízka uvidíte přirozené včelí dílo. Úl vytvořil umělecký architekt a profesor z UMPRUM, Karel Čapek. Úl osazený včelstvem bude k vidění od jara 2021, v Praze 20-Horních Počernicích.

  • Výstava TAJEMSTVÍ VČEL

  • Výstava TAJEMSTVÍ VČEL

  • Výstava TAJEMSTVÍ VČEL

  • Výstava TAJEMSTVÍ VČEL

  • Příměstský tábor VČELY VŠEMI STALETÍMI

  • Jinonice - včelín s apiterapeutikem

  • Jinonice - včelín s apiterapeutikem

  • Pozorování včel

  • Včelí kruhové centrum Stoliň,Praha-Horní Počernice

  • Pozorovací úl - Praha, Horní Počernice

  • Pozorovací úl - Praha, Horní Počernice

  • Pozorovací úl - Praha, Horní Počernice

  • Svíčky s motivem na přání

  • Náš med - klasický nebo se světelným kořenem

  • Náš med - klasický nebo se světelným kořenem

  • Pohlednice - 2 z celkových 4 motivů

  • Pohlednice - 2 z celkových 4 motivů

  • Včelí kruhové centrum Stoliň,Praha-Horní Počernice

  • Léčivé substance a světlo včel

EUR 2,738
pledged of EUR 2,371

115%

115% completed

115 contributors pledged

Ecology, Education

All or nothing. Project finished on Oct 17, 2020 at 17:15.

Show all rewards

Jak to začalo

Potkali jsme se na své cestě …. Skupina lidí se zájmem o včely. Někteří již aktivní včelaři, jiní zaujati tajemstvím včel. Rádi si klademe otázky, učíme se jeden od druhého, vedeme dialogy.
Zrodila se myšlenka apiterapeutického místa, kde by se při práci u včel potkávali lidé a nechávali na sebe působit jejich léčivou sílu. Kde by se učily děti i dospělí šetrnému přístupu ke včelám a naší Zemi. Kde bychom společně potkávali, tvořili, vyráběli, malovali a zpívali. To vše se postupně dělo od roku 2015.

Co je náš cíl?

Vytvořit vzdělávací centrum zaměřené na vzdělávání dětí i dospělých a osvětovou činnost v oblasti apiterapie, včelaření, antroposofie a péče o krajinu, na chov včel podle zásad biodynamického zemědělství, na propojování komunit při společné práci a prožívání radosti. Zkrátka poodhalit tajemství včel malým i velkým, prostřednictvím vzdělávacích a uměleckých projektů. Naučit se spojovat myšlení s moudrostí srdce. Na včelách je fascinující skutečnost, že vás mohou neustále překvapovat svou činností, rozhodnutími, reakcemi na vnější podmínky. V pozorovacím úlu bude možné vidět jejich přirozené dílo, s minimálními zásahy včelaře. A to, co uvidíte jeden rok, může být zcela odlišné od toho, co vás čeká za rok. Stejně jako v životě člověka a lidských společenství.

Detaily

Pozorovací úl vytvořený akademickým sochařem Karlem Čapkem je ojedinělý v tom, že lze pozorovat včely s volnou, přirozenou stavbou jejich díla ve velmi velkém prostoru. Úl je již umístěn na pozemku v Praze -  Horní Počernice, naproti ZŠ Chvaly, v rámci vznikajícího Včelího Kruhové Centra Stoliň. Z jednoho nápadu se stal takřka megalomanský projekt a umělecké dílo. Po jeho realizaci následovalo vyčíslení práce a užitých materiálů. Kampaň na HITHITu má za cíl pomoci s dofinancováním projektu. Krom různých typů úlů zde čerstvě stojí i přednáškový sál v podobě mongolské jurty, v níž se budou konat vzdělávací aktivity jak pro děti, tak dospělé, včelaře i laiky.

... a ještě něco navíc

Poodhalit tajemství včel znamená porozumět možné budoucnosti lidí. Každý zabydlený včelí úl je jako malý chrám, který má kolem sebe zvláštní náladu oslovující přímo sféru srdce člověka. 

Kdo jsme?   

NAŠE ČINNOST
Včelařské kroužky a tábory pro děti a mládež

Enviromentální výchovu s návštěvou včelího kruhového centra stoliň pro školy

Kurzy ekologického včelaření pro dospělé

Studium spirituálního včelaření

Putovní Výstavu "Tajemství včel"k propůjčení

Osvětové přednášky v různých organizacích a zařízeních

Pozorování včel - kurz ekologického včelaření

ČLENOVÉ Spolku SRDCEVČELE

Mgr. Martin Semerád, Ph.D  - včelař, hlavní lektor včelích seminářů, vedoucí včelařských kroužků a táborů, učitel, antroposof, matematik a vypravěč pohádek. Ve spolku je odvážným vizionářem a hnacím motorem projektů.

Marek Kříž – včelař, vede kroužek na školní střešní zahradě, výrobce nejlepší zázvorovky, která postaví na nohy i mrtvolu, šikovný zmrzlinář a medař.  Ve spolku je praktickým mužem mnoha řemesel, nebojácným průkopníkem nových cest.

Terka Včeláková, Dis – včelařka, antroposofka, učitelka na ZŠ Waldorfské v Semilech, arteterapeutka, vedoucí včelařských táborů. Je výtvarnou duší spolku, která nám pomáhá propojovat pohledy praktické a vnitřní souvislosti.

Julie Včeláková – včelařka a produkční, vedoucí včelařských táborů a ručních prací všeho druhu. Je administrativní a organizační duch, učící se občas zahrnout do svého života díla náhody a nepřipravenosti. Dává vnik většině propagačních a informačních materiálů a ukazuje praktické stránky a úskalí vysněných vizí.

Šárka Vášová – včelařka, lektorka včelařských kroužků zabývající se studiem antroposofie. Jakožto téměř titulem obdařená studentka odboru sociální práce a pastorace je duší s náhledem na komunikaci s různými skupinami. Je trpělivou duší, naplňující krok za krokem vize spolku.

Jan Váša – včelař, IT poradce / technik. Je to naše podpora ve světě nul a jedniček a virtuálním prostředí.

Silva Semerádová – kartografka, vědecká pracovnice v oboru vodohospodářství, lektorka včelařských kroužků zabývající se studiem antroposofie …. se včelami žije díky Martinovi již dlouho. Možná už jich má někdy plné zuby. Žena s velkým srdcem, otevřeným pro děti. Žena, která se chopí jakékoli práce, jež je třeba udělat, ať už napéct koláče, zachovat čistotu a pořádek, nebo posekat dřevo….. je duší ukazující nám skromnost a píli.

Lucka Niebauerová – učitelka ZŠ Waldorfské v Karlových Varech, antroposofka. Autorka návrhu zahrady dvanácti smyslů, kterou budeme v našem vzdělávacím centru ve Stolini postupně realizovat.

Bára Špačková – včelařka, architekta, kterou fascinuje stavební umění včel, posvátná architektura a včelí produkty, vosk - stavební materiál včel a med - mana nebeská, propolis, mateří kašička. Vše je voňavé, stačilo by k životu, ekologické, světlo a teplo dávající, slaďounké a výživné.

Michal Mařák – včelař, vedoucí sociálně terapeutické Dílny Gawain. Pro spolek je cenným propojovacím prvkem a mužem mnoha řemesel.

Ing. Miroslav Zahrádka – včelař a učitel na ZŠ Waldorfská Praha 5 -Jinonice, antroposof. Člověk s mnohaletými zkušenostmi z obchodní sféry, který nám pomáhá v oblasti získávání prostředků na ekologickou činnost našeho spolku a hodně pomohl při budování kruhového vzdělávacího centra v Horních Počernicích. 

-------

CO MÁME ZA SEBOU
V roce 2015 jsme otevřeli náš první včelařský kroužek při ZŠ Dědina-Praha 6, letos budeme otevírat již třetí kroužek v Praze, 

Během sedmi týdnů jsme na podzim 2019  navštívili osm základních škol s putovní výstavou TAJEMSTVÍ VČEL, kterou shlédlo přes tisíc dětí.

V roce 2014 byly vysazeny základy budoucího lipového chrámu, sestávajícího ze sedmi lip v pravidelném kruhu se sedmi organickými šestiúhelníkovými úly. 

V jeho blízkosti jsme zahájili výstavbu pokusného apiterapeutika, jehož smyslem bude umožnit harmonický pobyt v bezprostřední a bezpečné blízkosti včel a získání praktických zkušeností s těmito pobyty.

Od roku 2017 pořádáme pro děti včelařský příměstský tábor v Praze 5-Jinonice, který je kombinací praktických včelařských dovedností, her a uměleckých činností.

Od roku 2019 budujeme VČELÍ KRUHOVÉ CENTRUM STOLIŇ, v Praze-Horních Počernicích, jehož  provoz bude zahájen 29.9.2020. Spolek tak získal zázemí pro naplňování své činnosti - vzdělávání, osvěty a péče o krajinu.

Výstava TAJEMSTVÍ VČEL - pozorování živého včelstva


NA ČEM PRACUJEME
Základna včelího kruhového centra STOLIŇ už stojí, většina úlů je obydlených. Máme však další vize, které chceme zrealizovat:
Dostavba kuchyňského zázemí 
Založení Zahrady dvanácti smyslů
Zelená živá střecha pro hygienické zázemí Vosková dílna
Pohádkové večery při světle svíček - aneb jak je důležité vyprávět dětem pohádky
Pěstování světelného kořene

Proč to děláme?

Protože věříme, že každý z nás má možnost formovat své okolí, svou činností být inspirací druhým, protože sami sebe poznáváme skrze společenství . Protože 29.září 2020 bylo konečně otevřeno naše Včelí kruhové centrum STOLIŇ a my máme plno nápadů, co bychom společně s dětmi i dospěláky mohli dělat. Protože chceme ukázat, že krása působí léčivě a že včely si naši láskyplnou péči zaslouží a dokáží nám dobré vracet v bohaté míře. Chceme dát vědět světu, že SRDCEVČELE je tu.

News

Oct 23, 2020 Včelí kruhové centrum Stoliň - již otevřeno

Slavnostní otevření Včelího kruhového centra Stoliň, v pražských Horních Počernicích, proběhlo na svátek sv.Michaela, v úterý 29.9.2020. Ačkoli podmínky pro pořádání akcí byly již tou dobou omezující, akce se uskutečnila ve veselém duchu, za hudebního dobrovodu našeho kamaráda Vojty Violonist a…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 19
    Dobrý pocit

    Netoužíte po hmotných věcech, ale chcete podpořit náš záměr. Poděkujeme vám pěkně vyvedeným akvarelovým obrázkem, který vám pošleme emailem.
     

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 5.93
    (CZK 150)
  • sold 7
    Benefiční sklenička medu + svíčka

    Sklenička medu (270g) a svíčka ze včelího vosku s motivem jurty. Bude na vás čekat k osobnímu vyzvednutí v našem Včelím kruhovém centru Stoliň. Při vyzvednutí medu vás napojíme včelí vodou a ukážeme  vám včelnici.
    Ilustrační fotku medu si můžete prohlédnout v galerii fotek.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 6.32
    (CZK 160)
  • remaining 24 from 30
    Sada 4ks pohlednic

    Pohlednice s akvarelovými kresbami s motivy včel, jejichž  autorkou je naše spolková kolegyně Tereza Včeláková a výtvarnice a hudebice Anna Nowakova. Od každého ze čtyř motivů je v sadě jeden kousek.
    Pohledy vám pošleme poštou, poštovné je v ceně odměny. Obrázky pohlednic si můžete prohlédnout v galerii fotek.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 8
    Svíčky s motivem na přání

    Svíčka ze včelího vosku, zdobená buď motivem srdce, zakončeného kapkou medu, nebo křestním jménem, či datem. Případně ponechte fatazii na nás … zdobení nás baví :) Svíčka o váze 100g, výška 15cm, průměr 4,5cm. Svíčku vám zašleme poštou. Pokud byste si jí chtěli vyzvednout u nás osobně v Praze-Horních Počernicích, přidáme vám k ní ještě jednu menší svíčku, za ušetřené náklady s poštovným.
    Ilustrační fotku svíček si můžete prohlédnout v galerii fotek.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 15
    Včelí pohádka

    Včelí pohádka, napsaná včelařem a vypravěčem pohádek Martinem Semerádem, doplněná akvarelovými ilustracemi arteterapeutky a učitelky Terky Včelákové.
    Oběma autory signovaný výtisk sešitové pohádky vám doručíme poštou. 
    Pokud byste si jí chtěli vyzvednout u nás osobně v Praze-Horních Počernicích, přidáme vám k ní ještě jednu malou skleničku medu.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.07
    (CZK 280)
  • remaining 21 from 30
    Hodinové pozorování včel s celou rodinou

    Přijďte a uvidíte včely, jenž začínají stavět nejen v našem velkém a ojedinělém pozorovacím úlu. Krom toho vám ukážeme další organické úly a doplníme povídáním o včelách, které je vlastně nikdy nekončícím příběhem znovuzrození.
    Platí pro celou rodinu, jedno kolik dětí a prarodičů vezmete s sebou :)

    Můžete se přijít podívat už na podzim, i když ke včelám se v tu dobu podíváte jen z dálky. Pokud chcete proniknout blíže k jejich dílu, lépe počkat na jaro.

     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • remaining 1 from 20
    Sada léčivých substancí

    Tahle trojkombince je ideálním pomocníkem v nadcházejících sychravých dnech - sklenička medu se světelným kořenem (270g), propolisová tinktura (30ml) a Markova zázvorovka (čistá zázvorová šťáva macerovaná v medu-100ml).

    MED SE SVĚTELNÝM KOŘENEM je vhodný při únavě a vyčerpanosti a to tělesné i duševní..

    PROPOLISOVÁ TINKTURA  dokonale desinfikuje, ničí nebo omezuje růst některých bakterií, virů, plísní. Má svíravé účinky a lokálně tlumí bolest. Podporuje obranyschopnost organismu. 

    ZÁZVOROVÁ ŠŤÁVA z čerstvého zázvoru se  považuje za takzvanou superpotravinu, kterou lidstvo konzumuje již tisíce let. Známé jsou jeho účinky při zmírňování bolestí, zlepšování trávení či snižování krevního tlaku.

    Odměna na vás bude čekat k osobnímu vyzvednutí v našem Včelím kruhovém centru Stoliň v Praze Horních Počernicích. Při vyzvednutí medu vás napojíme včelí vodou a ukážeme  vám včelnici a pokud to bude zrovna ve čtvrtek večer, vyslechnete si i pohádku.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • remaining 7 from 10
    Pobyt v API domečku - Praha Jinonice - v délce 1 hodina

    Na pozemcích jinonické Základní školy Waldorské vznikla včelnice s API domečkem, na jehož vzniku jsme se podíleli poradenskou činností a pečujeme o místní včely. V jednoduché dřevěné stavbě na sebe můžete nechat působit sílu včel (nebojte domeček je "včelo těsný", takže jste od včel odděleni podlahou), a ve tmě se soustředit na své pocity a myšlenky.

    Možnost realizace během víkendů na jaře 2021. Jak vypadá tento konkrétní api domečeku v Jinonicích, si můžete prohlédnout v galerii obrázků.

     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 27.66
    (CZK 700)
  • remaining 18 from 20
    Workshop LÉČIVÝCH DARŮ

    Strávíte s námi jeden víkendový den a vyrobíte si základ pro vlastní propolisovou tinkturu, propolisovou mastičku, motanou a máčenou svíčku ze včelího vosku. Během přestávek si s vámi rádi popovídáme o včelách. Vše se uskuteční v našem Včelím Kruhovém Vzdělávacím Centru Stoliň, v Praze Horních Počernicích, v sobotu 21.11.2020 od 10:00.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.28
    (CZK 1,500)
  • remaining 11 from 12
    Rodinná hra o MEDOVÝ POKLAD

    Na jedné z našich včelnic pro vás připravíme naučnou a poznávací hru, v níž se dozvíte mnoho ze života včel. Při hře bude důležitá spolupráce celé rodiny - stejně jako ve včelstvu - kromě mysli zapojíte svá těla a dáme prostor i vaší umělecké stránce. Pokud se vám podaří vyluštit tajenku, jste na nejlepší cestě najít váš MEDOVÝ POKLAD.

    Včelnice máme umístěné na Praze 5 v Jinonicích, na Praze 6 na Dědině a na Praze 20 v Horních Počernicích. Ideální počet hráčů v jednom týmu je 3-6 lidí. Hra se může uskutečnit ve vybrané sobotě či neděli po vzájemném sladění našich kalendářů :) kdykoli do dubna 2021.

    Počítejte, že vám hra zabere cca 2-3 hodiny. 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 98.79
    (CZK 2,500)
  • remaining 27 from 30
    Hodinové pozorování včel s celou firmou

    Přijďte a uvidíte včely, jenž začínají stavět nejen v našem velkém a ojedinělém pozorovacím úlu. Krom toho vám ukážeme další organické úly a doplníme povídáním o včelách, které je vlastně nikdy nekončícím příběhem znovuzrození.
    Platí pro skupinku max 25 lidí.

    Můžete se přijít podívat už na podzim, i když ke včelám se v tu dobu podíváte jen z dálky. Zato vám ale můžeme připravit čaj a medovou snídani. Pokud chcete proniknout blíže k jejich dílu, lépe počkat na jaro.

     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.55
    (CZK 3,000)
  • remaining 7 from 10
    Cítím se superštědře

    Nadchl vás náš projekt, dává vám smysl jeho podpora a chcete nám dát víc, než je hodota nabízených odměn ? V balíčku této odměny jsou libovolné produkty z naší výroby v hodnotě 1000 Kč, které si vyberete sami při osobní návštěve v našem Včelím kruhovém centru Stoliň, v Praze-Horních Počernicích. Na výběr jsou různých druhů medu, svíček, propolisová tinktura, propolisová mastička, pohledy a zázvorová šťáva.
    Provedeme vás po včelnici a budeme vyprávět tajemství včel.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 118.55
    (CZK 3,000)
  • Sold out!!
    Med se světelným kořenem + svíčka

    Limitovaná edice stoliňského medu se světelným kořenem.
    Světelný kořen-výživa budoucnosti-je vhodný při únavě a vyčerpanosti a to tělesné i duševní..
    Med je stočený u příležitosti otevření "Včelího kruhového centra Stoliň", které proběhlo 29.9.2020, na svatého Michaela. Pravděpodobně jsme první, kteří takový med vyrobili. Pokud patříte mezi sběratele, skleničku medu uschovejte, neb každá sklenička má své unikátní číslo a její hodnota každoročně astronomicky narůstá a v průběhu století budou jednotlivé kousky draženy přímo v Sotheby. V případě konzumace medu jej vložte do úst, jazykem rozmáčkněte o horní patro a po jeho rozpuštění znalecky mlaskněte. Pocit slasti se dostaví neprodleně.
    Bude na vás čekat spolu se svíčkou k osobnímu vyzvednutí v našem Včelím kruhovém centru Stoliň. Při vyzvednutí medu vás napojíme včelí vodou a ukážeme  vám včelnici a pokud to bude zrovna ve čtvrtek večer, vyslechnete si i pohádku.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 8.69
    (CZK 220)
  • Sold out!!
    Med se světelným kořenem SILNÝ + svíčka

    Limitovaná edice stoliňského medu se světelným kořenem - v tomto druhu je dvojnásobná dávka světelého kořene. 
    Světelný kořen-výživa budoucnosti-je vhodný při únavě a vyčerpanosti a to tělesné i duševní..
    Med je stočený u příležitosti otevření "Včelího kruhového centra Stoliň", které proběhlo 29.9.2020, na svatého Michaela. Pravděpodobně jsme první, kteří takový med vyrobili. Pokud patříte mezi sběratele, skleničku medu uschovejte, neb každá sklenička má své unikátní číslo a její hodnota každoročně astronomicky narůstá a v průběhu století budou jednotlivé kousky draženy přímo v Sotheby. V případě konzumace medu jej vložte do úst, jazykem rozmáčkněte o horní patro a po jeho rozpuštění znalecky mlaskněte. Pocit slasti se dostaví neprodleně.
    Bude na vás čekat spolu se svíčkou k osobnímu vyzvednutí v našem Včelím kruhovém centru Stoliň. Při vyzvednutí medu vás napojíme včelí vodou a ukážeme  vám včelnici a pokud to bude zrovna ve čtvrtek večer, vyslechnete si i pohádku.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 10.67
    (CZK 270)