Univerzity a svoboda - distribuce filmu a hosté i do regionů

Co se všechno děje, když se vzdělání stává zbožím a koupit se dá i diplomová nebo dizertační práce? Jaké dopady to má na společnost a její instituce? Nový film dvojice Z.Piussi & V.Janeček reflektuje problémy univerzit, samosprávy a akademických svobod.

Author: D1film

  • Karel Vachek a jeho tvořivý univerzalismus dnes.

  • Triko filmu - jedna z odměn naší kampaně

  • Česká verze plakátu.

  • Lovec predátorských časopisů Jeffrey Beall v AV ČR

  • Ministryně spravedlnosti a debata o vzdělání.

  • Akademické funkce někdy vyžadují superhrdiny.

  • Režisé Vít Klusák pokládá otázky nejen ve filmu.

  • Studujte v Británii.

  • Kličový muž reforem - manažer vědy Jiří Nantl.

  • Profesor psychologie Stanislav Štech o vzdělání.

EUR 258
pledged of EUR 6,667

3%

3% completed

14 contributors pledged

Film, Education

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on May 10, 2019 at 22:17.

Show all rewards

Chceme na premiéře a dalších projekcích filmu lovce predátorských časopisů Jeffreyho Bealla, který je jedním z protagonistů a chceme i v regionech projekce a diskuse s osobnostmi z oblasti vzdělání. 

Jak to začalo?

V roce 2011 se celou Evropou valila vlna různých reforem vysokých škol - ale i zavádění školného. Vzniklo mnoho protestů, nejsilnější hnutí bylo patrně v Británii. I v České republice nastoupila vláda, která razantně otevřela otázku reforem se školným. Došlo patrně k největší aktivizaci akademického prostředí od listopadu 1989 - a my jsme začali tento proces natáčet, se záměrem zachytit lidi, děje a tendence, které provázejí pomerně velkou systémovou změnu. Otázka školného byla ale natolik mobilizující, že k reformě nedošlo a vláda skončila. S různými přestávkami jsme hledali a točili dál a končíme film v době, kdy se objevují velké plagiátorské kauzy, diskutuje se relevance diplomů a kvalita vzdělání a posilují manažersko-byrokratické metody řízení škol na úkor samosprávy (často i při argumentech, které nelze pominout). 


             V roce 2011 se na heslu  "VZDĚLÁNÍ NENÍ BYZNYS" shodla ještě značná část
            akademické obce i veřejnosti... (zde to vyslovila Apolena Rychlíková).

 
                                      ... a v roce 2018  už se chvíli zdálo,
       že opsané pasáže v diplomce nejsou v rozporu ani s postem ministryně spravedlnosti ... 

 

Proč se na vás obracíme?

Několik testovacích projekcí potvrdilo, že film otevírá podstatné otázky a jeho délka 70 minut přímo vybízí k tomu, aby byl doprovázen diskusí. Chceme jej dostat do co nejvíce kin a dalších sálů - a to mj. za účasti protagonistů, kterými jsou intelektuálové a akademici, zabývající se společností a vzděláním. Film je místy tragikomický a nabízí i vhled do toho, čím se vysoká škola liší od střední i to, že na jejím stavu se může či musí podílet každý. Na premiéru bychom rádi pozvali "lovce predátorských vědeckých časopisů" Jeffreyho Bealla, jehož dramatický příběh film také reflektuje, a který se také zúčastní debat. 


              Jeffrey Beall odhalil problém tzv. predátorských časopisů, které dokázaly
                z globální výměny vědeckých poznatků udělat obchod s fiktivní vědou.

Víc o filmu samotném

Univerzity se postupně staly jedním z klíčových pilířů poznání a demokratické kultury. S komercionalizací a masifikací vzdělávání však přišly také nové výzvy, které zasahují praktické i symbolické roviny jejich fungování od jednotlivostí výuky a výzkumu, přes samosprávu až po celý systém. Jak se univerzity vyrovnávají s udržením akademických svobod, které jsou zárodkem mnoha aspektů svobody obecně? Jak vypadají výzvy, kterým čelí? Jaké důsledky má jejich selhávání? Jsme schopni je rozpoznat a adekvátně na ně reagovat? 


Kdo ve filmu vystupuje?

Mezi vystpujícími jsou například politoložka Vladimíra Dvořáková, jeden z nejcitovanějších britských sociologů Frank Furedi, lingvista Noam Chomski, bývalý ministr školství a profesor sociální psychologie Stanislav Štech, jeden z hlavních protagonistů české verze reforem VŠ, proti kterým se protestovalo, vzdělávací expert a manažer vědy Jiří Nantl, investigativní novinář Jiří Štický, film odkrývá tajemný konec globálního seznamu predátorských vědeckých časopisů na příběhu Jeffreyho Bealla. Film také reflektuje koncepční i politický zápas o podobu českého vysokého školství reflexí čtvrtstoletí fungování Akreditační komise i jejich oponentů a je rámován tragikomickým osobně-univerzálním motivem jednoho z autorů filmu.








 

Kdo jsme?

Zuzana Piussi a Vít Janeček jsou manželé, dokumentaristé a producenti, vedle své samostatné tvorby jsou i spoluautoři několika filmů, natočených v jejich produkci D1film. Jejich poslední společný film Obléhání města (2019) byl uveden na festivalu Jeden svět 2019 a v regionech této akce, jejich předchozí společný film Selský rozum (2017) vidělo přes milion diváků a věnoval se problémům českého zemědělství po listopadu 1989 se zaměřením na největšího sedláka všech dob na našem území a dopady jeho způsobu podnikání. Spolu připravují další projekty, dokončují např. Zuzin samostatný film Ukradený stát, o tom co ukázala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, na který rovněž probíhá paralelní sbírka. Univerzity a svoboda vznikly ve spolupráci s Českou televizí (TPS Petra Kubici) a s podporou Fondu kinematogarfie, nyní hledáme prostředky na jeho distribuci.

Podrobněji o autorech:


Zuzana Piussi a Vít Janeček  
(foto: Eugen Kukla)

Zuzana Piussi (1971) v 90. letech působila jak  spoluautorka avangtardního bratislavského divadla Stoka, později též v divadle Skrat. Je spoluautorkou libret dvou současných oper. Po absolutoriu VŠMU se začala věnovat zejména společenskému dokumentu, získala řadu ocenění. Za svůj film Nemoc třetí moci (2011) o mechanismech korupce a selhávání slovenské justice byla trestně stíhaná, ale po mezinárodních protestech bylo stíhání zastaveno. V oceňovaných i široce populárních společensko-politických filmech Křehká identita (2012) a Od Fica do Fica (2012) vytvořila komplexní obraz slovenské národní identty a zabývala se politickým úpadkem poměrů. Aktuálně dokončuje mj celovečerní film o vlivu tajných služeb na mediální obraz naší reality i politiku - v kontextu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Vít Janeček (1970) absolvoval FF UK a FAMU u Karla Vachka a Jana Němce. V 90. letech působil jako publicista a kurátor historických retrospektiv na MFF Karlovy Vary, od roku 2002 působí na FAMU, kde také spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií nebo vedl anglickou sekci FAMU International. Od roku 2006 se věnuje výuce filmu v Barmě. Vedle filmů typu Ivetka a hora (2008) o zkušenosti vizionářky z východního Slovenska se věnuje společenskýcm tématům - např. Závod ke dnu (2011) nebo Léčba dějin (2013). Jako producent  inicioval barmsko-český celovečerní film Mnich (2014, režie The Maw Naing) a s autory tohoto okruhu dále splolupracuje. Jeho nucený odchod z FAMU v létě 2017 kvůli publikování kritické reflexe v oborovém periodiku Cinepur a diskusích na Facebooku vyvolal širší společenskou debatu o akademických svobodách, několik tragikomických situací se stalo i součástí osobního motivu ve filmu Univerzity a svoboda.

News

Apr 24, 2019 Novinky a premiéry v Brně a v Praze

Moc děkujeme všem, kteří se rozhodli hned při spuštění kampaně rozhodli přispět na distribuci filmu UNIVERZITY A SVOBODA. Asi jste si všimli, že jsme záhy po startu ochabli v propagaci a rozvíjení projektu. Je to tím, že se distributorovi filmu - společnosti Bontonfilm - podařilo zajistit…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 5
    123 a víc, ať to se to podaří!

    Posílám 123,- Kč jen tak, chci pomoci tomu, aby se film dostal k lidem spolu s následnými diskusemi s jeho protagonisty a dalšími akademiky a intelektuály. 

    POZOR!
    Pro dary 500 Kč a vyšší můžeme vystavit darovací smlouvu, která umožní odpis Vašeho daru z daní. V případě zájmu o tuto možnost to prosíme vyznačte v poznámce.

    Reward delivery: not specified

    EUR 4.88
    (CZK 123)
  • remaining 197 from 199
    Plakát filmu Univerzity a svoboda

    Plakát filmu Univerzity a svoboda ve formátu A1 od oceňovaného výtvarníka Marka Kianičky. Pokud chcete anglickou verzi, vyznačte to v poznámce.
    Vaše platba zahrnuje i balné a poštovné.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 299)
  • remaining 98 from 99
    Plakát filmu Univerzity a svoboda s věnováním

    Plakát filmu Univerzity a svoboda ve formátu A1 od oceňovaného výtvarníka Marka Kianičky. Pokud chcete anglickou verzi, vyznačte to do kolonky "poznámka pro tvůrce".
    Plakát dostanete s věnováním a podpisy tvůrců, Vaše platba zahrnuje i balné a poštovné.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 349)
  • remaining 149 from 149
    Dvě vstupenky na bratislavskou premiéru filmu + plakát

    Dvě vstupenky na bratislavskou premiéru filmu za účasti tvůrců a hostů. Na místě v kině dotanete i plakát k filmu (bude k diispozici na jméno uvedené u účtu, ze kterého přijde vaše platba).

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.77
    (CZK 599)
  • remaining 48 from 49
    Dvě vstupenky na brněnskou premiéru filmu + plakát

    Dvě vstupenky na brněnskou premiéru filmu za účasti tvůrců a hostů. Na místě v kině dotanete i plakát k filmu (bude k diispozici na jméno uvedené u účtu, ze kterého přijde vaše platba).

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.77
    (CZK 599)
  • remaining 96 from 99
    Dvě vstupenky na pražskou premiéru filmu + plakát

    Dvě vstupenky na pražskou premiéru filmu za účasti tvůrců a hostů. Na místě v kině dotanete i plakát k filmu (bude k diispozici na jméno uvedené u účtu, ze kterého přijde vaše platba).

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 23.77
    (CZK 599)
  • remaining 331 from 333
    Tričko UNIVERSITY AND FREEDOM

    Limitovaná edice triček s originálním motivem University and Freedom od výtvarníka Marka Kianičky.

    Kvalitní trika s originálním potiskem vydané v limitovaném počtu 333 kusů, v poznámce uveďte velikost, kterou chcete: S, M, L, XL, XXL

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.64
    (CZK 999)
  • remaining 50 from 50
    Kolekce 6 filmových plakátů s podpisem a DVD Selský rozum

    Filmové plakáty od Marka Kianičky k filmů Univerzity a svoboda  (r. Zuzana Piussi a Vít Janeček), Ťěžká volba (r. Zuzana Piussi), Obléhání města (r. Zuzana Piussi a Vít Janeček), plakát od Marka Pokorného a Vojtěcha Maška Ukradený stát (r. Zuzana Piussi),  plakát od Tomáše Hájka k filmu Selský rozum (r. Zuzana Piussi a Vít Janeček) a plakát filmu Český Alláh (r. Zuzana Piussi) od Juraja Príkopy. 

    Dále DVD s filmem Selský rozum (r. Zuzana Piussi a Vít Janeček.)

    Všechno s věnováním a podpisy autorů.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 92.58
    (CZK 2,333)
  • remaining 7 from 7
    Symposion s autory a protagonisty filmu

    Symposion je jeden z Platónových dialogů, jímž byl pravděpodobně založen stejnojmenný literární žánr symposia. Slovo symposion lze přeložit jako hostina. Hostinou není však myšleno jídlo, ale to, co následovalo po něm, může to být chápáno jako setkání za účelem řešit nějaký problém nebo jen výměna názorů," praví heslo Wikipedie. 

    My Vás pozveme jak na hostinu, tak i setkání. Uspořádáme oběd s autory a některými protagonisty filmu v Diversion Bistro v centru Prahy, které vyniká skvělou domácí kuchyní a dobrým pivem či vínem.

    Dostanete i plakát filmu s podpisy kohokoli z přítomných.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 225.32
    (CZK 5,678)
  • remaining 4 from 4
    Večeře s Jeffrey Beallem, protagonisty a autory

    Večere s diskusí s Jeffrey Beallem, některými protagonisty (dle časových možností a přání) a autory.

    Dostanete i plakát filmu s podpisy kohokoli z přítomných.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 313.10
    (CZK 7,890)