Nedráždi súdruha! Dosková hra pre celú rodinu a priateľov

Jednoduchá hra Vám pripomenie doby minulé, jej pozitívne aj negatívne stránky! Pomôžte nám ju vyrobiť a obohatiť svet hier o pripomienku starých čias, kedy dráždiť súdruhov bolo nebezpečné!

  • Vysvetľovanie hry pri dovolenke

  • Testovanie s kamarátmi (ďakujem ;o)!

  • Prvá hadmade verzia hry

  • Prvá handmade verzia hry

EUR 76
pledged of EUR 1,989

3%

3% completed

4 contributors pledged

Games, Education

Slovensko

All or nothing. Project finished on Jul 7, 2019 at 11:10.

Show all rewards

Princípy hry Nedráždi súdruha!  zo života pred 1989  

1. Ĺudia si väčšinou nerobia zle!

2. Môj dom, môj hrad, moje pravidlá!  

3. Kratšia cesta k cieľu vedie po straníckej ceste!

4. Obyčajný občan nikdy nemôže predbehnúť súdruha! 

5. Na straníckej ceste riskuješ, že nahneváš súdruha a ten ťa vráti domov!

6. Pri straníckej skratke sa ľudia udávajú, škodia si a pomáhajú súdrohom vrátiť neželaných do súkromia!

7. Víťazom je ten, kto dokáže prejsť súdružským okruhom čo najrýchhlejšie! 

Tieto jednoduché pravidlá tvoria základ pravidiel hry. Okrem šťastia a stratégie o výsledku rozhodujú aj vedomosti a náhoda. 

Vedomosti: Viete, čo znamenajú skratky OUNZ, OPBH, RVHP, čo znamená manko, vekslák, dížko? Pre moju generáciu ešte súčasť spomienok, pre mladých cudzí jazyk. V našej hre sa to môžete dozvedieť alebo si pomôcť ak si tieto termíny pamätáte. 

Náhoda: Ochrana od generálneho tajomníka, pomoc od súpera, vstup do strany Vám pomôže na ceste k cieľu. Ale pozor! Súdruh z ŠTB Vás môže kedykoľvek poslať domov, strana môže Váš postup zastaviť a udanie od protihráča Vás môže vrátiť späť. 

Zábava, spomienky, poučenie v jednej hre pre deti, rodičov aj starých rodičov!!!! 

Ako sme žili za socializmu? 

Pred 30.rokmi som bol študent na vysokej škole. Vyrastal som v rodine, kde mať politický "šrám" bolo súčasťou normy. Starý otec aj otec boli vylúčený zo strany, ujo si svoje prežil v Jáchymove. Otca jar 1968 vyniesla vysoko a nasledoval pád. Dvadsaťjedna rokov svojho života som strávil v rozpoltenosti režimu. Politický nespoľahlivý otec, otvorené diskusie v rodine, denné sledovanie rakúskeho spravodajstva na jednej strane a funkcia Ideologicko politického referenta, víťazstvo v krajskom kole súťaže "Čo vieš o ZSSR?" na strane druhej. 

November 1989 priniesol koniec schizofénie. Osudom a kamarátmi som sa stal štrajkujúci študent, dozvedel som sa nové veci o otcových peripetiách s režimom aj o systéme a jeho fungovaní. Keď teraz, 30. rokov po skončení režimu sledujem diskusie na internete o "bývalom režime", ktoré podporuje aj retromarketingová podpora, nestačím sa diviť. Žili tí ľudia v tej istej krajine a dobe ako ja? Fakt sa ich príkoria a chyby nedotýkali a neovplyvnili ich životy? 

Čo tvorí spomienky "obyčajných" ľudí na socialistický režim?  

Dlho trvalo, kým som našiel čiastočnú odpoveď. Ľudia totiž aj vtedy žili svoj obyčajný život, ktorého sa veľký svet nedotýka. Naučili sa neriskovať, nejsť za svojim názorom a postojom, nehľadať kratšiu cestu, neprovokovať, pretože toto všetko hrozilo potiažami (a často aj stále hrozí). Ich život tvorili lásky, priateľstvá, rodina, kamaráti, známi, pomoc, súdržnosť, podpora. Dobrodružstvo a adrenalín boli strašne blízko obyčajnému životu, stačilo rozkrádať socialistický majetok alebo počúvať SLobodnú Európu a Hlas Ameriky a cítili ste adrenalínové napätie. Ak ste sa so schizofréniou (niečo iné si myslieť a niečo iné hovoriť oficiálne) naučili žiť, veľmi PRAVDEPODOBNE  sa vám nič nestalo a vášmu životu dominovali pozitívne spomienky. 

Dá sa táto schizofrénia odkomunikovať? 

Ako vysvetliť dobru deťom, pre ktorých je Českoslovneská socialistická republika rovnaká história ako Mária Teréria alebo Tridsaťročná vojna? Niekde vtedy mi napadlo, čo tak dať do človeče nezlob se súdruha? FIgúrku, ktorá by reprezentovala vedúcu úlohu KSČ v spoločnosti, mala práva, ale zároveň nemala povinnosti, pretože jej konanie je vždy "v záujme spoločnosti"! A tak vznikla hra Nedráždi súdruha!  

O čom je hra Nedráždi súdruha? 

Hrá vychádza z jednoduchej koncepcie hry Človeče nezlob se! Hracia plocha má tvar päťcípej hviezdy, ktorá bola symblom robotníckeho hnutia. Na vrcholoch hviezdy sú miesta pre tri štartovacie políčka. Cieľom hráča je dostať svoje figúrky do cieľového domčeka. Pritom si môže hráč zvoliť "bezpečnú", ale dlhšiu stratégiu alebo si skrátiť cestu po stranickej linke. Tam však číhajú ostatní hráči, ktorí súťažia o "priazeň strany" a predovšetkým súdruh, ktorého môže na vaše figúrky poslať ktorýkoľvek hráč! Vedomosti a náhoda Vám môže pomôcť ak narazíte pri ceste na políčko, ktoré môže zmeniť "váš život"! Projekt bude okrem tejto stránky aktualizovaný aj na stránke https://www.nedrazdisudruha.sk/ 

Čo je náš cieľ? 

Radi by sme pripravili a vydali prvú edíciu tejto hry na jeseň 2019 ako spoienku na udalosti pred 30. rokmi.

Radi by sme ponúkli jednoduchú spoločenskú hru, ktorá by nielen ponúkala jednoduché vyžitie pre celé rodiny od 4-90 rokov, ale vďaka "príbehu" otvárala aj rozprávanie o živote za minulého režimu o tom v čom sa líšil život od toho, ktorý žijeme dnes.

Radi by sme pripravili jednoduchý darček pod stromček pre rodiny, pre starých rodičov, ktorý si môžu zahrať hru s vnúčatami aj pre kamarátov, ktorí chcú zábavne stráviť čas! 

Na čo potrebujeme peniaze? 

Potrebuje pripraviť výrobu, ochrániť nápad a pripraviť ho pre komerčné prostredie. Konkrétne to znamená vytvoriť efektný dizajn, certifikovať výrobok ako hračku, ochrániť ako duševné vlastníctvo, dohodnúť a dojednať distribúciu, vytvoriť a prejednať jazykové mutácia (maďarskú, poľskú, nemeckú a pod.) a informovať a propoagovať existenciu produktu a hlavne....

Vieme, že by sa to dalo vyrobiť aj lacnejšie, ale pre nás je dôležité aby to malo lokálny charakter. Aj preto sme pri príprave oslovili hlavne miestnych dodávateľov komponentov (drevené figúrky z ČR, kartónové krabice, hrací plán a kartičky zo Záhoria), V prípade dostatočného záujmu by sme kompletizáciu zverili niektorej z chránených dielni v našom okolí.  

... hlavne potrebujeme vedieť, či to má zmysel! ... napíšte nám ak si myslíte, že áno! 

Kto sme?

Som jediný člen štrajkového výboru z roku 1989, ktorý sa vrátil na EKonomickú univerzitu (vtedy VŠE v Bratislave). Počas obdobia vyhorenie som vďaka vyššej moci otvoril s manželkou malý klubový priestor https://www.etcskalica.sk/, ktorí ponúka kultúrne, zábavné a vzdelávacie aktivity. Klub Etc. (www.etcskalica.sk) síce odčerpáva všetky voľné prostriedky , ale zároveň nás dopuje tvorivosťou a inovatívnosťou. Práve tam som sa rozhodol realizovať niektoré nápady na výrobu spoločenských hier, ktoré okrem tohoto námetu tvorí aj vedomostná hra 7x7 (https://www.7x7.sk/) a "tvorivé" odbobie som pretavil aj do ďalších koncepcií spoločenských hier.

News

Jun 12, 2019 Ako to má vyzerať....

tvoríme prvý náhľad hracej plochy .... kupodivu nakresliť plochu v tvare päťcípej hviezdy nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá ;o)))) tam to nesedí, tu to nesedí a výsledok nie je uspokojívý ... a tak sa vraciame k pôvodnej verzii ....…

More

Jun 5, 2019 Súčasný stav

Mám pripravenú kalkuláciu na výrobu všetkých potrebných súčastí.  Čakám na dohodnutie a schválenie grafickej podoby hry.  Dokončujem pravidlá a vedomostné otázky.  Pripravujem podklady pre certifikáciu ako hračky. 

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Dobrý pocit

    Ak nepotrebujete odmenu, ale páči sa Vám náš projekt budeme radi. 

    Odmena pripomína rok ´89, kedy sa doba "súdruhov" skončila a museli hľadať iné podoby realizácie moci! 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 9
  • sold 2
    Hra Nedráždi súdruha! z prvej kolekcie

    Radi Vám dodáme jednu hru Nedráždi súdruha! s osobným venovaním.

    Cena odmeny a navrhovaná cena produktu pripomína dátum 17.novembra, kedy dostal súdrúžský systém červenú kartu. 

    P.S.: Pre doručenie mimo územia ČR a SR prosím pripočítajte 16€ na poštovné. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17
  • sold 1
    Brožúra "socialistického jazyka" a hra Nedráždi súdruha!

    Okrem hry Nedráždi súdruha! Vám pošleme jeden exemplár brožúry "socialistického jazyka". 

    P.S.: Pre doručenie mimo územia ČR a SR prosím pripočítajte 16€ na poštovné. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 33
  • sold 0
    Špeciálne vydanie 7x7 a hra Nedráždi súdruha!

    Okrem hry Nedráždi súdruha Vám pošleme špeciálne vydanie kariet z vedomostnej hry 7x7- "´89 - 40 rokov socializmu". Aj preto cena bonusu pripomína rok, kedy to všetko u nás začalo! 

    P.S.: Pre doručenie mimo územia ČR a SR prosím pripočítajte 16€ na poštovné. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 48
  • sold 0
    Retro balíček k hre Nedráždi súdruha!

    K hre Nedráždi súdruha! z prvej edície pribalíme bružúru "socialistického jazyka" a  špeciálne vydanie kariet ´89 40 rokov socializmu. 

    P.S.: Pre doručenie mimo územia ČR a SR prosím pripočítajte 16€ na poštovné. 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 77
  • sold 0
    Kompletné dve hry a brožúra

    K hre Nedráždi súdruha! pridáme hrací plán vedomostnej hry 7x7 so špeciálnou zadou ´89 40 rokov socializmu a dvomi sadami otázok. Navyše pribalíme kupón na 25% zľavu na ďalšie hry, ktoré pripravujeme a sú v štádiu testovania. 
     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 100