HAREDIM - kniha fotografií Elišky Blažkové

Nechte se vtáhnout do prostředí ultraortodoxní židovské komunity, jejíž život v průběhu osmi let dokumentovala Eliška Blažková jako jediná žena-fotografka na světě.

Haredim je na světě!

Dec 27, 2018

Naši milí podporovatelé! Kniha je na světě a z tiskárny nám ji doručili až pod stromeček. Ozvěte se mi, prosím, abychom se dohodli, kde si knihu převezmete (blanka@nakladatelstviblizko.cz). U vás, kteří jste zvolili poštovní doručení, a neuvedli adresu, prosím o doplnění. Knihu přivítáme na světě 1. února 2019 v 18 hodin v Zadní synagoze v Třebíči a 4. února 2019 v 19 hodin v Leica Gallery Prague, pozvánky i události na sociálních sítích zveřejníme na začátku ledna. Součástí obou křtů bude také projekce fotografií s vyprávěním Elišky Blažkové a autogramiáda. Těšíme se na Vás a děkujeme. Eliška a Blanka 

Děkujeme vám za podporu a knihu ladíme k tisku!

Nov 6, 2018

Vážíme si veškeré vaší podpory a vězte, že vás brzy zkontaktujeme, abychom se domluvili na předání či zaslání odměn. Knihu ladíme a chystáme ještě ke druhé tiskové zkoušce a dokončujeme korektury. Díky vstřícnosti brněnské Tiskárny Helbich by mohla být kniha na začátku prosince hotová, ale to nechceme zakřiknout. Na svět ji přivítáme 1. února 2019 v třebíčské Zadní synagoze a budeme rádi, když přijmete naše pozvání. Společně s Eliškou vám děkujeme za takové nadšení i zpětnou vazbu na prvních pár ukázek. Zůstaňte s námi, protože my jsme BLÍZKO!

Judita Matyášová je autorkou rozhovoru pro knihu HAREDIM

Oct 23, 2018

Novinářka a spisovatelka Judita Matyášová podporuje Elišku Blažkovou na její umělecké cestě a tvorbě knihy Haredim už léta. Setkaly se díky rozhovoru, který s ní Judita vedla pro Lidové noviny.

“Tehdy mne nejvíce zaujalo, když mi Eliška řekla, že v Mea Šearim se skoro nedá fotit. Nechápala jsem vůbec, jak to myslí, copak se někdo může tak urputně bránit focení? Za rok za dva jsem byla v Jeruzalémě, šla jsem se tam podívat a pochopila, jak to myslela. Díky pocitu, který jsem tam zažívala od první chvíle. Cítila jsem totiž, že obyvatelé nejsou zrovna naklonění cizincům, natož fotícím. Muselo to být těžké se mezi ně dostat, mně osobně stačil ten několikahodinový intenzivní zážitek. O to víc si toho vážím, že to nevzdala.”

To ještě netušila, že se stane i součástí knihy. Je totiž autorkou velmi otevřeného rozhovoru s Eliškou, který uvádí čtenáře do kontextu i obrazu o životě v ultraortodoxní čtvrti Mea Šearim.

“Je to pro mne velká pocta a zároveň velký závazek. Knižní rozhovor je specifický v tom, že vznikal z několika sezení s autorkou fotografií, z hodin a hodin vyprávění. Chtěla jsem, aby vyprávěla nejen o své motivaci, proč se do tak náročného focení pustila, ale také jsme se bavily o náročných chvílích, kterých bylo za tu dobu mnoho. Zároveň bylo důležité, aby zaznělo, že nebylo vůbec jednoduché v realizaci projektu vytrvat a ustát všechna úskalí, překonat překážky. Když mi Eliška navrhla, abych napsala text do její knihy, tak jsem od první chvíle věděla, že to bude rozhovor, protože jsem chtěla v dialogu ukázat Eliščinu energii a nadšení pro věc.“ 

Eliška byla pro ni zároveň lidskou inspirací, jak sama říká: “Eliščina snaha je zároveň výzvou pro lidi, kteří před něčím zavírají oči a říkají, že se to nedá pochopit. A líbí se mi její buldočí povaha, tu máme společnou. I když vám někdo stokrát řekne, že něco není možné, jdete a prostě to dokážete.”

Knihu k tisku chystá editor Jan Jindra

Oct 21, 2018

Pedagog a fotograf Jan Jindra, který je zároveň editorem knihy Haredim, hovoří o tom, že tento projekt je výjimečný už do počátku a přišlo mu společně s novinářkou Juditou Matyášovou logické, aby  vyústěním Eliščina osmiletého tvůrčího úsilí byla právě kniha.

"Fascinuje mne pohled do komunity, která se snaží důsledně oddělit od současného světa. Mají svoji víru v dnešním trochu pomateném světě. Měl jsem tu příležitost se s Eliškou Blažkovou do Mea Šearim v Jeruzalémě podívat. Nejvíce mi to připadalo jako výprava do Stínadel popsaná v románu Jaroslava Foglara. Je to změť uliček a plácků a vše je podivně prorostlé dohromady. Nepřátelské a nedůvěřivé pohledy vás tady pronásledují na každém kroku. Měl jsem zřetelný pocit: tady jsi na cizím území. Současně se jedná o komunitu s bohatým niterným životem. Komunita je plná tradic a vnímá život až mystickým způsobem."

Ke knize jako takové ještě dodává: "Každý správný fotograf by měl vytvořit ze svých fotografií knihu. Tam se totiž potvrzuje nebo vyvrací schopnost pracovat na větším celku, schopnost pracovat dlouhodobě, a vzniká jakési poselství.  Fotografickými výstavami se dá ledacos 'okecat' a kurátor to může případně dovysvětlit pro diváka. Dobrá fotografická kniha je však jasné a kompaktní poselství a tam to nikdo 'neokecá'. Knihu si čtenář vybírá a kupuje sám. Naše představy o formě knihy vytváříme společně s grafikem Jan Havlem a tak jsme, myslím, docela dobrý team."

Eliška vás zdraví z Jeruzaléma

Oct 18, 2018

Eliška posílá pozdravy z Jeruzaléma, odkud přiveze nejen kabbalah náramky, ale především tam odletěla proto, aby mohla dokončit svoji dizertační teoretickou práci a uzavřít tak studium na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Kniha Haredim bude dovršením její tvůrčí umělecké cesty a Univerzita se na ní podílí financemi získanými z grantu. Stále nás můžete podpořit, protože čím více předplatitelů získáme, tím větší počet knih můžem vytisknout.

Máme 110 % částky, ale podpořit nás stále můžete!

Oct 11, 2018

Za necelých sedm dní jste pomohli Elišce k uskutečnění jejího snu. Kniha HAREDIM bude vytištěna a dostane se k vám, předplatitelům. Za takový úspěch všem děkujeme! Pokračujeme ale dál, protože nám zbývá do konce kampaně ještě dvacet jedna dní, čím více předplatitelů získáme, tím větší náklad budeme moci vydat a dostat ke čtenářům. Nabízíme i řadu zážitkových odměn s Eliškou, focení, nebo možnost stát se mecenášem.

A jak to vypadalo při focení přímo v Mea Šearim?

Grafik Jan Havel spolupracuje na knize Haredim

Oct 8, 2018

Oceňovaný grafik Jan Havel právě finišuje výslednou podobu knihy. Společně s Eliškou Blažkovou ladí poslední drobnosti, aby mohla proběhnout tisková zkouška. V listopadu půjde HAREDIM do tisku, pokud získáme dostatečné množství předplatitelů a zájemců o odměny. Děkujeme vám všem, kteří jste knihu podpořili i malinkou částkou nebo sdíleli informace o její existenci. Za 6 dní máme 54 % finanční částky, což znamená, že jsme na té správné cestě!

Kniha za nejlepší cenu vyprodaná!

Oct 8, 2018

Za pár dní jsme vyprodaly knihu Haredim za nejvýhodnější cenu! Ale stále si ji může objednat o sto korun levněji. Projekt tvoříme hlavně proto, abychom uskutečnily Eliščin sen. Jako naši podporovatelé tedy získáváte navíc možnost mít knihu dříve, než bude uvedena do prodeje. A samozřejmě je ve hře řada zážitkových překvapení. Děkujeme za vaši podporu.

EUR 4,738
pledged of EUR 3,166

149%

149% completed

138 contributors pledged

Photography

Třebíč, Kraj Vysočina, Česko

All or nothing. Project finished on Nov 1, 2018 at 11:46.

Choose reward for your contribution

  • sold 8
    Fandím knize

    Chci Elišku a vydání knihy podpořit jenom tak.

    - dobrý pocit se dostaví ihned 
    - částku můžete libovolně navýšit

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 80 from 100
    Kabbalah náramek

    Ochranný náramek, který přiveze autorka knihy z Jeruzaléma od Zdi nářků a napíše k němu vzkaz.

    - náramek z červené vlny 
    - vzkaz autorky
    - zašleme poštou pouze v rámci ČR

     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 56
    Kniha za výhodnou cenu

    Kniha Haredim za cenu o 100 Kč nižší, než za jakou bude uvedena do prodeje. 

    - k osobnímu odběru (Třebíč, Brno, Praha, Zlín)
    - v případě zaslání poštou navyšte cenu o 120 Kč a adresu uveďte do poznámky
    - zasíláme pouze v rámci ČR

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 21.77
    (CZK 550)
  • sold 7
    Kniha a účast na křtu

    Oslavte vydání knihy spolu s námi na křtu v třebíčské Zadní synagoze a poslechněte si Eliščino vyprávění o fotografiích spojené s projekcí.

    - kniha s osobním věnováním autorky
    - účast na křtu
    - promítání fotografií s výkladem

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 25 from 45
    Limitovaná edice Haredim

    Signovaná limitovaná edice knihy Haredim s věnováním autorky, podepsanou fotografií a plakátem vloženým do knihy.

    - k osobnímu odběru (Třebíč, Brno, Praha, Zlín)
    - v případě zaslání poštou navyšte cenu o 120 Kč a adresu uveďte do poznámky
    - zasíláme pouze v rámci ČR

     

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 47.50
    (CZK 1,200)
  • remaining 6 from 10
    Na kafe s Eliškou

    Knihu s osobním věnováním vám Eliška předá v třebíčském židovském městě v Kavárně U Židovské brány. Bude s vámi sdílet svůj osobní příběh a příběhy jejích nejoblíbenějších fotografií.

    - kniha s osobním věnováním
    - Eliška vás zve na kávu
    - inspirativní setkání 
    - autorka navrhne několik možných termínů

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 59.37
    (CZK 1,500)
  • remaining 2 from 3
    Focení v dokumentárním stylu

    Eliška s vámi stráví odpoledne a zdokumentuje život vaší rodiny skrze svůj originální tvůrčí pohled.

    - netýká se svateb, firemních a komerčních akcí
    - termín po dohodě s fotografkou
    - pouze v rámci ČR
    - do poznámky uveďte něco více o vás a vaší rodině

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 237.48
    (CZK 6,000)
  • remaining 2 from 3
    Den s Eliškou v Jeruzalémě

    Vypravte se s Eliškou na místa, kde vznikal její projekt. Zavede vás do čtvrti Mea Šearim a provede vás i dalšími zajímavými místy Jeruzaléma, kam turisté málokdy zavítají. 

    - Jeruzalém očima fotografky 
    - jeden den v jiném světě
    - letenku a ubytování si platíte a zajišťujete sami
    - termíny navrhuje autorka

     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 316.64
    (CZK 8,000)
  • remaining 4 from 5
    Nadšený podporovatel

    Projekt se vám natolik líbí a věříte v něj, že se chcete stát mecenášem. Nabízíme vám nejen dva výtisky limitované edice knihy s věnováním autorky, ale také uvedení loga na propagačních materiálech spojených s prezentací knihy a osobní poděkování na křtu.

    - 2 výtisky limitované edice knihy s věnováním
    - osobní poděkování na křtu
    - logo na propagačních materiálech

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 791.61
    (CZK 20,000)
  • Sold out!!
    Kniha za nejlepší cenu

    Kniha Haredim pro nejrychlejší z vás za bezkonkurenčně nejnižší cenu.

    - k osobnímu odběru (Třebíč, Brno, Praha, Zlín)
    - v případě zaslání poštou navyšte cenu o 120 Kč a adresu uveďte do poznámky
    - zasíláme pouze v rámci ČR

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)