Moje stoleté Československo

Kniha obsahuje desítku rozhovorů s osobnostmi, které se v uplynulých sto letech zúčastnily historických událostí, o kterých se nyní učíme v novodobých dějinách. Rozhovory jsem při své novinářské práci nahrál během uplynulých takřka 30 let.

Author: Radek Gális

  • Generál František Fajtl, válečný letec

  • Hrabě Zdeněk Sternberg z Českého Šternberka

  • František Přeučil odsouzený na doživotí

  • Josef Charvát, který hlídal T. G. Masaryka

  • Král Šumavy Josef Hasil

  • Popravení čs. legionáři v Itálii

EUR 3,970
pledged of EUR 2,969

133%

133% completed

128 contributors pledged

Literature

České Budějovice, Jihočeský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Sep 7, 2018 at 12:11.

Show all rewards

Jak to začalo

Zdá se to jako sen sedět u jednoho stolu a rozprávět s muži, kteří bojovali na Piavě, u Zborova nebo u Verdunu, stejně jako popíjet víno s mužem, který za druhé světové války seskočil do protektorátu s Kubišem a Gabčíkem. A ten sen se stal skutečností, když jsem se počátkem 90. let jako student novinařiny s těmito hrdiny setkával, abych zachytil jejich osudy. Některé rozhovory pak vyšly ve zkrácené podobě v novinách, které už dávno neexistují, a byla by škoda, aby upadly v zapomnění navždy. Proto jsem se rozhodl v letošním jubilejním roce tyhle a další pozapomenuté hrdiny připomenout v knize Moje stoleté Československo, a dát tak možnost i ostatním, aby se s jejich vzpomínkami seznámili a možná, aby se jimi inspirovali a motivovali k vlastním postojům v současné době.     

Co je náš cíl?

Cílem projektu je vydat knihu, zachycující desítku výjimečných osobností, které na vlastní oči viděly a na vlastní kůži prožily události, kdy se lámaly ledy a charaktery, a o kterých se ještě stále opatrně učí v dějepise. Většina z nich už je sice dávno mrtvých, ale jejich myšlenky a názory jsou stále živé a aktuální právě v téhle době. Kniha, která přináší myšlenky a názory lidí, pro které byla svoboda a demokracie víc než vlastní život a prospěch.  

Detaily

Italský legionář, který bojoval za samostatné Československo na Piavě, osobní strážce Tomáše G. Masaryka, válečný hrdina - stíhací pilot generál František Fajtl, parašutista ze Silver B Jan Zemek, legendární nepolapitelný Král Šumavy Josef Hasil nebo František Přeučil, odsouzený k doživotnímu vězení v procesu s Miladou Horákovou. To jsou někteří hrdinové knihy Moje stoleté Československo, která prostřednictvím publicistických rozhovorů mapuje osudové události naší vlasti. Kniha, vycházející k letošnímu jubileu, obsahuje autentické fotografie a nabídne naši historii přitažlivým pohledem očitých svědků a pamětníků. Stane se tak pozoruhodným dokumentem i svědectvím o lidském hrdinství, po které sáhnou dospělí i mladí. Nenechme osudy těchto výjimečných lidí zapadnout, ale znovu si touto knihou připomínejme všechny ty, bez nichž by naše země nebyla svobodná.

... a ještě něco navíc

Víte, že když se českoslovenští vojáci za války v Anglii vraceli nad ránem z hospody domů, občas rozjíveně vypili mléko, které stálo na zápražích domků? A že legináři na Piavě nechodili do prvních linií bez granátu v kapse, protože kdyby je rakouští vojáci chytili živé, tak by je pověsili jako zrádce? Tyhle a mnohé další zajímavosti se dočtete ve vyprávění hrdinů knihy Moje stoleté Československo.  

Kdo jsme?

Odmalička jsem se chtěl stát novinářem, a to se mi splnilo, i když za komunismu to nebylo jednoduché. Během uplynulých třiceti let jsem se potkával a stále potkávám s mnoha zajímavými lidmi, kteří byli svědky historických událostí, o kterých jsem se učil, nebo naopak nesměl učit v dějepise. Počátkem 90. let jsem měl možnost hovořit s posledními veterány z I. světové války, nyní už žije jen hrstka těch, kteří bojovali za II. světové války, a za pár let nebude jediný z nich. Važme si každé chvíle, kdy s těmito lidmi můžeme být a naslouchat jim, protože bojovali a nasazovali život i za nás, i když už třeba před 75 lety. Loni jsme díky podpoře na Hithit vydali knihu vzpomínek na zemřelého kardinála Miloslava Vlka nazvanou Náš kardinál, vydali jsme i knihu vzpomínek pétépáků Černí baroni od Černé věže. Někteří pamětníci už mezitím zemřeli, takže opravdu na poslední chvíli. A letošní jubileum Československa si knihu vzpomínek hrdinů určitě zaslouží také.     

Proč to děláme?

Loni jsem získal peníze od empatických dárců na první knihu díky podpoře na Hithit, a proto se stejnou osvědčenou cestou vydávám i letos. Kéž se i  nyní všechno zdárně podaří a kniha se dostane mezi lidi. 

News

Jan 25, 2019 Kniha Moje stoleté Československo konečně putuje ke čtenářům

Vážení a milí přátelé, v těchto dnech se k vám konečně dostává dlouho očekávaná kniha Moje stoleté Československo, kterou jste v loňském roce podpořili, za což vám velmi děkuji. Vy z vás, kteří jste získali více knih s věnováním, zašlete mi, prosím, jména lidí, jimž mají být knihy připsány. Můj…

More

Aug 13, 2018 Milí přátelé, děkuji moc, kniha bude!

S velkou radostí jsem se o víkendu po Svatovavřinecké pouti v Domažlicích dozvěděl, že díky vám, štědrým dárcům, se již podařila vybrat požadovaná částka na knihu rozhovorů Moje stoleté Československo. Do ukončení sbírky přitom chybí ještě tři týdny. Možná, že teprve teď se ještě někteří zapojí,…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 6
    Podporovatel projektu

    Děkovný dopis od autora a zaslání fotografie některého z hrdinů knihy, včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 85
    Kniha s osobním věnováním

    Kniha s osobním věnováním autora a fotografie některého z pamětníků, včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 32
    Kniha s osobním věnováním 2 + 1 zdarma

    Tři knihy od autora s osobním věnováním a fotografie některého z pamětníků, včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 3
    Kniha s osobním věnováním 5 + 5 zdarma

    Deset knih s osobním věnováním od autora a fotografie některého z hrdinů knihy, včetně poštovného.  

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 98.95
    (CZK 2,500)
  • sold 1
    Kniha s věnováním 5 + 5 zdarma včetně osobního setkání

    Deset knih s osobním věnováním autora a fotografie některého z hrdinů knihy. Osobní předání odměny a setkání na místě spojeném s československou historií.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 1 from 2
    Beseda s autorem v rámci ČR

    Beseda s autorem o jeho novinářské práci na určeném místě vzájemně dohodnutém s dárcem, doprovázená předáním drobných pozorností účastníkům besedy.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 439.78
    (CZK 11,111)