Kniha Plukovník Jaroslav Mikuláš Novák

Pomozte nám vydat knihu o zapomenutém legionáři, důstojníku, odbojáři a politickém vězni. Příběh plk. Jaroslava Mikuláše Nováka, vysoce vyznamenaného vojáka, jehož krédo bylo: Slušnost je mince, kterou si každý razí sám, ale platnost má v celém světě...

Author: Lukáš Cohorna

Jsme v polovině! Čas na další ukázku!

Jul 6, 2018

Děkujeme všem přispěvatelům, díky Vám všem jsme na polovině cílové částky. Stále nám zbývá ta druhá polovina, proto nám držte palce! A pokud můžete, šiřte nás všude, kde můžete.

Chystaná kniha bude mít přibližně 160 stran. Vedle samotného autorského textu v knize najdete také mnoho fotografií nebo citace pramenů (často ještě nikdy nikde nepublikovaných)!

Dnes se s Vámi podělíme o další krátkou ukázku z chystané knihy:

Gestapo skutečně po Jaroslavu Novákovi pátralo a jeho jméno se ve vyšetřovacích protokolech objevuje. V listopadu 1947 mu pak je Ústředním přípravným výborem domácího odboje Obrany národa vystaveno potvrzení o jeho účasti v domácím odboji, úloze v Obraně národa, ukrývání a odchodu za hranice koncem března 1940.

„Všichni tito neohrožení důstojníci byli likvidováni, též na mne byl vydán zatykač. Každých 14 dní jsem byl vyhlašován jako nepřítel okupantů v Meldeblattu der Protektoratskriminalpolizei, např. v ročníku II., čís. 57 z 23. července 1943 str. 6, a ve Fandungsnachweis des Befehlhabers der Sicherheitspolizei u. des S. D. in Prag, Abt. V/roč., čís. 7, str. 384. K mému zatčení již nedošlo, byl jsem včas varován zpravodajskými orgány mé ilegální organizace Obrana národa, která měla napojení na zištné orgány Oberlandrathu v Německém, dnešním Havlíčkově Brodě. Musel jsem opustit Přibyslav a skrývat se v Praze a znovu napojit přerušenou síť ilegální organizace. Asi po šestinedělním potýkání se s nástrahami Gestapa jsem byl vedením Obrany národa uvolněn z funkce pro nebezpečí zatčení a ohrožení dalších pracovníků a pověřen vyvezením střelce Gestapa, studenta průmyslovky Jana Smudka.“

Pokud si zrovna nemůžete vzpomenout, kdo to byl Jan Smudek, připomeňte si ho například zde. Jak se osudy obou odbojářů, Nováka i Smudka, dále prolínají, se dozvíte v chystné knize.

Zbývá nám ještě 14 dní, proto Vás všechny znovu žádáme o podporu a sdílení projektu!

Děkujeme!

Lukáš Cohorna

EUR 2,725
pledged of EUR 2,573

105%

105% completed

141 contributors pledged

Literature, Education

Česko

All or nothing. Project finished on Jul 21, 2018 at 11:46.

Choose reward for your contribution

  • sold 13
    Vojín

    Symbolickou částkou podpoříte vznik knihy a budete se podílet na tom, že osud plukovníka Nováka neupadne v zapomnění. Knihu Vám sice nezašleme, ale budeme Vám za podporu velmi vděční. Hodnotu Vašeho symbolického příspěvku můžete libovolně navýšit.

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 103
    Svobodník

    Zafinancujete tisk dvou knih. Po vydání Vám dodáme jednu (1) kopii knihy "Plukovník Jaroslav Mikuláš Novák". Druhá kniha půjde do distribuce.
    Vydání plánujeme na konec letních prázdnin.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 23
    Desátník

    Zafinancujete tisk deseti knih. Po vydání Vám dodáme pět (5) kopií knihy "Plukovník Jaroslav Mikuláš Novák", kterými můžete například obdarovat známé. Zbytek půjde do distribuce.
    Vydání plánujeme na konec letních prázdnin.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 2
    Četař

    Zafinancujete tisk padesáti knih. Po vydání Vám dodáme až dvacet (20) kopií knihy "plukovník Jaroslav Mikuláš Novák", kterými můžete například obdarovat známé, věnovat je do škol nebo je jinak šířit vlastní cestou. Zbytek půjde do distribuce.
    Vydání plánujeme na konec letních prázdnin.

    Za tuto odměnu získáte pozvánku na akt žehnání knize, který proběhne za přítomnosti autora, příbuzných plukovníka Nováka a za účasti zástupců Armády České republiky v Panenských Břežanech na přelomu září/října 2018. Termín i místo budou v dostatečném předstihu upřesněny.

    Pokud nemáte zájem o celé uvedené množství kopií, ale přesto chcete přispět, kontaktujte autora projektu.

    Reward delivery: not specified

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)