Film Můj neznámý vojín

Jaký je to pocit, stát se okupantem, aniž byste to měli v úmyslu? Podpořte nás, abychom mohli film dostat do kin! K 50. výročí invaze 1968 do Československa jsme natočili unikátní film z pohledu druhé strany - okupujícího vojáka.

Author: Analog Vision

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

  • Fotografie z filmu

EUR 3,235
pledged of EUR 3,166

102%

102% completed

81 contributors pledged

Film

Česko

All or nothing. Project finished on Aug 15, 2018 at 08:06.

Show all rewards

Jak to začalo

Prvním impulsem pro vznik celovečerního dokumentu Můj neznámý vojín byl objev rodinného tajemství. Režisérka Anna Kryvenko objevila staré fotografie, ze kterých byla nůžkami vystřižená postava. Trvalo nějakou dobu, než se jí povedlo poskládat dohromady alespoň střípky příběhu, který se její rodina pokusila vymazat z paměti: příběh prastrýce, který byl jedním z vojáku sovětských okupačních armád v roce 1968.

Co je náš cíl?

Jaký je to pocit, stát se okupantem, aniž byste to měli v úmyslu? Pomocí známých, ale i doposud nikdy nezveřejněných archivů z celé Evropy i Ruska vyprávíme rodinný příběh režisérky Anny Kryvenko o tom, jak vysoká politika ničí životy obyčejných lidí. 

Důležité pro nás je ukázat, že v jakékoliv životní situaci existuje opačná strana. A není to vždy tak, že je to absolutní opozice a protipól – dobro nebo zlo, oběť nebo vrah, Východ nebo Západ. Uvnitř těchto konstrukcí existují živí lidé, kteří trpí. Neví, co dělat. Vnitřně bojují.

A proto hlavním cílem našeho filmu je divákům předat emoce jak okupujících vojáků, kteří přijeli často jako velmi mladí kluci do Československa, a ani nevěděli, kde jsou, tak běžných lidí, kteří nevěděli, jak na ten náhlý chaos reagovat.

A proč vybíráme peníze na HitHitu? Abychom měli prostředky právě na to film dostat do kin a k co nejvíce divákům! Bohužel v dnešní době nestačí jen film natočit, ale musíme mít i prostředky na jeho distribuci. My chceme, aby náš film vidělo co nejvíce lidí. Točíme filmy pro diváky, ne pro nás samotné!

Detaily

Otázky, které si film Můj neznámý vojín klade, si režisérka Anna začala klást od chvíle, kdy se začala zajímat o sovětské vojáky, kteří vpadli do Československa: Jaká byla jejich míra pochopení celku situace a toho, co se doopravdy děje? Jak velkou roli v tom hrála propaganda? Jak se jejich názor na události proměňoval a jak si je pro sebe vysvětlovali?

Při pátrání po osudu svého prastrýce se autorka dotýká témat osobní i národní paměti, dědičné viny a mediální manipulace. Film taky rozebírá vztah k dnešnímu Rusku, ale i vztah Čechů a Slováků k cizincům, tedy témat právě v dnešní době aktuálních.

V Rusku i dnes přetrvává touha po potlačení problematických stránek historie a převládá silný důraz na heroizaci Sovětského svazu. Stále vznikají ‘dokumentární’ snímky o tajemné kontrarevoluci, kterou SSSR potlačilo. Kupříkladu v roce 2015 ruská televize vysílala snímek Varšavská smlouva: Odtajněné dokumenty (Warsaw Pact: Declassified Pages), který invazi do Československa prezentuje jako sebeobranu proti puči organizovanému NATO.

Kdo jsme?

Anna Kryvenko ve svých 23 letech odjela z Kyjeva studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Je studentkou Centra audiovizuálních studií FAMU, kde úspěšně dokončila několik krátkých filmů, které prezentovala v rámci jihlavského festivalu dokumentárních filmů, ale také  na zahraničních festivalech po celém světě. Je režisérkou, ale i scénáristkou filmu.

Producenti Michal Kráčmer a Veronika Kührová ze společnosti Analog Vision vyvíjí, vyrábí a distribuují audiovizuální díla, především krátkometrážní a celovečerní filmy mladých autorů ze střední Evropy. Analog Vision studuje současné trendy a naslouchá divákovi. Plátno kina, televizor, obrazovka počítače nebo telefonu jsou pro nás rovnocenné platformy a nebojíme se experimentů.

News

Aug 8, 2018 Plakát zveřejněn!

Dneska jsme zveřejnili plakát k filmu! Je možné ho získat jako samostatnou odměnu nebo v kombinaci s jinými dárky! Jak se vám líbí?

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Drobná podpora jen tak

    Jsme rádi za jakoukoli podporu - i za tu nejmenší! Pošleme Vám osobní poděkování.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 1.98
    (CZK 50)
  • sold 17
    Film on-line

    Pošleme Vám hotový film on-line. Navždy! A také osobní poděkování.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • remaining 24 from 30
    Plakát k filmu A2

    Plakát velikosti A2 pro nadšence a sběratele - limitovaná edice s podpisy tvůrců!

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • remaining 16 from 20
    Speciální uvedení v Kasárna Karlín - host Michael Kocáb - 22.8.2018

    Rezervujte si vlastní místo vepředu na open-air promítání filmu a získejte on-line link k filmu! Po promítání bude následovat debata s tvůrci a Michaelem Kocábem. Moderovat bude novinář Petr Fischer.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 11.48
    (CZK 290)
  • remaining 88 from 100
    Okýnko z filmu - suvenýr navěky

    My natáčíme na film! Pouze! Chete originální suvenýr k filmu? Darujeme Vám 1 okénko z našeho negativu - nikdo jiný ho nemůže mít, jen Vy. K tomu Vám darujeme i plakát :)

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.48
    (CZK 290)
  • remaining 6 from 10
    Veřejná premiéra v DOXu 18.8.2018 a debata s historiky

    Kupte si přední místa na promítání a podpořte nás! Získáte také link k filmu. Součástí projekce bude diskuze s tvůrci a historiky, kterou bude moderovat novinář Petr Fischer.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 15.44
    (CZK 390)
  • remaining 90 from 100
    Neznámý vojín pro Vaše známé - sada pohlednic

    10 ks pohlednic s motivy z filmu - unikátní archívní záběry. V pohlednicím ale bude vždy někdo chybět. Pošlete svého neznámeho vojína vašim známým!

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 23.35
    (CZK 590)
  • remaining 39 from 50
    Blu-ray či DVD filmu s naším příběhem a plakát

    Limitovaná edice nosičů vč. plakátu A3 a bookletem s rozšiřujícími informacemi o filmu - geneze rodinného příběhu, drama při natáčení a hledání po stopách archivů po celé Evropě!

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 35.23
    (CZK 890)
  • remaining 23 from 30
    Slavnostní premiéra filmu na střeše Lucerny 17.8.2018

    Jedinečná možnost vidět jedinečný film na jedinečním místě - jen pár metrů od místa, kde se odehrávaly dramatické události před 50 lety! Kapacita velmi omezena a lístky nebudou volně v prodeji! To vše s VIP hosty a tvůrci filmu. Dostanete také on-line přístup k filmu.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 39.18
    (CZK 990)
  • remaining 7 from 10
    Soukromá projekce

    Chcete promítnout film ve Vašem klubu, hospodě nebo i doma v obýváku? A chcete, abychom přijeli s filmem a vyprávěli Vám vše o filmu? Pak je tato odměna právě pro Vás. My dovezeme film a sebe a Vy zajistíte techniku na promítání a prostory. To je férová nabídka!

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 118.35
    (CZK 2,990)
  • remaining 6 from 10
    Speciální workshop natáčení na 8mm materiál s režisérkou

    Jste nadšený filmař či nadšená filmařka? Máte rádi film? My také!!! Film Můj neznámý vojín je natáčen na S8mm a S16mm materiál. Chcete se to také naučit? Na našem workshopu Vám ukážeme, jak na to a poradíme i, jak si film po natáčení vyvolat a dále ho zpracovat. Techniku a materiál zajistíme a odnesete si domů vlastní film na filmu!

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 154.36
    (CZK 3,900)
  • remaining 3 from 5
    Partner filmu

    Líbí se Vám náš film a naše motivace? Chcete být součástí projekcí a naší tour? Staňte se partnerem filmu a podpořte nás i do budoucna! Odměnou Vám bude propagace na našich akcích, 10 ks DVD či Blu-ray s filmem, 10 ks plakátu, film on-line, samozřejmostí jsou 2 lístky na slavnostní premiéru a možnost podílet se na dalších projektech.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 474.97
    (CZK 12,000)