Ze života fotografa

Chtěl jsem napsat knihu o fotografování.Ale napsal jsem knihu o životě. A jaký je život, taková je i kniha. Občas zamyšlená, občas hloubavá... ale většinou je to všechno jenom jedna velká prča. Pomůžete mi ji vydat?

  • Bajkal. Teplota vody 14°C. Teplota mě 38°C. Epic.

  • Objektiv na krku na šňůrce. 2,4 kg. 200 km. Debžot

  • Když zmrzne úsměv na ksichtu. Grónsko jako prase.

  • Cestou na K2, 6100 m n.m. Dron v báglu místo vody.

  • Jako Rambo. Jenom bez svalů.

  • V kroksech nad Afrikou. Jsou to ty lepší dny.

  • Hele vole kde máme vodu?

  • Těsní to, že jo? Je v tom foťák, dron a kamera.

  • A když vzlítneš, nechápeš... Seš prostě štastnej.

EUR 24,032
pledged of EUR 7,916

303%

303% completed

1,237 contributors pledged

Literature, Photography

All or nothing. Project finished on Jun 27, 2018 at 20:00.

Show all rewards

Stojím na vrcholu hory, opírám se o dřevěný kříž a hledím směrem k oblakům, krvavě zbarveným sluncem. Je už večer, vlají mi mastné vlasy ve větru, a brousím pohledem mezi hlubokými údolími, lesy, ledovci a nepřeberných odstínů modré, oranžové, fialové a růžové, kterými hraje obloha přímo před mýma očima. Celá scéna se mění každou vteřinu a já vnímám pomíjivost bytí i radosti. Za mnou stojí kamarád, který se mě za chvilku hlasitě zeptá: "Na co tam furt čumíš, ty vole?” "Byl krásný západ slunce, všiml sis?" odpovím tiše a hluboce dýchám vlahý

vzduch, nasycený odpoledním deštěm. "To už se tak večer stává, že slunce zapadne" odpověděl mi ironicky člověk, který je vším, jen ne fotografem. Člověk, který nikdy nepochopil to moje neustálý tahání se s desítkami kil krámů navíc. Možná ani nepochopil, o čem to focení vlastně je. A o čem tedy?

Zcela jistě ne o srovnávání záběrů, předních příčkách v soutěžích, ani o penězích. Už vůbec ne o objektivech, pixelech a softwarech. A vlastně ani o společenském postavení, rautech a vernisážích, nebo počítání lajků pod fotkami na sociálních sítích. Tak o čem tedy je fotografie?! Fotografie, fotografie je přeci o ochotě prožívat krásné okamžiky opakovaně. Vracet se na stará známá místa, sedět na stoletých kmenech, vnímat proměnlivost podmínek. Je to ochota podělit se s ostatními o svůj unikátní prožitek, o radost ze života. O ticho, které zastřešuje východ slunce nad krajinou. O řev vodopádů, které každým okamžikem smáčí Tvoje boty. Fotografie je o touze zachytit nezachytitelné. Opakovat neopakovatelné. Fotografie je o vidění krásna, a o sdílení. O přenesení pocitů, o nichž nelze hovořit slovy. O nezodpovězených otázkách, na které ale ani nikdo nehledá odpověď. Je o důvodu, proč fotograf vůbec existuje. Proč se trmácí s batohem do nebezpečenství. Proč opouští domov, rodinu a klid, aby moknul dlouhé hodiny tam venku. Tam kde hlavním zdrojem světla nejsou žárovky, zářivky, ani monitory. Ale Slunce.

"Asi mi sleze nehet" po chvíli říkám směrem k mému nejlepšímu příteli na vrcholu hory, a ještě tiše dodám "a podáš mi prosím pivo?"

Synopse knihy

Když se narodíte jako zrakově postižené dítě s křivou páteří a s plochýma nohama, v patrně nejplošším místě ve vesmíru, totiž Pardubicích, Vaše šance na to stát se světově uznávaným fotografem, horolezcem, anebo vědcem zabývajícím se fotografií mikroskopického světa nejsou příliš velké. Jenomže občas se stane, že se u kolébky zjeví dezorientovaná sudička a začnou se dít věci. Já tohle štěstí ale měl a kromě vědecké kariéry na Univerzitě Karlově jsem se napříč všem prognózám podíval přes hledáček fotoaparátu na šest světových kontinentů, lezl na druhou nejvyšší horu světa a popsal nový živočišný druh. Tento projekt bude spočívat ve vybrání prostředků na vydání knihy, která je přímým důkazem toho, že zázraky se dějí a že Bůh má blázny rád.

Jak se to vlastně celý semlelo?

Co se tak pamatuju, od psaní mě dost lidí zrazovalo. Nejvíc učitelka na základce, která mi tvrdila, že si neumí představit, že bych se vůbec dostal na gympl. A pak taky ta učiteka na gymplu, která mi tvrdila, že si je vědomá faktu, že blbě mluvím, ale že mě to rozhodně neopravňuje k tomu, abych místo toho psal. První publikovatelný a zároveň celistvější texty z cest jsem napsal až během doktorátu na březích Bajkalu. Na nebi bylo víc hvězd, než písku ve stanu. Tři týdny jsem se nemyl, bolely mě ruce z pádlování, nohy z chození a měl jsem horečku. Tehdy jsem poprvé zažil ten pocit svobody a zároveň tíhu vlastního rozhodnutí. S kamarády jsme se prostě rozhodli, koupili jízdenky na transsibiřskou magistrálu, sbalili nafukovací čluny a vyrazili přes půlku kontinentu vlakem vstříc dobrodružství. Od té doby jsem pak psal články a různé texty ze všech větších, a vlastně i menších cest. Ať to byla Afrika, Latinská Amerika, Asie anebo třeba Grónsko. Přestože jsem tam byl hlavně za focením a točením, vždy jsem přitom psal. Některé texty jsem publikoval průběžně v časopisech, některé na sociálních sítích a některé jsem si nechával jen pro tuto příležitost. Po sedmi letech průběžného psaní jsem se rozhodl, že již nastal čas spojit všechny ty střípky v jeden ucelený příběh, v tuhle knihu. Poslední rok je tak po večerech přepisuji, skládám do jednoho příběhu, který je již takřka dokončen. S knihou si tak nekupujete jen zábavu na několik večerů, ale taky osm let mého života. Tedy všech třech mých životů - života profesionálního fotografa, přírodovědce a popularizátora vědy a hlavně život otce dvou dcer.

Změní tahle kniha svět?

Ne, tahle kniha svět nezmění. Ale může krapet změnit Váš pohled na něj. A i kdyby ne, bude v ní, kromě kusu mého života, spousta neotřelých fotek na pěkným papíře. Tak se alespoň pokocháte.

Kdo vlastně jsem?

Jo, tak na to se mě mnohdy ptají všichni, včetě rodičů a přátel. Když zrovna pracuji, tak povětšinou jako vědecký pracovník z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde se mj. věnuji profesionální fotografii mikrosvěta a vědy. Kromě popularizace vědy a vlastního výzkumu na poli hydrobiologie se  velmi intenzivně věnuji taky leteckému filmu pomocí rádiem řízených dronů. V této oblasti se mi tak nějak poštěstilo na několik týdnů dosáhnout světového rekordu v létání ve vysoké nadmořské výšce, kdy jsem bezpečně odstartoval a přistál s dronem v nadmořské výšce 6334 metrů nad mořem, a to v rámci horolezecké expedice na druhou nejvyšší horu světa, K2 (Pákistán). Mno, celkem se mi z toho zamotala šiška, o tom žádná. Výstavní cyklus z této výpravy jsme vystavili loni v Českém Centru v New Yorku, svoje fotky  jsem však vystavil více jak padesátkrát. Mám za sebou více jak 300 veřejných přednášek, včetně TEDx Prague anebo Science Café. 

Co se týče focení, měl jsem obrovský štěstí a stal se ambasadorem, tj. továrním jezdcem značky Nikon. To mi dalo celkem křídla a poslední roky jsem byl na svých cestách vybavený půjčenými zrcadlovkami a objektivy těch nejvyšších tříd, které tahle značka nabízí. Toho si tak nějak všimli lidi z českého DJI, tj. největšího světového výrobce dronů, a udělali ze mě ambasadora taky. Někdo může říct, že mám prostě z prdele kliku, někdo v tom vidí Prozřetelnost, a někdo zase výsledek deseti let každodenního focení a publikování fotek. Vy v tom můžete vidět co chcete, ale je fakt, že ty poslední roky jsem žil fakt naplno a i proto jsem se rozhodl nečekat s vydáním knihy na důchod. Kdo ví, jestli nějakej někdy bude. 

Natočil jsem také několik krátkých přírodovědných filmů, z nichž hned ten první zvítězil v soutěži NF Neuron o nejlepší popularizační video, což mi dalo šanci k tomu, že mám v současné době vlastní popularizační pořad v televizi, a to na TV Nova v rámci Magazínu Víkend. Jmenuje se to “Petrova divočina”, ale ten název vymysleli lidi na Nově. Prej na základě toho, jaká je se mnou spolupráce. Všechny ty příběhy v pořadu si tak nějak sám píšu, točím, moderuju, zvučím, střihám, ale tak nějak postupně zjišťuju, že ve víc lidí víc udělá a zrovna experimentuju s externím střihačem a občas si vemu i kameramana :-) Posledním filmovým počinem, na kterým mi bylo obrovskou ctí pracovat, byl neskutečnej film Who's Who in Mycology, na němž jsem pracoval více jak rok u sebe doma ve sklepě, tedy přesněji v atomovém bunkru. Tento krátký, a poněkud nezvyklý hraný film získal prestižního studentského Oscara v Las Vegas loni na podzim. Toto ocenění přitom dodnes drží jediný český snímek, a to Ropáci Jana Svěráka (1989). No úlet, to je jasný.

News

May 8, 2023 Právě přichází na svět má další kniha - Něha Himálaje!

Přátelé, kamarádi! Je to neuvěřitelné! Je za tím spousta práce, dřiny, ale taky spousta radosti a neskutečně hodně emocí. Je tu moje nová kniha Něha Himálaje! Právě teď jsem spustil svou již třetí kampaň na Hithitu :-) Děkuju Vám, že jste mými čtenáři! Bez Vás bych neměl pro koho psát. Děkuju! A…

More

Nov 24, 2021 Nová kniha, nový film!

Vážení čtenáři! Vy brďo! To je poprvé, co jsem použil tohle oslovení! A můžete za to Vy! Od vydání knihy Ze života fotografa, které jste právě Vy pomohli na svět, uběhly tři roky. Dodnes mi chodí milé e-maily od lidí, které knížka hecovala, pobavila, rozesmála. Moc Vám za všechno děkuju! Chtěl…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 868
    Výtisk knihy

    Na trhu bude kniha za 399,- Kč. Je jasné, že sleva 49 Kč možná na první pohled nevypadá, ale je to  24 a půl rohlíku žejo. Vlastně tak díky slevě můžete dva týdny snídat zdarma. A to se vyplatí. A i Vaše kniha bude podepsaná. Všechny budou podepsané.

    Pokud si nebudete chtít knihu vyzvednout v Praze, přihoďte mi prosím 80Kč na poštovné - viz Otázky a Odpovědi.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 215
    2 výtisky knihy

    Udělejte radost nejen sobě a mně, ale ještě někomu třetímu. Tady dostanete  dvě knihy a obě za skvělou cenu. Takže je to win win - uděláte víc radosti a ještě ušetříte! Podepsané budou. Obě.

    Pokud si nebudete chtít knihu vyzvednout v Praze, přihoďte mi prosím 80Kč na poštovné - viz Otázky a Odpovědi.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • remaining 15 from 50
    Křest knihy

    Knihu bych rád uvedl do života v září (den upřesním) v pražské  Nikon Gallery. Těšit se můžete nejen na  mě a autora poslední kapitoly  - mojí ženu, ale taky mé partnery,  originální rautík, na místě podepsanou knihu a  na předpremiéru mojí nejnovější motivační přednášky "To nejlepší z domova".

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 6
    A budeš viset mladej!

    Vyberte si libovolnou fotku z mého webu, Facebooku, Instagramu, anebo kdekoliv jinde, a já Vám ji nechám vytisknout na kvalitní plátno vklíněné do dřevěného rámu o rozměru 60x40 cm (moje oblíbené, vypadá to dobře). Taky dostanete knihu. Podepsanou.

    Pokud si nebudete chtít balíček vyzvednout v Praze, přihoďte mi prosím 350Kč na poštovné a pořádné balení - viz Otázky a Odpovědi..

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 98.95
    (CZK 2,500)
  • remaining 1 from 1
    Pevná dvacítka, jenom jedna jediná

    Pevný objektiv Nikon 20mm f/1.8 G je mým nejoblíbenějším širokáčem . A upřímně, je to asi i nejlepšejší širokáč od Nikonu. A jen jeden na světe má můj  zlatem gravírovaný podpis. K němu dostanete ještě  na plátně nataženou mojí oblíbenou fotku, kterou jsem jím udělal (je na obálce knihy). A  také knihu a vstupenku na křest.

    Poštovné, balení, slušná dávka vděku a pěkná krabička na sklo jsou v ceně. Výměna fotky nebo formátu plátna je možná.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 1,583.22
    (CZK 40,000)
  • remaining 1 from 1
    Stopětjednačtyřka jedna jediná

    Objektiv Nikon 105mm f/1.4 je doslova klenotem mezi všemi skly, které kdy Nikon vydal. Je to láska na první pohled, dotyk a hlavně na první zmáčknutí spouště. I na jeho horní straně najdete můj zlatem gravírovaný podpis. A aby toho bylo více než dost, k objektivu dostanete  na plátně moji libovolnou fotku a vstup na křest.  A knihu.

    Poštovné, balení, enormní dávka vděku apěkná krabička na sklo jsou v ceně. Změna fotky je možná, formát až kam to půjde.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 3,958.04
    (CZK 100,000)
  • Sold out!!
    První výtisk knihy

    Prvních 100 z Vás může koupit podepsanou  knihu za rovné tři stovky. Mohlo to být 299, ale to bych snížil rozpočet na vydání knihy o kilo. A za kilo už si člověk dneska koupí 50 rohlíků.  Takže můžete mít  moji knihu za 150 rohlíků. A bílý pečivo jde na váhu - takže zhubnete. 

    Pokud si nebudete chtít knihu vyzvednout v Praze, přihoďte mi prosím 80Kč na poštovné - viz Otázky a Odpovědi.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • Sold out!!
    Fotografický kurz v Zoo Jihlava

    Přijďte 4. srpna na kurz, který bude pojatý trochu jinak, než můj běžný kurz. Bude se mnou zástupce Nikonu a s ním i technika v hodnotě několika milionů, kterou si budete moct vyzkoušet. Také se podíváte ke zvířatům jinak, jinde a hlavně blíž, než běžní návštěvníci. Vstupné do zoo, poštovné a balné Vaší (podepsané) knihy  jsou v ceně.

    Oběd ne. Byste mě sežrali.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 178.11
    (CZK 4,500)