Knihou proti rakovině

Chci vydat knihu, která pomůže čtenářům se zájmem o fungování těla pochopit například vliv pohybu, nepohodlí, jídla či životního stylu na zdraví. Z pohledu vědce a biochemika podobná kniha v ČR chybí. Rovněž chci, aby vydání doprovázelo něco užitečného.

Author: Aleš Dvořák

  • Logo projektu

  • Křest 1. knihy - autor (vpravo) a nakladatel

  • Běla s jedním z dvojčat - podzim 2017

  • Obálka knihy

  • Odměny: specializovaná výživa Adveni

EUR 3,717
pledged of EUR 2,771

134%

134% completed

192 contributors pledged

Literature

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on May 16, 2018 at 15:42.

Show all rewards

Pozadí celého příběhu

Před Vánoci 2017 jsem dopsal svou druhou knihu a den na to jsem se dozvěděl Běly diagnózu. Tenkrát jsem zažíval stejný vztek jako pokaždé, když mi někdo blízký řekne „Mám rakovinu!“ Proč Běla, která se konečně dočkala vytoužených dvojčat? Proč teď, když jim není ani rok? Jako vždycky, když jsem se podobnou zprávu dozvěděl, jsem nic nechápal. Věděl jsem, že fyzicky jí pomoct nedokážu, ale mohu přispět jinak.

A proto jsem tady. A proto jste tady i vy.

Polovinu vybraných peněz dostane Běla Dede a druhou polovinu využije nakladatelství Verbum na vydání knihy. Všichni, kdo se na knize podíleli, včetně mě, se vzdávají honoráře.

Váš příspěvek tedy umožní pětičlenné rodině alespoň v rámci možností lépe fungovat, ale protože nejsme charita, dostanete k dobrému pocitu navíc i knihu.

Je to kniha o tom, jak vlastně naše tělo funguje, co se v něm děje, když se hýbeme a co se stane, když se hýbat nebudeme. Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout je o tom, že záleží jen na nás, co budeme do toho stroje, jímž je naše tělo, tankovat, čím ho budeme promazávat a jaký vliv to na nás bude (nejen při sportu) mít. Nenabídnu vám žádné zaručené recepty ani 100% fungující návody. Místo toho mám pro vás fakta a informace, které vám umožní pochopit, jak a proč do sebe ta ozubená kolečka uvnitř nás zapadají. Je to sice trochu větší dřina než jen instantní rady protřepat a nemíchat, ale na tu bychom měli být, pokud vedeme aktivní život, zvyklí.

O knize

Název knihy Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout nenaráží ani tak na situaci z běžného života, kdy sěcháte, i když si vypůjčuje jistou naléhavost, jako spíš na skutečnost, že pohyb může každému z nás zlepšit zdravotní stav, oddálit rozpuk civilizačních chorob, prodloužit aktivní období a zlepšit náladu.

Osm nebo devět let se pohybuji ve vědě. Nejprve jako postgraduální student lékařské fakulty působící na Akademii věd a posléze i jako postdoktoranad přímo na lékařské fakultě, a protože se od začátku zabývám rakovinou a dalšími patologickými stavy těla, jako jsou zánět, diabetes nebo metabolický syndrom, viděl jsem pacienty s nádory a přicházel do styku s nemocnými lidmi, postiženými nějakou formou civilizační choroby. Lékařská fakulta vám dá solidní vzdělání v biomedicínských oborech, abyste dokázali správně pochopit fungování lidského těla i v těch nejmenších detailech. Akademie věd vás pak naučí, jak s danými informacemi zacházet. Přestože jsem se podílel na řadě vědeckých publikací, uvědomoval jsem si, že v konkrétní odnoži české literatury určené sportovcům a aktivním lidem stále něco chybí a že nenajdete nic, co by laikům podrobněji vysvětlilo, proč vlastně sportují (nepočítám-li dobrý pocit), jaké změny proběhnou v těle při pohybu nebo po něm, jak je to s přetrénovaností, přejídáním se, zbytečným pitím alkoholu či nesmyslným užíváním doplňků stravy nebo právě s těmi civilizačními neduhy (včetně nadváhy či obezity), kterými trpí většinová společnost.

Všechno tohle bych chtěl čtenářům přiblížit a pomoct jim pochopit základní principy našeho těla. Myslím si, že každého, komu není lhostejné jak vypadá, jak se cítí nebo kolik váží, by to mělo zajímat.

Knihu jsem psal s vědomím toho, že to bude nejspíš číst i moje babička, která chodila za školu právě kvůli chemii a nepropadla z ní jen díky shovívavé učitelce, takže jsem opravdu udělal maximu pro to, aby ten text, mé úvahy i biochemické pochody, pochopili všichni. Neříkám, že vše servíruji na zlatém podnose, občas se možná budete muset zamyslet, ale snažil jsem se, aby to stálo za to.

Nejedná se o čistě odborný či populárně naučný text. V knize je i osobní dějová linka, kde sice nenajdete heroické výkony, jak jste možná zvyklí z knih o běhání, které teď v knihkupectvích naleznete, přesto si troufám tvrdit, že nahlédnete pod pokličku uvažování vědce, který v každém sebemenším detailu, sportovním výkonu či výletu spatřuje nejen fyziologické či biochemické pozadí, ale hlavně možnost dobrodružství. Takže se se mnou mimo náš český rybník podíváte i do zasněžené Kanady, vyprahlé Havaje, kde se každoročně běhá nejtěžší iron man světa, či na vrchol Mont Blancu nebo pětitisícové hory Kazbeg.

Ale hlavně...

Na základě dostupných lékařských a biochemických studií a znalostí je v knize skládána mozaika, v jejímž středu by měla rezonovat moje hlavní motivace: „Chci najít kompromis a demonstrovat, že lidé by se měli spíše zamyslet nad zdravým pohybem a jídlem než nad tím, jaké držet diety a kolik uběhnout.“

Kniha má 150 normostran a obsahuje ilustrace.

Slovo nakladatele 

Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout; pod tímto názvem vychází kniha Aleše Dvořáka.

Text na jedné straně přináší nevšední pohled na pohyb a kondiční běhání, na druhé straně pak vysvětení fungování lidského těla, význam zdravé stravy a rozbory chemických mechanizmů, které ovlivňují naši kondici, stav těla i mysli.

Když se mi jako nakladateli dostala kniha poprvé do ruky, uvědomil jsem si, že krom těchto věcí se lze v knize setkat i s nadstavbou nebo přidanou hodnotou, která vystavuje společnost nejen morální, ale třeba i ekologické kritice. Sám autor svůj text uvádí slovy, že se tak trochu jedná i o obraz lidí jednadvacátého století, kterým nabízí jednu z mnoha cest, aby se nemuseli stydět svléknout u lékaře, aby se nebáli oslovit druhé pohlaví jen proto, že mají lalok na krku, nebo aby se po třicítce zdravotně nezhroutili. V širším kontextu lze knihu vnímat jako jakýsi apel k úctě k vlastnímu tělu a životu jako takovému.

Proč to děláme takhle a k čemu využijeme peníze?

Celý rozpočet na vydání knihy je 70 000 - suma zahrnuje prakticky vše: cenu papíru, sazbu tiskárny, práci grafika i práci nakladatelství. Ve prospěch pomoci Běle jsme se rozhodli, že se vzdám autorského honoráře a nakladatel 50 % získaných peněz, což přijme jako podnikatelské riziko. Jedná se o malé nakladatelství, které nedisponuje nějakým obrovským kapitálem, aby své knihy mohlo vydávat bez počátečního vkladu. Díky trží ekonomice a taxám distribučních firem to tak prostě je.

Jelikož si uvědomujeme, jak je pro každého těžké s podobnou nemocí bojovat, rozhodli jsme se, že Běle ulevíme alespoň trochu od všech všedních starostí a část peněz, které zde vybereme jí tedy dáme. Někdo může namítnout, že podobně nemocných lidí je spousta, ačkoliv už asi méně těch, kterým nemoc takhle dramaticka vstoupila do pocitů štěstí z narozených dětí. Běla navíc podstoupila i rozsáhlou operaci, kde jí dokonce vzali i jednu plíci a žebro, takže ty peníze určitě bude potřebovat - i kdyby si tím přispěla "jen" na fyzioterapeuta, který jí pomůže vrátit se do normálního života, na který jsme všichni zvyklí.

S nakladatelstvím Verbum jsem spolupracoval na první knize a sedli jsme si nejen profesně, ale hlavně lidsky. Nebyl tedy problém přijít a říct: "Udělejme to takhle, využijme samotné vydání knihy k tomu, abychom pomohli kolegyni, která je ve srabu!" 

Troufám si tvrdit, že nejen vzájemné sympatie, ale hlavně solidarita nás ženou vpřed. Všichni, kteří se podíleli na tvorbě odměn, kdo opravovali v knize gramatiku, malovali obrázky nebo dělali redakční úpravy si nevzali vůbec nic, přitom to všechno jsou profesionálové, jejichž čas má obrovskou cenu.

Věříme totiž, že to má smysl. 

News

Nov 16, 2018 Křest info

Dobrý den,  přijměte pozvání na křest knihy dne 19. 11. 2018 od 20:00, Praha 2.  https://mapy.cz/s/3cl2K Info: Křest knihy v žižkovské tělocvičně kousek od Riegerových sadů. Tělocvična je v bloku baráků a před vstupem je nutné zazvonit na zvonek. K dispozici bude točené pivo, víno, nějaký…

More

Nov 9, 2018 Pozvánka na křest

Přijměte pozvání na křest knihy dne 19.11. v 20:00, Praha 2

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 9
    Záložka s logem projektu

    Papírová záložka do knihy s logem projektu  Knihou proti rakovině

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 69
    Kniha Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout

    Všichni mají spoustu dobrých rad, jak běhat, abychom byli rychlejší, jak jíst, abychom byli zaručeně zdravější, jak se chovat, abychom si prodloužili život. Zapomeňte na instantní recepty a návody, jež mají zajistit nemožné na počkání a zázraky do tří dnů. Měl bys běžet vám nic takového nedá, není to kniha o tom JAK, je to kniha o tom, PROČ. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 12.67
    (CZK 320)
  • sold 51
    Kniha + záložka

    Kniha   Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout 
    +
    Papírová záložka do knihy s logem projektu  Knihou proti rakovině

     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • remaining 44 from 60
    Kniha + setkání s autorem knihy

    Beseda s autorem na téma Metabolismus nádorových buněk, jejíž součástí bude i přednáška, ve které se Vám pokusím objasnit některé zákonitosti a anomálie nádorových buněk. Termín bude upřesněn dle časových možností autora (možno rozdělit do více termínů).
    Součástí akce bude i předání podepsaných výtisků.
    Místo: Praha
    Doba trvání: 2 hod
     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • remaining 1 from 5
    Kniha + 3 vstupy do HITgym na Žižkově

    Podepsaná kniha Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout
    +
    HIIT- HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING
    Typ: vysoce intenzivní, intervalový nebo kruhový trénink, tabata, EMOM atd...
    Procvičíš celé tělo.
    Knihu si můžete vyzvednout v gymu, cena zahrnuje 3 vstupy (+zkušební lekci zdarma pro nově registrované na webu tělocvičny) a podepsaný výtisk.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • remaining 1 from 1
    Kniha + Nutriční poradenství

    Podepsaná kniha  Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout 
    +
    Nutriční poradenství od vysoce uznávaného odborníka  prof. MUDr. Libora Vítka, Ph.D.

    Provádíme analýzy sportovních jídelníčků s ohledem na energetickou bilanci, vyváženost a skladbu i správné časování příjmu energie ve vztahu k tréninkovým i závodním sportovním aktivitám.
     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 237.48
    (CZK 6,000)
  • Sold out!!
    Kniha + pozvánka na křest knihy

    Křest proběhne krátce po vydání knihy  Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout - prvaděpodobně nebude jediný.
    Součástí akce bude i předání podepsaných výtisků.
    Místo: Praha
    Doba trvání: ???
    Pravděpodobně všední den,  květen/červen

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • Sold out!!
    Kniha + balíček specializované výživy ADVENI

    Podepsaná kniha  Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout 
    +
    Směs SIMPLY ADVENI (DMT: 16.02.2019)
    Velká kaše KAŠTAN VANILKA (|DMT: 10.09.2018)
    Směs na muffiny švestka + mák (DMT: 28.11.2018)
    Kaštan. Vločky
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • Sold out!!
    První i druhá kniha

    Kniha Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout
    +
    kniha Z hospody na maraton
    (autor: Aleš Dvořák)
    Kniha je o mé přípravě na první maraton, který jsem běžel v dubnu 2016. Celý příběh by se dal považovat za tréninkový deník protkaný biochemickými perličkami a zvláštnostmi.
    Obě knihy budou podepsané.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.71
    (CZK 700)
  • Sold out!!
    Kniha + konzultace s Histaminovou Kašulkou

    Podepsaná kniha  Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout 
    +
    konzultace o histaminové intoleranci s úspěšnou bloggerkou Histaminovou Kašulkou (Ing. Kateřina Váňová, Ph.D.) 
    Místo: Praha
    Doba: 1 hod
    knihu vám předá Kašulka

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)