PONK - Diedina

Folklor je mrtev a postfolklor umírá. Co zůstává, je ideální dědina, kterou má každý někde v koutku srdce. My jsme se rozhodli ji z toho koutku vydolovat a zaznamenat na naše druhé album. Pokud chcete slyšet, co jste ještě neslyšeli, podpořte nás!

Author: Ponk

EUR 3,379
pledged of EUR 3,364

100%

100% completed

75 contributors pledged

Music

Brno, Jihomoravský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Apr 9, 2018 at 17:38.

Show all rewards

Jak to začalo

Po úspěchu našeho prvního alba Postfolklor nás hodně lidí považovalo za morbidní. My jsme ale vcelku veselí lidé s venkovskými kořeny, tak nám přišlo vhodné ty kořeny trošku odhalit a upravit k představení veřejnosti. A najednou jsme zjistili, že můžeme dělat i veselé písničky! O lidech, kteří žijí celý život na dědině, o vesničanech ve velkoměstech, které ale srdce pořád táhne na venkov, o alkoholu.. Koncepce byla na světě a deska začala nabývat konkrétní obrysy.

Co je náš cíl?

Náš cíl je od začátku pořád stejný. Dělat to, co děláme, nejlíp, jak umíme. Proto nešetříme na studiu, na technice, na producentovi ani na grafice. Trvá to pak sice dýl, trochu u toho občas zapomínáme na sebe, ale nakonec fakt zahřeje, když si někdo při poslechu všimne třeba maličkosti, na které jsme strávili spoustu času. A za to nám pořád stojí to dělat.

Detaily

Trio Ponk vzniklo v roce 2013 a za svůj debut s názvem Postfolklor (podpořený kampaní na hithit.cz) získalo mj. cenu Anděl za nejlepší album roku v žánru world music. Už na prvním albu, na kterém jsme po svém zpracovali lidovky s tématem smrti, jsme nechtěli nic nechat náhodě. Nešetřili jsme na studiu ani na designu CD, což se nám vrátilo v podobě zahraničních nabídek a pozvání na největší světový veletrh world music WOMEX. Je ale třeba neusínat na vavřínech a jít dál, posouvat a mazat hranice žánrů. Druhé album bude téměř bez výjimky autorské včetně textů v moravských nářečích, koncepčně svázané tématem lásky k vesnici a doplněné výpravným obalem s originálním 3d pop-up doplňkem. Žánrově jsme obsáhli téměř vše od lidovky přes blues rock, jazz až po hiphop. Samozřejmě jsme zůstali u cimbálu, kontrabasu, houslí a vokálů, výsledek je ale už teď překračující ustálené představy o zvuku a možnostech těchto nástrojů. Nebojíme se říct, že takovou "cimbálovku" tady ještě nikdo neslyšel...

Kdo jsme?

Jsme tři šohajíci, kteří se naplavili do Brna ze tří moravských vesnic. Přesto, že nám někdy ještě trochu čouhá sláma z bot, snažíme se dělat hudbu na co nejvyšší úrovni. Nějaké zkušenosti máme, ale naším hlavním hnacím motorem je posouvat se v rámci našich lidových nástrojů (housle, cimbál, kontrabas) dál a dál. Za vším, co děláme, si stoprocentně stojíme. Jsme Ponk. Jsme z Brna.

Proč to děláme?

Pokud se v nějaké kapele objeví cimbál, je to s šedesátiprocentní pravděpodobností cimbálovka. Pokud se s cimbálem objeví i kontrabas, je pravděpodobnost 94%. A pokud se k těm dvěma přidají housle a zpěvy, je pravděpodobnost, že se jedná o cimbálovku 99,99%. My jsme si předsevzali, že vyplníme tu poslední resp. první zbývající setinu. 

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 3
    Pohlednice

    Naše dvorní grafička Pola Puk-puk vytvoří k této speciální příležitosti limitovanou edici pohlednic, které osobně vypíšeme, oznámkujeme a pošleme.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3.92
    (CZK 99)
  • sold 15
    Digitální download nového CD

    Stáhněte si naše cd ve formátu .mp3 nebo flac ještě před vydáním. 

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 7.88
    (CZK 199)
  • sold 31
    CD s podpisy a osobním věnováním

    Podepíšeme, zabalíme, pošleme. Pro ty, kdo rádi při poslechu drží obal v ruce!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.79
    (CZK 399)
  • sold 2
    Tričko

    Originální tričko Ponk v černé nebo bílé barvě. Nezapomeňte napsat velikost!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17.77
    (CZK 449)
  • sold 7
    Vinyl

    Ano, mysleli jsme tentokrát i na audiofily. Ideální předání na koncertě, v Brně, v Praze nebo kdekoli jinde. Nebo můžeme zkusit Českou poštu. To ovšem bez záruky...

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.75
    (CZK 499)
  • sold 5
    Tričko + CD

    Bílé nebo černé tričko s podepsaným CD. Nezapomeňte uvést velikost!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 29.65
    (CZK 749)
  • sold 1
    Tričko + vinyl

    Bílé nebo černé tričko s podepsaným vinylem. Nezapomeňte uvést velikost!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 35.58
    (CZK 899)
  • remaining 18 from 20
    Bytový koncert

    Soukromý koncert u Michala doma včetně CD a piva zdarma!

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.54
    (CZK 999)
  • sold 3
    Tričko, vinyl, CD

    Bílé nebo černé tričko s podepsaným CD a vinylem. Nezapomeňte uvést velikost!

    Reward delivery: not specified

    EUR 47.46
    (CZK 1,199)
  • sold 1
    Cesta pivního znalce

    Hodinová exkurze s naším cimbalistou doktorem Tomaštíkem do brněnské Ochutnávkové pivnice na piva dle vlastního výběru! Možnost odborného výkladu na téma "Problematika hudebních temperatur v rámci ladění v minulosti a dnes"(případně jiná hudební či pivní problematika) Pivo a deska v ceně!!!

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.33
    (CZK 1,499)
  • sold 1
    Jméno v bookletu + 3 podepsaná CD

    Kdo se chce nezapomenutelně zapsat do hudební historie, volí tuto variantu. Vaše jméno bude navždy zaznamenáno v našem bookletu a za třicet let ho budou teenageři na druhém konci světa gúglit.. K tomu jedno CD pro sebe a dvě pro kamoše.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 118.70
    (CZK 2,999)
  • remaining 19 from 20
    Autorská grafika Poly Puk-puk

    Jedinečná limitovaná série signovaných tisků s tématem dědiny od naší dvorní grafičky Poly Puk-puk. Unikátní dílo se stane nedílnou součástí vašeho interiéru a bude na duchu pozvedat vás i vaše blízké.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.86
    (CZK 4,999)
  • sold 3
    Koncert

    Přijedeme, zahrajeme, zazpíváme. Akorát si k ceně připočítejte naše náklady na cestu. Do NY bysme to asi za patnáctku neotočili...

    Reward delivery: not specified

    EUR 593.71
    (CZK 15,000)
  • sold 0
    The Sponzor

    Něco pro opravdové fajnšmekry! Kdo se chce před svými obchodními partnery předvést, jaký je borec, a jaký má přehled o alternativní scéně, volí tuto odměnu. Detaily probereme, určitě se domluvíme. Kulturní a inteligentní lidé se domluví vždycky.

    Reward delivery: not specified

    EUR 1,979.02
    (CZK 50,000)