Kniha Moje dětství na draka

Máte rádi smích a moc dobře víte, že k němu patří i slzy? Pak máte možnost pomoci vydat tu správnou knihu s dobovými ilustracemi a přečíst si vzpomínky na dětství dlouholeté rozhlasové moderátorky Šárky Rosové Váňové, rodačky ze severu Čech.

Mám vydavatele

Dec 18, 2017

Jak už to tak v životě bývá, neplodná maminka otěhotní, když adoptuje dítě...

Stejně tak na mě se usmálo štěstí a o moji knihu projevil během spuštění tohoto projektu zájem nakladatel. Takže mám ušetřeno spoustu práce kolem propagace a tisku a distribuce... A ráda své dílko svěřím do rukou povolaných.

Děkuji Vám všem, kteří jste se pokusili na vydání knihy přispět. S díky své finance obdržíte zpět, abyste je později mohli utratit v některém knihkupectví třeba za můj román :-)

Přeji všem příjemné prožití Vánoc a P.F. 2018  

Šárka

Výtvarník Honza tragicky zemřel

Dec 4, 2017

S těžkým srdcem vám oznamuji, že zemřel výtvarník Honza, kterého jsem požádala o ilustraci přebalu mé knihy. Už ji, bohužel, nenamaluje. Ať je mu země lehká. 😢 Dne 3.12. 2017 uhořel v domě své matky.

Ukázka z knihy

Nov 13, 2017

Mám lyže z Klondiku

Naše pošetilá soudružka třídní se rozhodla, že nás přiměje k aktivnímu pohybu a dokonce nás naučí lyžovat. Tedy, že nás předhodí instruktorovi, který to zmákne.
Pro mamku to je signál, že mi musí nutně sehnat výbavu. Nadšeně přinesla domů oprýskané lyže bez hran, které naposledy navoskoval sám Amundsen. Sousedka je měla ve sklepě postavené ještě od dob, kdy sama zamlada lyžovala. A to už je babičkou. Další mámina kamarádka půjčila oteplovačky. Všechno snesu, ale ty si tedy na sebe nevezmu! 
„Mami, to nemyslíš vážně?” ptám se úplně zbytečně. Vím, že myslí. 
„Peníze věčně nejsou, buď ráda, že nejedeš s holým zadkem.” Odpovídá mamka a já vím, že má pravdu. 

Ten týden na horách pro mě znamenal kopu nezdarů, bolesti a ponížení. Nejenže mi lyžování vůbec nešlo, ale naprosto mě nebavilo. Bylo mi do pláče, když si spolužačky ukazovaly svou novou výbavu na lyže. A já měla v kufru po dědečkovi obří zelené oteplovačky, ve kterých jsem vypadala jako tlustý, nafouklý žabák. Holky okamžitě dostaly záchvat smíchu, jen co jsem se do nich nasoukala. Lyžáky s tkaničkami jsem si musela obout na troje ponožky. Tak mi byly velké. No jo, mamka šetřila, kde mohla, protože mě prostě zná. Když jsem chodila bruslit, řvala jsem vyděšeně, že to klouže, a chodila na ledu po zoubkových špičkách bruslí. I na kurzech plavání jsem dostala „Vysvědčení od vody” a na něm napsáno: „Uplavala jsem – 0 metrů”. Tělocvik obecně nenávidím. Při kotoulu plavmém jsem se tak nešťastně sbalila, že jsem si koleny zlomila nosní přepážku. Vypadala jsem delší dobu jak vorvaň. Myslím, že mi dokonce nos zůstal trochu nakřivo. A teď tohle. Hurá na lyže! Hrůza.

Když jsme se vydali na svah, instruktor potřeboval oddělit zrno od plev, jak říká babička Lída. Postavil nás na svah a zařval:

„Jedu, jedu, jedu... hop, hop!” Pár odvážných sjelo a spadlo. Jeden nebo dva zaperlili a sjeli bez nehody. To bylo to zrno. No a tři zbylí nesjeli a já byla mezi nimi. Tak tím jsme byli okamžitě označeni za neschopné blbouny a dostali jsme číslo družstva pět. Jako ztracené případy. Tedy plevy.

Další den výcviku jsem pochopila, že budu muset opravdu lyžovat, ale mně se do toho opravdu nechtělo. Hodně jsem spoléhala na znechucení instruktora, který moje lyže nazval „ski z Klondiku” a hleděl na ně s odporem. Pak i na mě. Za pár hodin ovšem ten odpor asi nějak překonal a snažil se ze mě něco vykřesat. Rozhodla jsem se, že udělám všechno pro to, aby se mu to nepovedlo. Moje předpotopní ski měly vázání Kandahár. Což bylo důmyslné zařízení, ve kterém byla zaklesnutá cíněnka ve špici, kam se upínala lyžařská bota. Velmi brzy jsem vykoumala, že když ji vyndám, lyže budou pro jízdu nezpůsobilé. Tu možnost sabotáže jsem si patřičně vychutnávala a předstírala zájem o sjezd.
Věděla jsem, že tak hnusné lyže by mi nikdo ani neukradl. A horalové určitě raději zatopí dřevem z lesa. Nezbývalo tedy dělat nic jiného než se tvářit, že jsem neviditelná. A pravidelně ztrácet tu kuličku. Ale instruktor byl neodbytný. Párkrát mi ji našel a dal na místo. Pak už ho to asi naštvalo, a v momentě, když jsem to vůbec nečekala, mě žďuchl do zad a zahulákal: 
„Jééééééď!” Řvala jsem taky jak urvaná a divím se, že to nespustilo lavinu. Nečekala jsem, že pojedu. A že tak rychle! Dokonce tak bleskově, že než jsem se zapíchla nosem do sněhu, v letu jsem svojí bambusovou hůlkou přerazila hůlku nějakému klukovi.
„Ty kráááávo jedna!” ozvalo se za mnou. Ale mně to bylo jedno. Dopadla jsem s nohama do X na kolena a děsně to bolelo. Instruktor toho kluka chlácholil tím, že měl v hůlce suk. Ale on skoro brečel a provrtal mě nenávistným pohledem jak ementál. Na lyže mě nikdo nikdy už nedostane!
Poslední den lyžařského výcviku jsme dělali blbosti. Kluci do nás schválně strkali, až jsme všichni skončili na velké hromadě sněhu. A pak mi někdo, kdo spadl na mě, šlápl těžkou lyžákou na kostrč. Tak velkou bolest jsem ještě nezažila. Dlouho jsem ji pak cítila hlavně při chůzi, ale k doktoru jsme nešli. Maminka konstatovala, že jsme banda blbců a ať jsem ráda, že vůbec ještě žiju.
 

Pomoc psychicky nemocnému výtvarníkovi

Nov 10, 2017

Nemyslím celý život jen na sebe. Nežádám pomoc s vydáním knihy jen pro své dobro. Chci, abyste věděli, že příspěvkem pomůžete i psychicky nemocnému výtvarníkovi Honzovi. Objevila jsem ho náhodou. Zapadlého, stranícího se světu a pečujícího o svou matku alkoholičku kdesi na vesnici. Jeho výtvarné cítění mě nadchlo. Dlouho jsem sháněla někoho, kdo by se dokázal ilustrací přebalu knihy stylově ztotožnit s malířským cítěním mého otce. Jeho fotografiemi a malbami je celá kniha ilustrovaná. Honza je ten pravý, který vdechne mé knize ducha normalizace, pocity smutku ale i naděje a smíchu. A já jsem se rozhodla, že v rámci křtu své knihy uspořádám Honzovi vernisáž jeho obrazů. Ta myšlenka ho nesmírně nadchla a rozhodl se zase začít tvořit a vrátit se ke své ženě a dceři do města.Tady je ukázka jeho tvorby. Takže děkuji za sebe, ale i Honzu a jeho zbloudilou duši za každý Váš příspěvek.

Korektury

Nov 6, 2017

V současné době mám za sebou konečné typografické úpravy mé knihy. Každý umíme to své a takový dobrý korektor je k nezaplacení. Na jeho služby se spoléhají i velikání světové literatury, kterým já zdaleka nejsem a nikdy ani nebudu. I když... kdo ví :-) 

Jde mi hlavně o to, aby byla kniha pěkně upravená a dobře se Vám četla.

EUR 151
pledged of EUR 3,576

4%

4% completed

9 contributors pledged

Literature

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Dec 25, 2017 at 07:33.

Choose reward for your contribution

  • sold 3
    Exlibris

    Za tuto částku Vám zašlu exlibris s mým autogramem a originální kresbou ilustrátora, který navrhne přebal knihy. 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 3.97
    (CZK 100)
  • sold 1
    E-kniha

    Jste dítě moderní techniky a bez čtečky nedáte ani ránu? Pak má pro vás e-book mnohem větší přínos, než kniha tištěná. Získáte ji v několika možných formátech ePUB, Kindle, PDF.

    Reward delivery: not specified

    EUR 7.95
    (CZK 200)
  • sold 1
    Kniha

    Tato částka Vám zajistí, že Vám poštou přijde krásná a voňavá knížka rovnou z tiskárny. 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.92
    (CZK 300)
  • sold 2
    Audio kniha CD

    Můžete si vybrat, pokud je Vám více milý libozvučný hlas, než litery. Kniha v audio zpracování (nejen) pro příjemné noční usínání.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.87
    (CZK 500)
  • sold 1
    Kniha a CD

    Tento příspěvek Vám umožní si knihu přečíst a před usnutím si ji také poslechnout z audio disku.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 27.82
    (CZK 700)
  • sold 1
    Kniha, CD a e-book

    Odměna pro milovníky elektronické, tištěné i čtené knihy. Tři v jednom na věnování přátelům a rodině.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 47.69
    (CZK 1,200)
  • sold 0
    Autogramiáda

    Osobní pozvání na after party křtu knihy s autogramiádou. Místo a čas budou blíže upřesněny a pošlu Vám pozvánku.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 119.21
    (CZK 3,000)
  • sold 0
    Oběd s autorkou

    Pro příznivce, kteří přispějí nejvyšší částkou, připravím posezení v příjemném podniku a rozjímání nad knihou a životem. Už teď se těším.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 198.69
    (CZK 5,000)