Operní studio Praha Jiřiny Markové

Přispějte nám a pomozte tak vytvořit novou vzdělávací platformu v České republice. Operní studio bude sloužit mladým a talentovaným pěvcům k jejich dalšímu rozvoji. Operní studia mají tradici po celém světě, tak proč by to nešlo u nás?

  • Dvořák: Rusalenka na festivalu Smetanova Litomyšl

  • Zakladatelka projektu jako Ježibaba

  • Člen operního studia Martin Vydra v roli Prince

  • Rusalka a princ ve Stavovském divadle

EUR 109
pledged of EUR 8,718

1%

1% completed

5 contributors pledged

Theater, Education

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Dec 10, 2017 at 19:28.

Show all rewards

Proč operní studio?

Ve většině světových velkých divadlech existuje systém, který dává mladým pěvcům prostor k jejich hereckému a pěveckému rozvoji na půdě profesionální operní scény v podobě tzv. operního studia.

U nás taková platforma doposud chyběla. Z iniciativy mladých a talentovaných lidí vznikl nápad založit Operní studia Praha, kde by pěvci nabírali cenné zkušennosti, kterých se jim na akademiích a konzervatořích nedostává, a to pod vedením lidí s dlouholetou divadelní a hudební praxí.

Koncepce operního studia

Operní studio Praha Jiřiny Markové-Krystlíkové sestává ze čtyř oddělení (zpěv, studium s dirigentem, korepetice, pohyb a herectví), která jsou mezi sebou vzájemně propojena. Ansámbl operního studia udržuje konstantní počet členů. Počínaje hodinami zpěvu si student dle jeho individuálních potřeb domluví korepetice, nastudování s dirigenty a pohybovou složku (pilates, jevištní pohyb). To vše je doplněno o studování operních ansámblů (nikoliv sboru, jak se na většině našich hudebních škol zaměňuje), o koncerty a operní produkce. Lekce probíhají individuálně či skupinově. Mladý pěvec, který vzejde z operního studia, tak bude disponovat kvalitně zpracovaným repertoárem, který bude zohledňovat jeho hlasový typ a charakter.

Systém výuky v Operním studiu Praha

  • Individuální hodiny zpěvu s možností přizvání korepetitora jsou povinné každý týden. Náplň bude přizpůsobena individuálně - zdokonalování techniky a interpretace.

  • Každý týden probíhá hodina ansámblu, kde máme připravené technicky náročné ansámbly z Rossiniho oper, dále bude zahrnut Mozart, Puccini, Smetana, Dvořák a další skladatelé.

  • Studium repertoáru s dirigentem je individuální, v případě potřeby probíhá spolu s korepetitorem či pedagogem zpěvu. Dirigenti se liší v závislosti na vybraném repertoáru (italský repertoár, česká hudba, Mozart a klasicismus, atd.)

  • Do našeho studijního programu je zařazeno i pilates. Cvičení těla je samo o sobě pro operního pěvce velmi důležité. Je nutné hlídat postoj, vnímat své tělo, ovládat dech, umět vést pohyb. Pozvání tyto lekce vést přijala sama zakladatelka pilates v České republice - Renata Sabongui.

  • Během sezóny dojde k nastudování několika operních titulů (minimálně 2) a proběhne několik koncertů.

Pro studium repertoáru v cizím jazyce je nepostradatelná korektní výslovnost a porozumění přesného významu každého slova. Pro tento účel naše operní studio disponuje korepetitory z Royal College of Music v Londýně, Ruska, dirigenty z Itálie i německy mluvícími lektory. Rádi bychom v našem operním studiu přivítali i světové hvězdy, které se momentálně budou vyskytovat v Praze, a které by formou masterclass nebo besed obohatily a motivovaly naše členy.

Příležitost pro zahraniční pěvce

Operní studio Jiřiny Markové-Krystlíkové v mezinárodním měřítku nabízí studium českých oper s důrazem na správnou jazykovou dikci a interpretaci. Mladým zahraničním pěvcům, kteří chtějí studovat role českých oper světového formátu, se otevírá prostor přímo v zemi, odkud tyto nádherné opery pocházejí. Nám se naopak naskytuje možnost, jak světu předat naše nemalé hudební dědictví.

Slova ředitelky Operního studia Praha, Jiřiny Markové-Krystlíkové:

Všechny umělecké aktivity, pedagogické zkušenosti, tradice v interpretaci, českých a cizích skladatelů, chceme dále předat spolu s mým týmem jako hořící pochodeň všem dalším generacím, které mají v sobě lásku a nadšení k opernímu zpěvu a touží dál s radostí objevovat sám sebe. Individuální přístup a kvalita a zkušenosti jsou profesní zárukou našeho týmu.

"Během mé aktivní umělecké a pedagogické činnosti, mne mnohokrát napadlo, proč právě v Praze, ve městě hudby, nemáme operní studio. Tento můj nápad se znásobil při mém koučování sólistů opery při nastudování opery Rusalka v lotyšské Rize a italské Neapoli. Proč v Praze nepředávat budoucím pěvcům zkušenosti k interpretaci děl českých skladatelů, když zde máme  tak  velkou tradici, která se dědí po řadu generací.”

Finance

O operní studium je již nyní zájem, ale ve státním sektoru bohužel nelze najít financování pro prvopočátek tohoto projektu, proto jsme zvolili Hithit. Prosíme vás o podporu, vždyť vzdělání pro naše mladé generace je kořením budoucnosti. Studentům a pěvcům vštěpuji, že jsme vlastně atletická disciplína jako každý jiný sport. Trénik, svaly, motivace a dobří trenéři. I k tomu jsou potřeba peníze.

News

Oct 9, 2017 Nové hlasy v našem operním studiu!

Do našeho operního studia jsme přivítali sopranistku Veroniku Vršeckou a japonskou sopranistku Natsumi Matsuzaki.

More

Aug 26, 2017 Sponzorujte svého studenta

Dle světových trendů v různých oborech nabízíme i my možnost sponzorovat studenta v půlročním studiu částkou 10000.- kč. V částce jsou zahrnuty pravidelné hodiny zpěvu, korepetice, pilates, herectví a nastudování s dirigenty. Poděkování emailem, v programech koncertů a představení, na webových…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 0
    Jojo "Opera nás baví"

    Pomozte nám odstartovat projekt s dřevěným jojo  s nápisem "Opera nás baví".

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 2.77
    (CZK 70)
  • sold 0
    Notový sešit

    Přispějte na naše Operní studio a získáte originální notový sešit s ilustrací od Jiřího Votruby. Sešit je ve formátu A4 - jedna strana notový papír, protější strana linkovaná.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 4.36
    (CZK 110)
  • sold 1
    Desky na sešity s logem Dětská Opera Praha

    Pomozte nám se startem Operního studia Praha a my vám pomůžeme zorganizovat sešity ve školním batohu či tašce s nápaditými deskami Dětské Opery Praha.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • remaining 10 from 10
    CD z produkce Dětské opery Praha

    Přispějte 200,- a získáte CD z produkce Dětské opery Praha a Operního studia Praha. Nabízené tituly:
    • Miniopery
    • Géniové a děti
    • Česká mše vánoční
    • Kominíček
    • Opera nás baví
    • Ogaři
    • Prodaná nevěsta

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 15.85
    (CZK 400)
  • remaining 8 from 10
    Zpěvník "Zpíváme si na cestách"

    Dětská opera Praha vydává novou knihu českých lidových písní spolu s CD s nahranými klavírními podklady. Přispějte na fungování Operního studia Praha a získáte tento jedinečný zpěvník.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • remaining 2 from 4
    Vstupenky na představení Opera nás baví

    Nenechte si ujít představení, která zábavnou formou odhalují operní svět dětem i dospělým. Při přispění získáte 4 lístky na tato představení v Národním či Stavovském divadle.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 27.74
    (CZK 700)
  • remaining 5 from 5
    Pěvecký kurz

    V případě přispění získáte pět hodin individální výuky zpěvu s ředitelkou a zakladatelkou studia, dlouholetou pedagožkou Jiřinou Markovou-Krystlíkovou.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 158.51
    (CZK 4,000)
  • remaining 8 from 8
    Finanční dar formou "školného" pro jednoho studenta našeho studia

    Při sponzorování jednoho studenta získáte zdarma vstupenky na všechna jeho vystoupení a poděkování v programu.

    Reward delivery: not specified

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)
  • sold 0
    Reklama

    Dárcům poskytneme reklamu a poděkování na plakátech, programech všech koncertů a nových CD. 

    Reward delivery: not specified

    EUR 594.41
    (CZK 15,000)