Nová kniha edice Analogon - Ivan Horáček: Lébnsvelt

Svým příspěvkem pomůžete uhradit náklady spojené s vydáním knihy esejů Ivan Horáčka: Lébnsvelt. Krom výtisku knihy a pozvánky na její křest získáte možnost bezplatného výběru publikací projektu Analogon (www.analogon.cz) a další odměny.

Author: Edice Analogon

  • ukázka

  • obrázek projektu

EUR 2,266
pledged of EUR 1,979

114%

114% completed

67 contributors pledged

Literature

All or nothing. Project finished on Sep 9, 2017 at 11:13.

Show all rewards

Jak to začalo

Žijeme v době, kdy už se skoro všechno ví. Je to ale opravdu tak? Není kdesi v základech našeho vědění trhlina, jíž z našeho dosahu  unikají i věci opravdu důležité? K takovýmto otázkám se vztahují eseje Ivana Horáčka z let 1987-2017 zařazené do knihy  Lébnsvelt vydávané v knižní edici Analogon.

Zvídavý čtenář se tu poučí o povaze rituálů, branickém velekrtkovi, estetice národního zákulisí, zabíjení, lásce k vlasti, původu dětského úsměvu, principu slasti, topologii žaláře a mnoha dalších užitečných i neužitečných věcech.

Co je náš cíl?

Získat prostředky na úhradu vydání knihy a poskytnout zájemcům možnost výhodného získání jinak obtížně dostupných titulů projektu Analogon (www.analogon.cz).

Detaily

Knižní edice Analogon přináší českému čtenáři reprezentativní výběr titulů klasického i současného surrealismu, od poesie a původní literární tvorby ke kritickým studiím a souborným teoretickým pojednáním. Do tohoto okruhu patří i kniha Lébnsvelt Ivana Horáčka - soubor textů z pomezí přírodovědy, filosofie a umění zabývající se povahou současného světa a potenciálem surrealismu jako nástroje jeho poznání. Kniha je v tisku, finanční prostředky, které jsou k dispozici, bohužel na zvýšené náklady tisku (470 str., obrazová příloha atd.) nestačí.

... a ještě něco navíc

Charakteristika knihy na záložce:

Soubor textů z let 1987-2017 spojených tázáním po povaze přirozeného světa. Kritické úvahy, eseje a glosy k tématům na pomezí přírodovědy, filosofie a umění. Zdůrazňují potřebnost cest za  kartesiánský výměr jsoucího a noetický potenciál, který v tomto směru poskytuje surrealismus.

 “Cílem surrealistické činnosti není ovšem produkce artefaktů. Umělecká tvorba a estetická působnost jejich produktů má tu význam prostředku – nástroje, sjednávajícího (většinou efektivněji než jiné alternativní nástroje) přístup k vlastní doméně zájmu. Tou je povaha reálného světa nad výměrem všeobecných výkladových rámců o tomto předmětu. Výchozím momentem (a nezanedbatelnou motivací surrealistické činnosti) je zkušenost, že konfrontace vědoucího očekávání a nejrůznějších neprůstřelně pravdivých čítankových pravd s konkrétními projevy reálného dění světa či potencialitou tohoto dění, ozřejmenou aktem imaginace, je nevyčerpatelným zdrojem překvapení, potěšení, zábavy a poučení. Poučení, připomínajícího nejen neutuchající proměnlivost světa a versatilitu jeho jevových forem, ale v první řadě přítomnost mnohačetných významových propojení, skrze něž surová krása jsoucího demonstruje s nezpochybnitelnou názorností reálnou komplexitu světa a smysluplnost naší přítomnosti. Tak tomu ovšem jen tehdy, ztotožníme-li výchozí postoj našeho poznávaní se vstupním rozvrhem archaického myšlení: svět je jen jeden, všechno je jeho součástí a všechno v něm má smysl.”

O autorovi:

Ivan Horáček (*1952), profesor zoologie na Přírodovědecké fakultě UK. Vedle různých odborných témat se zabývá filosofickými přesahy přírodovědy. V roce 1989 byl u zrodu Ústavu základů vzdělanosti UK a Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, kde po revoluci působil. Je členem Skupiny českých a slovenských surrealistů a redakční rady revue Analogon. Ženatý, tři dcery, čtyři psi.

Proč to děláme?

Finanční prostředky, s nimiž bylo počítáno na výrobu knihy se z více (subjektivních i objektivních) důvodů nepodařilo v potřebné výši získat. Váš příspěvek může být právě tím, co vydání knihy umožní.

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 39
    kniha se slevou

    Výtisk knihy (v ceně cca 300 Kč) + pozvánka na křest

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 13
    kniha se slevou + publikace projektu Analogon dle vlastního výběru

    Výtisk knihy + pozvánka na křest + publikace projektu Analogon (www.analogon.cz) dle vlastního výběru v celkové ceně 300 Kč (za příspěvek 500 Kč)

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 10
    kniha se slevou + publikace projektu Analogon dle vlastního výběru

    Výtisk knihy + pozvánka na křest + publikace projektu Analogon (www.analogon.cz) dle vlastního výběru v celkové ceně 800 Kč (za příspěvek 1000 Kč)

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 4
    sponzorský dar

    3 výtisky knihy + pozvánka na křest + publikace projektu Analogon (www.analogon.cz) dle vlastního výběru v celkové ceně 2000 Kč + CD hudebni produkce autora + celodenní výprava s autorem za netopýry Českého krasu

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • sold 1
    nejsponzorštější dar

    5 výtisků knihy + pozvánka na křest + publikace projektu Analogon (www.analogon.cz) dle vlastního výběru v celkové ceně 2000 Kč + CD hudebni produkce autora + celodenní výprava s autorem za netopýry Českého krasu + plátno s autorovou olejomalbou

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)