CD Moravské hlasy / Moravian Voices

Morava je pestrá a ojedinělá, zvláště ta písňová. Zpívá se na mnoha místech: děti, dívky, chlapci, ženy, muži. Chci na CD zachytit esenci moravského zpěvu v jeho čistotě, intimitě, od dětství po stáří. Bez velkých jmen a orchestrů. Krásný fenomén.

Author: Jiří Plocek

  • Autor projektu Jiří Plocek a Jitka Šuranská

  • Život písně v nočním strážnickém parku

  • Copak to zpívají? - Festival ve Strážnici 2014

EUR 2,409
pledged of EUR 2,385

101%

101% completed

68 contributors pledged

Music, Art

Brno, Česko

All or nothing. Project finished on Jul 15, 2017 at 16:22.

Show all rewards

Jak to začalo

Ve světě písně se pohybuju skoro celý život jako muzikant, redaktor, vydavatel a celou dobu se ve mně skládaly zkušenosti, poznatky a nápady. Z nich nakonec vzešla touha pojmout píseň jako velké téma lidské kultury do jedné obsáhlé monografie s názvem Píseň duše.  Začal jsem na ní pracovat letos.  Budu v ní hodně čerpat ze svého rodného regionu, tedy z Moravy, a také z lidových písní, které mně učarovaly. - Které to jsou? Třeba tahle s Katkou Gorčíkovou z Březové:

Součástí monografie Píseň duše by měly být i nahrávky. Práce bude trvat několik let a bude mít několik etap s dílčími výsledky. Jedním z prvních kroků je i CD Moravské hlasy /Moravian Voices.

Co je můj cíl?

Do 30.  listopadu  2017 chci vydat  CD Moravské hlasy, na němž se pokusím zachytit esenci moravského lidového zpěvu.  Nebudu však tento projekt stavět na známých zpěvácích a zpěvačkách. Ti představují zralé plody velkého zpěvného pole. Mne zajímá právě to POLE:  Chci se pokusit zachytit prostotu lidového projevu, krásu méně známých, ale o nic méně čarovných, hlasů.  Další mou souřadnicí je i rozpětí od průzračné čistoty dětských hlasů po zkušenost výpovědí starších zpěváků. Minimum doprovodu, čistý vokální projev. – Vše doplním vkusnou grafikou a texty o lidových písních a jejich životě.

Detaily

Pro dramaturgii CD mám už za léta své předchozí redaktorské praxe mnoho tipů. Ale přesto budu muset během léta ještě podniknout rozsáhlé poznávací a ověřovací cesty po jižní Moravě, po moravsko-slovenském pomezí. Vyrazím i na Valašsko.  Budu mluvit s lidmi, zajímat se o zdroje jejich zpívání, o rodinné o lokální příběhy. Chci natočit také řadu rozhovorů, napsat z nich články či průvodní texty.  - Právě TUTO FÁZI – zhruba 3 měsíce činnosti -  potřebuju teď podpořit nejvíce.

Důležitá informace

Jak jsem již napsal výše, práce na tomto cédéčku je pro mne součástí větší a dlouhodobější práce na monografii Píseň duše, takže každý rozhovor, který udělám, každý poznatek, který získám, se nějak promítne i do výsledné knihy, o jejíž dlouhodobé realizaci (včetně údajů o CD Moravské hlasy) průběžně informuju na webových stránkách projektu Píseň duše.

pisen-duse.webnode.cz

CD Moravské hlasy bude nejen samostatným počinem pro rok 2017, ale nakonec i součástí celého kompletu Píseň duše.

Produkce

Při studiové práci nebudu používat žádné moderní technologie, abych zvuk někam směroval, abych „podpořil“ vyznění zpěvu, abych to jakkoli zkomercionalizoval. Ne – půjde o čistou esenci. O bezprostřední krásu hlasu a výpověď písničky. Na produkci a výrobě CD budu spolupracovat s vydavatelstvím Indies Happy Trails Records.

Kdo jsem?

Víc než 30 let se pohybuju kolem písní, nejdřív kdysi jako aktivní muzikant (Poutníci), potom jako nekomerční vydavatel moravské hudby (GNOSIS BRNO, 1995 - 2005). Moje vydavatelství získalo i několik ocenění – například cena Classic (udělovaná před Anděly) či Cena Národopisné společnosti. Edici folklorních titulů jsem zarámoval větším reprezentativním počinem: Dvoudiskovým pohledem na moravskou lidovou hudbu v minulosti i přítomnosti s názvem Proměny v čase (2001) s podrobnou brožurou. Současně jsem působil jako publicista (Kulturní noviny) a v posledních jedenácti letech jako redaktor „přes folklor“ Českého rozhlasu Brno. Od ledna 2017 opět jako volný tvůrce s Kulturními novinami po boku.

Proč to dělám?

Moje projekty, a zvláště ten, který nyní rozbíhám - tedy Píseň duše - jsou vždy založeny na syntéze více oblastí (publicistika o lidech, hudba, etnografie atd.) a proto je problém je umístit do jakéhokoli oborového dotačního či grantového řízení (to mám vyzkoušeno). A navíc, moje projekty jsou určeny nikoli pro grantové komise, ale pro lidi - pro ty, kteří milují písně, pro ty, kteří se zajímají, pro ty, kterým můžou pomoci při výchově či prezentaci naší kultury. Proto se snažím žádat o podporu všechny lidi bez ohledu na profesní zaměření - jako třeba teď na Hithitu :-)

News

Jul 15, 2017 Děkuju!

Milí přátelé, podařilo se nám dosáhnout cílové částky, což znamená, že můžu začít připravovat CD Moravské hlasy. Díky vám. Vynasnažím se, abych vás nezklamal a připravil Vám koncem roku milé překvapení a dárek. Se srdečným pozdravem a přáním krásného prožití leta, Váš Jiří Plocek

More

Jun 30, 2017 První zpěváci domluveni!

Na letošním folklorním festivalu ve Strážnici se opět sešlo spousta vynikající zpěváků a zpěvaček. Nejen dospělých, ale taky malých zpěváčků. Z nich nejvýraznější byl Janíček Pavlík z Hrubé Vrbky. Už jsem se s jeho tatínkem domluvil, Janíček nám na CD zazpívá! Domlouval jsem s předběžně i s dalším…

More

Project links

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 4
    Pro dobrý pocit

    Pomůžete něčemu pěknému na svět.

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.98
    (CZK 100)
  • sold 18
    CD Moravské hlasy

    Zašlu vám hotové CD poštou.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 9.94
    (CZK 250)
  • sold 12
    Pozvánka v Brně a předání CD

    Pozvu vás (jako VIP) na poslechový pořad Hudební útočiště Jiřího Plocka v prosinci 2017 (Brno Leitnerova,  druhá středa v měsíci, ještě ale potvrdím) a předám vám CD Moravské hlasy osobně.

    Reward delivery: not specified

    EUR 13.91
    (CZK 350)
  • sold 7
    Pozvánka v Praze a předání CD

    Pozvu vás (jako VIP) na besedu Píseň duše (Praha, prosinec 2017, místo a čas upřesním) a předám vám  CD Moravské hlasy osobně.

    Reward delivery: not specified

    EUR 15.90
    (CZK 400)
  • sold 9
    Dvě CD Moravské hlasy

    Zašlu vám poštou dva kusy CD Moravské hlasy .

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 19.88
    (CZK 500)
  • sold 4
    CD Moravské hlasy + repre bonus

    Zašlu vám poštou CD Moravské hlasy a k tomu přibalím reprezentativní 2CD Proměny v čase – minulost a  současnost moravské tradiční hudby (s brožurou).

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 31.80
    (CZK 800)
  • sold 5
    Dvě CD Moravské hlasy + repre bonus

    Zašlu vám poštou 2 kusy  CD Moravské hlasy, k tomu jedno 2CD Proměny v čase – minulost a  současnost moravské tradiční hudby (s brožurou).
     

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 39.75
    (CZK 1,000)
  • sold 4
    8 CD Moravské hlasy + bonus

    Zašlu vám poštou 8 CD Moravské hlasy (třeba na vánoční dárky :-) a k tomu jako bonus knížku Sušilovské zrcadlo (povídání o slavné sbírce moravských lidových písní Františka Sušila).

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 79.51
    (CZK 2,000)
  • Sold out!!
    Můj pořad o písních + CD

    Přijedu se svou hudební besedou Píseň duše pro vás a vaše přátele. Místo a čas dle domluvy. Cestovné zahrnuto. CD Moravské hlasy přivezu nebo pošlu (v případě besedy před datem vydání CD)

    Reward delivery: not specified

    EUR 159.01
    (CZK 4,000)
  • Sold out!!
    Pořad o písních s živou muzikou + CD

    Přijedu se svým pořadem Píseň duše a se mnou zpěvačka Jitka Šuranská.  Spolu vám a vašim přátelům zahrajeme k poslechovce i pár písniček živě. Místo a čas dle domluvy. Cestovné zahrnuto. CD Moravské hlasy vám dovezu nebo zašlu později (po datu vydání 30/11/17).

    Reward delivery: not specified

    EUR 318.03
    (CZK 8,000)