Komunitní kavárna a dílna SKLÁDANKA

Našim cílem je dovybudovat a provozovat kavárnu s tvořivou dílničkou, kde se setkávají lidé s různým postižením s tzv. zdravými lidmi. Společně tvoří různé výrobky, vzájemně se podporují, inspirují a získávají prostor pro realizaci svých snů a nápadů.

  • Kavárnička s tvořivou dílničkou

  • Z naší dílničky - voňavé koupelové soli

  • Nabídka kavárny - káva a medovník

  • Akce - Mikuláš ve Skládance

  • Zajištění občerstvení na plese UTB Zlín

  • Naši borci na soutěži "Barman roku"

  • Výroba náušnic

  • Předčítání

  • Tvoření v dílničce

  • A naše nové zázemí na DROFĚ

  • František, bez kterého by Skládanka nebyla

  • Nová cedule už visí u vchodu do budovy :-)

  • Z penízků z akcí jsme pořídili nový nábytek

EUR 38
pledged of EUR 3,958

0%

0% completed

5 contributors pledged

Community

Zlín, Česko

All or nothing. Project finished on Nov 5, 2017 at 09:17.

Show all rewards

Jak to začalo

Skládanku začal skládat  19. 7. 2011   František Šarišský.

Tento houževnatý a pracovitý člověk se narodil v roce 1979 v Gelnici na Slovensku. Rodiče nikdy nepoznal, prošel kojeneckým ústavem a v šesti letech byl přijat do dětského domova ve Zlíně. Po ukončení ZŠ se pod dohledem sociálních pracovníků postupně začleňoval do společnosti. Zařadil se do pracovního procesu, nejprve jako asistent v chráněné dílně a poté v úklidové firmě. Vzdělání si průběžně doplňoval díky projektům EU "Celoživotní vzdělávání s asistencí", absolvoval tak kurz pedagogického minima a znakové řeči. Jeho trnitá životní cesta ho přivedla k myšlence pomáhat druhým. Pracoval 16 hodin denně, aby si nakonec i díky podpoře zlínského magistrátu splnil svůj sen a otevřel Kavárnu Skládanka s tvořivou dílnou. Dnes je kavárna navštěvována občany zdravými i s postižením, kteří se zde realizují jak v tvořivé dílně i kavárně. František v současné době pracuje v několika úklidových firmách, řídí provoz Kavárny Skládanka, organizuje a pořádá kulturní akce, oslovuje sponzory, studuje,...

 

Co je náš cíl?

Cílem Skládanky je spojit zdravé občany s občany s postižením a pomoci lidem sociálně slabším. Dalším neméně důležitým úkolem je zapojit lidi s lehkým až středním mentálním postižením do běžného života, pomáhat rozvíjet jejich jemnou i hrubou motoriku při práci v tvořivé dílně a jejich socializaci. A právě k těmto účelům vzniklo centrum Skládanka, které je k dispozici i pro širokou veřejnost a pro všechny, kteří si chtějí nejen posedět u kávy, ale zároveň i něco vytvořit.

Cílem a důvodem žádosti o podporu prostřednictvím Hit hit je snaha iniciátorů spolku Skládanka dovybudovat a provozovat Centrum Skládanka, které se od července nachází v nových prostorách na ulici Zálešná ve Zlíně (v budově DROFA). Tato dobrá věc se podařila díky podpoře Magistrátu města Zlína. V pronajatých prostorech jsou k dispozici tři prostorné místnosti pro provoz kavárny a dílničky, zámemí pro personál, vybavaná kuchyňka a sociální zařízení pro hosty. Vybraná finanční částka společně s dalšími již přidělenými a přislíbenými prostřeky pomůže při drobných úpravách a provozu - placení nájemného, odvoz a likvidace starého nefunkčního nábytku, vymalování, úklid a dokoupení vybavení.

Aby získávání zdrojů proběhlo podle plánu, chceme kromě komunikace prostřednictvím facebooku i přímo oslovit - osobně, telefonicky a písemně všechny dosavadní partnery, dárce a spolupracovníky, projekt jim blíže představit a požádat o podporu touto cestou a šíření informací o projektu dále. Příležitostí pro představení projektu a možnosti této podpory je i náš festival, který se uskuteční na začátku měsíce října a rovněž účast na dalších veřejných akcích.

     

Detaily

Rádi se scházíme, rádi se bavíme, rádi tvoříme. Smyslem projektu je dovybudovat a provozovat komunitní kavárnu s dílničkou "Skládanka", kde se schází lidé se zdravotním či sociálním znevýhodněním, kteří nechtějí být sami a chtějí využít svůj čas smysluplně s ostatními, tzv. zdravými lidmi (např. studenty, seniory, rodiči s dětmi), společně tvořit (vyrábět drobné rukodělné výrobky, malovat, psát básně, zpívat nebo hrát na hudební nástroj - každý, co ho těší) a tím se vzájemně podporovat a inspirovat. Dlouhodobým cílem pak je získávat zakázky jak na rukodělné výrobky tak na realizaci kavárny v terénu, do kterých by mohli být zájemci zapojeni na základě dohody o provedení práce.

Ve Skládance probíhají tyto aktivity:

  • volné tvoření- každý návštěvník si může vytvořit libovolný výrobek dle vlastní fantazie a nabízeného materiálu.
  • tématické tvoření- tvoření s lektorem na různá témata (např. vánoční vyrábění, malovaní na sklo, věnečky z látek, ...) podle zájmu návštěvníků a při minimální počtu 3 účastníků.
  • besedy, přednášky- besedy s odborníky a zajímavými lidmi na různá témata (např. cestování, první pomoc, zdravá výživa, ...) podle zájmu návštěvníků a při minimální počtu 3 účastníků.

Lektoři i přednášející se věnují návštěvníkům centra zcela zdarma, návštěvníci pak platí pouze příspěvek na materiál a útratu v kavárně :-) Značnou část materiálu na vyrábění spolek získává díky darům svých příznivců a podporovatelů.

Dvakrát ročně (vždy v dubnu a v září) pak spolek pořádá sociální festival "Skládanka", na kterém mají prostor a možnost prezentovat své dovednosti návštěvníci centra, klienti sociálních služeb ze Zlína a okolí, děti ze spřátelených mateřských a základních škol, zájmových kroužků nebo regionální kapely. Festival se koná již 4 roky na náměstí Míru ve Zlíně a je určen široké veřejnosti. Nedílnou součástí festivalu je kromě kavárny a dílničky Skládanky i prodej výrobků a prezentace činností neziskových organizací pracujících s lidmi s postižením.

Mimo to se spolek účastní veřejných akcí ve Zlíně a okolí (např. jarmarky, Barum rally, akce Univerzity Tomáše Bati), na kterých zajišťuje občerstvení, tvořivé aktivity pro děti i dospělé a prodává výrobky z dílničky. Pravidelní návštěvníci vyrábí pod dohledem některého z lektorů drobné dárkové předměty pro partnery organizace.

   

... a ještě něco navíc

Při naší práci vycházíme z myšlenky, že celý náš život je z něčeho složen. Vše kolem nás je složeno z dílů, které dohromady dávají celek. I naše společnost je složený organismus, jsme lidé mladí, středního věku, senioři, muži, ženy, zdraví, nemocní, tělesně i mentálně postižení. Vždy však mluvíme o ČLOVĚKU. Skládanka chce na svých akcích ukázat, že každý ČLOVĚK má ve společnosti své nenahraditelné místo. A pokud je v něm jen trochu dobré vůle, je schopen komunikace s každým. Řídime se heslem: "Normální je pomáhat", protože nikdy nevíte, kdy sami budete jakoukoliv podporu potřebovat.

Kdo jsme?

Jsme skupinka lidí s postižením i bez (rodiče, pečující, pracující, studenti), kteří se rádi schází, společně tvoří, baví se a celkově chtějí nějakým způsobem smysluplně využít svůj volný čas a inspirovat a obohatit přitom životy druhých, kteří neměli takové štěstí (lidé s handicapem či osaměle žijící). Našim snem je provozovat komunitní centrum s kavárnou a tvořivou dílničkou, kde by mohl přijít každý, kdo si chce dát v klidu něco dobrého a přitom něco vytvořit nebo si jen tak popovídat a přitom nechat třeba děti pohrát. Zkrátka a dobře chceme spojovat a sbližovat.

Proč to děláme?

Jednoduše proto, že nás to baví, že nás to těší, že rádi vidíme spokojené tváře našich kamarádů, kteří k nám pravidelně dochází a úsměvy a slova povzbuzení našich návštěvníků. Chceme na sobě neustále pracovat, rozvíjet se a prezentovat své umění, výrobky a dovednosti na veřejnosti. Proto pojďme a pomozme rozvíjet Františkovu myšlenku  a skládat dílky Skládanky my všichni. Pomoci můžeme jako dobrovolníci na akcích Skládanky, při prodeji výrobků postižených spoluobčanů z tvořivé dílny. Nebo naopak jejich koupí, pronájmem prostor kavárny k soukromým a firemním oslavám, či formou věcných a finančních sponzorských darů. Děkujeme předem, za Vaši podporu a těšíme se na setkání s Vámi v Kavárně Skládanka, nebo na některé z akcí pořádaných Skládankou.

News

Sep 26, 2017 Naše kavárna na Noci vědců UTB Zlín

Krásný dobrý den všem, chcete se s námi osobně setkat, dát si něco dobrého v naší kavárně a dozvědět se něco více o nás a o projektu, který právě nyní probíhá? Potom se stavte dne 6. 10. 2017 od 16:00 hodin na akci "Noc vědců UTB 2017". Naši kavárničku najdete na fakultě technologické a až budete…

More

Aug 8, 2017 POZOR, POZOR !!! Jsme přestěhovaní

Krásný prázdninový den vážení přátelé a příznivci, oznamujeme Vám touto cestou, že jsme se v letošním roce potřetí a věříme, že i naposled přestěhovali. Sídlíme s kavárnou a dílničkou ve Zlíně na ulici Zálešná - v budově s názvem DROFA hned za obchodem s potravinami. Jsme ve zvýšeném přízemí a…

More

Project links

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Elektronické písemné poděkování

    Vážení a milí, děkujeme Vám ze srdce za podporu našeho projektu a za Vašich 50,- Kč obdržíte e-mailem písemné poděkování :-)

    Reward delivery: not specified

    EUR 1.98
    (CZK 50)
  • sold 2
    Sada 5 kusů přáníček a visaček

    Každá podpora je pro nás a naši činnost nesmírně důležitá a moc si jí vážíme. Za Váš příspěvek Vám zašleme sadu ručně vyráběných přáníček a visaček na příležitost, kterou si vyberete - vánoce, velikonoce, narozeniny, svátek, jubileum ...

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 1
    Pozvání do kavárny pro 2 osoby

    Těší nás Váš zájem o činnost našeho spolku a proto přijměte touto cestou pozvání k nám do kavárny pro 2 osoby na posezení u kávy, čaje či laté se sladkým medovníkem k tomu.
    Pozvání platí jak do kavárny tak i na akce, kterých se účastníme nebo které pořádáme.

    Reward delivery: not specified

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 0
    Pozvánka na kreativní kurzík

    Baví Vás stejně jako nás tvoření? Tak potom pro Vás bude kreativní kurzík to pravé. Za Váš příspěvek si můžete vyrobit něco hezkého pro radost pro sebe či někoho blízkého a zároveň se s námi lépe poznat.
    Pro nejbližší dobu připravujeme kurzy tvoření z lepenky, drátkování, vyšívání a ručního šití ponožkových zvířátek. O všem budeme pravidelně informovat prostřednictvím facebooku, popřípadě se domluvíme telefonicky či e-mailem.

    Reward delivery: not specified

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 0
    Pozvánka do kavárny pro 2 osoby

    Jsme rádi, že jste s námi! Tak vemte kamaráda, partnera, příbuzného, zkrátka někoho Vám milého a přijďte si k nám do kavárny dát míchaný nápoj a něco dobrého k snědku k tomu, např. toasty, palačinky nebo chlebíčky.
    Nabídka platí jak pro kavárnu, tak i pro venkovní akce :-) Těšíme se na setkání s Vámi.

    Reward delivery: not specified

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • remaining 20 from 20
    Dárkový relaxačně užitečný balíček

    Za Váš příspěvek Vám zašleme, případně si u nás vyzvednete balíček výrobků z naší dílničky. Balíček obsahuje: přírodné prací gel z jádrového mýdla, voňavou koupelovou sůl, nahřívací pohankový polštářek a balíček sušených jablíček. To vše v ručně vyrobené taštičce.

    Reward delivery: not specified

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • sold 1
    Pozvánka do kavárny pro 4 osoby

    Jako důkaz toho, že Vás máme rádi, jsme pro Vás připravili pozvánku na posezení v kavárně pro 4 osoby. Můžete si vybrat z nabídky kávy, čajů, laté či horké čokolády a k tomu medovník, toasty nebo palačinky.
    Těšíme se na Vás.

    Reward delivery: not specified

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 0
    Pozvánka na 2 kreativní kurzíky

    Pro ty naše podporovatele, kteří si chtějí s námi něco vyrobit připravujeme nabídku tvořivých kurzíků společně s našimi klienty. O tématech, obsazích a časech konání kurzů Vás budeme informavat prostřednictvím facebooku, e-mailu či telefonicky.

    Reward delivery: not specified

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 0
    Pozvánka do kavárny pro 4 osoby + dárek z dílničky pro každého

    Tato částka už pro nás představuje opravdu kus peněz. Rádi bychom pozvali na posezení v kavárně Vás a 3 další Vám milé a pohostili Vás kávou, čajem či latéčkem, medovníkem, toasty nebo palačinkami. Velmi rádi Vám ukážeme i naši kreativní dílničku, ze které si může každý z Vás vybrat dáreček: drobný šperk, polštářek, látkový věneček, koupelovou sůl či tašku.

    Reward delivery: not specified

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 5 from 5
    Zajištění občerstvení na Vaší akci

    Vážíme si Vaší důvěry v nás a naše schopnosti. Za Váš finanční příspěvek Vám nabízíme zajištění služeb naší kavárny na Vaší akci pro 10-15 lidí (např. narozeniny, firemní posezení či porada). Konkrétní nabídku včetně místa realizace rádi přizpůsobíme Vašim požadavkům.
     

    Reward delivery: not specified

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 5 from 5
    Zajištění občerstevní a programu na Vaší akci

    Ještě jednou děkujeme za důvěru v nás vloženou. Na oplátku nabízíme zajištění služeb naši kavárny na Vaší akci pro 10-15 osob včetně kreativního programu. Vidíme v tom příležitost Vás potěšit a lépe se vzájemně poznat, protože my rádi tvoříme, chceme druhé inspirovat a své životy obohacovat.
    Konkrétní nabídku realizace odměny dojednáme individuálně.

    Reward delivery: not specified

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)