Stárneme spolu...

Dvě starokladrubské klisny, černá Mantova a bílá Amantea, získají po ukončení své chovné kariery důležitý úkol - prostě být. Být tu pro staré lidi a jejich chuť vyrazit na čerstvý vzduch. Lidé i koně tak dostanou u Dvora Králové možnost Stárnout spolu...

  • Na Slavnostech představíme projekt Stárneme spolu

  • Zázemí pro ustájení koní se dnes už zazelenalo.

  • Mantova měla v době focení lehce zraněnou nohu.

  • Vzájemná péče o srst v podání Mantovy.

  • Amantea je domácky Amálka, jak říkat Mantově?

  • Odjíždíme se slibem, že se pro ně brzy vrátíme...

EUR 2,052
pledged of EUR 1,979

103%

103% completed

56 contributors pledged

Community

Dvůr Králové nad Labem, Česko

All or nothing. Project finished on May 20, 2017 at 13:00.

Show all rewards

Jak to začalo?

Začalo to stárnutím. Pozorováním stárnoucích lidí a jejich radostí a starostí proto, aby bylo možné lépe se připravit na vlastní stáří. Zjištěním, že stárnout ve společnosti zvířecích kamarádů a na čerstvém vzduchu se daří jen málokterým, ještě tak s pejskem nebo kočičkou. Ale s koňmi? Kam vůbec můžou starší lidé zajít za koňmi, když už se necítí na vyjížďku v turistické stáji? Když chtějí víc než jen pohladit po nozdrách anonymního koně cestou okolo cizí ohrady? Když by rádi koně vyčistili a nebo prostě jen měli pro koho sušit starý chleba? Když už fyzicky ani finančně nezvládnou mít koně vlastního?

Co je naším cílem?

Naším cílem je vytvořit místo pro setkávání lidí, kterým na stará kolena chybí čerstvý vzduch, aktivní pohyb a pohlazení koňské hřívy. Žádnou hektickou jízdárnu, ale klidné místo, kde se budou potkávat staří lidé a staří koně...

Detaily

Na jedné straně jsou tu staří lidé, kteří se samozřejmě necítí dobře v prostředí sportovních jízdáren nebo turistických stájí, nemůžou nebo nechtějí už na koních jezdit. Na straně druhé jsou tu staří koně, kteří vzhledem k věku přišli o své pracovní využití. Nejsou nemocní ani nemohoucí, jsou jen starší. Lidé i koně. Jejich život může mít velký smysl, můžou být ještě moc užiteční – někomu, a třeba i sobě navzájem.

U Dvora Králové (přesněji v Choustníkově Hradišti) je připraveno klidné místo k ustájení koní. Zde nabídneme starým lidem Královédvorska možnost trávit svůj čas odpočinkem, ale třeba i péčí o koně, pokud budou chtít.

V hřebčíně ve Slatiňanech jsou dvě nerozlučné koňské kamarádky s ročníkem narození 1993 a 1994, bílá Amantea a černá Mantova. Obě se zde narodily, obě za sebou mají úspěšnou karieru chovných klisen Národního hřebčína. U Dvora Králové budou pokračovat ve své životní cestě společně..

Mezi starými lidmi vzniknou nová přátelství, společnou péčí o koně se posílí jejich pocit sounáležitosti a potřebnosti, rozšíří se pro ně nabídka možnosti aktivního trávení volného času, nebudou osamocení.

Klisny po ukončení své chovné kariery nepřestanou být potřebné - mohou se nechat pohladit, vyčistit, možná i trochu povozit - ale hlavně nenechají seniory stárnout za zdmi svých bytů, donutí je přijít za nimi na čerstvý vzduch.

Proč zrovna starokladrubačky? Dlouhodobě se snažíme zvyšovat povědomí o českých plemenech koní a historický význam starokladrubského koně je přece obrovským důvodem k národní hrdosti. 

Kdo jsme?

Jsme skupinka lidí, kteří chtějí sdílet s ostatními svůj vztah ke koním a přírodě, chtějí tvořit místo, kam rádi přicházejí podobně smýšlející lidé a spolu ho budují.Některé z dětí Ponycentra v roce 2005, mnohá jejich přátelství trvají dodnes.

Umíme to. V roce 2003 jsme na krásných 10 let pod hlavičkou občanského sdružení Ponycentrum-JK vytvořili u Dvora Králové nad Labem dětskou jízdárnu a pořádali akce od soutěží pro děti až po pět ročníků Slavností koní, historie a řemesel Kuks. V klubu jsme obohatili koňmi dětství téměř stovky dětí a tak jsme tuhle životní kapitolu v roce 2013 zavírali s pocitem, že to vše mělo velký smysl. 

Skoro stejná parta lidí pod hlavičkou nového spolku - Návraty 2017, z.s. - se nyní ke Dvoru Králové vrací. Chceme znovu dělat to, co umíme - vytvořit místo pro setkávání u koní. Tentokrát ale místo, kde už budeme moci jen v klidu společně stárnout.

Proč potřebujeme vaši pomoc?

Financování projektu po jeho rozběhnutí už budeme zajišťovat výtěžkem z námi pořádané akce Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks (www.slavnostikonikuks.cz) a dále s pomocí nadací, státní správy i samosprávy.

V tuto chvíli ale musíme uhradit zůstatkovou cenu a dopravu Amantei a Mantovy a dovybavení ustájení drobným pracovním nářadím. Proto jsme zvolili cílovou částku 50 tis. Kč za pouhých 30 dní. Pokud nám pomůžete, stihneme slavnostně zahájit projekt Stárneme spolu v neděli 11. 6. 2017, kdy na Kuksu v rámci doprovodného programu Slavností koní přednáší Ing. Lenka Gotthardová o historii starokladrubských koní. Přivítat takto klisny mezi nás by byl krásný začátek a zážitek pro všechny přítomné.

Proto od vás potřebujeme pomoci a proto jsme se na oplátku snažili připravit pro vás množství zajímavých dárků. Kdyby náhodou došly, zůstane poděkování a dobrý pocit. U něj víme, že se dostane na všechny.

News

May 16, 2017 Obrovská radost! - dosaženo 100%

Neumíte si představit, jak obrovskou radost máme! Jsou před námi ještě 3 dny zde na HitHitu, přispívat samozřejmě můžete i dál, na zařazení mezi prezentované dárce a na odměnách pro vás se až do konce nic nemění...projekt Stárneme spolu jen bude začínat i s vaším jménem, s vyšší částkou a tím i…

More

May 10, 2017 9 dní do konce a velký zvrat!

Máme obrovskou radost a spoustu nové energie. Mezi přispěvatele přibyl významný dárce - jako velký dík si ze Slavností koní na Kuksu odveze hlavu starokladrubského koně, vyřezanou ze dřeva přímo při akci rukou sochaře Jana Švadlenky. Máme splněno 60% cílové částky. Bylo třeba se rozhodnout. Zvedla…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 12
    Dobrý pocit a zveřejnění v seznamu dárců

    Seznam všech dárců, díky kterým mohl být projekt Stárneme spolu zahájen, zveřejníme na webu projektu s poděkováním všem. Tedy samozřejmě jen pokud nám řeknete své jméno.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 13
    Fotografie klisen s poděkováním v digitální formě

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám e-mailem zašleme fotografii klisen v novém domově s poděkováním. Nezapomeňte tedy na e-mail.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 3
    Fotografie klisen s poděkováním v papírové formě

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám poštou zašleme fotografii klisen v novém domově s poděkováním. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • sold 6
    K fotu ještě dřevěný přívěsek s kresleným koněm z dílny Jarky Vopálkové

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců a fotografie klisen v papírové podobě ještě přívěsek. Ten si můžete vybrat přímo při Slavnostech koní na Kuksu 2. 7. 2017 nebo vám ho zašleme poštou spolu s fotografií, jen ho v tom případě budeme muset vybrat sami.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 1
    Kniha Lenky Gotthardové Od trójského koně po Váňu

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců získáte publikaci Lenky Gotthardové Od trójského koně po Váňu s osobním věnováním autorky. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 3
    Dvě volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme dvě volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 15.83
    (CZK 400)
  • sold 0
    Tři volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme tři volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 3
    Čtyři volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme čtyři volné vstupenky na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • remaining 8 from 10
    Vitráž s námětem koně z dílny Jarky Vopálkové

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám zašleme vitráž z dílny Jarky Vopálkové s námětem koně na tzv. fusingovém skle, dírky na zavěšení.
     

    Reward delivery: not specified

    EUR 27.71
    (CZK 700)
  • sold 0
    Pět volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme pět volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 27.71
    (CZK 700)
  • remaining 8 from 10
    Kreslit umí každý - výukový sešit Jarky Vopálkové

    Sešit "Kreslit umí každý" je papírovou podobou dvoudenního kurzu Jarky Vopálkové "Kreslení pravou mozkovou hemisférou".

    Autorka vzkazuje: Někteří lidé za mnou nemohli přijet na kurz a ptali se po jiných možnostech. Nejprve jsem zvažovala elektronickou podobu, ale po přehodnocení praktičnosti a dostupnosti pro všechny, jsem se rozhodla pro papírovou verzi, kterou si sebou můžete vzít kamkoliv a kreslit vždy, když máte náladu a chvilku času. Jedná se o velmi zjednodušenou variantu srozumitelnou i pro děti (vyzkoušeno na 10ti letých). 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 0
    Šest volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme šest volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 0
    Sedm volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců vám věnujeme sedm volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2017 - neděle 2.7.2017.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 35.62
    (CZK 900)
  • sold 2
    Osobní pozvání na zahájení projektu Stárneme spolu a přednášku - 11.6.2017

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců se stanete čestnými hosty na přednášce Ing. Lenky Gotthardové o historii starokladrubských koní a slavnostním zahájení projektu Stárneme spolu - termín je neděle 11.6.2017 na Kuksu. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 10 from 10
    Portrét bílé Amantei z dílny Lenky Jirkové

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců ještě poděkování uměleckým portrétem z rukou malířky a sochařky Lenky Jirkové z Náchoda.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 47.50
    (CZK 1,200)
  • remaining 10 from 10
    Portrét černé Mantovy z dílny Lenky Jirkové

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců ještě poděkování uměleckým portrétem z rukou malířky a sochařky Lenky Jirkové z Náchoda.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 47.50
    (CZK 1,200)
  • sold 0
    Vstupenka na Slavnosti koní na Kuksu s logem Vaší firmy

    Máte firmu? Chcete udělat radost svým obchodním přátelům nebo zaměstnancům? Připravíme vám pro ně deset vstupenek s logem vaší firmy na Slavnosti koní na Kuksu 2.7.2017.
    K tomu se vaše firma navždy zařadí do seznamu partnerů projektu Stárneme spolu.
     

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 59.37
    (CZK 1,500)
  • remaining 9 from 10
    Dárkový poukaz na kurz "Kresba pravou mozkovou hemisférou" Jarky Vopálkové

    Kurz s vysoce individuálním přístupem, při kterém se naučí kreslit úplně každý. Vhodný i pro děti od 12ti let, termín kurzu dle dohody s Jarkou.
    Navíc se kromě zveřejnění v seznamu dárců stanete čestnými hosty na přednášce Ing. Lenky Gotthardové o historii starokladrubských koní a slavnostním zahájení projektu Stárneme spolu - termín je neděle 11.6.2017 na Kuksu. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 158.32
    (CZK 4,000)
  • sold 2
    Zveřejnění v seznamu významných dárců a samozřejmě volné vstupenky na zahájení projektu

    Stát se významným dárcem znamená kromě uvedení na webu také osobní poděkování při slavnostním zahájení projektu 11.6.2017 na Kuksu a při představení projektu veřejnosti na Slavnostech koní, historie a řemesel Kuks 2017 v neděli 2.7.2017. A aby jste tam mohli být, potřebujete volné vstupenky. Potřebujete hodně vstupenek, ať s vámi může slavnostně zahajovat také hodně kamarádů. Takže - třeba 30 vstupenek na 2.7.2017? I to je možné. A fotografii klisen v novém domově s poděkováním samozřejmě také.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 1 from 1
    Patron zahájení projektu Stárneme spolu

    Pomoci zahájení projektu vkladem 50 000 Kč by znamenalo vaše jméno nebo vaši firmu na dva roky spojit s projektem Stárneme spolu na webu, veškerých tiskovinách, všech akcích a zejména v poděkování na uvítací desce u vstupu ke koním.
    Pro obchodní partnery nebo jen tak pro radost z rozdání 200 volných vstupenek na Slavnosti koní, historie a řemesel Kuks 2.7.2017 a samozřejmě osobní pozvání na čestné místo při zahájení projektu 11.6.2017 na Kuksu.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 1,979.02
    (CZK 50,000)
  • Sold out!!
    Kniha Lenky Gotthardové Od trójského koně po Váňu

    Kromě zveřejnění v seznamu dárců získáte publikaci Lenky Gotthardové Od trójského koně po Váňu s osobním věnováním autorky. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • Sold out!!
    Originál hlavy starokladrubského koně z rukou Jana Švadlenky

    Sochař Jan Švadlenka vezme v neděli 2. 7. 2017 při Slavnostech koní na Kuksu do rukou motorovou pilu a s její pomocí před očima diváků vznikne z kusu dřeva originál hlavy koně výšky 1 - 1,2 m, který si nakonec odvezete pouze vy. Samozřejmě tedy potřebujete i vstupenky na akci pro své kamarády i obchodní partnery a to v počtu alespoň 50 ks. Zveřejnění v seznamu významných dárců na webu i při Slavnostech koní je samozřejmostí.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 672.87
    (CZK 17,000)