Otevřete s námi školu Pivoňka v Pivovaru Chříč

Od září 2017 chceme otevřít malotřídní základní školu Pivoňka v obci Chříč na Plzeňsku. Škola bude inovativní, živá a svobodná. Máme podporu obce, kraje i ministerstva školství. Chybí nám už jen školu dovybavit a pořídit výukové pomůcky.

  • Venkovni hry s detmi

  • Deti na krouzku pokusu

  • Skolni zahrada a venkovni altan

  • Okolí Chřiče - Javornice

  • Matematika_montessori_barevne_perly

  • Setkani_s_rodici_ukazky_prace

  • Pokusy_deti_Jana

  • Kino v telocvicne skoly

  • Masopust_ve_chrici

  • Sazeni_stromu_s_detmi

  • Stavba_budouci_druziny

  • Sveceni_pivovaru_Chric

  • Stavba_zdi_nasucho_skladane_na_skolni_zahrade

  • Muzeum_kazdodennosti_v_Pivovaru_Chric

  • Krouzek_pokusu_pred_pivovarem

  • Deti_prespavani_na_hrade_Krasov

  • Varna_obnoveneho_Pivovaru_Chric

  • Sladovna_bistro_a_jidelna_skoly

  • Pivovar_skolni_jidelna_ubytovani_ve_vezi

  • cirkus_s_detmi_v_telocvicne_skoly

EUR 8,291
pledged of EUR 7,311

113%

113% completed

167 contributors pledged

Education

Chříč, Česko

All or nothing. Project finished on Jun 15, 2017 at 15:28.

Show all rewards

Jak to začalo

Všechno začalo náhodným objevením zchátralého pivovaru ve Chříči na severním Plzeňsku. S několika přáteli jsme tou dobou přemýšleli o venkovském místě pro uskutečnění našich snů o venkovské základně pro kulturní a umělecké akce a chráněné dílně.  Tahle rozpadající se barokní stavba v krásné krajině nám učarovala tak, že jsme se jí rozhodli koupit. Založili jsme občanské sdružení  Propolis a pustili se do obnovy. Na postupné přeměně nám pomáhali přátelé a stovky dobrovolníků z celého světa. Po dvou letech nám došlo, že to po lufťácku to dělat nepůjde, a tak jsme se sem jako rodina správců přestěhovali natrvalo. A co tu děláme? Vybudovali jsme Muzeum každodennosti, zrekonstruovali jsme pivovar a vaříme skvělé pivo. Fungujeme jako chráněná dílna pro lidi s postižením a otevřeli jsme tu volnočasové centrum Klubovna. 

Děti v Chříči nechybí. Od začátku jsme tu pro děti pořádali divadelní kroužek, různé řemeslné a umělecké dílny a také výukové programy v Muzeu každodennosti. Obnovili jsme tradiční vesnické akce, kde mají děti vždy své místo jisté - masopust, vynášení smrtky, svatojánskou pouť...V kaňonu chříčského potoka jsme upravili tábořiště pro letní tábory. Do pivovaru přijíždělo více a více rodin a začalo se mluvit o škole.

Celý projekt vypadal nejdřív velmi snově. Ve skutečnosti nám ale chyběly finance, děti i učitelé. Po roce práce je vše jinak, získali jsme podporu ze všech stran. Rekonstruujeme, máme pedagogický tým a hlavně děti a jejich rodiny. 

Co je náš cíl?

Dobré vzdělání je základ kvalitního života. Patříme mezi přistěhovalce z města, život na venkově nám dává smysl. Jen kvalitní škola nám tu chybí. A proto chceme nejen pro naše děti otevřít malou přátelskou vesnickou školu, která bude využívat osvědčené vyučovací metody, které vedou děti k aktivnímu učení a samostatnému myšlení. Budeme rozvíjet sociální dovednosti dětí a podporovat jejich citlivost vůči sobě navzájem, přírodě, lidem a svému okolí. Naším cílem je šťastné a svobodné dítě, které se rádo učí. Moc si přejeme, aby byla Pivoňka svěží vítr, který občerství náš region, nabídne kvalitní vzdělávání a třeba i přiláká další lidi k životu na vesnici. 

... a ještě něco navíc

V našem kraji není hned tak jednoduché se někam dopravit. A tak do Pivoňky děti svezeme. Námi organizovaný svoz zajistí pro děti a rodiče z okolních vesnic pohodlnou logistiku. 

Ve škole chceme využívat řadu inovativních vzdělávacích metod, se kterými máme dobrou zkušenost: montessori pedagogiku, matematiku prof. Hejného, metody dramatické výchovy, badatelsky orientované vyučování, metody kritického myšlení, projektové vyučování, jeden den v týdnu v přírodě, výuku řemesel a etickou výchovu, častý pobyt venku. 

V ranní družině budou moci děti krmit školní ovce, králíky a slepice. Po výuce a dobrém obědě v pivovarském bistru / školní jídelně chystáme na odpoledne řadu kroužků - výuku hry na hudební nástroje, dramatický kroužek, keramiku, včelaření, bubnování nebo také kroužek nového cirkusu. 

Od soukromých dárců jsme získali 700.000 korun a intezivně rekonstruujeme prostory bývalých traktorových dílen, které jsou součástí areálu pivovaru. V samostatné budově vzniknou dvě smíšené třídy (1. - 3. ročník a 4. - 5. ročník), každá třída má kapacitu ideálně 16 dětí. Dále zde vznikne vestibul školy s odpočinkovým zázemím, velkou knihovnou sloužící i veřejnosti, toalety a šatny. 

Tělocvična a školní družina bude v již zrekonstruovaných prostorách volnočasového centra Klubovna. 

Peníze získané na hithitu chceme využít pro scházející vybavení a hlavně pro výukové montessori pomůcky, které chceme ve škole používat a které dělají školu hrou, učí děti samostatnosti a kritickému myšlení. 

Co na to děti? 

Dětská představivost je motor. Mnozí dospělí přešlapují a ztěžka si představují, že ze staveniště se za pár měsíců stane škola. Děti, které mají do školy chodit toto většinou neřeší. Když přijdou na stavbu, provádí dospělé se slovy: "Tady bude šatna, tady záchody, támhle budeme mít lavice." Čtyřletý bratr jedné školačky si vše prohlédl a povídá: "Hmm, je to pěkný. A to už je to teda takhle hotový. To tu budete mít celkem zimu - bez těch oken...".

Děkujeme!

Sdružení Propolis, Jana  a Petr Jakubíčkovi, Markéta a Honza Tesárkovi a další a další.

News

Jun 16, 2017 Bohatý je dárce! Pivoňka díky Vám rozkvete. Dokázali jsme to.

Vážení a milí dárci. Dokázali jsme to! Během 30 dnů se podařilo díky Vám všem vybrat nejen cílovou částku 185 000, ale dokonce ji překonat a vybrat 209 810 Kč. Díky tomu budeme moci nakoupit tabule, mapy, lavice, židle, výukové pomůcky, nábytek a mnoho dalšího. V současnosti finišujeme s…

More

Jun 12, 2017 Pivoňka vystupujeme do finálových výšin - buďte u toho s námi.

Dnes jsem překonala svůj respekt k výškám a vystoupala kvůli naší sbírce na Pivoňku na pivovarský komín. Natočila jsem krátké video jako poděkování všem dosavadním dárcům a jako výzvu pro všechny, kdo ještě nepřispěli. Je úžasné, že už jsme skoro u cíle, ale prosím, nenechme se zastavit cílovou…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 285 from 300
    Placka Podporuji Pivoňku, pohled pivovaru Chříč a dobrý pocit

    Získáte originální placku s logem kampaně Podporuji Pivoňku od grafičky Veroniky Hrozinkové, rodinný pohled či historický pohled Pivovaru Chříč a dobrý pocit, že jste přispěli na otevření školy Pivoňka. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • remaining 287 from 300
    Pivo Scholastic ve skleněné láhvi

    Speciální pivo Scholastic vařené jen pro sbírku na Hithitu (samostatně neprodejné), s originální etiketou, ve sklěnené láhvi 0,75 litru. 

    Z důvodu možnosti rozbití neposíláme, k vyzvednutí v Pivovaru Chříč, v Praze, v Plzni či v Liberci. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.81
    (CZK 400)
  • remaining 47 from 60
    Lístek na slavnostní otevření školy Pivoňka

    Přijeďte na otevření školy a užijte si nejen slavnostní otevření, ale také celý festival Křič fest, během kterého se bude škola otevírat. Užijete si koncerty, divadla, workshopy, řemeslné dílny, jedno jídlo a pití během dne zdarma. Můžete vidět plody naší práce a Vaší pomoci přímo na místě. Buďte první, kdo uvidí novou a krásnou Pivoňku!
    Datum konání: sobota 2.9.2017

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 17.78
    (CZK 450)
  • remaining 15 from 30
    Set 2 lahví chříčských speciálů (Scholastic a další speciál) v dárkovém balení

    Speciál Scholastic (samostatně neprodejný) a další sezonní pivo Pivovaru Chříč ve vkusném kartónovém balení.
    Z důvodu možnosti rozbití neposíláme - k vyzvednutí v pivovaru či v Praze, Plzni či v Liberci. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • remaining 7 from 10
    Prohlídka školy s dětským průvodcem

    Chcete se podívat do již zařízené školy Pivoňka a poznat naše žáky? Navštivte Pivoňku, podívejte se do hodiny, dejte si kávu ve vestibulu školy a  nechte se provést dětskými průvodci. Ti Vám ukážou školu, vysvětlí systém výuky a na závěr Vám věnují některé ze svých výtvarných děl. 

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • remaining 13 from 30
    Dárkový set 4 lahví chříčských speciálů s podpisem dětí

    Toužíte ochutnat naše speciály? Chcete připravit krásný dárek? V zimě neprodejné dárkové sety jen pro tuto příležitost - obsahují Scholastic vařený ku příležiosti sbírky na ZŠ Pivoňka a další sezónní speciály v krásném kartónovém balení. 
    Z důvodu možnosti rozbití neposíláme - k vyzvednutí v Pivovaru Cříč, v Praze či v Plzni.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 47.42
    (CZK 1,200)
  • remaining 5 from 10
    Láhev domácí pivní kořalky

    Nechte se zahřát a ozdravit panákem naší domácí pivní kořalky. Vůně barokního pivovaru se mísí s ranní rosou křivoklátských lesů. Neprodejná lahůdka jen zde. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.28
    (CZK 1,500)
  • remaining 11 from 15
    Workshop inovativních výukových metod Škola jinak

    Zajímají Vás moderní výukové metody? Chcete se  seznámit podrobněji s pomůckami, postupy a  východisky, které ve škole budeme využívat? Ochutnávka práce metodami kritického myšlení, s montessori pomůckami, projektovým vyučováním jen pro Vás v prostředí Školy Pivoňka. Kromě nových nápadů a vědomostí si odnesete domů i materiály pro práci s dětmi. 
    Termín konání: sobota 25.11.2017

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 86.94
    (CZK 2,200)
  • remaining 4 from 4
    Zážitkové dny na chříčském tábořišti pro 1 dospělou osobu

    Staňte se zase na chvíli klukem nebo holkou! Přijďte mezi děti na chříčském táboře a užijte si: noc ve stromovém stanu, kytary u táboráku, vaření na kamnech, mytí v potoce, hry, uzlovačky, šifry, hvězdy, lesy a božský klid.
    Termín 20.-21.7.
     

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 98.79
    (CZK 2,500)
  • remaining 5 from 10
    Přespání v Muzeu každodennosti v Pivovaru Chříč pro 2 osoby

    Spali jste někdy v muzeu? Máte příležitost. Přenocujte v našem muzeu v nejstarší sladovně na severním plzeňsku. Ve voňavých babičinných peřinách v obklopení starých časů. Večer si dáte naše pivo a ráno pod pivovarskými lípami snídani, kávu a koláč od paní učitelky. Jedinečný zážitek (pro dvě osoby).

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 118.55
    (CZK 3,000)
  • remaining 5 from 8
    Víkendový pobyt pro 2 osoby v romantickém ubytování ve hvozdu Pivovaru Chříč

    Lípy, pivo, muzeum, Berounka, zahrada, kočky, vítr, šplh na pivovarský komín, výhled na školu Pivoňka. Romantická noc ve hvozdu a domácí strava, chříčské pivo, snídaně, ranní káva a koláč od paní učitelky. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 158.07
    (CZK 4,000)
  • remaining 6 from 9
    Zážitkový kurz vaření piva s přespáním a stravou pro 1 osobu

    Láká vás dozvědět se více o vaření piva? Chcete poznat více náš Pivovar Chříč? Zkušený sládek Ing. Svoboda vám ukáže, jak se pivo vaří, a pod jeho vedením si budete moci zkusit uvařit pivo krok za krokem. Celodenní akce bude doplněna domácí stravou, pivem a přespáním v pivovarském hvozdu. 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 237.11
    (CZK 6,000)
  • remaining 4 from 5
    Velký sud piva Scholastic a poděkování dárci v hlášení místního rozhlasu

    "Pozor, pozor... hlášení místního rozhlasu...". Chcete, aby Vaše jméno obletělo Chříč v éteru? Pak je tato odměna přímo pro Vás. Po písničce Vaška Neckáře zazní poděkování Vaší osobě za podporu školy Pivoňka ve Chříči. Po hlášení už stačí jen narazit sud chříčského speciálu Scholastic a připít na Pivoňku. Bohatý je dárce, ať žije!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 395.18
    (CZK 10,000)
  • remaining 5 from 5
    Umístění jména dárce na originální pivní etiketě k vybrané várce chříčského piva

    Naše etikety jsou originální. A budou ještě originálnější, pokud se na nich objeví Vaše jméno. Jako poděkování za dar pro Ppivoňku vytvoří náš grafik návrh se zakomponováním Vašeho jména na etiketu. Tuto odměnu lze kombinovat s odměnou Zážitkový kurz vaření piva a uvařit si tak várku sám se sládkem.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 395.18
    (CZK 10,000)
  • remaining 3 from 3
    Speciální zážitkový wellness pobyt pro dárce v Pivovaru Chříč (max. 5 osob)

    Chcete poznat zapadákov a v něm barokní pivovar? Nezapomenutelný program jsme připravili přesně pro Vás a Vaše přátele. Zkusíte si uvařit pivo, napijete se už toho uvařeného, budete mít plnou penzi domácí kuchyně a čeká vás: rybaření v Berounce se zkušeným rybářem, projížďka Pragovkou ST9, zkouška bagrování, šplh na pivovarský komín a třeba i projížďka na velbloudu. 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 790.36
    (CZK 20,000)
  • remaining 5 from 5
    Vesnická zabijačka a produkty z ní až k vám domů (max. 10 osob)

    Zúčastněte se s přáteli vesnické zabijačky v Pivovaru Chříč a hned na místě ochutnejte prdelačku, ovar a další dobroty, tlačenku, klobásy a maso, které si pak odvezete i domů. Během celého dne jídlo a chříčské pivo zdarma, přespání v pivovarském hvozdu zajištěno.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 987.95
    (CZK 25,000)
  • remaining 4 from 4
    Celoroční pivo a káva zdarma v Pivovaru Chříč a uvedení jména na ceduli školy

    Vyrytí jména na ceduli na ZŠ Pivoňka, veřejné poděkování při otevření školy na festivalu Křič fest a hlavně - po celý rok pivo a káva zdarma pro 1 osobu štědrého dárce, který přispěje na školu Pivoňka velkorysým darem. 

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 1,185.54
    (CZK 30,000)
  • Sold out!!
    Půllitr s uchem Pivovaru Chříč a 1 pivní speciál Scholastic

    Originální půllitr s uchem Pivovaru Chříč a speciálem Scholastic vařené jen pro sbírku na Hithitu (samostatně neprodejné), s originální etiketou, ve sklěnené láhvi 0,75 litru.

    Z důvodu možnosti rozbití odměnu neposíláme, prosíme o vyzvednutí v Pivovaru Chříč, v Praze, v Plzni či v Liberci. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.76
    (CZK 500)
  • Sold out!!
    Projížďka na velbloudu s chříčským pivem / limonádou pro 1 osobu

    Přátelé pivovaru chovají 3 km od Chříče v romantickém mlýně velbloudy. Posilněte se naším pivem či limonádou a projeďte se na velbloudu v kolíbavém rytmu. 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • Sold out!!
    Půlitr, keramický podtácek, pivo Scholastic a placka Podporuji Pivoňku

    Je vidět, že půlitr je skutečně oblíbený. Proto jsme připravili speciální odměnu pro všechny, kdo si chtějí naše pivo skutečně vychutnat. Nalejete si Scholastic do půlitru, postavíte na originální keramický podtácek, připnete si naši placku a než Vám spadne pěna si přiťuknete na zdraví...Praktický a trvalý dárek. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.66
    (CZK 700)
  • Sold out!!
    Sud 30 litrů chříčského pivního speciálu Scholastic

    Když pít na školu, tak pořádně. Dejte si celý sud Scholastic a zapomenete na všechna dětská školní příkoří. Vůně křídy, inkoustu a potu spolužaček se mísí s letními tóny prázdnin. Směle do toho! K vyzvednutí v pivovaru nebo po domluvě třeba i zavezeme.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 158.07
    (CZK 4,000)