Oprava kotle lokomotivy 310.0134

Lokomotiva 310.0134 slouží již mnoho let a trubky v jejím kotli jsou už vyhřáté a tečou. Je nutné je proto v kotli vyměnit. Je to podmínka dalšího provozu parní lokomotivy, která slouží k nostalgickým jízdám v oblasti Českého ráje

  • Historické foto lokomotivy

  • Na točně v depu

  • Posun ve stanici

  • Zahájili jsme demontáž kotle

  • Demontujeme kotel

  • Náš vlak na mostě

EUR 9,378
pledged of EUR 7,897

118%

118% completed

234 contributors pledged

Technology

Turnov, Česko

All or nothing. Project finished on May 27, 2017 at 14:14.

Show all rewards

Jak to začalo

Klub přátel železnic Českého ráje (dále jen KPZCR) byl založen v r. 1993 a impulsem k jeho založení byla právě lokomotiva 310.0134, která tou dobou byla v zuboženém stavu a před sešrotováním. Členové Klubu ji svou prací a svými náklady během cca 10 let opravili do provozuschopného stavu a dnes je lokomotiva ozdobou zvláštních vlaků pořádaných v oblasti Českého ráje. Vlaky jezdí převážně v letní sezoně a jsou velmi populární. Klub se stará nejen o tuto lokomotivu, nýbrž o celou řadu dalších historických vozidel, a také o budovu depa v Turnově, kde je veškerá technika uložena. V provozu udržuje rovněž historickou točnu před kruhovým depem.

Stav naší lokomotivy v roce 2003

Co je náš cíl?

Cílem je prodloužit životnost naší lokomotivy a tím zachovat provoz nostalgických vlaků.

Detaily

Lokomotiva 310.0134 byla vyrobena v roce 1913 tehdejší První českomoravskou továrnou na stroje v Libni a je dokladem technické vyspělosti českého průmyslu na začátku 20.století. Nyní je stroj v majetku ČD, avšak dlouhodobě svěřen Klubu přátel železnic Českého ráje, který lokomotivu provozuje.
Žárové trubky v kotli jsou již provozem zkorodované a tečou, to znamená, že klesá výkon stroje a provoz je třeba zastavit. Předpokládaná výše nákladů na rozumnou opravu - tj. na výměnu trubek, rozpěrek a dalších součástí kotle, jakož i na drobné opravy pojezdu lokomotivy - činí cca 600 tis. Kč. Členové KPZCR provedou vlastními silami demontáž kotle, jeho dopravu k dodavateli a zpět a montáž kotle zpět do lokomotivní skříně. Výběrem chceme získat alepoň část finančních prostředků, zbytek hodláme pokrýt vlastními zdroji. V takovém případě budeme mít jistotu, že jsme zajistili provoz alespoň na dalších 5 až 6 let. Při nedostatku prostředků budeme opravovat jen to nejnutnější a jistota provozu na tak dlouhou dobu nebude.

Naši lokomotivu mohli všichni vidět v seriálu ČT - Já, Mattoni

Kdo jsme?

Je nás osmnáct, polovina z nás pracuje v klubu více než deset let řádově 120 hodin ročně bez nároku na odměnu.

Proč to děláme?

Máme rádi železnici, její historii, a chceme zachovat muzejní provoz vlaků pro další generace. Máme zkušenost, že se lidé rádi vrací ke své historii. Vidíme to i v sousedním Německu, kde takových spolků funguje celá řada, a provozují svou činnost dlouhé desítky let. Chtěli bychom, aby i prostřednictvím zážitků z nostalgické jízdy se lidé více vrátili do vlaků a ustoupili tak poněkud od nemírného používání automobilů.

News

May 17, 2017 Stav opravy k 17.5.2017

Prováděcí firma má zkompletován veškerý materiál pro opravu. Příští týden budou nové žárové trubky zaválcovány do kotle. Předpoklad dokončení opravy kotle je do konce tohoto měséíce, potom se kotel převeze do turnovského depa a zkompletuje se s ostatními částmi lokomotivy, které mezitím také prošl…

More

Mar 28, 2017 Kotel a lokomotiva prochází důkladnou opravou

Kotel, převezený k společnosti Zababa v Praze, prochází zásadní očistou. Byl zbaven žárových trubek a prochází nyní očištěním od rzi, kalů, olejů a dalších nečistot. Části kotle se vyvařují, aby se vyhřátý a deformovaný materiál nahradil novým. Firma začala i s výměnou rozpěrek. Zbytek lokomotivy …

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 20
    Dobrý pocit

    Dobrý pocit, že pomohu.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 1.97
    (CZK 50)
  • sold 49
    Pohled

    Dárce obdrží sadu 6 pohledů parního vlaku.
     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • sold 66
    Celodenní jízdenka s pohledem

    Dárce obdrží e-mailem nebo poštou celodenní jízdenku ve formě pohledu. Platí i jako vstupenka do depa v Turnově.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.85
    (CZK 300)
  • sold 70
    Rodinná jízdenka

    Dárce obdrží e-mailem nebo poštou rodinnou celodenní jízdenku pro max. 4 osob, včetně vstupu do depa v Turnově.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 29.62
    (CZK 750)
  • remaining 2 from 5
    Na jednu jízdu členem spolku

    Večer budete u zatopení lokomotivy, posedíte s námi u ohně nebo v obytném vagonu, pokecáme o lokomotivě a železnici. Přes den budete k ruce topičovi, zkusíte si přivěsit lokomotivu k vlaku, klobáska na Vás bude čekat na armaturní hlavě kotle, večer uložíte stroj do depa. Ubytování na noc zajištěno.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 394.87
    (CZK 10,000)
  • remaining 2 from 3
    Zvláštní vlak

    Uspořádáme pro Vás jízdu parního vlaku po trase Turnov - Libuň - Dolní Bousov - Bakov nad Jizerou - Turnov, nebo Turnov - Libuň - Lomnice nad Popelkou - Stará Paka - Semily - Turnov. Do vlaku si vemte své kamarády a oslavte v barovém voze třeba narozeniny nebo cokoli jiného.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 1,974.33
    (CZK 50,000)
  • sold 0
    Generální partner

    Staňte se generálním partnerem opravy kotle. Budete mít volnou jízdenku na celou sezonu 2017. Zajistíme Vám propagaci Vaší osoby nebo Vaší firmy v našich vlacích a internetových stránkách. Uspořádáme pro Vás jízdu zvláštního vlaku po tratích Českého ráje. Můžete tak oslavit třeba narozeniny nebo cokoliv jiného.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 3,158.93
    (CZK 80,000)
  • Sold out!!
    Celodenní jízdenka

    Dárce obdrží e-mailem nebo poštou celodenní jízdenku. Platí i jako vstupenka do depa v Turnově.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • Sold out!!
    Jeden den s průvodčím

    Objevte kouzlo dráhy i z druhé strany - vyzkoušejte si službu člena vlakového doprovodu. Uniformu, kleště na jízdenky, brašnu, píšťalku i návěstní praporek vám půjčíme, a po celý den na Vás budeme dohlížet a pomáhat Vám.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 138.20
    (CZK 3,500)
  • Sold out!!
    Jeden den s topičem

    Nejhezčí pohled na trať je z jedoucí lokomotivy - uvidíte sami, i když se u toho zašpiníte. Celodenní ochutnávka práce topiče, jehož úkolem není pouze přikládat uhlí. Součástí odměny je i pár kvalitních rukavic, klobása ohřívaná na armaturní hlavě kotle, fotografie z Vaší jízdy a 1/4 kila solviny.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 276.41
    (CZK 7,000)