Virtuální realita v Galerii Na shledanou, hřbitov Malsička.

Smrt je v naší kultuře velké tabu. Šest let ho měníme výstavami současného umění v galerii na hřbitově. Nyni v tom pokračujeme ve virtuální realitě. Přispějte nám na solární panel, počítač a VR set a vraťte s námi smrt do života.

Author: Jan Freiberg

  • J. Zemánek o tom, jak mluvit s přírodou a ne o ní.

  • Martin Zet, Chorál

  • Přátelé z říše zvířat. Flek a čmelák.

  • Výstava Ondřeje Malečka

  • DJ a malíř Dan Vlček před svou freskou v galerii

  • Občerstvení V. Slámové a design H.Vinklárkové

  • 170 dravců si objednala střední škola v Blatné

  • Fénix Jana Pražana na výstavě Překročení prahu.

  • Semínka z galerijní zahrady života a smrti

  • Hostovali jsme v Šopa Gallery v Košicích

  • J. Bolf a Jana Vojnarová, Tryzna za vakovlka

  • V. Kopecký a J. Thýn udělali v galerii duhu

  • Josef Bolf, Už Tě neuvidím

  • Smuteční noviny Galerie Na shledanou

  • Smuteční noviny Galerie Na shledanou

  • Balet v choreografii P. Rovó, foto Pavel Matela

  • Součástí VR bude okolní hřbitov, bez něj to nejde.

  • Pohled z jedné na shledanou do druhé nashledanou

  • další podoba okolního hřibova

  • Takhle se proletíte ve Volyni

EUR 256
pledged of EUR 3,280

7%

7% completed

17 contributors pledged

Technology, Art

Volyně, Jihočeský kraj, Česká republika

All or nothing. Project finished on Dec 18, 2016 at 17:11.

Show all rewards

Začátek Galerie Na shledanou a virtuální realita

Před šesti lety jsem odcházel z Galerie Klatovy / Klenová a hledal novou perspektivu. Městské muzeum ve Volyni mi nabídlo abych u nich udělal galerii. V sýpce, ve škole nebo v nedokončené smuteční síni. Hřbitov mi v mé tehdejší situaci připadal jako nejvhodnější východisko a tak jsem se rozhodl pro smuteční síň. Navíc jsem se v té době intenzivně smrtí zabýval, protože mi umíral táta.

Smrt byla ve všech kulturách spojena s výtvarným uměním, ale na dnešních hřbitovech a ve hřbitovních kostelech obdivujeme jen staré umění. Proč tam tedy nepřinést to nejlepší současné české umění? A má dnešní umění schopnost pracovat s tak zásadní změnou jakou je smrt? To jsou otázky, ze kterých vychází program, který v Galerii Na shledanou připravuji šest let. V posledních dvou letech přibyl důraz na problematiku ekologie, vymírání druhů a snahu o zachování života. 

Nyní zkoušíme převést celou galerii do virtuální reality. Chceme, aby naši díváci kteří běžně přijíždějí z daleka mohli zažít krásné výstavy z minulosti a zároveň prožít naprosto novou a nevídanou technologii, která nám dává možnost prožívat věci naprosto jinak.

Galerie Na shledanou a virtuální realita

Galerii Na shledanou výrazně určuje její pozice. Nachází na romantickém hřbitově v jihočeské Volyni. Umělci jsou tu konfrontováni se smrtí, která je silnější než umění. Hledáme na místě smrti východiska k životu a ve smrti znovu nacházíme rituál, jako funkční staré kultury. Galerie Na shledanou bude mít první virtuální výstavní prostor v Čechách. Diváci si v reálné galerii nasadí helmu a propadnou se do digitálního světa. Ocitnou se v galerii, která bude vypadat na první pohled stejně. Vyrostou z ní naprosto jiné, nečekané prostory, ve kterých se divák ztratí jako v labyrintu. Občas narazí na výstavu, která v reálné galerii už proběhla, ale bude trochu jiná. Šest let výstav a akcí v digitálním labyrintu v bývalé smuteční síni na hřbitově Malsička. Je digitální svět místem kde umírá lidská přirozenost nebo je to nový svět, který otevírá nové způsoby prožívání?

Smuteční noviny 

Galerie Na shledanou má i své nepravidelné smuteční noviny. Krásně graficky upravená tři čísla ve formátu A2 a ve čtyřiceti stránkách se zabývají výstavami v galerii a texty o vztahu výtvarného umění, architektury a smrti.

Výkonný tým virtuální reality Galerie Na shledanou

Jan Freiberg, kurátor Galerie Na shledanou a příležitostný sadař

Veronika Čechová, studentka kurátorských studií na Fakultě umění a designu na FUD v Ústí nad Labem

Vojtěch Rada, student architektury Akademie výtvarných umění v Praze a Ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, 3D programátor

Další důležití lidé

Karel Skalický, ředitel Městského muzea ve Volyni, konná a radí

Jakub Frydrýšek, Městské muzeum ve Volyni, radí a konná

Martina Faltýnová, historička umění, novinářka, radí

Radoslava Schmelzová, historička umění, kritička umění, radí

Jiří Zemánek, historik umění, překladatel, zajímá se holistickým myšlením, inspiruje

News

Dec 5, 2016 Průlet nad hřbitovem Malsička. Náš architekt virtuální reality to rozjíždí.

https://www.youtube.com/watch?v=ojvl-OSQaxg

More

Dec 4, 2016 Hřbitov Malsička a hřbitovní kostel Proměnění Páně ve virtuální realitě GNS

http://galerienashledanou.blogspot.cz/2016/12/soucasti-virtualni-reality-bude.html

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 4 from 7
    Pamatujte na smrt - umrlčí hlavička poštou na Vánoce

    Jakub Frydrýšek vysadil za Galerií Na shledanou zahrádku z léčivých a jedovatých rostlin. Pojmenoval ji Rostliny a jejich moci. Inspiroval se renesančním Mattioliho herbářem. Ten vykládá přírodu ještě na bázi živlů a sil, které naše pozitivistická věda dávno neuznává. Zároveń je plný křesťanské symboliky květin. Na zahradě Rostlin a jejich mocí roste také Hvozdík větší, přezdívaný umrlčí hlavička, podle krásného tvaru semeníku. Nasbíráme ho na hřbitově a přijde Vám poštou v obálce a na jaře ho zasadíte.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 4.39
    (CZK 111)
  • remaining 19 from 25
    ​Kilo hlíny za dvě kila

    Udělejte si Vánoce! Dostanete poštou kilo hlíny. Podpoříte nás. Symbolika zrození není náhodná, v hlíně je život. Jako bonus dostanete malou samolepku dravce, který bude létat ve virtuální galerii. 

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 2
    Doprovoďte babičku na hřbitov. JSTE Z VOLYNĚ A OKOLÍ

    Chodí vaše babička (nebo jiný člen rodiny) na hřbitov Malsička ve Volyni? A nechcete jí třeba někdy doprovodit? Dáme vám s sebou sirky a svíčku. Zároveň vám při té příležitosti umožníme prohlédnout si v Galerii Na shledanou v hřbitovním areálu umění skutečné i virtuální. Rozjímání nad hrobem předka už bude na vás.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 2
    Normálně Na shledanou – MUSÍTE DO VOLYNĚ

    Zažijte to, co pro vás s takovou péčí a nadšením připravujeme - unikátní setkání s uměním ve virtuální realitě. Nasaďte si brýle, chyťte do ruky ovladače a vydejte se na prohlídku virtuální Galerií Nashledanou. Během jedné návštěvy v galerii zažijete nepočítaně výstav a uměleckých děl, se kterými se díky technologii virtuální reality budete moci seznámit zcela jinak, než jste zvyklí. Nezapomenutelná zkušenost zaručena. Vstup platí pro dvě osoby, protože vykročit do neznáma je vždycky snazší ve dvou.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 8.69
    (CZK 220)
  • sold 1
    Komentovaná prohlídka hřbitova Malsička

    Volyňský historik a archivář Karel Skalický vás během prohlídky zasvětí do tajů místních hřbitovních, architektonických a jiných pikanterií. Dávka vědomostí, kterou budete nad následnou kávou v cukrárně na náměstí ještě nějakou dobu vstřebávat.
    Součástí je vstupenka pro dvě osoby na prohlídku skutečné i Virtuální Galerie Na shledanou. Protože ve dvou se člověk na hřbitově bojí o trochu méně.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 13.16
    (CZK 333)
  • remaining 25 from 25
    Testujeme Virtuální galerii na lidech. V Praze.

    Chcete si vyzkoušet, jak vypadá testování virtuální reality? Ve spolupráci s mikrohernou VirtualniRealita.cz jsme nachystali variantu zážitku Virtuální Galerie Na shledanou pro ty, pro které je výlet do Volyně za uměním příliš náročný a chtějí hřbitov zažít v Praze. Návštěva bude probíhat ve skupině, kdy budete mít jako účastníci zároveň jedinečnou možnost setkat se s tvůrci obsahu pro virtuální realitu, zeptat se na vše, co vás bude zajímat a podílet se na druhé, vylepšené verzi virtuální galerie. Nezapomenutelná zkušenost zaručena. Dostanete rakvičku se šlehačkou, černou kávu a smuteční noviny Galerie Na shledanou. Na základě vašich připomínek pak vytvoříme druhou, vylepšenou verzi Virtuální Galerie Na shledanou. Testování v lednu 2017. Premiéra druhé verze na jaře 2017.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 23.67
    (CZK 599)
  • remaining 30 from 30
    VIP premiéra první verze Virtuální Galerie Na shledanou pro dvě osoby – Setkáme se mezi svátky

    Zažijte s námi 29. 12. od 13:00 slavnostní premiéru první verze Virtuální reality v Galerii Na shledanou na hřbitově Malsička ve Volyni. Vstupné pro dvě osoby, bohaté hřbitovní pohoštění, hudební produkce – zkrátka taková malá předsilvestrovská oslava s tvůrci projektu a umělci.
    Na památku si odneste smuteční noviny Galerie Na shledanou.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 27.62
    (CZK 699)
  • remaining 28 from 29
    Vrabci a dravci. Zachráním pět kosů a zatoulanou andulku.

    Ekologický design, který zachrání život. Sada siluet dravců na jedno velké okno. O skla Galerie Na shledanou se zabíjeli ptáci. Dnes máme okna polepená krásnými samolepkami dravců od malíře Jana Pražana a nemusíme pohřbívat špačky ani stehlíky. Darujte k Vánocům  život. Barevná stálost pět až sedm let, barvy černá, zlatá, pískovaná, šest různých druhů siluet,  v sadě originální návod na lepení.  

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 30.71
    (CZK 777)
  • remaining 18 from 20
    Tvorba herbáře podle Mattioliho

    Jednodenní seminář a praktický workshop zahradničení s Jakubem Frydrýškem, který na zadní terase Galerie Na shledanou vysadil zahrádku a ukazuje na ni uvažování o přírodě podle principů z renesančního Mattioliho herbáře. Dozvíte se o bylinách a jejich moci, o péči o svou vlastní zahradu a odnesete si prvních několik exemplářů sazenic bylin. Seznámíte se s inspirativními a vzácnými herbáři z archivu volyňského muzea (je mezi nimi i ten Mattioliho) a následně podniknete první praktické kroky k tomu, založit si vlastní herbář a zahrádku léčivých a mocných rostlin.
    Součástí je zážitek Virtuální reality v Galerii Na shledanou. Po reálné práci s hlínou přijde trocha virtuality vhod.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 59.28
    (CZK 1,500)
  • remaining 4 from 4
    Hotel Na shledanou

    Přespání na hřbitově pro dvě statečné osoby. Pro někoho sen, pro někoho noční můra. V každém případě zážitek, na který jen tak nezapomenete.
    Umělkyně Petra Housková to v galerii zvládla tři noci, jedna noc by tím pádem měla být hračka. Připravíme vám lůžko na spaní v galerii, smuteční noviny na čtení a na podpal, dřevo, jablka a brambory na oheň. A samozřejmě prohlídku umění v naší nové Virtuální Galerii Na shledanou.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 87.81
    (CZK 2,222)
  • remaining 13 from 13
    Staňte se duchem ve Virtuální Galerii Na shledanou

    Staňte se novodobou 3D sochou levitující v naší virtuální galerii. Stejně jako středověký donátor zobrazený na fresce v kostele, i vy se můžete dnes stát součástí uměleckého díla v digitální věčnosti. Nafotíme vás 3D skenerem a vytvoříme vaší věrnou kopii, kterou umístíme přímo do virtuálních prostor Galerie Na shledanou.
    Součástí je vstup na zážitek virtuální reality pro vás a jednu další osobu.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 131.71
    (CZK 3,333)
  • remaining 19 from 19
    Vrabci a dravci - zachráním maličké hejno

    Ekologický design, který zachrání život. Sada siluet dravců na 5 oken. O skla Galerie Na shledanou se zabíjeli ptáci. Dnes máme okna polepená krásnými samolepkami dravců od malíře Jana Pražana a nemusíme pohřbívat špačky ani stehlíky.  Darujte taky ptáčkům život. Designové řešení plochy oken pro vás v ceně navrhneme. Barevná stálost pět až sedm let. Osm druhů siluet v černé, zlaté a pískované, můžeme rozšířit i variantu UV filtr. Ptáci ji vidí jako překážku, my je skoro nevidíme a navíc propouští světlo. Siluety ptáků k vám domů přiletí poštou. V sadě originální návod na lepení. Smuteční noviny Galerie Na shledanou a vsupenka pro dvě osoby na VIP premiéru na 29. prosince do Galerie Na shledanou. Mimochodem, ptáci budou létat v naší virtuální galerii. 

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 180.00
    (CZK 4,555)