Výstavba SuperAdobe domku

Výstavba ekologického soběstačného domku ve stylu SuperAdobe bez napojení na inženýrské sítě, který bude určen k pronajímání.

Author: Petr Vepřek

  • Plánovaná lokalita SuperAdobe domku.

  • Předběžný plánek SuperAdobe domku.

  • Vzorová ukázka základů domku.

  • Zmenšený model SuperAdobe domku.

  • Vzorová ukázka vnitřních hlíněných kamen.

  • Ukázka výstavby 01.

  • Ukázka výstavby 02.

  • Ukázka Superadobe domku - IN

  • Ukázka Superadobe domku - OUT

EUR 226
pledged of EUR 15,035

1%

1% completed

6 contributors pledged

Design

Šumperk, Olomoucký kraj, Česká republika

All or nothing. Project finished on Jul 29, 2017 at 13:17.

Show all rewards

Jak to začalo

Tato myšlenka mi v hlavě koluje už docela dlouho....snad i pár let, ale zatím jsem asi nebyl dostatečně odhodlán udělat nějaký první krok ke spuštění takového projektu. ;o) Velkou inspirací mi byla stavba herce Jaroslava Duška v Jindřichovicích pod Smrkem. To byl asi poslední impuls k tomu, abych se rozhodl, že něco podobného chci sám vytvořit a následně tuto stavbu poskytnout dalším lidem k vyzkoušení. Velice se mi líbila myšlenka a hlavní přednost celé technologie, což je použití surovin výhradně z místa stavby. Tímto se minimalizují náklady a současně dopad na životní prostředí. Díky této technologii může každý velice slušně a levně bydlet...navíc si takovouto stavbu může postavit každý sám a užije si při stavbě i spoustu legrace. ;o)

Postupně jsem o této stavbě přemýšlel a shodou okolností jsem narazil i na portál hithit.com, který umožňuje získat nějaké prostředky na zajímavé projekty...a to byl asi ten úplně poslední impuls k tomu, abych se do toho pustil. Stále častěji se totiž díky každodennímu kontaktu s lidmi ze všech možných věkových skupin setkávám s tím, že jsou lidé stále více pohlcováni dnešním stylem života, aniž by to tak třeba chtěli. Spoustě lidí nevyhovuje aktuální způsob života, který je stále náročnější především na psychiku. Díky vzpomínkám na krásné (bezstarostné) dětství jsem si uvědomil, že by mnoha lidem pomohlo, kdyby alespoň na chvilku mohli "vypnout" a zkusili si život jen a jen užívat bez vlivu dnešního shonu a každodenních starostí.

Co je náš cíl?

Chci, aby si lidé uvědomili, že jsme na světě ze zcela jiného důvodu, než jen stereotypně (od plnověkosti do důchodu) plnit mnohdy nesmyslné požadavky někoho jiného. Chci umožnit lidem, aby alespoň částečně poznali jaké to je, když budou žít v naprostém souladu s přírodou bez vnějších vlivů a především starostí a mediálních masáží dnešní doby. Jsem přesvědčen o tom, že mnoho lidí jen během víkendu dokáže pochopit můj cíl a začnou třeba i jinak přemýšlet. Čím více lidí pochopí pravý smysl života, tím šťastnější a vesejší bude celá společnost....a to je můj skromný cíl. Chci aby společnost byla zase veselejší a šťastnější. ;o) 

Jednou z možných cest jak tohoto dosáhnout je podle mého názoru, dát lidem možnost vyzkoušet si odlišný způsob života ve kterém na ně nebude žádným způsobem vyvíjen tlak ať už z médií nebo jakýmkoliv marketingem různorodých společností. Člověk by měl mít možnost, vyzkoušet si život v prostředí, které bude zaměřeno především na přírodu a uvědomí si co vlastně ke svému životu potřebuje a kolik může mít volného času pro svou rodinu, pokud bude "uspokojovat" pouze své skutečné potřeby. Myšlenka je možná naivní, ale já jsem rozhodně přesvědčen, že spousta lidí takovouto možnost uvítá. Buďme zase šťastní a bezstarostní....

Detaily

Jedná se o výstavbu naprosto soběstačného a ekologického domku ve stylu SuperAdobe, který bude umístěn na klidném a slunném místě v lokalitě Olomouckého kraje bez připojení na inženýrské sítě. Užitková voda bude využívána buď z místní studny nebo ze zásobníku dešťové vody. Pitná voda bude zajištěna ze speciálního zásobníku. Objekt bude stylově vybaven v kombinaci dřeva a hlíny. Na přilehlém pozemku se bude pěstovat ovoce a zelenina, která bude volně k dispozici. Postupně bude pozemek doplněn i o chov drůbeže a dalších domácích zvířat, tak aby byl zajištěn i případný přísun čerstvé stravy (především vajec). V plánu je vybudovat odlehlé soběstačné obydlí, které bude ideálním místem k odpočinku od všeho shonu běžného života. Místo bude určeno k naprostému "vypnutí" a maximální relaxaci.

Technologie Superadobe představovala původně rychlé řešení pro ty, kteří ztratili střechu nad hlavou ve válce nebo při přírodní katastrofě. Veškeré materiály na stavbu se získávají výhradně v místě stavby a stavební postup je tak jednoduchý, že stavět může v podstatě každý. Hliněnou směsí seručně naplní dlouhé pytle od brambor, které se kladou do kruhů na sebe a spojují ostnatým drátem. Vznikají tak kruhové a kupolovité budovy vhodné k dočasnému i trvalému bydlení, odolávající hurikánu, záplavám i zemětřesením.

... a ještě něco navíc

Co k tomu dodat....jen jednoho jediného člověka udělat šťastnějším alespoň na pár okamžiků, to se potom násobí, protože tím pádem budou šťastní dva.....i JÁ....a není to krásné???!!! ;o)))

Kdo jsme?

Nejprve bych raději asi začal tím, kdo nejsme. Rozhodně nejsme žádná skupina lidí ani firma, která by chtěla na tomto projektu vydělávat. V tomto případě stojíme spíše na opačné straně a jde nám především o zprostředkování zážitku, který je k nezaplacení. Osobně jsem spíše nadšenec, kterého okolí vnímá jako "naivního" člověka jenž ještě stále vidí svět v tom lepším světle. Určitý vliv na můj pohled na svět má nejen mé znamení zvěrokruhu (Štír), ale také jméno Petr (Význam jména Petr. Mužské křestní jméno, které je počeštěnou podobou řeckého Petros. "Petra" znamená skála či kámen, jméno tedy vykládáme jako tvrdý, skálopevný nebo pevný jako skála. V životě jsem už něco málo zažil, přeci jen za 39 roků člověka ledacos potká a vzhledem k tomu, že mám před sebou poslední rok dětství (u mužů končí ve čtyřiceti letech ;o), tak bych si velice rád splnil svůj jeden dětský sen. K mé osobě bych snad už jen doplnil, že mám ženu a dvě děti (8 a 5 let). Osobně si však myslím, že v tomto projektu nejsem tím nejdůležitějším....podstatou je myšlenka, kterou chci tímto dál předávat.

Jsem člověkem, který neustále hledá tu správnou cestu a jsem přesvědčen o tom, že pokud budu dělat opravdu to co mě baví a dělá mě šťastným (což by měl podle mě každý, protože je k tomu předurčen) tak to budu dělat vždycky s láskou a podle toho to bude taky vypadat....ta pozitivní energie z toho potom bude neustále vyzařovat. Tu energii do toho chci dát...a moc rád.

Proč to děláme?

Důvod už jsem zmínil....velmi rád ho zopakuji....hlavně chci, aby lidé byli zase veselejší a šťastnější....aby měli co nejméně starostí, které bohužel přináší především aktuální způsob života. Chtěl bych, aby si lidé uvědomili, že jsme se do tohoto stavu dostali svou vlastní vinou, ale že stejně tak se z toho můžeme zase dostat....a možná mnohem jednodušším způsobem. ;o)))

Obrovskou motivací pro mě je i skutečnost, že stále více přírodních zdrojů je nepochopitelně vlastněno nějakou nadnárodní společností. Velice rád bych proti tomuto "bojoval" nějakým aktivním a zároveň účinným způsobem. Jako nejjednodušší a nejúčinnější cesta se mi jeví naprosté osamostatnění a nezávislost na distribucích takovýchto energií. Jedině takto můžeme dát najevo, že nebudeme "otroky" těchto politicko-ekonomických uskupení a dokážeme si poradit i bez nich...a to velmi lehce. ;o) Nepřínáším nic nového nebo převratného, ale umožnit lidem alespoň na chvilku si vyzkoušet jiný způsob života, může být podle mého názoru tím prvním krůčkem k otevření očí. Možná je to jen moje naivita, ale i tak si říkám, že je pořád lepší adělat alespoň něco než jen sedět a nadávat. Spousta lidí možná díky mému projektu pozná, že může být život mnohem veselejší a šťastnější i bez honby za něčím co nám je stejně v podstatě k ničemu. ;o) Teprve až si lidé vyzkouší jiný život, tak zjistí co to vlastně je ŽÍT....a život si užívat!!! ;o))) 

News

Jul 4, 2017 Poděkování.

Chci moc poděkovat, že vůbec někdo přispěl a uznal tento projekt zajímavým. Z aktuálního vývoje je zřejmé, že o projekt není takový zájem jak jsem si představoval, což nás ale neodradí od výstavby tohoto domku. Lidé si musí uvědomit jak by se měli chovat k přírodě a taky jak by mohli být šťastní i…

More

Jan 20, 2017 Spuštění nového WEBu - www.superekodomek.cz

Od 2.2.2017 spouštíme zcela nový web pro náš projekt, který budeme postupně doplňovat. ;o)

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 2
    Fotodokumentace ze stavby Superadobe domku.

    Elektronické zaslání veškeré fotodokumentace ze stavby Superadobe domku od první fotografie prázdného pozemku až po konečné dokončení stavby.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 0
    Příběh výstavby Superadobe domku.

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení. 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 9.89
    (CZK 250)
  • sold 0
    Návštěva v SuperAdobe domku.

    Odměnou bude možnost návštěvy v SuperAdobe domku. Příjemné posezení s občerstvením a prohlídkou domku. 

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 19.78
    (CZK 500)
  • sold 2
    Přenocování v SuperAdobe domku.

    Možnost "pronájmu" domku na jednu noc v předem dohodnutém termínu.

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 39.56
    (CZK 1,000)
  • sold 1
    Pronájem SuperAdobe domku.

    Pronájem SuperAdobe domku na celý víkend (pátek - neděle) v předem dohodnutém termínu.

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 59.35
    (CZK 1,500)
  • sold 1
    Týdenní pobyt v SuperAdobe domku.

    Možnost pronájmu SuperAdobe domku na celý týden (pondělí - pátek) v předem dohodnutém termínu.

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 79.13
    (CZK 2,000)
  • sold 0
    Prodloužený pobyt v SuperAdobe domku.

    Prodloužený pronájem SuperAdobe domku na celý týden včetně víkendu (pondělí - neděle) v předem dohodnutém termínu. 

    Elektronické zaslání dokumentu včetně fotodokumentace z výstavby Superadobe domku, který bude obsahovat nejen "stavební deník", ale i průběžné články o postupu a zážitky týkající se výstavby a finálního dokončení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 118.69
    (CZK 3,000)