Přátelé Jaroslava Haška sobě!

Takto Haška málokdo zná. V první, ucelené sbírce vydaných i zcela neznámých básní se prolíná celý Haškův krátký, ale pestrý život. Doplněno dobovými fotografiemi, vysvětlivkami, komentáři. Ocení obdivovatelé Haškova díla, literární a historičtí badatelé.

  • Editoři knihy Jomar Hønsi a Jarda Šerák

  • Mezinárodní setkání - téma Jaroslav Hašek....

  • ...setkání přátel Jar. Haška na Lipnici...

  • ...byla inspirativní silou....

  • ...k realizaci tohoto projektu.

  • Mnoho hodin prožitých v archivech...

  • ...prostudování tisíců dokumentů...

  • ...toť zdroj naší práce.

  • Následuje několik ukázek z knihy veršů.

  • Když podpoříte náš projekt....

  • ....získáte nejen tuto knížečku....

  • ...ale též podpoříte Virtuální muzeum...

  • Jaroslava Haška a Josefa Švejka.

EUR 6,108
pledged of EUR 5,963

102%

102% completed

29 contributors pledged

Literature, Education

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika

All or nothing. Project finished on Jul 11, 2016 at 09:15.

Show all rewards

The Hašek few know. The first complete collection of his poems, previously published and still unpublished. They span the whole of Hašek's short but colourful life. With photos and comments. For admirers of Hašek's work, literary and history researchers.

Jak to začalo

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Četl jsem to poprvé asi ve dvanácti letech, potom snad dvacetkrát a stále se k tomu vracím. A čtu a po archivech hledám další věci, které Hašek napsal a stále nejsem u konce. Jeho obrovská práce je obrazem počátku dvacátého století řítícího se do válečných absurdit, které by nevymyslel ani fantasmagorný, horečnatý mozek šílencův. Hašek, to není jen humor, satira ( a hlavně ne přihlouplý pivní humor, se kterým je dnes často spojován). To je, díky jeho geniální encyklopedické paměti, jinak napsaný Ottův naučný slovník. Jen to není suchopár, je to živé, lidské a krásné. 

Co je cílem?

  • Udržet chod Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka i v době až někdy zaklepu bačkorami,
  • knižně vydat to nejzajímavější z Haškova díla, začněme jeho básněmi,
  • vytvořit další projekty a publikovat co jsme s kamarády objevili zajímavého v archivech, zejména napravovat nepravdivé mystifikace a omyly, které se dnes vydávají za pravdu. 

Detaily

Několik let pracuji se svým norským kamarádem Jomarem  Hønsi na narovnání mýtů okolo Jaroslava Haška, které kolem šířil on sám nebo je rozšiřovali jíní z neznalosti, špatné informovanosti od pamětníků nebo i z jiných, málo šlechetných důvodů. Proto jsem vytvořil "Virtuální muzeum Jaroslava Haška a Josefa Švejka" . Abych mohl zajistit potřebné finance na provoz tohoto muzea, které seznamuje veřejnost s badatelskými objevy kolem Haškovy osobnosti a jeho díla, rozhodl jsem se vydat s Vaší pomocí a s pomocí mého nakladatele, verše Jaroslava Haška s podtitulem "Opilec s Buclatýma rukama". Kniha přináší poprvé v historii ucelenou sbírku všech Haškových básní, které se dosud podařilo nalézt v různých dokumentech a publikacích. Celá sbírka je doplněna bohatými edičními poznámkami, zajímavými črtami z Haškova života, vysvětlivkami a unikátními fotografiemi vesměs z literárních a pozůstalostních archivních fondů. Některé básně ve sbírce byly zveřejněny jen v dobovém tisku nebo nebyly dosud publikovány.

... a proč opilec s buclatýma rukama?

Skončila 1. světová válka a Hašek se stálé domů nevracel. Není divu, že se objevily fámy, že byl zabit opilými námořníky v přístavní krčmě v Oděse nebo byl zastřelen v Rusku rozhořčenými legionáři. V Irkutsku, v srpnu 1920, se Haškovi dostal do rukou časopis Venkov, v němž si mohl přečíst vlastní nekrolog s nadpisem Zrádce. Autor, jeden z bývalých "přátel" Jaroslav Kolman-Cassius, zde pod dojmem těchto fám, vykreslil portrét Haška jako šaška a "opilce s baculatýma rukama". Jaroslav Kolman nebyl poslední, komu Hašek ležel či leží v žaludku. Pro mnohé je stále jen opilec, znevažující a zesměšňující zaběhnuté pořádky. Proto jsme zvolili tento podtitul. Měl by pobídnout čtenáře, aby se podíval, co ten opilec těma buclatýma rukama dokázal napsat, mimo té maličkosti o Švejkovi.   

Kdo jsem?

Jmenuji se Jaroslav Šerák a narodil jsem se v roce 1948, takže už jsem několik let starobní důchodce. Pracovní etapu svého života jsem věnoval technickým oborům, zejména silnoproudé elektrotechnice a vysokému napětí.

Jsa přesycen technikou, technickými a právními normami, zkouškami a předpisy, kterých je kolem dodávek silnoproudých a vysokonapěťových rozvodů tolik, že se v nich nakonec člověk přestává orientovat, zapřísáhnul jsem se, že odchodem do penze s věcmi technických oborů nadobro končím. A abych se nudou neukousal pustil jsem se amatérsky do literární historie, téma Jaroslav Hašek. 

Proč to dělám?

  • Hašek si to zaslouží. Když nemá kamenné muzeum (nepočítám výstavku v jeho lipnickém domě), tak ať má alespoň virtuální.
  • .Chci vyvrátit všechny polopravdy a lži, které kolují mezi laickou i odbornou veřejností.
  •  Když už jsme něco v archivech nalezli, proč s tím neseznámit ostatní?  Šetříme tím uložené archiválie od neustálého listování a "přehrabování". Některé jsou už skutečně v žalostném stavu.
  • Chci v muzeu zveřejnit celé Haškovo dílo i s edičními poznámkami a vysvětlivkami. A určitou vhodnou část vydat knižně. První vlaštovkou je sbírka  básní  „Opilec s buclatýma rukama“.

Pro sponzory:

Případné sponzory, kteří v odměně mají zveřejnění loga na domovské stránce Virtuálního muzea, jistě zajímá i analýza návštěvnosti stránky. Je zpracovaná za období od 1.1.-10.5.2016. V tomto intervalu navštívilo muzeum celkem 4512 zájemců převážně z Česka (3792 návštěv).

K odměnám:

Všechny odměny Vám zaslané poštou nebo kurýrem, mají započítané náklady spojené  s touto službou.

News

Jul 4, 2016 Kostky jsou vrženy

Teď už nezbývá než poděkovat všem, kteří nám pomohli sbírku úspěšně dokončit: Díky Vám, přátelé Jaroslava Haška. Nakladatel, pan Machart tráví týden zasloužené dovolené. Jakmile se vrátí, pustíme se do výroby knihy. Jak bude vše pokračovat se dozvíte na Stránce věnované této knize. 

More

Jun 13, 2016 Poděkování K.u.K. Untersuchungsamt, Norwegen.

Díky všem za nové příspěvky. Můj obdiv a mimořádné poděkování K.u.K. Untersuchungsamt, Norwegen. za příspěvek 20 000Kč

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 2
    Poděkování

    Jako odměna pro vás bude pocit, že jste přispěli na dobrou věc. Díky za nezištný příspěvek na knihu veršu i na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka. 

    Reward delivery: not specified

    EUR 5.96
    (CZK 150)
  • sold 0
    Digi

    Pošlu Vám sbírku veršů J. Haška ve formátu pdf, ale kniha je kniha... 

    Přispíváte na provoz webových stránek Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka i na vydání knihy. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.93
    (CZK 300)
  • sold 6
    Jedna kniha

    Tímto způsobem si vlastně předplácíte knihu veršů J. Haška a zároveň přispíváte na provoz webových stránek Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.88
    (CZK 500)
  • sold 5
    Dvě knihy

    Předplácíte si  knihu veršů J. Haška a k ní ještě jednu od Radko Pytlíka: „Jaroslav Hašek – data – fakta – dokumenty“ a zároveň přispíváte na provoz webových stránek Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.83
    (CZK 700)
  • sold 4
    Tři knihy a poděkováni

    Za Váš přispěvek získáte:
    • knihu veršů J. Haška
    • a k ní ještě dvě od Radko Pytlíka: „Jaroslav Hašek – data – fakta – dokumenty“ a „Politické a sociální dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona“, 
    • Vaše jméno bude zveřejněno na 3.stránce knihy pod nadpisem „Poděkování všem dárcům, kteří přispěli k vydání této knihy. Zvláštní poděkování těmto dárcům:“.
    Zároveň přispíváte na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.63
    (CZK 1,500)
  • sold 2
    Tři knihy, poděkování a pozvánka

    Váš příspěvek Vám zaručuje, že získáte:
    • knihu veršů J. Haška,
    • knihy Radko Pytlíka: „Jaroslav Hašek – data – fakta – dokumenty“ a „Politické a sociální dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona“,
    • Vaše jméno bude zveřejněno na 3.stránce knihy pod nadpisem „Poděkování všem dárcům, kteří přispěli k vydání této knihy. Zvláštní poděkování těmto dárcům:“.
    • Obdržíte pozvánku na sešlost, která se uskuteční po uzavření tohoto projektu v některé z pražských restaurací. Budou pozváni ke společné diskusi známí haškologové a švejkologové. 
    Zároveň přispíváte na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 99.38
    (CZK 2,500)
  • sold 1
    2+2 knihy, poděkování, pozvánka + logo v knize

    Díky tomuto Vašemu příspěvku získáte:
    • dvě knihy veršů J. Haška
    • knihy Radko Pytlíka „Jaroslav Hašek – data – fakta – dokumenty“ a „Politické a sociální dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona“.
    • Vaše jméno bude vytištěno na 3. stránce knihy pod nadpisem „Poděkování všem dárcům, kteří přispěli k vydání této knihy. Zvláštní poděkování těmto dárcům:“
    • Pokud darujete částku jako firma, bude logo Vaší firmy umístěno v knize na stránce „Sponzoři“.
    • Obdržíte pozvánku na sešlost, která se uskuteční po uzavření tohoto projektu v některé z pražských restaurací. Budou pozváni ke společné diskusi známí haškologové a švejkologové. 
    Zároveň přispíváte na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka.  

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.77
    (CZK 5,000)
  • sold 5
    Pět knih, poděkování, pozvánka + logo v knize a webu muzea

    Za tento šlechetný příspěvek získáte:
    • 5 svazků knihy veršů J. Haška
    • Vaše jméno bude vytištěno na 3.stránce knihy pod nadpisem „Poděkování všem dárcům, kteří přispěli k vydání této knihy. Zvláštní poděkování těmto dárcům:“.
    • V každém svazku, který obdržíte bude na dedikační stránce vepsáno věnování s textem podle Vašeho přání.
    • Pokud darujete částku jako firma, bude logo Vaší firmy umístěno v knize na stránce „Sponzoři“,
    • Vaše logo o velikosti 250 x 250 pixelů bude umístěno na domovské stránce webu Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka po dobu 36 měsíců, s odkazem na Vaše stránky.
    • Obdržíte pozvánku na sešlost, která se uskuteční po uzavření tohoto projektu v některé z pražských restaurací. Budou pozváni ke společné diskusi známí haškologové a švejkologové. 

    Zároveň přispíváte na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka.  

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 397.54
    (CZK 10,000)
  • sold 4
    Deset knih, poděkování, pozvánka + logo v knize a webu muzea

    Stáváte se generálním partnerem projektu. Proto získáváte:
    • 10 svazků knihy veršů,
    • Vaše jméno bude vytištěno na 3.stránce knihy pod nadpisem „Poděkování všem dárcům, kteří přispěli k vydání této knihy. Zvláštní poděkování těmto dárcům:“.
    • V každém svazku, který obdržíte bude na dedikační stránce vepsáno věnování s textem podle Vašeho přání.
    • Pokud darujete částku jako firma, bude logo Vaší firmy umístěno v knize na stránce „Sponzoři“,
    • Vaše logo o velikosti 250 x 250 pixelů také umístíme na domovské stránce webu Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka, po dobu 72 měsíců, s odkazem na Vaše stránky.
    • Obdržíte pozvánku na sešlost, která se uskuteční po uzavření tohoto projektu v některé z pražských restaurací. Budou pozváni ke společné diskusi známí haškologové a švejkologové. 
    Zároveň přispíváte na provoz Virtuálního muzea Jaroslava Haška a Josefa Švejka.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 795.07
    (CZK 20,000)