Kniha S odvahou v srdcích

Publikace obsahuje životní příběhy a profesionální dráhy nejvýznamnějších představitelů českého vojenství a politiky v období první poloviny 20. století, a to v souvislosti s významnými událostmi doby, která ovlivnila celý svět.

  • Která obálka se vám líbí více? Napište svůj názor.

  • Z kapitoly Výjimečný Evropan František A. Zach

  • Jedinečné fotografie provázejí celou knihu

  • Z kapitoly o arm. gen. Janu Divišovi

  • Vznik Rakousko-uherského Červeného kříže

  • O. Šimandl a odbojová skupina Hradčanské šestky

  • Z kapitoly o pilotu Bohuslavu Kašparovi

  • plk. jezdectva Věnceslav Václav Krejčiřík, MC

  • Premiérové dlužní úpisy R-U Červeného kříže

  • Pohlednice se symboly spojenců, 1914

  • Pohlednice se symboly rakousko-uherské říše

  • Z kapitoly o pilotu Bohuslavu Kašparovi

  • Z kapitoly o pilotu Bohuslavu Kašparovi

  • Jožka David na sjezdu ČsOL, 1947

  • Pohlednice Suverénního řádu maltézských rytířů

  • "Jiskrováci" při manifestační jízdě Prahou, 1947

EUR 6,005
pledged of EUR 5,928

101%

101% completed

54 contributors pledged

Literature

All or nothing. Project finished on Nov 19, 2015 at 14:04.

Show all rewards

Jak to začalo

Naším cílem je představit čtenářům první polovinu 20. století prostřednictvím životních příběhů zajímavých českých osobností, které svým způsobem zasáhly do osudových okamžiků našeho státu a podílely se na boji za jeho samostatnost a svobodu.

Co je náš cíl?

Centrum české historie, o.p.s., připravuje k vydání obsáhlou dvoudílnou publikaci známého badatele a publicisty Zbyňka Miloše Dudy S odvahou v srdcích – Tragické konce legend českého vojenství a politiky. Publikace obsahuje životní příběhy a profesionální dráhy nejvýznamnějších představitelů českého vojenství a politiky v období první poloviny 20. století, a to v souvislosti s významnými událostmi doby, která ovlivnila celý svět. Knihu provází více než 400 unikátních a většinou dosud nezveřejněných originálních fotografií a dokumentů z autorova archívu. Publikaci plánujeme vydat vzhledem k rozsahu knihy (cca 800 stran) ve dvou dílech. První díl v roce 2015 na podzim, druhý díl v roce 2016. 

Detaily

Kniha se věnuje životním příběhům českých důstojníků a občanů, které zasáhl začátek I. světové války, a z nichž někteří působili a pracovali téměř po celé Evropě. Většina z těchto občanů habsburské monarchie a příslušníků c. a k. branné moci byla usazena v carském Rusku a ve Francii. Když válka vypukla, odmítli z vlasteneckých pohnutek vykonat brannou povinnost a habsburské monarchii vypověděli svůj vlastní boj tím, že dobrovolně vstupovali do zahraničních armád.

Vedle nich však Češi, Moravané a Slezani statečně bojovali v armádách Centrálních mocností, a tak se v průběhu této války setkávali příslušníci rakousko-uherské armády se svými příbuznými a přáteli, kteří bojovali na druhé straně. V dvou dílech knihy jsou tyto osudové příběhy záměrně propojeny. Oproti tomu je položeno rozhodování velitelů o strategických postupech a posléze i bojích v revolučním Rusku, kde byla situace komunistickou revolucí na rozdíl od ostatních front velmi zkomplikována. Autor si také všímá činnosti domácího odboje v letech 1914–1918, z něhož některé významné osobnosti působily také v odboji v letech 1939–1945.

Čtenáři tak mohou sledovat barvité osudy vojáků v rakousko-uherských službách, legionářů i vojáků, kteří přijali službu po I. světové válce v nově se rodící čs. armádě a měli tu čest ji budovat, i těch, kteří demobilizovali, ale jejich vlastenecké a legionářské cítění jim nedovolilo sedět s rukama v klíně a brzy se zapojili do práce pro vlast i do druhého odboje, aby je po druhé světové válce čekala perzekuce, někdy i zapomnění a trest.

... a ještě něco navíc

Kniha obsahuje také například deníkový záznam pěšáka - vojáka, který se účastnil bitvy u Zborova a popisuje podrobně okamžiky bitvy. V další kapitole můžete sledovat osudy ruského zlatého pokladu, který střežili českoslovenští legionáři na své cestě Transsibiřskou magistrálou.

Kdo jsme?

O autorovi

PhDr. Zbyněk Miloš Duda (* 25. března 1951 v Praze) je historik a teoretik umění, kurátor, pedagog, publicista a spisovatel. Po roce 1971 navázal na politickou, podnikatelskou a vojensko-leteckou rodinnou, přičemž se převážně pohyboval v neoficiálních intelektuálních kruzích (členem ilegálního seskupení Bohnický svaz spisovatelů). Po převratu v roce 1989 se mohl naplno vrátit k odborné, publikační, přednáškové a pedagogické práci, v níž se převážně zabývá dějinami 19. a 20. století. Od roku 1981 se začal věnovat tématice československého politického, vojenského a leteckého odboje v letech 1914–1918 a 1939–1945, v níž systematicky pokračuje. Stejnou pozornost věnuje srovnávací politologii, procesu evropské integrace, vztahu křesťanství a politiky a v neposlední řadě se také profiloval jako výstavní scénárista a výtvarník.

O vydavateli

Knihu vydává obecně prospěšná společnost Centrum české historie, máme za sebou další projekty, spojené s novodobou českou historií, ať jsou to vydané knihy či časopis Historický kaleidoskop, výstavy a akce pro veřejnost - například Dny české historie a další.

Proč to děláme?

Jako obecně prospěšná společnost máme velmi omezené prostředky na výrobu takto rozsáhlé publikace a nemohli bychom si dovolit vydat ji barevně a na úrovni tak, jak si to zaslouží. Všichni "sponzoři", kteří slibovali finanční pomoc při vydání knihy, zklamali - jsou mezi nimi i firmy, které vydělávají na obchodu se státem stamiliony - ale o podporu projektu týkajícího se české historie nemají zájem.

Proto hledáme všechny vlastence, aby touto cestou podpořili vydání knihy a získali za svou podporu odpovídající odměnu.  

Částka potřebná pro vydání I. dílu v rozsahu 340 stran je 150 000 Kč a zahrnuje redakční práce, jazykovou a stylistickou úpravu textů, kontrolu odborných a cizojazyčných výrazů, korekturu sazby, zpracování jmenného rejstříku, grafické zpracování knihy, sazbu, předtiskovou přípravu a tisk v rozsahu 700 ks. Pokud získáme více finančních prostředků, budeme moci první náklad knihy zvýšit o takový počet kusů, který bude finančně odpovídat získané částce.

Kniha je nyní v dokončovacích pracích a korekturách a během září bude připravena do tisku. Jestliže získáme peníze, budeme ji moci obratem vytisknout a vy ji budete moci mít již koncem října ve svých knihovnách. 

Budeme si velice vážit, pokud se rozhodnete podpořit vydání této knihy. Získáte nejen níže uvedené odměny, ale zapíšeme vás jako naše dárce a podporovatele na webové stránky Centra české historie a poděkujeme vám ve výroční zprávě Centra za rok 2015.

News

Nov 18, 2015 Poděkování, beseda a křest

Milí přispěvatelé, náš projekt na tomto portále za pár hodin skončí. Již nyní jsme vybrali cílovou částku, a pokud vybereme více, bude to pro nás jen potěšující a budeme moci co nejdříve vytisknout také druhý díl této nádherné knihy. Děkujeme všem lidem dobré vůle, kteří na tuto knihu přispěli a…

More

Oct 8, 2015 S odvahou v srdcích na knižním veletrhu

Ve dnech 9. a 10. 10. se účastníme Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Jestliže máte cestu na tento knižní svátek, najdete nás na stánku číslo 136. Můžete si prohlédnout naši produkci, mimo jiné i publikaci Zbyňka M.Dudy Legendy československého letectví, kterou vydala naše sesterská…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 5
    Pohlednice s poděkováním a razítkem

    Jestliže nám jen chcete pomoci realizovat náš projekt, poděkujeme vám zasláním dobové pohlednice se speciálním razítkem S odvahou v srdcích.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 1.98
    (CZK 50)
  • sold 8
    Kniha v den vydání

    Touto částkou si předplatíte I. díl knihy. Bude odeslána poštou tentýž den, kdy vyjde – poštovné samozřejmě neplatíte. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 13.83
    (CZK 350)
  • sold 10
    Kniha s věnováním

    Knihu dostanete s věnováním a podpisem autora – můžete si napsat, komu chcete knihu věnovat. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 17.78
    (CZK 450)
  • sold 7
    Kniha s poděkováním a věnování

    Dostanete knihu s věnováním autora a v úvodu knihy bude vytištěno vaše jméno v seznamu těch, kterým vydavatel děkuje za podporu při vydání knihy.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 27.66
    (CZK 700)
  • remaining 38 from 50
    ​Kniha, věnování, poděkování a křest

    Získáte knihu a budete pozváni na její křest, kde budete mít možnost setkat se s autorem, který vám napíše osobní věnování. V úvodu knihy bude vytištěno vaše jméno s poděkováním za podporu při vydání knihy.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.28
    (CZK 1,500)
  • remaining 15 from 20
    Dvě knihy a kmotr na křtu

    Dostanete dva exempláře knihy s osobním věnováním, v úvodu knihy bude vytištěno vaše jméno v seznamu těch, kterým vydavatel děkuje za podporu při vydání knihy.
    Budete pozváni na křest knihy a stanete se kmotrem knihy – budete ji slavnostně křtít.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 138.31
    (CZK 3,500)
  • remaining 2 from 5
    Dvě knihy, křest a beseda

    Dostanete dvě knihy s podpisem autora, v úvodu knihy bude vytištěno vaše jméno s poděkováním za podporu při vydání knihy, budete pozváni na křest knihy, stanete se jejím kmotrem a autor a vydavatel k vám přijedou na hodinovou besedu o knize.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 276.63
    (CZK 7,000)
  • remaining 5 from 5
    Patron knihy

    Mimo bonusů uvedených u Knihy, křest a beseda budete uvedeni na speciální čestné stránce v knize – pokud darujete částku jako podnikatel či firma, bude na tomto místě otištěno spolu s poděkováním i logo vaší firmy a vaše logo bude publikováno na webových stránkách vydavatele jako VIP partner tohoto projektu. 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 395.18
    (CZK 10,000)
  • remaining 1 from 5
    Hlavní partner projektu

    Velmi si budeme vážit vaší podpory. Mimo výše uvedených bonusů získáte celkem 10 knih s podpisem autora a speciálně k této příležitosti vydaný číslovaný grafický list s věnováním autora v počtu 10 ks. Stanete se váženým partnerem naší společnosti a budete zváni jako VIP na všechny námi pořádané akce.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 790.36
    (CZK 20,000)