Vem LAMU ven!

Valí se to na vás ze všech stran a potřebujete si chvilku odfrknout? Přijďte k nám do Stolístku, dejte si dobré kafe, dortík a vemte lamu ven. Projekt chce získat finanční podporu na vybudování lamího výběhu a otevření zahradní kavárny v našem ekocentru.

  • Přírodní zahrada Stolístku s jezírkem

  • Pergola, kde plánujeme otevřít zahradní kavárnu.

  • Děti perou vlnu (zatím ovčí ;-)).

  • Momentka z ptačí vycházky - 3 druhy sýkorek

  • Děti na př. táboře loví hmyz.

  • Přírodní zahrada Stolístku

  • Alpačák č.1

  • Alpačák č.2 poprvé

  • Alpačák č.2 podruhé

  • Lamy k zakousnutí

  • Momentka z př. tábora - měření kvality vody

  • Mecháče - Les v obýváku

EUR 4,938
pledged of EUR 4,172

118%

118% completed

131 contributors pledged

Ecology, Education

Linhartice, Pardubický kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Mar 22, 2024 at 08:09.

Show all rewards

Jak jsme od založení ekocentra došli k lamám a kavárně?

Ekocentrum Stolístek vzniklo v roce 2020, protože jsme se chtěli věnovat environmentální výchově a z našeho regionu je vše daleko. Areál bývalé základní školy jsme si pronajali přesně 2 týdny před prvními koronavirovými uzavírkami, takže rozjezd nebyl úplně jednoduchý. Naším hlavním posláním totiž bylo nabízet výukové programy pro mateřské a základní školy a to jde hůř, když jsou tyto instituce zavřené. Po slavnostním otevření v září jsme v říjnu museli celé centrum zavřít a do května 2021 jsme nemohli dělat nic...a nebo jsme se raději pustili do dokončení realizace ukázkové přírodní zahrady, vymysleli jsme spoustu nových výukových programů, naplánovali jsme první tábory a trpělivě jsme čekali, až dostaneme možnost pořádně to rozjet. 

A nakonec se to podařilo. Aktuálně nás ve školním roce navštěvuje několik tisíc dětí během výukových programů, letní příměstské tábory jsou plné, celé září pořádáme adaptační kurzy a občas už stihneme i nějaký řemeslný workshop pro veřejnost. Za velký úspěch považujeme rekonstrukci velké části budovy školy a vybudování venkovní řemeslné učebny v roce 2023. Vděční jsme také za to, že se u nás konají další vzdělávací aktivity, především pro pedagogy.

Nic z toho bychom ale nedokázali bez ukázkové spolupráce s obcí Linhartice, které patří prostory, ve kterých fungujeme. Celé 4 roky se snažíme být navzájem prospěšní a hledat cesty, jak naši spolupráci posouvat dál. A tak není divu, že i nápad na tento projekt poprvé zazněl během pracovní schůzky s paní starostkou. Bylo to nějak takto:

M: „Hele, co plánujete v tom houští za plotem směrem ke kolejím?"

R: „No to nevím, je to tam takové hrbaté."

M: „Mohlo by tam být nějaké zvíře, ale jaké??? Ovce všechno zničí, kozy nevoní...co třeba lamy?"

R: „To ani neříkej, už 20 let si přeju mít někde lamu. Můžeme je vodit na procházky a využívat je na programech."

M: „A ještě by to chtělo, aby si tady lidi mohli dát dobré kafe a něco na zub, tady na zahradě se dobře vysedává a v Linharticích teď nic takového není."

A už bylo vymalováno...

Co je cílem projektu?

...Po několika kreativních dopoledních se nám vše pospojovalo. Na zahradě otevřeme sezónní kavárnu, kde budeme nabízet regionální a originální produkty a k tomu pořídíme (zatím) 2 chlupáče, pro které vybudujeme zázemí v prostoru za zahradou. Alpaky se ukázaly jako ideální volba, pohled na ně uklidňuje, mají huňaté kožíšky a rády se s vámi projdou.

Na co potřebujeme finance?

Stolístek je po celou dobu provozován na neziskové bázi. Veškeré finance, které vybereme od účastníků našich aktivit, použijeme na mzdové a režijní náklady organizace. Jakýkoliv další rozvoj je tedy závislý na dobrovolnické práci členů spolku a finančně podpořených projektech.

Projekt na Hithitu „Vem lamu ven" je součástí většího projektu, který jsme nazvali „Zahrada všemi smysly". Cílem je zpřístupnit zahradu všem, kdo ji budou chtít navštívit a strávit zde pár příjemných chvil. Kromě široké veřejnosti se projekt zaměřuje také na děti i dospělé se speciálními vzdělávacími potřebami, pro které budou alpaky i celá přírodní zahrada využívány jako součást terapie. 

Konkrétně chceme získané finanční prostředky využít na:

- nákup dvou mladých alpačáků, které už máme zamluvené v Doubravicích nad Svitavou

- vybudování výběhu, především oplocení a přístřešku pro alpaky

- doplnění nezbytného vybavení pro otevření zahradní kavárny

Předem děkujeme za každou korunu :-).

Když se to podaří... 

Pokud se nám podaří získat dostatek finančních prostředků, ještě před prázdninami se můžete těšit na slavnostní otevření lamího výběhu a zahradní kavárny. 

Naše kreativita nezná mezí, takže už pilně plánujeme, jaké dobroty budeme nabízet v kavárně. Pátrání po originální kávě nás zavedlo až do Brazílie ke slavnému rodákovi z Linharticích jménem Rochus Schick. Především ale chceme podpořit regionální výrobce a začínající podnikatele. Ze začátku kavárnu otevřeme několik odpolední v týdnu v letních měsících a dál se uvidí...

Alpaky budeme poté, co si u nás zvyknou, využívat při výukových programech, především pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, pro které je kontakt se zvířaty formou terapie. Veřejnost bude mít možnost vyrazit s lamami na procházku, budeme pořádat řemeslné workshopy na zpracování vlny a také bude možné se s chlupáči přijít vyfotit.

Jestli vás náš projekt zaujal, neváhejte a vyberte si některou z odměn, které můžete využít buď pro sebe nebo jako speciální dárek pro někoho blízkého :-) Děkujeme za Vaši podporu!

News

Mar 16, 2024 Zbývá posledních 6 dní!!!

DO KONCE KAMPANĚ ZBÝVÁ 5 DNÍ!!! V pátek v 8:00 končí naše crowdfundingová kampaň a nám chybí vybrat už jen 30% cílové částky.  Jsme opravdu moc vděční všem, kdo už nám přispěli.  Viděli jste všechny naše odměny? Znáte nějakou firmu či podnikatele, který by rád podpořil naši činnost? Potřebujete…

More

Mar 11, 2024 Přidali jsme video!!! :-)

Máme štěstí, že kolem Stolístku se pohybují samí talentovaní lidé. Jedním z nich je mladá slečna Štepánka, která pro nás natočila Stolístek přesně takový, jaký ho máme rádi. Plný dětí a rozkvetlý. Už chybí jen ty lamy :-D. Tak mrkněte, kde budou bydlet a vyberte si jednu z odměn. Třeba pizzu z pec…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 15
    Pro ten pocit...

    ...jako když oblečeš svetr z alpaky. 

    Na svetr budeme muset ještě pár let počkat, ale hřejivý pocit z toho, že jsi přispěl na tento projekt, získáš hned a vydrží ti po celý život.

    Částku můžeš v políčku "příspěvek" libovolně navýšit. 

    I jedna dvoustovka ale může být zrovna TA, která vše rozhodne.




     

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 5.92
    (CZK 149)
  • sold 5
    Lamy k zakousnutí

    Za tuto odměnu se k tobě dostane balíček úplně originálních sušenek z limitované edice "lama na zázvoru".

    Budou mít tvar lamy, budou s láskou pečené v naší hliněné peci a budou to jediné pečené lamy, které si u nás můžete dát. 

    Odměna bude k vyzvednutí osobně ve Stolístku, Linhartice 116 a bude vážit cca 150 g.
     

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 5.96
    (CZK 150)
  • remaining 49 from 50
    Šperk z prvního střihu

    Víte co je to baby alpaka? Je to vlna získaná z alpak max. 3 roky starých. Ta nejjemnější je hned z prvního střihu a je pekelně drahá.

    Nyní máte neopakovatelnou možnost získat ručně vyrobený módní doplněk! Plstěné náušnice dle vlastního výběru z první vlny našich alpak, které nikdo jiný na světě nemá. 

    Odměnu budeme rozesílat poštou (poštovné už je zahrnuto v ceně), nebo bude k osobnímu vyzvednutí ve Stolístku, Linhartice 116.

    Před odesláním vám pošleme fotografie, abyste si vybrali ty nejkrásnější kousky.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.93
    (CZK 250)
  • remaining 3 from 20
    Ještě více klidu...a nohy v teple

    Předpověď počasí hlásí příští týden návrat zimy! Proto my vracíme do prodeje naši nejoblíbenější odměnu, teplé ponožky z alpačí vlny.


    Vlna z alpaky je měkká a ještě hřejivější než vlna z kašmírské kozy. Navíc je vhodná pro alergiky, protože neobsahuje lanolin a  nekouše. 

    Odměnu budeme odesílat zásilkovnou (náklady na dopravu jsou součástí odměny). Do poznámky prosím  napište požadovanou velikost a preferovanou barvu

    Alpaky se přirozeně vyskytují v těchto barvách: černá, hnědá, béžová, bílá a všechno mezi tím. 

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 11.92
    (CZK 300)
  • sold 31
    Rande ve čtyřech

    Vem svou lásku na nejoriginálnější rande na světě! Pozvi ji do našeho romantického koutku u lamího výběhu.

    Odměna zahrnuje: 2x kafe, 2x dortík a 2x chlupatý křen.

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli v letních měsících po předchozí domluvě na čísle +420774881986 nebo na info@stolistek.cz

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 15.90
    (CZK 400)
  • sold 2
    Vem MAMU ven!

    Potřebuješ si vylepšit skóre u své mámy? Nebo jen hledáš ten nejoriginálnější dárek k MDŽ, dni matek nebo narozkám? Vem mámu ven!

    Odměna zahrnuje 2x kafe a 2x dortík v naší zahradní kavárně s výhledem do lamího výběhu pro mámu a jejího (odteď) nejoblíbenějšího potomka.

    Abyste měli něco v ruce do obálky, připravili jsme dárkový poukaz, který Vám můžeme obratem poslat.

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli v letních měsících po předchozí domluvě na čísle +420774881986 nebo na info@stolistek.cz

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 15.90
    (CZK 400)
  • remaining 20 from 20
    Les v obýváku

    Mechové obrazy jsou poslední dobou in. Takový obraz si zamiluje každý! Ač stálezelený, nepotřebuje zálivku, ani jinou zvláštní péči, takže ho nezahubí ani největší sklerotici...fakt ne. Jediné, co mu nesvědčí, je přímé slunce a blízkost krbu nebo radiátoru.
    Budete mít přírodu na dosah ruky a navíc  zelená uklidňuje! Je to barva jistoty, spokojenosti a rovnováhy.

    Odměna zahrnuje mechový obraz vyrobený vám přímo na míru. Velikosti, barvy a tvary vyladíme, aby to byl ten pravý.

    Za základní částku zvládneme malý mecháč o velikosti 21 x 30 cm, umíme ale i úplně veliké (pro inspiraci koukněte na fotky u projektu).

    Další rozměry:
    30 x 40 cm za 1400 Kč
    40 x 60 cm za 1900 Kč

    Pokud potřebujete ještě větší, zvolte částku, kterou chcete investovat a domluvíme se.

    Volejte na 774881986 nebo pište na info@stolistek.cz

    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Stolístku, Linhartice 116 nebo po domluvě můžeme přivézt mecháč přímo k vám domů.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 33.78
    (CZK 850)
  • remaining 5 from 30
    Vem lamu ven!

    Lamatrekking je nová zážitková aktivita, tak moc nová, že ani Wikipedie neví o co jde. Je to vlastně normální procházka s lamou do přírody. Lamy ale mají na lidi uklídňující a antidepresivní účinky, takže než začnete doma házet nádobím, zkuste vyvenčit naše chlupáče. 

    Odměna zahrnuje vycházku s dvěma alpakami pro max. 4 osoby po okolí Stolístku. Procházka bude trvat cca hodinu a můžete se během ní zeptat na vše, co vás ze života alpak zajímá. 

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli po předchozí rezervaci termínu na čísle +420774881986 nebo na info@stolistek.cz




     

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 39.74
    (CZK 1,000)
  • sold 4
    Pizza z pece pro celou rodinu

    Víte, jak v hliněné peci změříte teplotu? Strčíte tam loket a pokud to vydržíte chvíli, tak je to na chleba, pokud dýl, tak jen na štrůdl. A pokud tam ruku ani nechcete strčit, tak je to správná teplota na pizzu! Jednu takovou pec na zahradě máme 😉.

    Odměna zahrnuje zážitkové pečení pizzy pro celou rodinu (cca 2 hod., 4 normálně velké pizzy). Roztopíme pec, připravíme suroviny podle vašich chutí a pak už je to na vás.

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli v letních měsících po předchozí domluvě na čísle +420774881986 nebo na info@stolistek.cz

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.74
    (CZK 1,000)
  • remaining 16 from 20
    Vem DĚCKA ven!

    Pecka odpolední program pro celou rodinu! Vezmi drobotinu, babču, dědu a přijď si za náma zalovit hmyz, vodní živočichy z našeho jezírka a dozvědět se přírodní pikošky, které tady ve Stolístku sypeme z rukávu.

    Budeme lovit, bádat, vyrábět, hrát si a na to všechno budou dohlížet alpačáci ve výběhu.

    Odměna zahrnuje dvouhodinový zážitkový program v zahradě Stolístku pro skupiny max. 10ti účastníků všech věkových kategorií. A taky kafe pro ty, kdo už můžou. 

    Odměnu bude možné si vybrat od dubna do října v odpoledních hodinách nebo o víkendu, termín domluvíme. 


     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 47.69
    (CZK 1,200)
  • remaining 4 from 10
    Blejskni se s lamou

    Vytři všem zrak a buď první, kdo si na na instáč nebo do rodinného alba přidá jedinečné  fotky s našimi alpačáky

    Odměna zahrnuje profesionální focení (pro jednotlivce, páry i rodiny) s lamami v zahradě Stolístku v libovolném ročním období. 

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli po předchozí rezervaci termínu na čísle +420774881986 nebo na info@stolistek.cz

     

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 79.48
    (CZK 2,000)
  • sold 6
    Adoptuj lamu a udělej si reklamu

    Líbí se vám, co všechno už ve Stolístku děláme a kam se chceme dál rozvíjet? Pak budeme rádi, když nás touto formou podpoříte. 

    Pokud si vyberete tuto odměnu, vaše jméno nebo logo firmy bude navěky vypáleno na dřevěné desce na lamím výběhu a vaši podporu zveřejníme také na webových stránkách a sociálních sítích ekocentra. 

    Přednastavenou částku můžete libovolně zvýšit v poli "příspěvek". 

    Kvůli realizaci odměny se vám sami ozveme. Pro další informace volejte +420774881986 nebo piště na info@stolistek.cz.


     

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.69
    (CZK 5,000)
  • sold 1
    Vem KOLEGY ven!

    Už jste v rámci firemního teambuildingu zkusili paintball, jachtu nebo vinný sklípek a nevíte, kam byste vyrazili letos? 

    Za váš příspěvek nabízíme jednodenní teambuilding pro celý kancl nebo třeba sborovnu v areálu Centra environmentální výchovy Stolístek

    Můžete se těšit na různé aktivity s alpakami (lamatrekking, focení, zpracování vlny apod.), pečení pizzy v hliněné peci a na všem dalším se domluvíme.

    Pokud máte zájem o vícedenní teambuilding, nebo jste kolektiv větší než 20 lidí, zvolte odměnu víckrát. S ubytováním v okolí ekocentra rádi poradíme. 

    Odměnu je možné si vybrat kdykoli v letních měsících po předchozí domluvě. Pro více informací k odměně volejte 774881986, pište na info@stolistek.cz


     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 397.38
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Hlavně klid a nohy v teple

    Kvůli nestabilitě polárního víru můžou do Evropy kdykoli vtrhnout kruté mrazy, proto je dobré být na ně připraven a pořídit si pořádně teplé ponožky.

    Vlna z alpaky je měkká a ještě hřejivější než vlna z kašmírské kozy. Navíc je vhodná pro alergiky, protože neobsahuje lanolin a  nekouše. 

    Odměnu budeme odesílat zásilkovnou (náklady na dopravu jsou součástí odměny). Do poznámky prosím napište požadovanou velikost a preferovanou barvu

    Alpaky se přirozeně vyskytují v těchto barvách: černá, hnědá, béžová, bílá a všechno mezi tím. 

     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 11.92
    (CZK 300)