Otevřete svět Šachových povídek

Šachové povídky jsou sbírka příběhů, kde se šachová hra stává metaforou pro hlubší aspekty lidského života a lásky. Pro čtení není třeba umět šachy, jsou použité jen pro alegorické obraty, které mohou zaniknout v nevědomí.

Author: Martin Kučera

  • Obálka

EUR 833
pledged of EUR 795

104%

104% completed

10 contributors pledged

Art, Literature

All or nothing. Project finished on Feb 11, 2024 at 13:46.

Show all rewards

Jak to začalo

Náš příběh začíná spojením dvou vášní - šachů a psaní. Představte si šachovnici, kde každý tah odhaluje nový příběh, a každý pěšec skrývá hlubší význam. To byl zárodek „Šachových povídek“ - unikátního projektu, který se zrodil z touhy propojit strategickou hru šachů s působivými, alegorickými příběhy. Od prvních nápadů v roce 2016 jsem se věnoval rozvíjení této myšlenky, až se z ní stala plnohodnotná kniha, plná příběhů o životě, lásce a přátelství.

Co je cíl?

Cílem „Šachových povídek“ je přinést čtenářům unikátní spojení šachů a literatury. Chceme ukázat, jak se v každé šachové hře může odrážet náš vlastní život, s jeho výzvami a radostmi. Naším cílem je vytvořit knihu, která bude nejen zdrojem inspirace, ale i prostředkem k hlubší reflexi a pochopení složitosti každodenního života.

Detaily

Šachové povídky“ jsou určeny pro každého, kdo hledá hloubku a smysl ve složitosti každodenního života, a pro ty, kteří se nebojí hledat odpovědi v nečekaných metaforách. Tato kniha je pozvánkou k objevování, přemýšlení a těšení se z neviditelných spojení mezi šachovou hrou a životem samotným.

... a ještě něco navíc

Každá povídka v knize je jako šachový tah - pečlivě promyšlená a plná skrytých významů. Právě tato multidimenzionální povaha „Šachových povídek“ je tím, co je činí výjimečnými. Jsou mostem mezi hrou a realitou, kde každý tah může být metaforou pro životní rozhodnutí.

Kdo jsem?

Mám mnoho rolí a v této jsem šachista a vypravěč příběhů, který nachází krásu v nezřetelné hranici mezi hrou a životem. Mým cílem je propojit tyto dva světy prostřednictvím slov, aby čtenáři mohli objevovat nové perspektivy a najít inspiraci v každodenních výzvách.

Proč to dělám?

Projekt „Šachové povídky“ vznikl z touhy sdílet s ostatními krásu šachové hry a hloubku příběhů, které se v ní skrývají. Chceme přiblížit šachy a literaturu širší veřejnosti a ukázat, jak mohou tyto dvě oblasti obohatit naše pochopení života a lidských vztahů. Crowdfundingová kampaň nám dává možnost dosáhnout širšího publikum a zrealizovat náš sen o publikaci knihy, která může inspirovat a být zdrojem radosti pro mnohé.

Ukázka jedné z povídek

Magnusovo zrcadlo 

Byl to osudový den v malém norském městě. Magnus Carlsen, nekorunovaný král šachového světa, měl navštívit místní  klub černobílých her. Město bylo v očekávání; mladí hráči se těšili na setkání s legendou. 

Když Magnus přišel do klubu, byl okamžitě obklopen zástupem mladých nadšenců, kteří na něj upírali oči s obdivem. Jednoho po druhém je všechny porazil v bleskových partiích, a pak si sedl ke stolu v rohu místnosti a nabídl: „Kdo chce poznat tajemství mého úspěchu?“ 

Jeden mladý hráč, Oskar, se odvážně přihlásil. Magnus před něj položil malé kapesní zrcadlo a řekl: „Podívej se dovnitř.“ 

Oskar byl zmatený. V zrcadle viděl jen svůj obličej. „Nevidím nic zvláštního,“ řekl. 

Magnus se pousmál. „Tajemství mého úspěchu je v tobě, Oskare. Ne v tom, jaké zahájení si vyberu, ne v tom, jaký je můj rating, ale v tom, jak se k sobě stavím. Když se díváš do zrcadla, co vidíš? Vidíš člověka, který věří v sebe? Který je připraven učit se z chyb a pokračovat dál?“ 

Oskar byl překvapený. Očekával tajné tahy nebo strategie. Ale dostal životní lekci! 

Magnus pokračoval: „Šachy jsou hra myšlenek a intuice. Ale ještě důležitější je, jaký máš vztah k sobě samému. Když věříš v sebe, když máš odvahu riskovat a učit se, pak se můžeš stát mistrem.“ 

Oskar si uvědomil, že tato rada byla cennější než jakákoli šachová strategie. Od toho dne začal nejen pracovat na svém šachovém umění, ale také na svém vztahu k sobě samému. 

A když o mnoho let později Oskar dosáhl svých vlastních šachových úspěchů, často si vzpomněl na ten den a na zrcadlo, které mu ukázalo pravý klíč k úspěchu.

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 0
    Podpora jen tak

    Každý příspěvek se počítá a žádný nebude zmařen. Podpora pro pocit a pošlu vám e-mailem jednu náhodnou povídku. 

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.97
    (CZK 100)
  • sold 1
    Tři povidky e-mailem

    Jako poděkování Vám pošlu tři náhodné povidky e-mailem. A poděkovaní na webu k tomu. 

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 7.95
    (CZK 200)
  • sold 4
    Kniha Šachové povídky až domů

    Získejte svůj výtisk knihy „ Šachové povídky“ doručený přímo k vám domů. Cena zahrnuje poštovné a balné. V případě, že konečná cena přesáhne naše odhady, přibalíme k vaší objednávce malý dárek jako poděkování za podporu.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 19.87
    (CZK 500)
  • sold 1
    Kniha s autogramem

    Získejte výtisk knihy „ Šachové povídky“ s osobním věnováním a autogramem autora. Výtisk včetně poštovného a balného.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 29.80
    (CZK 750)
  • sold 0
    Kniha plus nesmrtelnost

    Obdržíte výtisk knihy „ Šachové povídky“ a vaše jméno bude zvěčněno na naší webové stránce sachovepovidky.cz na podstránce  partneři. Cena včetně poštovného a balného.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 39.74
    (CZK 1,000)
  • remaining 6 from 10
    Kniha a odkaz z hlavní stránky projektu na 1 rok

    Za příspěvek Vám pošlu knihu a dám odkaz na váš web nebo vzkaz dle vašeho zadání na hlavní stránku projektu  sachovepovidky.cz. Cena včetně poštovného a balného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 79.48
    (CZK 2,000)
  • remaining 4 from 5
    Jméno postavy v příští povídce

    Máte jedinečnou šanci mít postavu v příští knize povídek pojmenovanou po Vás nebo po někom, koho si vážíte. Tato odměna zahrnuje také všechny výše uvedené odměny.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 397.38
    (CZK 10,000)