Beranidlo na Magistrát!

Projekt „Beranidlo na Magistrát“ je uměleckým dílem ve veřejném prostoru na pomezí sochy a performance. Je protestní akcí představující historický artefakt v pohybu proti současným nespravedlnostem.

Author: Pavel Karous

  • Plakát akce od Zamolex - dvorní výtvarník Jezevek

  • Plakáty akce od Zamolex - dvorní výtvarník Jezevek

  • Akvarelem kolorovaná kresba od Pavla Karouse

  • TrpasLenin z cyklu Velikáni od Pavla Karouse, 2022

  • Kolorovaná kresba Marie Kudeříková, Pavel Karous

  • Pustiny a praskliny, kolorovaná perokresba, 2021

  • Pustiny a praskliny, kolorovaná perokresba, 2022

  • Pustiny a praskliny, kolorovaná perokresba, 2021

  • Pustiny a praskliny, kolorovaná perokresba, 2022

  • Pustiny a praskliny, kolorovaná perokresba, 2022

EUR 2,947
pledged of EUR 2,384

123%

123% completed

58 contributors pledged

Theater, Art

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Nov 20, 2023 at 13:05.

Show all rewards

Jak to začalo

Nedávno jsem se osobně seznámil s akčním kolektivem Jezevky, kteří svými, vždy výtvarným uměním doprovázenými, protesty, upozorňují na selhávaní systému v sociální a klimatické oblasti. Dohodli jsme se na spolupráci, kdy vytvořím umělecký artefakt „Beranidlo“, který použijeme na symbolické rozražení uzavřených bran pražského Magistrátu, se kterým máme dlouhodobě nevyřízené účty. 

Současné vedení Prahy soustavně selhává v řešení v sociální a ekologické oblasti, ať už se jedná o krizi bydlení, dopravy nebo klimatu. To tak nějak všichni víme, chceme to ale pravidelně připomínat i těm, co jsou za to zodpovědní,

Co je náš cíl?

Naším společným cílem je provokativní umělecký happening, v rámci kterého budeme využívat propagandistický symbol z dob minulých na boj současný. Vyjadřujeme tím frustraci z nerespektování občanské společnosti a nedbání na její potřeby. A vzhledem k tomu, že Magistrát nereaguje na otevřené dopisy, výzvy ani demonstrace, chceme použít tunovou sochu na kolečkách. Takové beranidlo by závažnost občanských přání mohlo, snad už dost důrazně, podtrhnout.  

Detaily

Vytvoříme objekt "středověkého" dřevěného beranidla, ve kterém bude zavěšena 3 metrová socha Lenina, jako kontroverzní symbol revoluce a čerta, kterým jsme strašení kdykoliv se mluví například o tom, že by bylo fajn moct normálně bydlet. Performance je inspirována scénou z filmu tajemný hrad v Karpatech, kde hlavní hrdinové použijí jako beranidlo bustu Beethovena.

V rámci satirického happeningu bude na 17. listopadu objekt táhnout „dav studujících“, který symbolicky sochu rozhoupe před branou budovy Magistrátu hl. m. Prahy, jako kritiku neschopnosti Magistrátu řešit bytovou krizi, která obzvlášť tvrdě dopadá na mladé lidi.

Od vás všech bychom potřebovali dofinancovat materiál na stavbu beranidla a její převoz.




 

... a ještě něco navíc

Celý happening i jeho příprava bude součástí dokumentárního filmu režiséra a umělce Vladimíra Turnera. Film s názvem Veřejně prospěšné práce, který připravuje ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy, bude o umělcích, kteří se dlouhodobě zabývají veřejným prostorem Prahy a problém. 

Kdo jsme?

Pavel Karous (*1979) je sochař, pedagog a publicista v oblasti výtvarného umění ve veřejném prostoru. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a na UMPRUM poté působil jako odborný asistent. Vytváří realizace do architektury, architekturu výstav a scénografické objekty. Věnuje se oficiálním, neoficiálním i nelegálním uměleckým intervencím do městského veřejného prostoru se sociálně a politicky angažovaným obsahem. V této disciplíně se stal etablovaným tvůrcem. Se svým dlouhodobým projektem „Vetřelci a volavky“ dokumentuje výtvarné umění ve veřejném prostoru z období reálného socialismu a reálného kapitalismu. 

V roce 2022 vytvořil s Vladimírem Turnerem pořad Antifascist Art o angažovaném umění pro mediální platformu Alarm a od téhož roku připravuje a moderuje pořad Volavky a predátoři pro Českou televizi, který zaměřený na aktuální projevy vizuálního umění v městské krajině.  V současnosti můžete navštívit jeho autorskou výstavu Krajiny, pustiny a platformy v sociálním družstvu Střecha v Praze, nebo se podívat na jeho tvorbu na společné výstavě Dystopian Monuments v Turčianské galerii v Martině, nebo Pomník Marie Kudeříkové v brněnské Káznici.

Jezevky - nespokojená divá zvěř vzpírající se současnému fungování uvadajícího ekosystému. Kolektiv s čenichy větřícími smysluplnější, nadějnou a spravedlivější budoucnost, kde společenské uspořádání umožní rozvíjení rozmanitosti všech na místo jejího potlačování pro falešnou představu nekonečného růstu. Spolčení tlap a tlapek pro vytváření udržitelných alternativ k ideologii poháněné hltavostí a strachem. Sdružení se zuby a drápy připravených na obranu před snahou o útlak a zostuzování ve jménu prázdných hesel.

Proč to děláme?

Podporou našeho projektu, podpoříte politicky angažované umění, které soukromý a veřejný sektor jinak nepodpoří. Naše žádost o podporu na Dramaturgickou radu Mariánského náměstí byla ještě před projednáním tohoto projektu zakázána osobně radním hl.m. Prahy Jiřím Pospíšilem a vedení této rady jím bylo, kvůli zvažování podpory projektu, odvoláno. 

... v neposlední řadě můžete získat kromě dobrého pocitu i bizarní umělecké předměty doprovázející akci (myslete na Vánoce). 


Tak moc děkujeme za veškerou podporu, bez které to nedáme, a za měsíc snad beranidlo vyrazí bourat!

News

Oct 26, 2023 Jupííííjájé, vybráno 100%. Všem moc děkujeme ale ještě nepolevujte prosím...

Máme s kolektivem  Jezevky strašnou radost, že jsme za necelý tři dny vybrali na HIT HITu přes 100% potřebné částky. Je vidět, že se vám náš šílený nápad líbí, a že nevyřízené účty se současným Magistrátem nemáme sami. Moc děkujeme, jste vážně skvělý. Chtěli bychom vás ještě požádat, aby jste…

More

Oct 23, 2023 začátek výroby "Beranidla"

Ahoj skalní fandové umění ve veřejném prostoru, protože jsme na náš projekt za den a půl vybrali 66,6 procent požadované částky, jsme optimisti a "Beranidlo" už začínáme vyrábět. Všem moc děkujeme za podporu. Je vidět, že nevyřízené účty se současným vedením Prahy nemáme sami. Zaslané peníze…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 14
    Nesmírně dobrý pocit

    Ten získáte za tuto drobnou podporu, které se velmi vážíme. Dík!
    Částku za tento pocit můžete samozřejmě libovolně navýšit, třeba bude pak ještě lepší, sami nevíme.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.97
    (CZK 100)
  • sold 13
    Zvířátková pohlednice od Jezevek

    Pošleme Vám pohlednici s originální grafikou a poděkováním za podporu od našeho kolektivu.

    Pokud byste si na ní přálx speciální věnování, umíme zařidit, pište do poznámky.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 11.92
    (CZK 300)
  • sold 12
    Pohlednice s kresbou "Beranidla" od Pavla Karouse

    Pošleme Vám pohlednici s vytištěnou a podepsanou kolorovanou kresbou beranidla s Leninem a poděkováním za podporu od našeho kolektivu.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 11.92
    (CZK 300)
  • sold 7
    Plakát s grafikou happeningu od Zamolex

    Signovaný plakát formátu A3 s originální grafikou happeningu od Zamolex, dvorního grafika kolektivu Jezevky. Ideální na bar vašeho podniku, stěnu klubovny nebo na záchod Vašeho squatu. 

    Formát A3
    Předání nejraději osobně, jde se domluvit na poslání přes Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 19.87
    (CZK 500)
  • sold 11
    Tištěné autorské grafiky Pavla Karouse

    Podepsané tištěné grafiky Pavla Karouse. Jedna z nich je k dispozici v náhledu, je možné se domluvit i na jiném díle.

    formát: A3 
    Předání nejraději osobně, jde se domluvit na poslání přes Zásilkovnu.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 39.74
    (CZK 1,000)
  • remaining 10 from 10
    Soukromá komentovaná prohlídka po veřejném prostoru se sochařem Pavlem Karousem

    Soukromá komentovaná prohlídka po veřejném prostoru za neznámým uměním se sochařem Pavlem Karousem. Můžeme se i domluvit, kde...unikátní a inspirativní umění je všude. 

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 119.21
    (CZK 3,000)
  • remaining 6 from 10
    Autorské obrazy Pavla Karouse

    Postsurrealistické originální autorské obrazy ze série Pustiny a praskliny 2021-2022 (akvarelem kolorovaná perokresba) s tématem sociální a politické krize. 

    Formát 60x42 cm
    Předání nejraději osobně, jde se domluvit na poslání přes Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 317.90
    (CZK 8,000)
  • remaining 3 from 5
    Trpaslenin

    Sádrový trpaslík obtloustlého Lenina, výška 50 cm - Když ho budete zalévat, vyroste. Ideální na zahradu, peřiňák nebo krbovou římsu. 

    Předání nejraději osobně, jde se domluvit na poslání přes Zásilkovnu nebo poštou, vzhledem k velikosti daného velikána.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 357.64
    (CZK 9,000)