Pokračujme po stopách Volmanů v druhém dílu knihy

Úspěšný historický román podle skutečných událostí o rodu Volmanů ze Žebráka pokračuje! Podpořte tisk druhého dílu trilogie, která odhaluje pohnutou historii továrnické rodiny očima pravnučky Otakara Volmana.

Author: Petra Braunová

  • Dvě generace Volmanů z II. dílu knihy

  • Autorka s prvním dílem knihy

  • Odměna - dárkové balení

  • Odměna - látkový obal na knihu

  • žebrácký kostel sv. Vavřince 1919 a 2023

  • Plzeňská ulice s bývalým hostincem U Černého orla

  • Výhled na městečko Žebrák z vrchu Kozel

EUR 3,258
pledged of EUR 3,179

102%

102% completed

112 contributors pledged

Art, Literature

Žebrák, Středočeský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Oct 14, 2023 at 10:46.

Show all rewards

Na počátku bylo...

Začalo to štosem zaprášených složek a lejster nalezených ve staré garáži... Tato slova jsem použila v kampani zde na Hithitu pro první díl trilogie Povolání Volman, která skončila nadmíru úspěšně. Uběhlo teprve něco přes půl roku, avšak vlna nadšení, radosti a krásných zpětných vazeb od čtenářů mě popohnala dokončit druhý díl včas tak, abyste si jej mohli pořídit ještě letos třeba i jako dárek pod stromeček.

Proč jsem se do psaní pustila?

Můj cíl je stále stejný. Ráda bych lidem přiblížila zajímavý příběh rodu Volmanů ze Žebráka tak, aby zaujal všechny, nejen milovníky obráběcích strojů. Věřím, že se mi úkol daří plnit a každý čtenář si v knize najde to své.

Pro ty, co o Volmanech a knize Povolání Volman ještě neslyšeli

Příběh rodu Volmanů začal v roce 1777, kdy do města přišel Franz Joseph Wollmann a otevřel si na náměstí v čp. 14 svůj kupecký krám. V první knize chystané trilogie historických románů podle skutečných událostí Povolání Volman sledujeme život dvou generací Volmanů v městečku na Zlaté cestě.

Povolání Volman I. díl

Ve druhém dílu, tentokrát s podtitulem Námořník továrníkem, se nám odhalí zajímavá historie vzniku slavné továrny na obráběcí stroje. Přeneseme se do období 70. let 19. století a spolu s jednotlivými členy rodiny, která položila základ továrnické tradici nejen v Žebráce, ale i v Čelákovicích, projdeme do století dvacátého. Poznáme jejich smysl pro práci a povinnost, stejně jako obyčejné lidské osudy a dennodenní záležitosti, s nimiž se museli, ať už v dobém čí zlém, potýkat. Opět nebude chybět špetka tajemna a genia loci, které celé městečko Žebrák se svými středověkými hrady dodnes vyzařuje, ovšem vzhledem k technickému pokroku a snadnějšímu cestování oproti období v první části, v tomto dílu častěji nahlédneme i do ostatních blízkých či vzdálenějších míst nejen naší země.

Třetí díl, na který stále sbírám materiály pak bude zasazen do období let 1912 - 1964. Provede nás oběma válkami i znárodněním, takže o velké dějinné události v něm rozhodně také nebude nouze.

... a ještě něco navíc

Během dokončování druhého dílu jsem konečně zjistila, kdo byl autorem sešitů o historii rodu, ze kterých jsem zejména pro první díl vycházela. Byl jím Václav Baur, neúnavný amatérský badatel a současník Otakara Volmana. Ušetřil mi obrovské množství práce a vlastně díky němu jsem přišla na systém, podle kterého dál pátrám v archivech. Patří mu velký dík za odvedené dílo nejen pro Volmany, ale pro zachování historie celého města Žebráka, avšak zatím je bohužel pro většinu lidí neznámý. Vzala jsem si za úkol i jeho osobu pro širší veřejnost proslavit a alespoň takto se tomuto výjimečnému člověku odvděčit.

Kdo jsem?

Jsem pravnučkou Otakara Volmana a již spoustu let se věnuji pátrání v rodové historii. Mám k dispozici soukromý archiv a v knihách tedy zazní spousta dosud nezveřejněných informací a také se objeví pro veřejnost úplně nové fotografie. Bydlím v Záluží, což je od Žebráka jen kousek. Ráda se v Žebráce a okolí procházím a představuji si, jak to tam vypadalo za časů našich předků, o nichž v knihách píši. Pokud se zrovna nenořím do minulosti, ilustruji dětské knížky a učebnice a jednou týdně pracuji v Centru pro seniory a pečující v Hořovicích. Mým srdečním projektem jsou ilustrace pro projekt Abecedou za přírodou.

Petra Braunová s prvním dílem

Proč jsem znovu zvolila předprodej?

Mnoho let usilovné práce, která stále nekončí, jelikož o objevy dosud není nouze a třetí díl mě ještě čeká napsat, s sebou přináší také nemalé výdaje. Přestože předešlý projekt prvního dílu byl velice úspěšný, s větším objemem výtisků, než jsem předpokládala, přišly i větší náklady na tisk a distribuci. Každopádně poctivě jsem si odkládala každou korunu vydělanou z prodeje knih, a tak se mi nyní podaří korektury a grafiku pokrýt právě z těchto financí. 
Předprodejem se tedy uhradí čistě náklady na tisk a  lépe se mi podaří odhadnout počet potřebných výtisků. Jelikož je téměř celý náklad jedničky už rozebraný, doufám, že díky této kampani odhadnu počet a pokryji náklady také případného dotisku prvního dílu.

Pokud se Vám tedy jednička líbila, nebo Vás projekt zaujal, prosím neváhejte a objednejte si knihu (či knihy) už nyní. Pojistíte si tak, že se k Vám včas dostane a mně moc pomůžete. Budu moc ráda i za sdílení a šíření projektu.

Děkuji, Petra Braunová

News

Oct 20, 2023 Knihy jsou na světě! Začíná rozesílání.

Vážení přispěvatelé, knihy Povolání Volman II. jsou vytištěné, stejně jako dotisk prvního dílu, a pomalu začínám rozvážet a rozesílat. Těm, kteří si vybrali osobní vyzvednutí, se ozvu, jakmile knihy budou na odběrném místě - Žebrák čp. 100. Počítám, že nejpozději v úterý 24.10. 2023. S některými s…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 7
    Díky!

    Nepotřebujete knihu ani jinou odměnu, ale projekt a se Vám líbí? 
    Váš příspěvek pro mě bude poděkováním a motivací pro další práci.

    Částku můžete libovolně navýšit.

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.97
    (CZK 100)
  • sold 49
    II. díl knihy - osobní vyzvednutí

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl bez dopravy.

    Jakmile budou knihy skladem, obdržíte e-mail s výzvou k vyzvednutí v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. 
    Na místě se dá zakoupit i I. díl knihy.

    Případně po domluvě možno vyzvednout také v Záluží 267 61.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.90
    (CZK 400)
  • sold 16
    II. díl knihy s doručením

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl s doručením přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.07
    (CZK 480)
  • sold 9
    II. díl knihy s věnováním

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl s věnováním včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.05
    (CZK 580)
  • sold 3
    II. díl knihy s doručením + látkový obal

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka je možné domluvit osobní předání nebo vyzvednutí v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. Na místě je možno zakoupit také I. díl knihy.

    PLUS!

    Ručně šitý univerzální obal na knihu
    Fotky obalů najdete ve fotografiích projektu a také na webu Petarta - viz odkazy.
    Pokud některý vzor látky či barvu preferujete, prosím napište do poznámky a snad se na Vás dostane. ;)

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.42
    (CZK 690)
  • sold 10
    I. a II. díl ve výhodném balíčku

    Oba díly knihy Povolání Volman za výhodnou cenu včetně včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka je možné domluvit osobní předání  nebo vyzvednutí v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. 

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.00
    (CZK 780)
  • sold 7
    II. díl knihy + komentovaná procházka po Žebráce

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl  s věnováním včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání.

    PLUS!

    Na jaře roku 2024 cca v dubnu/květnu,  tak abyste měli dost času si knihu mezitím přečíst a počasí nám přálo, obdržíte e-mailem pozvánku na komentovanou procházku po Žebráce, ve které si tentokrát projdeme místa vztahující se k druhému dílu.
    A můžete s sebou vzít doprovod!
    Sejdeme se na náměstí a půjdeme se projít po městečku. Na místech v knize obsažených povyprávím něco o historii, jak to tam v dané době nejspíše vypadalo a prozradím z jakých fakt jsem v konkrétním místě do knihy čerpala.
    Uvítám, když se případně zapojíte do debaty a strávíme společně krásné a obohacující odpoledne. 

    Detaily akce a termín ještě upřesním na začátku roku 2024. Počítám, že se vytvoří skupinka cca 10 - 20 lidí a procházka bude trvat asi 2 hodiny.
    V případě většího zájmu vyhlásím termíny dva i více a ti rychlejší si budou moci vybrat, na kterou z procházek půjdou.

    Reward delivery: Zásilkovna, in half a year after the Hithit project end

    EUR 34.97
    (CZK 880)
  • remaining 8 from 8
    II. díl knihy v dárkovém balení

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl s věnováním zabalená v ručně vyráběné dárkové krabici včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka je možné domluvit osobní předání nebo vyzvednutí  v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. Na místě je možno zakoupit také I. díl knihy.

    Prosím uveďte do poznámky, zda chcete dámskou či pánskou variantu krabice. Hnědý, bílý či jiný papír. Více fotek krabic viz na mém webu Petarta.cz - naleznete také v odkazech.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.74
    (CZK 1,000)
  • remaining 8 from 8
    I. a II. díl knihy v dárkovém balení

    Oba díly tištěné knihy Povolání Volman  s věnováním zabalené v dárkové krabici včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka je možné domluvit osobní předání nebo vyzvednutí  v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. 

    Prosím uveďte do poznámky, zda chcete dámskou či pánskou variantu krabice. Hnědý, bílý či jiný papír. Více fotek krabic viz na mém webu Petarta.cz - naleznete také v odkazech.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 55.63
    (CZK 1,400)
  • sold 0
    10 knih výhodně

    10 ks tištěné knihy Povolání Volman II. díl včetně dopravy přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání nebo vyzvednutí   v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100

    Vhodné pro knihkupectví nebo například jako firemní dárek.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 151.00
    (CZK 3,800)
  • sold 0
    Podpora projektu ve velkém

    Speciální odměna, za kterou obdržíte:

    10 ks tištěné knihy Povolání Volman I. nebo II. díl včetně dopravy přes Zásilkovnu.
    Podle potřeby si můžete zvolit, kolik kusů kterého dílu obdržíte - např. 5 ks I. díl a 5 ks II. díl.
    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání nebo vyzvednutí   v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100


    Poděkování na sociálních sítích a čestné místo na webu jako partner knihy Povolání Volman.

    Vhodné pro instituce, firmy ale i štědré jedince. :)

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 397.38
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    II. díl knihy výhodně pro deset nejrychlejších

    Tištěná kniha Povolání Volman II. díl výhodně  včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání nebo vyzvednutí v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. 
    Na místě se dá zakoupit i I. díl knihy.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.10
    (CZK 380)
  • Sold out!!
    I. a II. díl knihy výhodně pro deset nejrychlejších

    Tištěné knihy Povolání Volman I. a II. díl výhodně   včetně doručení přes Zásilkovnu.

    V okolí Žebráka možno domluvit osobní předání nebo vyzvednutí v obchodě s drobným zbožím v Žebráce na Náměstí čp. 100. 
     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.82
    (CZK 700)