Poznejte židovskou víru zblízka - Kniha Mazel tov!

Jmenuji se David Maxa a jsem židovský rabín a autor knihy Mazel tov! Kniha je určena všem, které zajímají židovské zvyky a tradice, od kolébky po hrob. Kampaň by nám měla získat poslední částku, která nám schází na tisk. Pomozte dobré knize na svět!

  • Kapitola Svatba a manželství

  • Ukázka sazby

  • Ukázka sazby a ilustrací

  • Ilustrace

  • Ilustrace

  • Ilustrace

  • Ukázka židovských přáníček.

  • Ukázka ilustrace - Zeď nářků

  • Ukázka ilustrace - Jad

  • Ukázka ilustrace - Hvězdy

  • Ukázka ilustrace - Jad

  • Ukázka ilustrace - Pohár

EUR 9,644
pledged of EUR 2,782

346%

346% completed

382 contributors pledged

Community, Literature

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Jul 13, 2023 at 12:04.

Show all rewards

Jak to začalo

Za myšlenkou projektu stojí ilustrátorka Tereza Piskláková, která si téma židovského životního cyklu zvolila pro svou bakalářskou práci pod vedení akad. mal. Renáty Fučíkové v ateliéru Didaktické ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Během realizace oslovila rabína Davida Maxu s žádostí o napsání předmluvy, čehož se velmi rád zhostil. Po nějaké době se oba shodli, že na českém knižním trhu chybí kniha, která by atraktivními ilustracemi a poutavým textem představovala události židovského životního cyklu. Svůj projekt knihy „Mazel tov!“ představili nakladateli Martinu Vopěnkovi, který se ho rozhodl podpořit. Během prací na knize měla ilustrátorka možnost navštívit řadu událostí v synagoze, včetně tradiční oslavy narození rabínovy dcery.

Co je náš cíl?

Rádi bychom vyšli vstříc vzrůstajícímu zájmu o židovské zvyky, historii a zájmu o téma obecně, přinesli ucelený a do kontextu zasazený obrázek o židovské víře, kultuře a historii i dále za hranice židovských komunit. Prostřednictvím knihy bychom dále rádi ukázali, že židovský život u nás není věcí minulosti, ale že se navzdory ranám způsobeným dvěma totalitními režimy, nacismem a komunismem, v dnešní době znovu rozvíjí. Pokud budeme úspěšní a vybereme prostředky které vznik knihy umožní, vydáme ji ve spolupráci s etablovaným nakladatelstvím Práh, které přislíbilo knihu propagovat a vytisknout v nákladu 3.000ks. Crowdfunding jsme se rozhodli využít zejména proto, aby kniha vyšla v dostatečném nákladu. Neradi bychom vydali knihu jenom pro potřeby židovské obce a komunity, ale rádi bychom jí oslovili i širokou veřejnost, o které víme, že ji židovská kultura zajíma.

Detaily

Kniha "Mazel tov! Cesta životem v židovské tradici", která je společným dílem ilustrátorky Terezy Pisklákové a rabína Davida Maxy, je zamýšlena jako populárně-naučný didaktický průvodce, jehož cílem je pomocí atraktivních ilustrací a doprovodného textu představit životní cyklus židovského člověka a s ním se pojící tradice a zvyky.

Dozvíte se třeba, co je Eliášovo křeslo a proč si na něj nikdo nesmí sednout, čím se liší bar micva a bat micva, proč při židovské svatbě nevěsta sedmkrát obchází ženicha a ženich rozdupává skleničku a z jakého důvodu se po úmrtí člena domácnosti vylévá voda a zakrývají zrcadla. Uvidíte také, jak vypadá židovská svatební smlouva, co se skrývá uvnitř modlitebních řemínků a co je napsáno na židovském náhrobku. V poslední kapitole se kniha zamýšlí nad tím, jaký je podle židovské tradice účel všech těchto věcí, jaký je smysl života.

Inspirací pro název knihy je slavná fráze "mazel tov", přání, které ve volném překladu do češtiny znamená „hodně štěstí“ nebo „blahopřeji“ a kromě smutných událostí, ke kterým se řadí rozvod nebo pohřeb, její pronášení doprovází všechny události židovského životního cyklu.

Kdo jsme?

Jmenuji se David Maxa a jsem rabín. Působím v progresivní židovské komunitě Ec chajim v Praze, Židovské obci Liberec a ve Federaci židovských obcí, kde zodpovídám za oblast progresivního judaismu, který se vyznačuje například rovnoprávným postavením muže a ženy v rituálních záležitostech.

Vystudoval jsem judaistiku a religionistiku na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy a následně jsem pokračoval ve studiu na rabínském semináři Abraham Geiger Colleg při Univerzitě v Postupimi. Jeden rok jsem strávil na Konzervativní ješivě v Jeruzalémě. Rabínskou ordinaci jsem získal v roce 2020 a od té doby pracuji v České republice.

Jako komunitní rabín vedu bohoslužby v synagoze, doprovázím členy svých komunit při událostech životního cyklu, připravuji nejrůznější vzdělávací semináře a workshopy a podílím se na organizaci komunitních aktivit. Velmi mne naplňuje také práce na mezináboženském dialogu, například v rámci Centra péče o duši na Univerzitě Karlově.

Práce na knize je pro mně velmi smysluplná, protože se ve své každodenní práci neustále setkávám se silou starobylých židovských tradic, které se snažím propojovat s moderním světem, a věřím, že hlubší porozumění těmto tradicím může přinéat mnoho jak členům židovské komunity u nás, tak i lidem mimo ni.

Jmenuji se Tereza Piskláková a jsem studentka magisterského studia ateliéru Didaktické ilustrace na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové.

Židovská tématika mě odjakživa velmi přitahovala. Hlavním důvodem tohoto zájmu je fakt, že část mé rodiny má židovské kořeny.

Tvorba na této výjimečné knize zapadá do řady momentů, kdy mě výzva výtvarného zpracování opět zavedla do světa judaismu. Jako studentka na ZŠ a SŠ jsem se opakovaně zúčastnila výtvarné soutěže Památníku Terezín. V prvním ročníku na VŠ jsem spolu se spolužáky vytvářeli ilustrace pro putovní výstavu a knihu Záhadné pouto, která vypráví o výjimečném poutu mezi  českým a židovským národem v minulosti, současnosti a budoucnosti.

Máme mnoho knih, které dokumentují hrůzy holocaustu. Knih, které  by ale oslavovaly život a přibližovaly  židovství svěžím a moderním způsobem je v našem knižním prostředí pomálu.

Myslím si, že téma přechodových rituálů je v každé společnosti velmi podstatné a kniha o židovských obřadech, by byla velkým přínosem informací a pochopení čtenářům všech věkových kategorií.

Co říci závěrem?

Bez Vaší pomoci by se kniha rodila těžce. Pomoci dobré věci můžete i Vy. Mazel tov!

News

Nov 3, 2023 Mazal Tov! Knihy a dárky jsou na cestě k Vám!

Vážení a milí podporovatelé! Tento týden pan rabín David Maxa s Terezkou Pisklákovou podepsali knihy určené pro Vás a dnes odchází poslední dávka z našeho skladu Zásilkovnou k Vám. Ještě jednou jsme chtěli všem poděkovat za vaši nebývalou podporu. Kniha zvedla několik vln zájmu. První byla zde,…

More

Oct 26, 2023 Kniha je na skladě!

Vážení a milí přispěvovatelé, dnešním dnem máme vytištěný kompletní náklad knihy a část určena Vám je na skladě nakladatelství. Příští týden ve středu 1/11 ráno pan autor Rabín David Maxa a ilustrátorka, slečna Tereza Piskláková napodepisují knihy Vám všem, kteří jste si je takto objednali. Protož…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 2
    Jen jdu kolem

    Téma se mi líbí a podpořím vás jen tak, pro dobrý pocit :-).

    Odměnu můžete libovolně navýšit.

    Reward delivery: not specified

    EUR 5.96
    (CZK 150)
  • sold 203
    Samostatná kniha

    Maloobchodní cena knihy bude 399,- a rozhodně budete jedni z prvních, kdo si ji budou moci přečíst.

    Knihu zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.86
    (CZK 399)
  • sold 200
    Samostatná kniha s podpisy autorů

    Do knihy napíše věnování pan rabín David Maxa a ilustrátorka slečna Tereza Piskláková. A na sběratelskou záležitost je zaděláno :-) . 

    Knihu zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 18.24
    (CZK 459)
  • sold 24
    Set pěti přáníček s židovskou tematikou

    Přáníčka jsou počinem ilustrátorky knihy Terezy. Každé přání je vytištěno na kvalitním vysokogramážním papíru,  doprovozeno jedinečnou ilustrací a vztahuje se k židovským tradicím:
    • bar Micva
    • bat Micva
    • brit mila
    • simchat bat
    • Mazel tov!
    Taková přání v papírnictví rozhodně nenajdete!
    Některá přáníčka najdete ve fotogalerii, pro lepší představu. Vždy se jedná o kompletní set pěti přání.

    Přáníčka zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 21.86
    (CZK 550)
  • sold 12
    Tematicky vytvořená ilustrace A4

    Budete si moci vybrat, jaký motiv ilustrace spjatý s knihou a tématem byste rádi dostali. 
    • Synagoga
    • Hvězdy
    • Pohár
    • Hamsa
    • Zeď nářků
    I tyto ilustrace vytvořila Tereza, ilustrátorka knihy.
    Ilustrace naleznete v galerii, pro lepší představu. Samozřejmě budou vytištěné na kvalitním, vysokogramážním papíře. 

    Do poznámky napište, kterou ilustraci si vybíráte.

    Ilustraci zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 35.76
    (CZK 900)
  • sold 12
    Set pěti přáníček a podepsanou knihu

    Přáníčka jsou počinem ilustrátorky knihy Terezy. Každé přání je na kvalitním vysokogramážním papíru,  doprovozeno jedinečnou ilustrací a vztahuje se k židovským tradicím:
    • bar Micva
    • bat Micva
    • brit mila
    • simchat bat
    • Mazel tov!
    A navíc k tomu podepsanou knihu.

    Některá přáníčka najdete ve fotogalerii, pro lepší představu. 

    Přáníčka zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 40.10
    (CZK 1,009)
  • sold 3
    Tematicky vytvořená ilustrace A4 a podepsaná kniha

    Budete si moci vybrat, jaký motiv ilustrace spjatý s knihou a tématem byste rádi dostali. 
    • Synagoga
    • Hvězdy
    • Pohár
    • Hamsa
    • Zeď nářků
    Kromě ilustrace dostáváte ještě podepsanou knihu. I tyto ilustrace vytvořila Tereza, ilustrátorka knihy, speciálně pro tento účel.

    Ilustrace naleznete v galerii, pro lepší představu. Samozřejmě budou na kvalitním, vysokogramážním papíře. Do poznámky napište, kterou ilustraci si vybíráte. 

    Ilustraci zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 54.00
    (CZK 1,359)
  • sold 1
    Tematicky vytvořená ilustrace A3

    Ilustrace ve formátu A3 je to nejimpozantnější, co pro vás Tereza stvořila. 
    I zde se můžete těšit na tématicky zpracovanou:
    • Synagogu
    • Hvězdy
    • Pohár
    • Hamsu
    • či Zeď nářků
    Pro lepší představu náhledy ilustrací naleznete v galerii. Do poznámky napište, kterou ilustraci si vybíráte. 

    Ilustraci zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.61
    (CZK 1,500)
  • sold 6
    Tematicky vytvořená ilustrace A3 a podepsaná kniha

    Ilustrace ve formátu A3 je to nejimpozantnější, co pro vás Tereza stvořila. 

    I zde se můžete těšit na tématicky zpracovanou:
    • Synagogu
    • Hvězdy
    • Pohár
    • Hamsu
    • či Zeď nářků
    K ilustraci dostanete podepsanou knihu.

    Pro lepší představu náhledy ilustací naleznete v galerii. Do poznámky napište, kterou ilustraci si vybíráte.

    Ilustraci zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 77.85
    (CZK 1,959)
  • sold 3
    S chutí si to přečtu a rád(a) pomohu!

    Pokud se rozhodnete podpořit nás takto velkoryse, bez podepsané knihy a dvou ilustrací dle vlastního výběru vás odejít nenecháme! Výběr ilustrace připište do poznámky.

    Odměnu zašleme na poštovní adresu, nebo na Zásilkovnu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.69
    (CZK 5,000)