Citlivka vydává knížku – ať jí to vyjde!

Po letech blogování, přednášení a terapeutické praxe vydávám knížku o vysoce citlivých lidech. Najdete v ní trochu teorie i zajímavosti o hypersenzitivitě, můj příběh i zkušenosti mých klientů, rady i praktické tipy a originální ilustrace.

Author: Alena Wehle

  • Téma vysoké citlivosti mi změnilo život.

  • Poprvé jsem se o něm dozvědela před sedmi lety.

  • Knížka je vyústěním mojí dosavadní práce.

  • O citlivosti píšu blog, přednáším...

  • ...mluvím v televizi...

  • ...i rádiu.

  • Pracuji s klienty při terapiích v lese.

  • Teď všechny své zkušenosti zúročuju v knížce.

  • Bude o všem, co citlivky potkává.

  • Víte, že řada z nás potřebuje velká dobrodružství?

  • A jak těžké je věřit svým talentům?

  • Teď studio Datle připravuje grafickou podobu.

  • Náš pokrok chci průběžně zveřejňovat.

  • Pomůžete mi splnit můj sen?

EUR 19,976
pledged of EUR 11,096

180%

180% completed

938 contributors pledged

Literature, Education

Lety, Středočeský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Mar 7, 2023 at 00:01.

Show all rewards

Jmenuju se Alena Wehle a spousta lidí mě zná jako Citlivku, protože o citlivosti mluvím kudy chodím. Jsem taky zážitková pedagožka a terapeutka. Ve své práci se věnuju terapiím v lese, kurzům, zaměřeným na jemnou práci s tělem a nadšeně šířím povědomí o tématu vysoké citlivosti.

Když jsem se poprvé dočetla o tom, že jsem tzv. HSP (angl. High Sensitive Person), změnilo mi to život. Začala jsem o tématu zjišťovat všechny dostupné informace, tou dobou především ze zahraničí, pak jsem začala psát blog a nakonec jsem díky svému nadšení překonala strach z veřejného vystupování a vylezla i na pódium.

Začala jsem pravidelně přednášet pro veřejnost, později taky ve firmách a byla jsem překvapená, jak silnou odezvu téma mělo a stále má. Popularizací vysoké citlivosti se snažím vnášet do společnosti více citu, pochopení a ohleduplnosti. V roce 2019 jsem vystoupila na TEDx Prague women a od té doby jsem poskytla řadu rozhovorů od České televize přes Český rozhlas, spoustu podcastů až po Forbes SK nebo slovenský Deník N.

Věřím, že to má smysl, taková podpora lidem pomáhá. Proto jsem se rozhodla vydat knížku, ve které propojím teorii se svou praxí a přispěju tím k dalšímu šíření povědomí o citlivých lidech.

Knížky o vysoké citlivosti od českých autorů u nás téměř neexistují. Důkazem byly nabídky z velkých nakladatelství, abych pro ně takovou knížku napsala. Na jednu nabídku jsem nakonec kývla a podepsala smlouvu. Než jsem ji ale stihla odnést na poštu, ulovil mě v řevnickém Meandru kamarád z Hithitu a dodal mi odvahu jít vlastní cestou. Podepsaná smlouva tak místo do velkého nakladatelského domu putovala do koše.

V životě dělám věci raději dobře, než rychle. Citlivka je toho důkazem. Od podpisu té smlouvy uplynuly dva roky. Texty tak mohly dozrát, ale i název zůstal stejný – ten, který by mi tenkrát nepovolili.  Já jsem však přesvědčená, že trocha nadsázky a odlehčení k vysoké citlivosti patří. Vůbec to neubírá na vážnosti a hloubce, jež je součástí příběhů, které vyprávím.

       

Vysoká citlivost je vlastnost nervového systému, se kterou se narodí skoro každý pátý člověk. Vysoce citliví lidé přijímají velké množství podnětů a zpracovávají je na velmi hluboké úrovni. Proto býváme hodně empatičtí a emotivní, ale zároveň se snadno zahltíme a unavíme. Možná to znáte taky?

Vysoká citlivost je darem, který může obohatit život nám i našemu okolí. Je však třeba s ní umět pracovat a vytvořit si takové podmínky, kde můžeme vzkvétat. O tom všem je tato knížka.

Citlivky na sebe obvykle moc neupozorňují, a snadno tak vzniká dojem, že takových lidí ve
společnosti moc není. Opak je ale pravdou, přibližně pětina lidí je vysoce citlivá, a tak stojí za to
vědět víc o tom, jací vlastně jsou, co potřebují a proč se hodí mít je okolo sebe.

      

Tématu vysoké citlivosti se věnuju přes sedm let. Za tu dobu jsem nashromáždila množství zkušeností, poznatků i příběhů, které jsem se rozhodla uspořádat do souvislé knížky. Oproti mému blogu jsem šla do větší hloubky a přidala i cvičení, praktické tipy a příběhy mých klientů. Rukopis a podobu knížky jsem pak ladila s redaktorkami a grafičkami ze studia Datle. Ilustrace z jejich dílny dávají tématu další rozměr a věřím, že se nad nimi budete bavit stejně jako já. Společně jsme vytvořily krásnou, měkoučkou knížku akorát do ruky, která se stane vaším společníkem na cestě životem citlivky – nebo s citlivkami. 

   

Během ledna jsem zpracovala s redaktorkami většinu textů, s grafičkami jsme vybraly Citlivce barvy i typy písma, ilustrátorka doplňuje můj text odlehčujícími obrázky a blížím se do finále!  Teď už potřebuju vaši pomoc a podporu, díky které pošlu Citlivku do tiskárny.

Jsem vděčná a hrdá na to, co se mi podařilo během sedmi let změnit a vytvořit, jak se proměnilo povědomí o tématu vysoké citlivosti. Že se z podivného fenoménu bez širšího kontextu stal uznaný a diskutovaný pojem, který lidé berou vážně. Dokonce i tací, kteří takoví sami nejsou. 

Projekt Citlivka po celou tu dobu vzkvétá i díky tomu, že mi fandíte, posloucháte rozhovory a sdílíte články. Mám spoustu dalších plánů, jak podporovat citlivost – třeba vlastním podcastem, kde bychom si povídali o příbězích ostatních citlivek, anebo společná putování s dětmi. V tuto chvíli se však soustředím na knížku a všechny peníze, které vybereme nad původní cílovou částku, poputují na její tisk ve větším vydání. 

Pokud se nám podaří překonat hranici 440.000,- Kč, budeme moct vytisknout rovnou 5 000 knížek a vypustit je pak i do velkých knihkupectví.

Děkuju vám za podporu i za to, že mě sledujete, posouváte a pomáháte mi růst. Bez vás by to nebylo. Podpořte Citlivku!

News

Mar 9, 2023 Tak to je bomba! Díky vám vybral projekt 180% a jde úspěšně plnit svou misi.

Milí prátelé Citlivky, děkuju vám za podporu, která předčila všechna očekávání. Abyste byli trochu v obraze, ráda se podělím o to, co se teď v posledních dnech děje a co nás čeká. Během tohoto týdne jsem poslala závaznou objednávku do tiskárny Protisk v Českých Budějovicích. Prý jsou to mistři…

More

Mar 4, 2023 V dubnu to zkřehne!

Milí přátelé Citlivky, děkuju vám všem, kteří jste Citlivku podpořili a fandíte jí. Díky vám vyjde v pořádném nákladu! Dneska jsme na hranici 440.000,- Kč, překonali jsme další metu a otevírá se ten úplně nejodvážnější plán, kterým je vznik podcastu. A o čem by měl být? Především o vysoce citlivýc…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 29
    Kafe a koláček – podpora projektu Citlivka

    Pro šíření citlivosti.

    Baví tě moje texty, přináší ti pochopení a chceš podpořit moje úsilí v šíření citlivosti do společnosti? Pozvi mě virtuálně na kafe a dort. U nich se totiž dobře daří mým nápadům, u kafe (bez kofeinu) vznikají často nové texty a ty pak putují na blog, sociální sítě nebo do médií.

    Těch nápadů mám ještě spousty, ale potřebuju si právě tu a tam sednout k tomu koláčku, abych je sepsala a zrealizovala.

    Hodnotu tvé podpory můžeš libovolně navýšit.

    Děkuju!


     

    Reward delivery: not specified

    EUR 9.91
    (CZK 250)
  • remaining 4 from 20
    Citlivě pěstovaná kombucha

    S citem opečovávaná a velkou chutí pěstovaná. Kombucha mi každých čtrnáct dní pěkně povyroste a vyrobí novou vrstvu společenství.

    To pak poputuje k tobě s úsměvem a radostí. Samozřejmostí je skleněná lahev, ve které si ji odneseš, takže ti stačí jenom přijít. Tady k nám, Na Výsluní, do Letů.

    Kombucha je kvašený, nealkoholický nápoj z černého čaje, cukru a velkého společenství bakterií, které dohromady vytváří „houbu“. Teda, jen to jako houba vypadá. 
    O tom, že kvašené potraviny našemu tělu i mikrobiomu svědčí, už víme, jen si k nim většinou hledáme vztah. 

    Já ji piju každý den, začínáme spolu ráno a hned co mi další kombucha doroste, předám ti kus svého radostného společenství s návodem, jak se o něj co nejlíp starat.

    Na zdraví!

     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • sold 91
    E-knížka Citlivka

    Knížka Citlivka, ve které se dá listovat bez šustění.

    Vypadá úplně stejně jako ta, kterou na konci března vytiskneme, jen v ní nebudeš mít skvrny od kafe nebo otisky prstů. Je totiž ve formátu PDF, aby se dala nosit ve tvém elektronickém zařízení.

    Sice ti ji nepodepíšu, ale doženu to laskavým přáním v e-mailu, který ti pak i s knížkou přijde koncem března.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 13.87
    (CZK 350)
  • sold 642
    Knížka Citlivka

    Vlastnoručně podepsaná, voňavá a čerstvě vytištěná.

    Buď první, kdo si prolistuje citlivou knížku od české autorky!
    Pečlivě ti ji zabalím a budeš se s ní moct zachumlat do jemnosti, citu a taky do výhod, které ti tvoje citlivost v životě přináší. Nebo najdeš tu správnou slovní zásobu a způsob, jak to co nejlíp popsat svým blízkým.
    Knížka ti přijde v průběhu dubna, kdy bude ještě venku jarní divočina a zkrátka ideální období na svou revizi, kde máš talenty a výhody.

    Cena je za tištěnou knížku i s poštovným do vybrané Zásilkovny.
    Pokud Citlivka poputuje na Slovensko, prosím připočti k částce ještě 30 Kč.

     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 18.62
    (CZK 470)
  • remaining 35 from 50
    Citlivka s osobním věnováním

    Baví tě osobní dárky?
    Pocit, že někdo dělá něco pro tebe?
    Jeden takový ti můžu vyrobit pomocí několika kouzelných slov. Napíšu ti věnování, připojím svůj oblíbený citát a pohladím tě slovem.

    Pokaždé když knížku otevřeš, bude tam.

    U tebe doma.

    Cena zahrnuje knížku s věnováním + poštovné do  vybrané pobočky Zásilkovny.
    Pokud budeš chtít poslat Citlivku na Slovensko, prosím připočti k částce ještě 30Kč.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 25.76
    (CZK 650)
  • sold 65
    Citlivka + Citlivka

    Jednu sobě a druhou jako dárek. Protože bývá citlivost dědičná, je dost pravděpodobné, že jsou ve tvé rodině a okruhu blízkých i dalsí citlivky. Knížkou se taky dá ledascos vysvětlit, třeba mámě nebo bráchovi.

    Za zvýhodněnou cenu a jedno poštovné ti zabalím  dva voňavé výtisky s vlastnoručním podpisem, které ti přijdou do vybrané Zásilkovny v průběhu dubna.

    Pokud budeš chtít Citlivky poslat na Slovensko, prosím připočti k částce ještě 30 Kč.
     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 32.49
    (CZK 820)
  • sold 2
    Daruj knížku pro Citlivku

    Chceš podpořit projekt Citlivka a taky někomu darovat knihu?
    Daruj mu „benefiční knihu“.

    Pokud tě baví moje články, rozhovory, chceš je podpořit a zároveň ještě někoho obdarovat, benefiční kniha je tu pro tebe.

    V ceně je doručení do vybrané Zásilkovny a bude tě tam čekat v průběhu dubna.
     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 39.63
    (CZK 1,000)
  • remaining 23 from 30
    Pojmenuj a najdi svůj strom

    Pro kouzelný les nemusím chodit daleko. Za okny mi začíná Český kras a Brdy a vnich spousta kouzelných a tichých míst, kde si v poklidu rostou Albert, Jonáš nebo Jasmína. Ti další však pořád trpělivě čekají na svá jména. Je to na tobě!

    Až ž se to stane a ty se rozhodneš svůj strom pojmenovat, dostaneš jeho fotku včetně souřadnic, podle kterých se  k němu pak můžeš vypravit.

    Strom ti vyberu na takovém místě, ze kterého si sedneš. Třeba právě pod ten strom. Vážně.
    Vyberu ti místo, kam chodím sama odpočívat, brečet a vůbec čerpat energii. Bude to v místě, kam nevede turistická značka, ale přesto se tam smí.
    Během dubna a května ti pak přijde ode mě e-mail s fotkou a souřadnicemi.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.63
    (CZK 1,000)
  • remaining 6 from 10
    Oběd s Citlivkou

    Neformální povídání na místě, kde se tvoří. Kde vznikají skvělé nápady a silná přátelství.

    V Řevnicích, v pivovaru. Vyražme spolu na oběd!

    Společným jídlem tak nejenom podpoříš projekt a vydání knihy Citlivka, ale dost možná si odvezeš i spoustu tipů pro vlastní tvorbu nebo záměr.

    Usadíme se tak na 1,5 – 2 h a když bude hezky, můžeme i ven na zahrádku. 
    Jídlo a pití není zahrnuto v ceně odměny, ale určitě se máte na co těšit.
     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 99.07
    (CZK 2,500)
  • remaining 10 from 10
    Beseda ve tvém městě nebo firmě

    Chceš představit téma vysoké citlivosti u sebe doma, ve městě nebo ve své firmě?

    Připravím pro tebe přednášku nebo besedu s tématem vysoké citlivosti buď jako základní přednášku o vysoce citlivých lidech, kterou přednáším už roku 2018, nebo můžu téma přizpůsobit konkrétnímu prostředí. 

    O citlivosti jsem už povídala na řadě míst i měst, ve velkých i malých firmách nebo v neziskovkách.

    Dokážu lidem vysvětlit, co to je vysoká citlivost, kde se bere a k čemu se může hodit jak citlivému člověku, tak i jeho okolí. Umím vysvětlit personalistům, jak se citlivky projevují, co potřebují a proč se hodí je mít v pracovním kolektivu.

    A taky dokážu povídat o tom, co potřebují citliví lidé ve vztazích, jak a s kým ty vztahy navazují a před čím se potřebují chránit.

     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 792.55
    (CZK 20,000)
  • sold 0
    Partner projektu Citlivka

    Tvoje jméno se objeví na mých sociálních sítích a všichni čtenáři a fanoušci se dozvědí o tom, že jsi největší podporovatel šíření citlivosti v Česku a tvorby citlivého obsahu.
    Nabízím ti audio / video spot, který umístím na svůj Instagram, Facebook a taky svůj web po dobu tří měsíců, takže každý kdo si přijde přečíst zajímavosti ze světa vysoce citlivých, uvidí tebe, tvůj projekt nebo firmu.

    Kdo dříve Citlivku podpoří, ten si dříve vybírá období pro své partnerství.

    Vyhrazuju si právo na možnost vrácení podpory.


     

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 1,981.38
    (CZK 50,000)
  • Sold out!!
    Citlivka s osobním věnováním

    Baví tě osobní dárky? 
    Ten pocit, že někdo dělá něco pro tebe? Jeden takový ti můžu vyrobit pomoci několika kouzelných slov.
    Napíšu ti věnování. Osobní.
    Připojím svůj oblíbený citát a pohladím tě slovem.

    Pokaždé když knížku otevřeš, bude tam.

    V dubnu u tebe doma.

    Cena zahrnuje knížku s věnováním + poštovné do  vybrané pobočky Zásilkovny.
    Pokud budeš chtít poslat Citlivku na Slovensko, prosím připočti k částce ještě 30Kč.

     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.38
    (CZK 590)
  • Sold out!!
    Citlivka s osobním věnováním

    Baví tě osobní dárky?  
    Ten pocit, že někdo dělá něco pro tebe? Jeden takový ti můžu vyrobit pomoci několika kouzelných slov. 
    Napíšu ti věnování. Osobní. 
    Připojím svůj oblíbený citát a pohladím tě slovem. 

    Pokaždé když knížku otevřeš, bude tam. 

    V dubnu u tebe doma. 

    Cena zahrnuje knížku s věnováním + poštovné do vybrané pobočky Zásilkovny.
    Pokud budeš chtít poslat Citlivku na Slovensko, prosím připočti k částce ještě 30 Kč. 

     

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.38
    (CZK 590)
  • Sold out!!
    Terapeutem na jeden den

    Přemýšlíš o tom, jaké by to bylo doprovázet lidi lesem a být jim terapeutem? Chceš si to vyzkoušet?

    Pojďme si prohodit role. Budu tvým klientem. Na jeden den.

    Citlivé putování je k tomu úplně ideální. Zasvětím tě do zásadních předpokladů pro to, aby tě taková práce bavila a nechám tě vyzkoušet si, jak může vypadat túra s klientem. Do takové role sklouznu raz dva a nechám tě túru vést tvým tempem a směrem. 
    Samozřejmě se podělím o svou letitou zkušenost, co takové putování obnáší, co se mi za tu dobu povedlo a co taky vůbec ne.

    Pokud se pohybuješ na poli osobního rozvoje nebo terapie, zvažuješ podobný způsob práce a to i v případě, že teď děláš něco úplně jiného, můžeš si to bezpečně vyzkoušet.

    Časově to bude o chlup delší než standardní putování, vyrazíme v 9h ráno a vrátíme se mezi 13.30 – 14h na stejné místo.
    Putovat budeme v lesích na Brdech nebo v Českém krasu a s termínem můžeš počítat v teplejších měsících tohoto roku.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)