Zkuste se dostat z Horní Lhoty až do Brazílie

Pojďte s námi přivést sportující děti ke knížkám a čtoucí děti ke sportu. Chceme vydat pohádkovou knížku Z Horní Lhoty až do Brazílie, která je plná příběhů, ve kterých zdánlivě neživé věci ožívají, mají své sny a touhy. Splní se jim? A nám?

  • Návrh obálky

  • Oštěp v nářaďovně

  • Autor s Kubou Flekem

  • O kapitánské pásce

  • O nezbedném oštěpu

  • Autor, když byl mladší:-)

EUR 4,838
pledged of EUR 4,750

101%

101% completed

111 contributors pledged

Sport, Literature

Dalovice, Karlovarský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Dec 2, 2022 at 11:08.

Show all rewards

Jak to začalo

K pohádkám a sportu jsem měl vždy blízko a napsat knihu, to byl takový malý sen. Začalo to kapitánskou páskou a seriálem Okresní přebor. Napadla mě pohádka o pásce, která by chtěla být na ruce třeba kapitána Barcelony, ale o jejím životě rozhodla malá samolepka s adresou Horní Lhota. 

Pak nastala delší pauza. Jednou o víkendu mě hned po probuzení napadla celá pohádka o malém hokejistovi. Klukovi, který je skvělý na trénincích, ale díky velkému strachu, špatný při zápase. Vzpomněl jsem si své dětství a říkal si, že podobné strachy může mít spoustu dětí.

A pak už to jelo. :-) Bohužel covid a s tím spojené online výuky a další věci otupily moji snahu to dotáhnout. Teď snad nastal ten správný čas.

Co je náš cíl?

Mým cílem je, aby se knížka stala tak oblíbenou, jako mám z dětství oblíbené některé knížky já sám. Aby se k ní děti vracely, přes všechny elektronické konkurenty, které dnes mají. 

I když to nebylo na počátku úmyslem a příběhy vznikaly spontánně, nakonec z nich vyšla určitá sdělení, že věci jako fairplay či kamarádství patří do života. Nenásilně je tu sděleno, že není všechno zlato, co se třpytí, všude dobře doma nejlíp apod. A vlastně i to, že v životě můžou být děti, kým chtějí. Nic není dopředu určeno, všechny překážky se dají zdolat.

Knížka je určena pro školáky od šesti do deseti let. Ale podle ohlasů beta čtenářů, kteří ji četli mladším i starším dětem, nemá věkové limity.

Detaily

Kromě kapitánské pásky a malém hokejistovi se dozvíte, kdo je oštěp Zelenáč, který při poslouchání vyprávění starého Železňáka (podobnost čistě náhodná), zatoužil letět dál než jen těch pár desítek metrů. Navštívíte školní tělocvičnu, kde se potkáte s nafoukanou žíněnkou Madam Rózou. Potkáte tenistku Aničku, která má jednu ruku pyšnou (samozřejmě tu, se kterou hraje) a jednou si ji zlomí.

A na závěr se dozvíte, že i nekrásnější tenisky můžou skončit na popelnici. Tento příběh je ozvláštněn tím, že nemá konec. Ten musí děti napsat a namalovat samy přímo do knížky. Budou tam mít na to několik prázdných stran. Nejlepší verze pak bude uvedena jako kompletní pohádka v dalším díle, včetně autora. 

Malá ukázka z knížky

   Bylo nebylo, jedno malé městečko. V městečku bylo malé náměstíčko, za náměstíčkem malý rybník, za rybníkem malá škola, za školou malý kopec a na kopečku…. Na kopečku nestál, jak byste možná čekali, malý zámeček. Ani velký zámek. Stála tam malá továrnička. Továrnička byla sice malá, ale moc slavná a důležitá. Vyráběly se v ní totiž kapitánské pásky pro fotbalové kapitány.

   Že nevíte, co jsou to kapitánské pásky? To jsou takové pásky na ruku, které smí nosit jen kapitáni, aby bylo vidět, kdo na hřišti velí. Takový fotbalový kapitán, to je něco jako kapitán na lodi. Prostě ten nejhlavnější. Ale na lodi se kapitán pozná lehce. Buď má parádní uniformu a čepici nebo nejlepší kabát, klobouk a na rameni papouška. To v případě, že je to kapitán pirátský. Ale na hřišti, kde mají všichni stejné dresy, tam je kapitán ten, který má kapitánskou pásku na ruce. Vidíte, jak byla naše malá továrnička důležitá. A tady se vyráběly ty nejlepší kapitánské pásky.

   Když se taková kapitánská páska vyrobí, dostane na sebe rovnou samolepku, podle které se pozná, kam pojede. Pak ji dají do skladu, kde čeká na odeslání na to místo, kde bude kapitánovat. Takže si asi umíte představit, jak to asi v takovém skladu vypadá.  

   Kapitánské pásky se překřikují, která pojede do lepšího klubu.

 „Já jedu do Realu Madrid!“

 „ A já do Brazílie.“

 „Já jedu do Manchesteru.“

 „ A na mě čekají v Austrálii.“

 „Chacha, to nic není. To na mě čekají v Barceloně.“

  Takhle nějak se ty pásky překřikují a trumfují. Mezi nimi byla i jedna kapitánská páska, která byla úplně potichu. Jen poslouchala ostatní a vůbec nic neříkala. A víte proč? Měla totiž na sobě samolepku s adresou Fotbalový Klub Horní Lhota.

 A víte, kde je Horní Lhota? Hned za kopcem, ve vedlejším městečku. Představte si, jak ji asi bylo. Slyšela, jak si ostatní pásky povídají, jaké to bude, až je navlíknou na ruku ti slavní hráči na velikánských stadionech. Jak budou v televizi. A jak budou s hráči slavit, až vyhrají pohár a medaile. Zatímco tahle naše kapitánská páska bude jezdit se svým kapitánem leda tak do Dolní Lhoty, Zadní Lhoty nebo Přední Lhoty. Zrovna vedle ní ležela páska, která se hrozně naparovala a pořád vykřikovala, že jede do Juventusu Turín. To je jeden z nejslavnějších klubů v Itálii.

 „A co ty? Kam jedeš ty?“ ptala se jí zrovna tahle turínská sousedka.

 „Do Horní Lhoty,“ špitla.

 „Kam?“

 „Do Horní Lhoty,“ řekla trochu nahlas.

 „Holky, tahleta jede do Horní Lhoty,“ zakřičela ta turínská.

  A všechny kapitánské pásky se přestaly dohadovat a začaly se hrozně smát. Naše červená kapitánská páska zčervenala ještě víc. Proč zrovna já musím do Horní Lhoty. Nejsem o nic ošklivější než ostatní. A to měla pravdu. Byla to moc hezká červená páska. No a co, pomyslela si. Třeba tam bude dobře. Schoulila se a radši usnula, aby to nemusela poslouchat.

... a ještě něco navíc

Patronem knížky je hokejový reprezentant Jakub Flek. Jsem za to moc rád. Myslím si, že má určité charakterové vlastnosti, které souzní s příběhy v knížce. Navíc můžete získat knihu s jeho věnováním, což také není k zahození. :-)

Kdo jsme?

Jmenuji se David Slevinský a jsem autorem této knížky. Je to moje prvotina a pevně doufám, že na ni navážu dalšími knížkami. Od dětství jsem byl takový sportující čtenář. Byly to vlastně mé jediné záliby. Je mi 47 let, takže moji vrstevníci ví, jaké byly v té době možnosti zábavy. Ve sportu jsem dosáhl určitých úspěchů, včetně mistra ČR, ale to není důležité. Sport mi přinesl hlavně kamarádství, zážitky, zábavu a určité návyky, díky nimž se pravidelně hýbu i dneska. 

Pohádky vymýšlím už spoustu let. Starší dcerku jsem vyprovázel do školky a školy a každé ráno chtěla vyprávět nějakou pohádku. Po určitém vyčerpání zásobárny pohádek z knih, jsem si je musel začít vymýšlet. 

Není asi náhodou, že už dvacet let žiji s učitelkou ČJ a poslední roky úspěšnou knihovnicí. Čtení je obrovská záliba nás obou. A i díky tomu vím, že dětských knížek se sportovní tématikou moc není. :-)

Ilustrátorkou je Martina Grymová. I pro ni je to první zkušenost. Šla do toho s nadšením a chutí. Někdy to nadšení díky mým připomínkám  trochu opadávalo a naopak rostla chuť, mě zabít. Ale nakonec jsme to dali. :-) Všechny obrázky jsou kresleny pastelkami. V samotné knížce pak budou barevnější.

Všichni jsme z malé obce Dalovice. Video se natáčelo na našem hřišti a dětští herci jsou Divočáci z Dalovic.

Proč to děláme?

Proč jsme na Hithitu? Tato platforma je pro startující projekty. A my jsme na startu. Vše je pro nás nové, spoustu věcí se učíme za pochodu. Vidíme to jako možnost si vyzkoušet, zda má náš projekt šanci na úspěch.

Řekněte nám svou podporou, že šanci má. Přispějte. Děkujeme vám za to.

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 31
    Rád jsem to pro tebe udělal

    Právě jsi udělal dobrou věc :-). Děkuji za příspěvek. Za odměnu můžeš simulovat pravděpodobnou trajektorii letu oštěpu do Brazílie. Lidově řečeno – jet prstem po mapě. Částka jde libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 35
    Knížka Z Horní Lhoty až do Brazílie a další sportovní pohádky

    Víš, že když se zhasne v tělocvičně, tak vše ožije? A že ten správný sen Tě může zbavit strachu stejně jako malého hokejistu Toníka? A jaké je to letět v amazonském pralese při zatmění slunce?
    Nevíš?
    Nevadí. Teď se vše dozvíš v zaslané knížce i s mým poděkováním a věnováním.
    Knížku Ti zašleme domů do  jednoho měsíce od vydání. 
    Doručení je v ceně odměny.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 15.44
    (CZK 390)
  • sold 57
    Knížka Z Horní Lhoty až do Brazílie s věnováním a poděkováním autora, ilustrátorky a Jakuba Fleka

    Víš, že když se zhasne v tělocvičně, tak vše ožije? A že ten správný sen Tě může zbavit strachu stejně jako malého hokejistu Toníka? A jaké je to letět v amazonském pralese při zatmění slunce?
    Nevíš?
    Nevadí. Teď se vše dozvíš v zaslané knížce i s  věnováním ode mě, ilustrátorky a Kuby Fleka.
    Knížku Ti zašleme domů do  jednoho měsíce od vydání.
    Doručení je v ceně odměny.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.39
    (CZK 490)
  • sold 19
    Pro děti do nemocnic 3 knihy za 500,-

    Zjistil jsem, že je u nás šedesát nemocnic, kde mají dětské lůžkové oddělení. Napadlo mě, že by naše knížka mohla udělat radost právě dětem v nemocnicích.
    Kup jim tři knížky. Já Ti pak pošlu fotku z nemocnice, do které jsem je poslal.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • remaining 3 from 20
    Pozvání na křest a předání knížky Z Horní Lhoty až do Brazílie

    Rád se s Tebou uvidím na křtu, kde Ti osobně poděkuji a předám knížku i s věnováním ode mě, ilustrátorky a Kuby Fleka. Křest se uskuteční v kavárně V Caffe na statku Bernard v Královském Poříčí.
    Přesné datum a další podrobnosti sdělím po e-mailu.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 35.23
    (CZK 890)
  • remaining 8 from 10
    Pojďme si popovídat v krásné kavárně V Caffe na statku Bernard v Královském Poříčí

    Rád tě pozvu na nejlepší kávu a zákusek a budeš se mě moci během dvou hodin zeptat na cokoliv.
    Přesné datum a další podrobnosti si napíšeme po e-mailu po konci kampaně.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • remaining 1 from 1
    Pojmenuj hlavního hrdinu pohádky o malém hokejistovi

    Máš synka či vnoučka a chtěl bys mu udělat radost? Pojmenujme po něm hlavní postavu pohádky, kde malý hokejista překoná strach.
    Napiš ho rovnou do poznámky, ať ho hned zapracuji do pohádky.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • remaining 1 from 1
    Pojmenuj hlavního hrdinu pohádky o kapitánské pásce

    Chtěl jsi být vždy kapitánem a nikdy se Ti to nepovedlo? Teď máš šanci. Nositel kapitánské pásky je dospělák, ale neboj. Je to charakterní sympaťák. :-)
    Napiš ho rovnou do poznámky, ať ho hned zapracuji do pohádky.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • remaining 8 from 10
    Tajný dárce

    Chceš přispět, ale potají? Ať máš jakékoliv důvody, slibuji, že to nikomu neřeknu.
    Jako hrob, Vojtěchu, jako hrob. (pro neznalé Vesničko má středisková).
    Přesto Ti rád poděkuji a zašlu knížku s věnováním. 
    Doručení je v ceně odměny.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • sold 1
    25 knih je lepší než jedna

    Seš trenérem sportovního oddílu, učitelem na sportovní škole nebo starostou v Horní Lhotě? Tak to by se Ti hodilo 25 výtisků s věnováním mým, ilustrátorky Martiny a Jakuba Fleka.
    Doručení je v ceně dopravy.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Pojmenuj hlavní hrdinku pohádky O nejkrásnějších teniskách

    Chtěla by Tvoje dcerka nebo vnučka nosit ty nejkrásnější tenisky? U mě jí to můžeš dopřát. Pojmenujme ji podle ní. Určitě bude mít radost.
    Napiš ho rovnou do poznámky, ať ho hned zapracuji do pohádky.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • Sold out!!
    Staň se rekordmanem

    Právě ses stal rekordmanem. Věnujeme celou stránku knížky tomuto rekordu, kde ho vychválíme. přidáme logo a poděkování. Budeš pozván na křest, kterého se budeš aktivně účastnit. Propagace křestu a Tebe jako rekordmana na sociálních sítích je samozřejmá. Křest se bude konat kavárně V Caffe na statku Bernard v Královském Poříčí.
    Přesné datum a další podrobnosti sdělím po e-mailu.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 791.61
    (CZK 20,000)