Pomozte s vydáním knihy Citlivá zpověď jednoho blázna

Pomocí Hithitu a Vás bych si rád splnil sen. Sen o vydání knihy. Knihy, která může pomoci, může pobavit, může donutit k zamyšlení. Je to příběh 30letého mladíka o životě s bipolární poruchou a strastmi, které to přináší. Nechte vzniknout jedinečné dílo.

Author: David Svoboda

  • Aktuální foto autora knihy

EUR 8,440
pledged of EUR 7,951

106%

106% completed

162 contributors pledged

Art, Literature

All or nothing. Project finished on Oct 16, 2022 at 12:09.

Show all rewards

Jak to začalo

Citlivá zpověď jednoho blázna je projekt, který vzniká na popud mých známých. Po letech prožitých se závažnou psychickou poruchou jsem začal psát blog pro mé známé a kamarády, které nadchl styl vyprávění a zážitky, které jsem prožil. Vznikl nápad začít psát knihu, vznikl koncept knihy a začaly se psát první kapitoly. Kniha má celkem 18 kapitol plus závěr a odehrává se střídavě kapitola po kapitole ve dvou časových linkách - počátky nemoci až závěr knihy; autorovo dětství až počátek nemoci. V knize jsou veselé i smutné momenty, zkušenosti s pobytem na psychiatrii, šokující chvíle a nechybí ani láska a postupný vývoj osobnosti.

Co je náš cíl?

Cílem projektu je splnit si svůj sen vydat knihu a zároveň společnosti přiblížit svět psychických poruch a prostředí psychiatrie. Podle mého názoru se o této problematice stále málo hovoří a tím vznikají předsudky a sociální stigmatizace. 

Detaily

Úryvek z knihy: 

„Nemohl jsem vstát a jít takhle mezi lidi. Navíc nevím, jestli bych toho byl schopný. Co jsem ale věděl, bylo, že nemůžu mluvit. Popsal jsem tedy stručně v SMS kamarádovi, co bydlí blízko, co jsem udělal a kde jsem a poprosil ho, ať zavolá sanitku. Samozřejmě mi nevěřil. Po pár SMS, během kterých se mě vydal hledat, mu docházelo, že si nedělám legraci a sanitku poslal. Stihl mě najít dříve, než přijeli záchranáři. Musel to být hrozný pohled, doteď si vzpomínám na výraz v jeho obličeji. Kdysi jsme si byli blízcí, ale poslední rok jsme se nevídali. Nevídal jsem se skoro s nikým. Cesta sanitkou uběhla hrozně rychle, během cesty se ze mě snažila posádka získat aspoň základní informace o tom co se stalo, což bylo těžké, když jsem jen přikyvoval a vrtěl hlavou. Naposledy si vybavuji příjezd do nemocnice, pak následuje okno, kdy si nic nepamatuji. Jak jsem se později dozvěděl, operoval mě primář plastické chirurgie. Probuzení bylo více než zvláštní, jelikož jsem byl operován pod úplnou narkózou, probudil jsem se v totálním rauši. Možná v tom hrálo roli psychické rozpoložení a taky fakt, že ještě před 48 hodinami jsem byl na dovolené v Itálii, ale byl jsem úplně mimo. Během toho co mě vezli ze sálu, jsem se snažil se všemi komunikovat v angličtině, vesele jsem pokřikoval a neuvědomoval si realitu. Vystřízlivění přišlo na jednotce JIP oddělení ORL, kde čekala máma. Pohled na ní mě navrátil zpět do reality, já procitnul a začal plakat, ona taky. Pokud si tu vzpomínku vybavuju správně, začala brečet i zdravotní sestra. „Už to nikdy nedělej, prosím", naléhala máma. „Neudělám, přísahám", zněla má odpověď. Chvíli jsem mámě popisoval, co se stalo, co mě k tomu přimělo. Doteď nerozumím smýšlení svého tehdejšího já, proč jsem se nesvěřil dřív, proč jsem to neřešil jinak. Minulost vrátit nelze...."

Více o knize:

V tuto chvíli (29. 8. 2022) pracuji na 13. kapitole z celkových 18. Dopsání knihy očekávám během 3-4 týdnů a poté bude připravena putovat k editorovi na finální úpravu textu. Kniha je psaná jako syrový příběh a očekáváný počet stran formátu A5 je 150-200. Kniha bude mít měkký obal a bude ozvláštněna tematickými fotografiemi a ilustracemi z autorova života. 

-fotografie ke kapitole 6. Lozenec. Foto patří k dějové lince autorova dětství.

-fotografie ke kapitole 9. První depresivní období. Z této části života bohužel nemám jiné fotky, jelikož jsem se nefotil. Fotografie z občanského průkazu je ale natolik vypovídající, že jsem se rozhodl ji použít do knihy, i přes její kvalitu.

Kdo jsme?

Jmenuji se David Svoboda a nedávno jsem oslavil své třicáté narozeniny. Většinu života žiji v Brně, kde jsem také vystudoval všeobecné gymnázium, následně jsem studoval Masarykovu univerzitu na ekonomické fakultě, kterou jsem nedokončil vlivem počínající psychické poruchy. Bipolární afektivní porucha, se kterou se potýkám od 20 let a je ústředním tématem knihy, je psychické onemocnění, které se vyznačuje střídáním manických a depresivních epizod u člověka. Mezi známé osobnosti, které touto poruchou trpěli, patří například Petr Muk, Miloš Kopecký nebo Ernest Hemingway. Celý život mě baví psaní, ale nikdy jsem se mu naplno nevěnoval, tímto projektem to chci změnit a pokud bude úspěšný, věnovat se tomu dál. Budu hrozně vděčný, pokud mi s tímto snem budete chtít pomoci.

Proč to děláme?

Tímto projektem si chci splnit svůj sen o vydání vlastní knihy, přiblížit svět psychiatrického prostředí z pohledu pacienta uvnitř a současně se pokusit bořit mýty o tom, že člověk, co má psychiatrickou diagnózu, musí být blázen a nemůže žít život naplno a s nadhledem. Příběh Vás chytne za srdce, pobaví, rozesměje, možná rozpláče, ale určitě se nebudete nudit.

Vybraná částka bude použita na editora, grafické zpracování, výtisk a následnou distribuci.

Mnohokrát děkuji všem za zájem a prosím, zkuste zvážit možnost jakéhokoliv příspěvku. Budu Vám vděčný.  V případě potřeby mě můžete kontaktovat na adrese dsvoboda1992@gmail.com. David Svoboda

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 25
    Příspěvek pro dobrý pocit

    Přispějte libovolnou částkou od 100 Kč výše a podpořte tak prospěšnou věc. Každá koruna se počítá.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3.98
    (CZK 100)
  • sold 76
    Zakoupení výtisku knihy

    Zakoupení budoucího vydání knihy s následným doručením na zvolenou adresu pomocí zásilkovny.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.93
    (CZK 300)
  • sold 27
    Zakoupení výtisku knihy s uvedením na seznamu přispěvatelů

    Zakoupení výtisku knihy s uvedením na seznamu přispěvatelů. Kniha bude zaslána na zvolenou adresu pomocí zásilkovny a Vaše celé jméno uvedeno na konci knihy s poděkováním.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.88
    (CZK 500)
  • sold 22
    Výtisk zaslaný s věnováním

    Kniha zaslaná na zvolenou adresu pomocí zásilkovny s uvedením na seznamu přispěvatelů, s věnováním a podpisem. 

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.75
    (CZK 1,000)
  • remaining 21 from 30
    Kniha s věnováním plus pozvánka na křest knihy

    Osobní předání knihy s věnováním na křtu knihy. Chcete poznat blázna na vlastní kůži? Jedinečná příležitost! Křest knihy je plánován na prosinec 2022, ale přesné datum bude ještě oznámeno. Křest se bude konat v podniku Alkoholičství v Brně na adrese Jana Uhra 10.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 79.51
    (CZK 2,000)
  • sold 1
    Sponzorství knihy

    Uvedení jména, případně názvu firmy na speciálně určeném místě pro sponzory v knize. Předání/zaslání až 5 ks výtisků knihy.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.77
    (CZK 5,000)
  • sold 3
    Střední sponzorství knihy

    Přispějte na vznik jedinečného projektu. Odměnou Vám bude uvedení projektu/firmy na viditelném místě v knize. Možnost individuální domluvy. ​Předání/zaslání až 10 ks výtisků knihy.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 397.54
    (CZK 10,000)
  • sold 1
    Sponzor knihy

    Individuální domluva sponzorství. Chcete podpořit dobrou věc? Jste vítáni. Předání/zaslání až 20 ks výtisků knihy. Uvedení projektu/firmy na viditelném místě v knize.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 795.07
    (CZK 20,000)
  • sold 0
    Hlavní sponzor

    Uvedení názvu firmy/projektu na obalu knihy a dalších stranách výtisků. Možnost individuální domluvy. Předání/zaslání až 50 ks výtisků knihy.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 1,987.68
    (CZK 50,000)