PRVNÍ ČESKÉ VYDÁNÍ KLASIKY O FINANČNÍCH KRIZÍCH

Ekonomický novinář Jiří Zatloukal ve spolupráci s Nakladatelstvím Klíč připravuje české vydání klasické knihy Charlese Kindlebergera. Je to "nezbytné vodítko pro pochopení našeho neuspořádaného světa", píše o knize viceguvernér ČNB Jan Frait.

  • Finanční historik Charles P. Kindleberger

  • Vychází v září 2023.

  • První vydání Manias, Panics and Crashes z 1978.

EUR 2,811
pledged of EUR 2,743

102%

102% completed

102 contributors pledged

Literature, Education

Česko

All or nothing. Project finished on May 21, 2023 at 10:41.

Show all rewards

Jak to začalo

Dvacet let po své smrti se Charles Kindleberger stal mezinárodní ekonomickou celebritou. O jeho přístupu k finančním krizím se mluví v podcastech, vzniká o něm rozsáhlá literatura. V Česku je ale takřka neznámý. V roce 2020 jsem se proto rozhodl, že jeho nejznámější knihu vydám česky. Postupně jsem ji přeložil a opatřil rozsáhlou úvodní esejí. Vycestoval jsem díky ní do Kansas City ve Spojených státech, kde mě podpořila Prezidentská knihovna Harryho S. Trumana. Po třech letech práce je kniha hotová a ve spolupráci s nakladatelstvím Klíč ji plánujeme vydat v září.

Co je náš cíl?

Vydat polygraficky i edičně kvalitně zpracovanou knihu určenou pro odbornou veřejnost, která vnese nový prvek do tuzemské ekonomické debaty. Kindlebergerovy práce o historii finančních krizí, zejména kniha „Dějiny finančních krizí“ (Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises), měly mimořádný vliv na utváření současného myšlení o finanční nestabilitě. V připravované knize sledoval historii finančních krizí od 17. století do současnosti a zdůraznil společné rysy a zákonitosti, které jsou základem těchto událostí. Kindlebergerova práce nabyla na svém významu po globální finanční krizi v roce 2008, jež vedla k obnovení zájmu o studium finančních krizí a o roli mezinárodních institucí při jejich zvládání.

V češtině vyjde kniha v limitovaném nákladu 750 výtisků.

Podrobněji o autorovi

Charles P. Kindleberger (Boston, MA) byl 33 let profesorem ekonomie na Massachusettském technologickém institutu. Byl finančním historikem a plodným autorem – vydal více než 30 knih. Kromě Velké hospodářské krize, která Kindlebergera zastihla na prahu dospělosti, pro něho byla formativní zkušeností druhá světová válka, kdy pracoval pro americké ministerstvo zahraničí. Po jejímž skončení se jako jeden z architektů účastnil Marshallova plánu poválečné obnovy Evropy. Po hektickém období ve státní správě zvolil akademickou kariéru, v jejímž rámci začal rozvíjet empirickou teorii dolarového systému a finančních krizí.

České vydání recenzoval viceguvernér České národní banky Jan Frait a vysokoškolský pedagog a šéf Winstoru, investiční společnosti Rostislav Plíva. „Pro dosavadní průběh 21. století je charakteristická vysoká ekonomická a geopolitická nestabilita, která se odráží ve finančních krizích. A pro pochopení tohoto neuspořádaného světa je Kindlebergerova kniha skvělým vodítkem,“ píše v recenzi českého překladu viceguvernér České národní banky Jan Frait.

O překladateli

Jiří Zatloukal je ekonomický novinář, jenž pracuje pro Seznam Zprávy. Jeho poslední projekt vydalo nakladatelství Academia – soubor esejí „Jsem liberál“ od Johna Maynarda Keynese. V minulosti přeložil i knihy nobelisty Josepha Stiglitze nebo komentátora FT Martina Wolfa. Kniha bude financována crowdfundingem, sponzoringem a vlastními zdroji překladatele (odhadované náklady včetně pořízení autorských práv a tisku knihy činí 150 000 Kč). Vydání je plánováno na září 2023.

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Jsem nadšenec do ekonomie a financí – chci pouze přispět

    Děkujeme za podporu!

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 299)
  • sold 55
    Kniha „Dějiny finančních krizí“

    Kniha do vaší schránky včetně poštovného. Vychází v září 2023!
     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 13.87
    (CZK 349)
  • sold 16
    Kniha s osobním věnováním překladatele

    Kniha do vaší schránky včetně poštovného. Vychází v září 2023!

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 15.86
    (CZK 399)
  • remaining 61 from 79
    Lecture on Kindleberger

    Kniha a pozvánka na přednášku zahraničního profesora financí na nejlepší české ekonomické univerzitě, podzim 2023. Událost je v přípravě. Pořádá Prague Finance Institute. Poštovné v ceně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 17.45
    (CZK 439)
  • sold 1
    Rarita: Kindleberger mluví o příjezdu do Švýcarska a zmiňuje Československo

    Kniha + pětiminutová audioukázka hlasu Charlese Kindlebergera pořízená v roce 1973 v rámci projektu Oral History v Prezidentské knihovně Harryho S. Trumana. Audioukázku posíláme e-mailem po skončení projektu na Hit Hitu a knihu na adresu v září. Poštovné v ceně.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.84
    (CZK 499)
  • sold 4
    Pro fajnšmekry: Kniha a recenze viceguvernéra ČNB Jana Fraita a Rostislava Plívy (VŠE, Winstor)

    Knihu recenzovali odborníci na měnovou politiku: Jan Frait (viceguvernér České národní banky) a Rostislav Plíva (Vysoká škola ekonomická, Winstor, investiční společnost). Recenze se souhlasem autorů posíláme e-mailem po skončení projektu a knihu na adresu v září. Poštovné v ceně.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.84
    (CZK 499)
  • sold 1
    Pět výtisků knihy „Dějiny finančních krizí“

    Balení pěti kusů knihy přímo k vám domů. Poštovné v ceně.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 59.59
    (CZK 1,499)
  • sold 6
    Supersponzor

    Dvacet výtisků knihy „Dějiny finančních krizí“. Poštovné v ceně.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 218.25
    (CZK 5,490)