Zelená pro Indonésii

Do Indonésie pocestujeme v zeleném županu, abychom upozornili na tamní environmentální problémy. Pod záštitou o. s. green-books.org půjde výtěžek na nákup knih s ekologickou tématikou a díky tomu získají indonéské děti kladný vztah k ochraně přírody.

Author: Petr Vančura

  • ilegální obchod s ohroženými druhy živočichů

  • odlesňování deštných pralesů

  • odlesňování = zakládání plantáží palmy olejové

  • znečištění krajiny domácími a průmyslovými odpady

  • ukázka knih, které distribuujeme

  • encyklopedie o přírodě - ukázka knih

  • edukomiks o přírodě - ukázka knih

  • čtenáři naših knih na ostrově Sumba

  • čtenáři naših knih na ostrově Sumba

  • naše akce na podporu povědomí o životním prostředí

  • plagát k environmentální akci na Lomboku

  • plagát k environmentální akci na Bali

  • akce na osvětu třídění odpadů

  • sběr odpadků na pláži

  • aktivity pro děti s environmentální tématikou

  • ukázka knih, které distribujeme

  • ukázka knih, které distribuujeme

  • ukázka knih, které distribuujeme

  • jedna z naših eko-knihoven na Severní Sumatře

  • jeden z dárků pro Vás -náramek ze semínek rudrakša

EUR 3,474
pledged of EUR 3,161

109%

109% completed

123 contributors pledged

Literature, Education

Indonésie

All or nothing. Project finished on Mar 29, 2015 at 16:43.

Show all rewards

Indonésie je krajinou oplývající jedinečným přírodním bohatstvím. Na více než čtrnácti tisících ostrovech se nachází činné sopky, deštné pralesy, korálové útesy, nerostné suroviny a také ledovce, oblasti s úžasnou biodiverzitou jak pod hladinou, tak nad ní. Každým dnem je však tato rozmanitá příroda konfrontována s požadavky rozvojového hospodářství. Obrovská masa lidí čítající 250 milionů obyvatel Indonésie bez ekologického povědomí devastuje tento přírodní unikát.  A denně se rodí tisíce dětí, které v tomto trendu budou pokračovat.

Pojďme společně tento ráj zachránit za pomoci kouzelného zeleného županu!

Jak to začalo

Ačkoliv je nám Indonésie zemí značně vzdálenou, ekosystém planety je tak provázán, že destrukce tohoto tropického ráje se dotýká nás všech. Krajinu devastují nejen samotní obyvatelé, ale také aktivity nadnárodních korporací, od nichž si v Evropě kupujeme výrobky. V důsledku těchto vlivů dochází každým dnem k prohlubování problému, který se týká nás všech.

Když jsme se s touto zemí a jejími problémy seznámili, uvědomili jsme si, že bychom situaci rádi změnili. Při naší další cestě do Indonésie proto na sebe hodláme strhnout pozornost, abychom na tyto problémy upozornili. Budeme cestovat v netradičním cestovatelském úboru, kterým bude kouzelný zelený župan.

Rádi bychom prostřednictvím portálu HIT HIT získali pro organizaci green-books.org, která pracuje v oblasti Indonésie, finanční prostředky na nákup knih pro místní děti, díky kterým se bude povědomí o ekologii dále šířit.

Kdo jsme?

Petr Vančura – otec projektu

Petr je tak trochu exot, který úspěšně vede českou PR agenturu. Do Indonésie pravidelně jezdí a považuje ji za svůj takřka druhý domov. Zelený župan s logem green-books.org si na sebe rád obleče, protože ví, že jde o dobrou věc, a tu vždy rád podpoří.

Petr Hindrich – zakladatel neziskové organizace green-books.org

Žije řadu let v Indonésii, kterou miluje, a rád by změnil trend, kvůli kterému je tato krajina stále více devastována. Z vlastní iniciativy založil před pár lety neziskovou organizaci green-books.org, která se zasluhuje o ekologickou osvětu.

Občanské sdružení green-books.org

IČO: 023 893 55

Klade si za cíl, aby všechny indonéské děti měly přístup ke knihám a vědomostem o životním prostředí. Publikuje informační materiály, propaguje ekologicky inteligentní pohled na svět pomocí organizování eventů, her a dalších aktivit. Především však shání knihy o přírodě, které následně distribuuje do dětských knihoven, a iniciuje vznik nových dětských komunitních knihoven a eko-center.

Co je náš cíl?

V současnosti se green-books.org chystá otevřít v Indonésii 12 nových knihoven a eko-center. Bude v nich využívat her a jiných aktivit pro šíření ekologických myšlenek, vybaví je moderními dětskými knihami o přírodě v indonéštině.

Náklady na jeden projekt, tedy cena 50 knih, jsou 5 tisíc Kč. S Vaší pomocí se pokusíme vybrat částku 80 tisíc korun (60 tisíc po odečtení nákladů) na nákup 1100 knih s ekologickou tématikou pro indonéské děti. A čím více peněz vybereme, tím více dalších projektů budeme moci realizovat!

Cestování v županu

Cesta v zeleném županu by měla upozornit na to, že nejen Indonésané, ale vlastně my všichni jsme zodpovědní za destrukci indonéské přírody.

Petr Vančura plánuje: „Celou cestu z domu až k mému ubytování na ostrově Bali absolvuji v zeleném županu s velkým logem green-books.org a vyšitými jmény těch kteří nás patřičně podpoří zde na HIT HIT. Budu na cestu vyzbrojen vícejazyčnými letáky, s pomocí nichž budu co nejvíce spolucestujících informovat o problematice, kterou se zabýváme. Nafotím co nejvíce selfies se spolucestujícími a budu je sdílet na speciální facebookové stránce, a to s jedinou myšlenkou - všude chci mluvit o environmentálních problémech Indonésie a činnosti green-books.org! Pokud se nám nepodaří vybrat peníze na knížky, nevadí, stejně poletím v krásném zeleném županu, pobavím se a dám vědět o tom, že green-books.org existuje. A to samo o sobě není vůbec málo! Síla ducha je mnohdy krát více než síla peněz. Chci, aby moje cesta byla inspirací pro ostatní. Připojte se k nám, ať je nás víc. A jestli máte někdo župan a někdy na přelomu března a dubna čas, poleťte se mnou :o)”

ENGLISH

Follow our journey from Prague (CZ) to Bali (ID) in a striking green bathrobe as we attempt to raise awareness of Indonesia's environmental problems along the way. The proceeds from this crowdfunding campaign will purchase 1,100 children's books on environmental topics to help grow a positive attitude towards nature conservation among Indonesian younger generations. Cool prizes await for you: 

CZK400/Sponsor children's book of nature   CZK500/Refrigerator magnet with Indonesian motifs   CZK600/Your name embroidered on bathrobe+Refrigerator magnet   CZK700/Handmade rudraksha bracelet CZK800/Sponsor encyclopedia of nature by NatGeo+Postcard   CZK1,000/Sarong-traditional Indonesian textile+sponsor book   CZK2,000/Set of spices from The Spice Islands+Sponsor encyclopedia   CZK5,000/Eco-library bears your name–contribute to its establishment+Rudraksha bracelet+Postcard   CZK15,000/Legendary green bathrobe with your name embroidered+eco-library bears your name+Rudraksha bracelet+Postcard 

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 36

    Srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 13

    Originální pohlednice z Indonésie od tvůrců projektu + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 11.86
    (CZK 300)
  • sold 13

    Dárcovo jméno uvedeno na přebalu naučně-vědecké knihy o přírodě - dárce se stává sponzorem knihy pro děti + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.81
    (CZK 400)
  • sold 21

    Magnetka na ledničku s indonéskými motivy + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 19.76
    (CZK 500)
  • sold 5

    Dárcovo jméno vyšité na županu + magnetka na ledničku s indonéskými motivy + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 600)
  • sold 12

    Dárcovo jméno uvedeno na přebalu výpravné obrazové encyklopedie o přírodě z dílny National Geographic – stanete se sponzorem knihy pro děti + originální pohlednice z Indonésie od tvůrců projektu + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.61
    (CZK 800)
  • sold 5

    Sada koření z Indonésie – ostrovů koření + dárcovo jméno uvedeno na přebalu výpravné obrazové encyklopedie o přírodě z dílny National Geographic – stanete se sponzorem knihy pro děti + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 79.04
    (CZK 2,000)
  • sold 4

    Jedna z eko-knihoven ponese Vaše jméno – přispějete k založení nové knihovny + rudrakšový náramek ručně vyrobený naší velkou fanynkou Džamailkou + originální pohlednice z Indonésie od tvůrců projektu + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 197.59
    (CZK 5,000)
  • remaining 1 from 1

    Legendární zelený župan s Vaším jménem vyšitým na jeho prominentní partii + eko-knihovna ponese Vaše jméno – stanete se otcem knihovny + rudrakšový náramek ručně vyrobený naší velkou fanynkou Džamailkou + originální pohled z Indonésie od tvůrců projektu + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 592.77
    (CZK 15,000)
  • Sold out!!

    Rudrakšový náramek ručně vyrobený naší velkou fanynkou Džamailkou + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 27.66
    (CZK 700)
  • Sold out!!

    Sarong – tradiční indonéská textilie + dárcovo jméno uvedeno na přebalu naučně-vědecké knihy o přírodě - dárce se stává sponzorem knihy pro děti + srdečné poděkování na webu green-books.org

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.52
    (CZK 1,000)