Prožijte dějiny s projektem Malvazinky ve stínu 20. století

V rámci projektu Malvazinky ve stínu 20. století vzniká inovativní audiohra představující uživatelům moderní československé dějiny. Projekt dále mapuje historii lokality Malvazinky a výsledky bádání budou shrnuty v dalších doprovodných dokumentech.

  • Velké logo projektu

  • Usedlost Malvazinka

  • Aplikace Malvazinky ve stínu 20. století

  • Placky projektu jako odměna

  • Pohlednice jako odměna

  • Malé logo projektu

  • Komentovaná vycházka po lokalitě

  • Vznikající kniha

EUR 1,192
pledged of EUR 1,187

100%

100% completed

39 contributors pledged

Games, Education

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on May 14, 2022 at 10:27.

Show all rewards

Jak to začalo?

Rozhodl jsem se vytvořit v rámci Středoškolské odborné činnosti inovativní didaktickou pomůcku k výuce dějin 20. století. Do práce jsem skočil po hlavě, a tak vznikl projekt Malvazinky ve stínu 20. století. Projekt se postupně rozvinul do podstatně větších dimenzí, než byl zamýšlen.

Zmiňovaná didaktická pomůcka je mobilní aplikace představující uživatelům moderní československé dějiny, a protože mám zrakový hendikep, rozhodl jsem se udělat místo videohry, kterých je už mnoho, audiohru, která v této formě zatím neexistuje.

Co je cílem projektu?

Záměrem bylo vyrobit didaktickou pomůcku představující dějiny 20. století v Československu tak, aby to bavilo i mladé lidi. Cílem je, aby si uživatelé při hraní ani neuvědomovali, že se „učí", aby tak činili podvědomě, což může vést k tomu, že se více naučí. Když lidé budou znát moderní dějiny, pomůže nám to neopakovat stejné chyby minulosti.

Dalším cílem projektu je mapování historie lokality Malvazinky na Praze 5, a to skrze bádání v archivech a prostřednictvím rozhovorů s pamětníky. Takto zjištěné informace chci různými komunikačními cestami předat zájemcům, aby se vědomí o bohaté historii pražských Malvazinek dostalo mezi lidi. Získané znalosti mohou být motivací k většímu zájmu také o jejich okolí.

Detaily

V rámci projektu vzniká inovativní mobilní aplikace, jejímž cílem je přiblížit nejen mladým lidem hravou formou dějiny 20. století v Československu. Hra je interaktivním podcastem a ovládá se hlasem, je tak přístupná i nevidomým lidem, může ale zabavit každého. V aplikaci se vypráví konkrétní lidské osudy z 20. století. z celé tehdejší republiky - nepředstavuje tak jen nic nevypovídající data a fakta.

Dále projekt mapuje historii lokality Malvazinky na Praze 5. Informace jsou získávány z archivů a z výpovědí pamětníků. Výsledky bádání jsou zveřejňovány na Facebooku projektu, budou shrnuty ve vznikající knize a prezentovány jsou při komentovaných vycházkách po lokalitě. Aby vše o projektu bylo přehledně na jednom místě, vzniká i web.

Jak funguje aplikace Malvazinky ve stínu 20. století?

V aplikaci se vypráví příběh člověka narozeného roku 1904 na Malvazinkách, lokalita tu je však jen kulisou, která příběhu dodává atmosféru, není tedy problém, pokud uživatel Malvazinky nezná. Ten, kdo je ale zná, dozví se některá méně známá fakta o jejich historii. Tento příběh se v jeden okamžik zastaví, položí se otázka ve smyslu „jak budeš dále pokračovat?" Následně uživatel dostane nabídku odpovědí, jednu z nich si vybere, poté se zapne mikrofon a do něj řekne odpověď. Podle odpovědi se příběh vyvíjí dál. V závislosti na tom, jak se rozhodne, může uživatel prožít život vězně komunistického nebo nacistického vězení, zároveň ale může být i dozorcem. Po celou dobu hraní je na obrazovce mobilního telefonu vidět jeden jediný obrázek, a to proto, aby vidící i nevidící měli stejné podmínky.

Více najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=GqtsJsj0d10&t=7s

Co v rámci projektu vzniká dále?

Kromě mobilní aplikace vzniká kniha shrnující dějiny lokality Malvazinky, obsah vychází z veřejně dostupných zdrojů na internetu, z bádání v archivech a z výpovědí pamětníků, se kterými jsou v rámci projektu pořizovány rozhovory. Dále jsou uskutečňovány komentované vycházky po Malvazinkách, kde se dozvíte něco o jejich historii. Mimoto existuje Facebook projektu, kde je v příspěvcích popsána historie jednotlivých domů z této lokality. Také je k dispozici web, kam jsou vkládány všechny rozhovory s pamětníky, je tu popsán projekt, bude tu možné si stáhnout aplikaci, člověk se tu dočte, jak udělat rozhovor s pamětníkem a další.

Co jsou Malvazinky?

Malvazinky jsou historickou lokalitou na Praze 5 s převážně prvorepublikovou vilovou zástavbou. Malvazinky se nachází na kopci nad Smíchovem a liší se od zbytku Smíchova svou historií i architekturou. Malvazinky byly původně viniční lokalitou, která se ve 20. a 30. letech 20. století přeměnila na luxusní vilovou čtvrť. Žili tu i takoví velikáni jako Karel Gott, Fráňa Šrámek, Karel Teige, ale i třeba prezident Antonín Novotný. Je paradoxem dějin, že tu byly protinacistické a protikomunistické odbojové organizace a kilometr od nich sídly jednotky SS a později StB.

Z čeho myšlenka projektu vychází?

Je důležité se zajímat o moderní dějiny. Jen to však nestačí - musí se učit správně a efektivně, což je nedostatkem současného školství. Tento projekt tomu chce napomoct. Nestačí si pamatovat, kdo co udělal a kdy, ale je třeba vědět, jaký konkrétní dopad to které opatření či rozhodnutí mělo na normální lidi. Dějiny se skládají však i z lokální historie, která není nepodstatnou součástí našeho kulturního dědictví, proto je v rámci projektu mapována historie lokality a vzniká kniha o ní, dále jsou realizovány komentované vycházky po lokalitě a další (viz web).

Kdo jsme?

Jsem 18letým studentem alternativního vzdělávacího programu gymnázia, s čímž souvisí můj zájem o inovativní školství. Jsem milovníkem lokality Malvazinky na Praze 5, která je vilovou čtvrtí s převážně prvorepublikovou zástavbou. Zajímám se o dějiny 20. století. Cítím však, že jen znalost dějin nám nestačí, nýbrž je třeba se zajímat o lidské osudy, protože si z toho člověk odnese mnohem více než z holých dat. Proto se zajímám o orální historii. V rámci projektu se snažím o dokumentaci a popularizaci historie.

Proč to děláme?

Chci pomoct efektivní, inovativní a zábavné výuce dějepisu - když lidi něco baví, zapamatují si více. Když lidé pochopí fenomény 20. století, může to vést k ochraně demokracie, prevenci extremismu, aktivizaci občanské společnosti a mnohému dalšímu. Dále chci zdokumentovat historii Malvazinek a nabídnout zájemcům zjištěné informace.

Jak budou vybrané peníze využity?

Za vybrané peníze bych chtěl pořídit doménu projektu, umístit web na veřejné vyhledávače, vložit aplikaci na Google Play, pořídit mikrofon a lepší kameru na nahrávání edukativních videí, a konečně také investovat do propagace na Facebooku a jinde.

Více se dozvíte třeba v pořadu Události, komentáře na ČT24 od minuty 55:15:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/222411000370211/

News

May 12, 2022 Částka vybrána

Moji milí příznivci, všem Vám moc děkuji za přispění. V současnou chvíli se vybralo neuvěřitelných 30 105 Kč. Odměny, které jste si vybrali, Vám po ukončení sbírky pošlu do termínu uvedeného u každé odměny. Ještě jednou Vám všem moc děkuji a slibuji, že projekt Malvazinky ve stínu 20. století…

More

May 8, 2022 Aplikace hotova a brzy k dispozici!

Aplikace Malvazinky ve stínu 20. století je vytvořena a vyzkoušena. Teď bude aplikace k vyzkoušení předána betahráčům, a pak bude nahrána na Google Play. Stát by se tak snad mohlo do 14 dnů, pak musí projít schvalovacím procesem a pak by snad mohla být ke stažení i tam. Předpokládám, že tak do…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 9
    Dobrý pocit

    Když přispějete na projekt, můžete mít dobrý pocit, že peníze budou smysluplně využity, viz. popis projektu.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: not specified

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • sold 3
    Placka

    Za odměnu můžete dostat připínací placku s logem projektu ve velikosti 2,5 cm nebo 5,8 cm.
    Odměnu Vám pošlu na uvedenou adresu. Jak placka vypadá, najdete ve fotografiích.
    Cena je za kus.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 4
    Pohlednice

    Za odměnu si můžete vybrat děkovnou pohlednici s obrázky historických usedlostí a dalších památek z Malvazinek (obrázky dle Vašeho výběru). Jak pohlednice vypadají, najdete ve fotografiích.
    Odměnu Vám pošlu na uvedenou adresu.
    Cena je za kus.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 1
    Přívěsek s logem projektu

    Za odměnu můžete dostat přívěsek na klíče s logem projektu ve velikosti 5,8 cm.
    Odměnu Vám pošlu na uvedenou adresu.
    Cena je za kus.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • sold 1
    Magnet s logem projektu

    Za odměnu můžete dostat  magnet s logem projektu ve velikosti 5,8 cm.
    Odměnu Vám pošlu na uvedenou adresu.
    Cena je za kus.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 6
    Plátěná taška

    Za odměnu si můžete vybrat plátěnou tašku s logem a obrázkem historické stavby z lokality (obrázek dle Vašeho výběru).
    Cena je za kus.
    ​Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 21.77
    (CZK 550)
  • sold 8
    Soukromá komentovaná vycházka po lokalitě v češtině

    Za odměnu si můžete vybrat soukromou komentovanou vycházku po lokalitě, kde Vám povím něco o její historii. Je asi na 2 hodiny.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 2
    Soukromá komentovaná vycházka po lokalitě v němčině

    Za odměnu si můžete vybrat soukromou komentovanou vycházku po lokalitě, kde Vám povím něco o její historii. Vycházka je v němčině. Je asi na 2 hodiny.
    ​Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 4
    Nástěnný kalendář

    Za odměnu si můžete vybrat tematický nástěnný kalendář s obrázky z historie lokality Malvazinky, jako jsou třeba obrázky místních usedlostí, vil apod.
    Odměnu Vám pošlu na uvedenou adresu.
    Cena je za kus.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 59.37
    (CZK 1,500)
  • sold 1
    Sponzor

    Za odměnu můžu uvést Vás nebo Vaši firmu i s popisem jako sponzora na svých webových stránkách.
    Cena je za uvedení po dobu tří měsíců.
    Přispět můžete samozřejmě i větší částkou, než je uvedena. Budu za to rád.

    Reward delivery: not specified

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)