Kniha pro zvídavé o Mendelovi - naší star genetiky

GMO frčí! Pojďme si o tom něco přečíst z rukou nejpovolanějších: našeho trošku zapomenutého otce genetiky J. Mendela. Překlad knihy významného italského autora populárně naučných knih pro mládež vás čtivě provede jeho životem až po zásadní dílo genetiky

EUR 1,795
pledged of EUR 1,759

102%

102% completed

50 contributors pledged

Literature, Education

All or nothing. Project finished on Jul 19, 2022 at 09:44.

Show all rewards

Dobrý den, jmenuji se František Pozděna. Původní profesí jsem „vodní inženýr“, ale život mi dal možnost nahlédnout pod pokličku mnoha různých oborů. K smrti rád čtu a vzdělávám se v různých oblastech. Na „stará kolena“ jsem se rozhodl přesídlit na Sicílii a psát.

Při svých toulkách po Sicílii jsem v jednom knihkupectví objevil knížku o mém brněnském „spoluobčanovi“ – Gregoru Johannu Mendelovi. Jedním dechem jsem ji přečetl a zjistil, jak málo o něm vím. Rozhodl jsem, že tyto poznatky zprostředkuji i českému čtenáři. Na terase svého domu na sicilské vesnici jsem se tedy pustil do překladu. Za občasného burácení Etny jsem hltal zajímavosti a objevy, které tento opat jednoho brněnského kláštera za svůj život udělal. A nyní bych vám rád představil výsledek svého úsilí...

Kniha je součástí edice Géniové, která našim ratolestem čtivou formou zpřístupňuje svět geniálních osobností našich dějin. Knihy jsou určeny pro mládež 12+, ovšem i dospělí čtenáři si přijdou na své.

Jako první vyjde kniha o brněnském opatovi, otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Společně se projdeme jeho krušným dětstvím, komplikovanými studijními lety, jeho působením v klášteře, originálními pokusy na zahradě a výsledky jeho práce. Dozvíte se ale i to, že házel sušené hrášky po nepozorných studentech.

Autorem knihy je Luca Novelli, zemědělský inženýr, kreslíř, novinář. Luca Novelli se vždy zabýval ekologií a popularizací vědy. Dnes je spisovatelem, televizním autorem a cestovatelem. Žije v Miláně a na Lago Maggiore, ale jakmile to jde, odjede. Když se vrátí, napíše další titul do edice Géniové.

Géniové
Série biografií velkých vědců v současné době publikovaná ve více než 20 jazycích, mimo jiné v japonštině, čínštině a arabštině.
V každém díle se osobnost představí a vypráví sama o sobě, od dětství až po dosažení zralého věku. S lehkostí, humorem a pořádnou porcí obrázků. Ze série se zrodila divadelní představení pro děti a televizní série - Géniové, napsaná a režírovaná samotným Novellim.

Malá ukázka:
O mou zahradu se naopak zajímá jen několik mých spolubratrů. Budu množit a křížit hrášek po dobu sedmi let: víc než 28.000 rostlin. Trpělivost augustiniánského kněze! Křížit, zkřížit, křížit, zpětně zkřížit... Miliony květů, lusků, semen… vše nahlašuji do registru. Čísla, čísla, čísla… z čehož se však rodí neobyčejný nápad: zděděné vlastnosti se nepřenášejí z generace na generaci náhodně, ale řídí se přesnými pravidly.

Na konci knihy pak je užitečný Slovníček používaných pojmů. např. Genetický kód. Je zvláštní chemický kod, ve kterém jsou zapsány genetické informace.. Je složen z abecedy o pouze 4 písmenech odpovídajícím 4 látkám (dusíkatým): Adenin, Guanin, Citosin a Timin. Každá část této látky vyjadřuje nutné informace na vytvoření proteinu. Genetický kód je stejný pro všechny živé bytosti (standardní).

Tento rok chci ještě vydat knihu o Nikolu Teslovi (už na tom usilovně pracuji) a Hippokratovi. Příští rok budou následovat Marie Curie, Archimedes, Galileo Galilei.

Chtěl bych vás tedy požádat o podporu při vydání této, ale i dalších knih z edice Géniové. Pomůžeme tak společně zvýšit povědomí našich ratolestí o úžasných objevech i skvělých myšlenkách velikánů našich dějin, a zároveň vyvolat v mladých lidech touhu po vědění.

Navrhovaná částka je cena tisku knihy. Vybere-li se víc, pak bude částka postupně použita na práva ke knize (zaplatil jsem ze svého) a eventuálně i na moji odměnu...

Project links

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 6
    Jen tak...

    Podpořte vznik knihy jednorázovým příspěvkem...

    Částku lze libovolně navýšit.

    Je to od vás milé. Děkuji.
     

    Reward delivery: not specified

    EUR 4.87
    (CZK 123)
  • sold 21
    Kniha poštou

    Kniha o Gregoru Johanu Mendelovi až k vám domů... Cena je včetně poštovného.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 9.26
    (CZK 234)
  • sold 2
    Daruj knihu Dětské nemocnici Brno

    Zpestřete dětem pobyt v nemocnici smysluplnou činností.
    Částku můžete násobně zvyšovat (444, 666, ...) a tedy zvýšit počet knih v oběhu na odděleních...
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.26
    (CZK 234)
  • sold 1
    Kniha + 2 Mendelovy záložky do knihy

    Kniha až k vám domů + 2 záložky s Gregorem. Cena je včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 10.21
    (CZK 258)
  • sold 3
    Kniha + zajímavosti

    Knihu vám zašleme poštou a k tomu e-mailem zajímavosti z překladu a fotky z míst, kde Gregor žil a pracoval... Cena je včetně poštovného.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 11.83
    (CZK 299)
  • sold 3
    Duo géniů do vaší knihovny

    2 knihy z edice Geniální myšlenky (Mendel+Tesla)
    Ke knize o Mendelovi vám na podzim pošlu i další knihu z edice o Nikolovi Teslovi (geniálním vynálezci). Cena je včetně poštovného.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 18.05
    (CZK 456)
  • sold 9
    Trio géniů z edice Geniální myšlenky

    Ke knize o Mendelovi vám na podzim pošlu i další knihy z edice - Tesla (o geniálním vynálezci) a Hipokrates (nejslavnějším lékaři starověku). Cena je včetně poštovného.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 26.84
    (CZK 678)
  • sold 0
    Podzimní křest knihy s osobním předáním knihy, v Brně

    Na slavnostním křtu, který se uskuteční na podzim v Brně bych vám rád osobně poděkoval a předal knihu. Čekat na vás bude malé občerstvení, povídání o vzniku knihy a mém sicilském dobrodružství...

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 26.84
    (CZK 678)
  • sold 0
    Kniha + kurz malování

    Kniha až k vám domů a k tomu kurz malování pod vedením zkušené brněnské lektorky, kde budou děti svobodně malovat na téma hrášků, DNA, ... Jde o tvořivý proces zapojující vlastní vizualizaci. Kurz povede Lea Kolkopová - více https://leilakolkop.cz/

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 35.23
    (CZK 890)
  • sold 1
    Večeře na sicilském venkově

    Poděkování a sicilská večeře pro 2 na severním pobřeží v horách Nebrodi, tak jak to má být. Na místě vám osobně předám 2 knihy...

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 92.82
    (CZK 2,345)
  • Sold out!!
    Podpořte génia

    Vaše jméno bude uvedeno v tiráži knihy. Dostanete i certifikát Donátor vědění. V ceně je i účast na křtu a 10 knih pro vás.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 224.74
    (CZK 5,678)