Variations of dream - komponované taneční představení

V komponovaném tanečním večeru složeném z choreografií klasického, neoklasického a současného tanečního repertoáru se představí studenti Pražské taneční konzervatoře. Poskytnuté finance využijeme na výrobu kostýmů. Večer je určen pro širokou veřejnost.

Author: Kryštof Šimek

  • Zkouška choreografie Nightmare - Studentky 7T

  • Zkouška choreografie Maria - Studentky 7T

  • Zkouška choreografie Nightmare - studentky 7T

  • Dobrá Víla - Františka Sochorová

  • Františka Sochorová a Sofie Birasová archiv školy

  • Jolana Potužníková - školní archiv

  • Patrik Holeček a Sofie Birasová - školní archiv

  • Františka Sochorová - školní archiv

EUR 960
pledged of EUR 7,916

12%

12% completed

18 contributors pledged

Art, Dance

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Feb 16, 2022 at 11:46.

Show all rewards

Jak to začalo

Představení Variations of dream je odvážný projekt, ve kterém jsou do tvůrčího procesu zapojeni i studenti školy, vzniká tak příjemná spolupráce mezi jednotlivými ročníky, pedagogy a studenty. První choreografie se začala tvořit již v únoru minulého roku.

Co je náš cíl?

Cílem představení je naučit studenty fungovat v praxi. Nést zodpovědnost nejen za svůj taneční výkon, ale i choreografii, kostýmy a další elementy tanečního představení. Cílem zde na Hithit.cz je vybrat peníze na výrobu kostýmů. Přesněji 32 baletních kostýmů do 1. části večera Don Quijote - The  dream scene adaptovanou Kryštofem Šimkem a Michaelou Wenzelovou, 10 kostýmů pro současnou choreografii Maria vytvořenou Šimonem Kubáňem, 25 kostýmů se využije pro 3. část večera Nightmare v choreografii Nicole Löbl a Nely Štarkové, 15 kostýmů se nakoupí do 4.časti večera , která nese název What if a pochází z dílny studentů 6. ročníku Michala Krejčího a Karolíny Černé. Poslední část večera Elegiac dreaming je prvotinou uměleckého vedoucího PTk Kryštofa Šimka, do které využije 9 kostýmů. Dohormady tedy jde o 91 kostýmů.

Detaily

Představení Variations of dream vzniká v rámci povinné umělecké praxe. Studenti tak mají možnost poznat, jak probíhá příprava premiér v profesionálních souborech. Na tomto projektu se studenti aktivně podílejí. 2 z 5 choreografií pochází z tvorby studentů. Měli možnost si vyzkoušet vytvořit choreografii, navrhnout kostýmy, stříhat hudbu, práci produkčního, ale především pracují na rozvinutí svých jevištních zkušeností a schopností. Umožnit toto studentům pokládáme za zásadní v jejich uměleckém růstu. Jsme soukromá konzervatoř a takové představení je pro nás nad rámec finančních možností. 

1. část večera nese název Don Quijote - The dream scenne na hudbu Ludwika Minkuse. Tato scéna pochází ze 2. jednání slavného romantického baletu Don Quijote a pro studenty konzervatoře je její ztvárnění na jevišti důležitou součástí jejich profesního rozvoje v rámci klasického tance. Choreografii pro studenty pozměnili Michaela Wenzelová a Kryštof Šimek.

Michaela Wenzelová absolvovala  v roce 1999 Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, hned po té našla uplatnění v Národním divadle v  Praze, kde se postupem času stala sólistkou. Za svou dvacetiletou kariéru ztvárnila řadu klasických i současných rolí, mezi její nejvýraznější patří Myrtha v baletu Giselle, Macechca v baletu Popelka, Lisa v Marné opatrnosti, dále pak v choreografiích Jiřího Kyliána, Petra Zusky, George Balanchina a dalších. Od roku 2021 je pedagožkou Pražské taneční konzervatoře.

2. částí večera je současná choreografie Šimona Kubáně Maria, v níž své umění současného tance předvedou studentky 7. a 8. ročníku. Choreografie je velmi technicky náročná, ale nese v sobě velikou nostalgii a něžnost. 

Šimon Kubáň absolvoval v roce 2010 Taneční centrum Praha, po té působil jako tanečník v Pražském komorním baletu, Jihočeském divadle a zahraničních produkcí. Choreografie vytvořil pro Palucca Schule, liberecký baletní soubor a další. Od roku 2021 je pedagogem  Pražské taneční konzervatoře.

3. část večera se nazývá Nightmare, choreografie je inspirovaná událostmi 2. světové války, na choreografii se podílela studentka 7. ročníku Nela Štarková a pedagožka Nicole Löbl. Choreografie využívá principy současného tance, je velmi emotivní a vyspělá. 

Nicole Löbl absolvovala Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a Hudební akademii múzických umění v Praze obor pedagogika moderního tance. Tančí v českých i zahraničních projektech, ráda se vzdělává v oblasti tance po celém světě.

4. část večera je choreografie What if... od studentů 6. ročníku Michala Krejčího a Karolíny Černé, choreografie pojednává o tom, co by se stalo, kdyby na světě došel signál a elektřina a v lidech se začalo probouzet 7 smrtelných hříchů, jako jejich vlastnosti. Velmi odvážné téma zpracované v žánru současného tance, diváky jistě  upoutá. 

5. část večera nese název Elegiac dreaming, neoklasický kus, který vytvořil umělecký vedoucí Pražské taneční konzervatoře Kryštof Šimek pro 9 dívek je věnován všem matkám, které přišly o své dítě. Vybraná Goreckiho hudba je strhující, melancholická a emotivní. 

Kryštof Šimek absolvoval Taneční konzervatoř hl.m. Prahy v roce 2012. Hned po škole nastoupil do Národního divadla v Praze, kde působil do roku 2017 jako demisolista souboru. V roce 2018 se stal solistou baletu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. V září roku 2020 se stal uměleckým vedoucím Pražské taneční konzervatoře

... a ještě něco navíc

Jedna z choreografií bude věnována Simoně Šimkové, stejně tak jako všem milovaným matkám.

Kdo jsme?

Jsme Pražská taneční konzervatoř, příští rok oslavíme již 30 narozeniny. Za své působení jsme vystřídali spoustu jmen, naše první jméno byla 1.Soukromá taneční konzervatoř. Jak z názvu vyplývá, naše škola je první soukromá konzervatoř v České republice, založila ji Mgr. Jitka Tázlarová v roce 1993. Jejím životním vzorem a pedagogem byl světoznámý choreograf Ivo Váňa Psota. Studenti naší školy nacházejí uplatnění v českých i zahraničních tanečních souborech či jako pedagogové. 

Proč to děláme?

Jako škola nemáme dostatek prostředků k vytvoření tak velkého představení, i když bychom měli studentům dopřát 80h taneční praxe na jevišti během jejich studia. Chceme, aby studenti byli připraveni do svého budoucího profesního života.

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 27 from 30
    Plakát představení

    Plakát vytvořený speciálně pro představení uznávanou českou fotografkou Michaelou Karáskovou, která je držitelkou ocenění Czech Grand Design. Plakát bude  podepsán autorkou.
    K vyzvednutí na adrese školy.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 1
    Návštěva školy a ukázka tanečních hodin

    Jedno odpoledne strávené v prostředí Pražské taneční konzervatoře, kde budete mít možnost navštívit taneční hodiny a seznámit se s pedagogy.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 2
    Návštěva zákulisí + fotografie s učinkujícími

    Po představení Vám poodhalíme tajemství zákulisí, budete mít možnost se vyfotit na jevišti s našimi studenty

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • remaining 40 from 50
    Plakát představení a 2 vstupenky na představení

    Plakát vytvořený speciálně pro představení uznávanou českou fotografkou Michaelou Karáskovou, která je držitelkou ocenění Czech Grand Design. Plakát bude  podepsán autorkou. plus dvě vstupenky na představení.
    K vyzvednutí na adrese školy nebo v Divadle na Vinohradech 30 minut před představením.
     

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 9 from 10
    Balíček s návštěvou školy

    Obsahuje : 
    Jedno odpoledne strávené v prostředí Pražské taneční konzervatoře, kde budete mít možnost navštívit taneční hodiny a seznámit se s pedagogy.
    2 vstupenky na představení, podepsaný plakát autorkou.
    K vyzvednutí na adrese školy nebo v Divadle na Vinohradech 30 minut před představením.
     

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • remaining 1 from 1
    Lekce baletu s Michaelou Wenzelovou

    Unikátní privátní 60minutová lekce baletu s Michaelou Wenzelovou - emeritní sólistkou Národního divadla v Praze, pedagožkou scénické praxe.
    Lekce proběhne na adrese školy.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 2 from 2
    Lekce baletu s Kryštofem Šimkem

    Unikátní privátní 60minutová lekce baletu s Kryštofem Šimkem - uměleckým vedoucím Pražské taneční konzervatoře.
    Lekce proběhne na adrese školy.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 2 from 2
    Lekce současného tance se Šimonem Kubáňem

    Unikátní privátní 60minutová lekce současného tance s choreografem a pedagogem školy Šimonem Kubáňem. 
    Lekce proběhne na adrese školy.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 2 from 3
    Večeře s tvůrci představení

    Příjemná večeře s Michaelou Wenzelovou, Šimonem Kubáňem a Kryštofem Šimkem, kteří jsou hlavními tvůrci představení. Večeře bude probíhat ve Vaší oblíbené restauraci, útrata bude hrazena námi. Podepsaný plakát a 2 vstupenky.
    K vyzvednutí na adrese školy nebo v Divadle na Vinohradech 30 minut před představením

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • remaining 1 from 1
    Večeře s Michalem Štípou

    Večeře s emeritním prvním sólistou baletu Národního divadla v Praze, který je patronem našeho představení. Večeře proběhne ve Vaší oblíbené restauraci a bude hrazena námi. Podepsaný plakát a 2 Vstupenky na představení.
    K vyzvednutí na adrese školy nebo v Divadle na Vinohradech 30 minut před představením.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 791.61
    (CZK 20,000)
  • remaining 1 from 1
    Víkendový pobyt v Českém Krumlově

    Víkendový pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu Grand v Českém Krumlově pro dva, 2 vstupenky a podepsaný plakát představení.
    K vyzvednutí na adrese školy nebo v Divadle na Vinohradech 30 minut před představením.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 1,979.02
    (CZK 50,000)