KARBANÍK & KARTÁŘKA - vykládací mariášky

Pokud máte rádi folklór, mariáš, prší nebo dokonce tarot, zbystřete: KARBANÍK & KARTÁŘKA - VYKLÁDACÍ MARIÁŠKY tohle všechno v sobě mají! Jsou to ručně ilustrované karty, se kterými můžete hrát mariáš i prší, ale také klidně vykládat osud.

Author: Čáry a črty

  • sedmičky od KARBANÍKA

  • pikové, kulové a srdcové eso od KARBANÍKA

  • mariášky od KARBANÍKA

  • spodci od KARBANÍKA

  • svršci od KARBANÍKA

  • králové od KARBANÍKA

  • královny od KARTÁŘKY

  • Blázen, Mág, Císařovna a Velekněžka od KARTÁŘKY

  • Blesk, Smrt a Štěstěna od KARTÁŘKY

  • Luna, Slunce a Hvězda od KARTÁŘKY

EUR 4,242
pledged of EUR 1,979

214%

214% completed

205 contributors pledged

Art, Games

All or nothing. Project finished on Oct 25, 2021 at 09:09.

Show all rewards

Co je to za karty?

Pomozte vydat originální ilustrované karty! Vykládací mariášky jsou tvořeny dvěma balíčky: KARBANÍKEM a KARTÁŘKOU. S Karbaníkem si zahrajete mariáš, prší či oko bere. Když k němu přimícháte rozšiřující balíček Kartářka, můžete se pustit do vykládání karet.

KARBANÍK & KARTÁŘKA jsou inspirované moravským folklorem. Každá karetní barva je výtvarně zasazena do jiného ročního období i regionu. Listy doprovázejí ilustrace jarní, kule letní, srdce podzimní a žaludové karty jsou ve znamení zimy. Karty jsou plné lidových krojů (valašský, kyjovský, hanácký a kopaničářský) i nadčasových symbolů. Rozhodli jsme se propojit mariáš s vykládáním karet, protože mariášky se původně vyvinuly z tarotů.

Takže jeden večer můžete se svými mariáškami karbanit, druhý si s nimi sednout v tichosti do koutku a meditovat nad symboly a svým osudem. V tom vám pomůže i přiložený ILUSTROVANÝ SEŠIT s podrobným popisem významů jednotlivých karet a pravidly mariáše.
 

Jak to všechno začalo?

Také rádi trávíte sychravé podzimní dny hraním prší, mariáše či oko bere? Já ano. Už od dětství mě fascinovaly karty všeho druhu. Líbily se mi barevné ilustrace na kartách i to, že se s jedním balíčkem mariášek dá hrát nespočet různých her. Prší, rychlík, oko bere, švindl, vole padni. Všechny hraju ráda dodnes. Má to totiž své kouzlo a trochu se tím vracím do dětství. A protože jsem ilustrátorka, rozhodla jsem se si vytvořit vlastní balíček mariášek.

KARBANÍK

Každou kartu jsem ručně nakreslila. Nejdřív tužkou, potom voděodolným fixem a pak jsem je štětečkem vykolorovala akvarelovými barvami. A protože su z Moravy a mám ráda folklor a pozapomenuté tradice, tak jsem spodky, svršky a krále oblékla do krojů (na kartách najdete valašský, kyjovský, hanácký a kopaničářský). Také jsem každou karetní barvu zasadila do jiného ročního období. Listy - jaro, kule - léto, srdce - podzim a žaludy - zima. Kulová osmička například zobrazuje žně, kde paňmáma sbírá klásky na poli. Na srdcové devítce se zase slaví podzimní vinobraní a na žaludové desítce si nese stařenka chroští na podpal.

KARTÁŘKA

A proč je v názvu KARTÁŘKA? Další věc, co mě vždy fascinovala, je totiž vykládání karet. Rozhodla jsem se propojit mariášky s tarotovými kartami, protože mariášky se z tarotů postupně vyvinuly. Na kartách mám ráda ilustrace s nejrůznějšími symboly. Například na tarotové kartě Slunce najdete už po staletí dítě, bílého koně a červenou látku, jako symboly radosti, velké energie a života.

Výklad karet ale nevnímám jako věštění budoucnosti. Nemyslím si, že když si vytáhnete smrt, tak vás hned vzápětí přejede auto (smrt je vlastně spíš dobrá karta, jak se můžete dočíst v mém sešitě, který je přiložený ke kartám). Výklad karet je pro mě spíš způsob, jak se může člověk zamyslet nad věcmi, které se mu zrovna dějí. Každou kartu můžete vykládat úplně různorodými způsoby, takže na ní většinou vidíte to, co právě řešíte a co vás zajímá.

Pomozte KARBANÍKOVI & KARTÁŘCE na svět, ať s nimi sychravé podzimní dny můžete trávit i vy!

... a ještě něco navíc

Pokud se vám ilustrace líbí, případně máte nějakou svou oblíbenou kartu, můžete si ji pořídit domů i jako pohlednici či plakát.

Kdo jsme?

ČÁRY A ČRTY - za tímto názvem stojí ilustrátorka a animátorka Anna Podskalská a spoluautor konceptu Matěj Podskalský. Dalším naším připravovaným projektem je KALENDÁŘ pozapomenutých TRADIC na rok 2022.

Credits spotu:

režie, střih: Anna a Matěj Podskalští
animace: Anna Podskalská
herci: Radka Paděrová, Daniela Šaldová, Václav Paděra, Jakub Vařeka, Jan Slabý
hudba: Cimbálová muzika Pramínky
© Čáry a črty 2021

News

Oct 26, 2021 KARTY UŽ JSOU V TISKÁRNĚ

Děkuji všem, kdo jste přispěli! Jsem tak ráda, že se karty daří díky Vám realizovat. :) KARBANÍK & KARTÁŘKA jsou už v tiskárně a čekám na ně stejně netrpělivě jako Vy! Tady máte malé nakouknutí do zákulisí, jak se připravovala krabička k tisku: Karty by měly být vytištěné…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Sada 4 pohlednic - ŠŤASTNÉ SEDMY

    Ilustrace všech sedmiček z Karbaníka. Sedmičky obecně platí za šťastné karty: Listová sedma znamená vychytralost a ostrovtip, kulová může předpovědět trochu peněz, srdcová radost a lásku a žaludová sedma symbolizuje zdravý elán do života. Ideální pro netradiční přáníčko!

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • sold 4
    Sada 10 pohlednic - KARTÁŘKA

    V této sadě najdete tarotové karty Blázen, Mág, Velekněžka, Císařovna, Štěstěna, Blesk, Ďábel, Smrt, Hvězda, Slunce. Tyto karty v sobě nesou starou ustálenou symboliku, ale v zajímavém folklorním hávu. 

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 77
    KARBANÍK - ručně ilustrované mariášky

    Můžete si s nimi zahrát klasické hry jako prší, mariáš či oko bere! Každá karetní barva je výtvarně zasazena do jiného ročního období i regionu. Listy - jaro, kule - léto, srdce - podzim a žaludy - zima. Karty jsou plné lidových krojů (valašský, kyjovský, hanácký a kopaničářský).

    poštovné a balné v ceně



     

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 11.08
    (CZK 280)
  • sold 3
    Plakát A4 - VAŠE ŠŤASTNÁ KARTA

    Napište mi do poznámky při objednání, kterou kartu byste chtěli jako plakát A4 a já vám ji pošlu s věnováním v dárkovém balení!
    Může to být kterákoli karta z mariášek (7, 8, 9, 10, spodek, svršek, král, eso) nebo z tarotových velkých arkán.

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 9
    KARBANÍK - ručně ilustrované mariášky + ILUSTROVANÝ SEŠIT

    S KARBANÍKEM si můžete zahrát klasické hry jako prší, mariáš či oko bere! Každá karetní barva je výtvarně zasazena do jiného ročního období i regionu. Listy - jaro, kule - léto, srdce - podzim a žaludy - zima. Karty jsou plné lidových krojů (valašský, kyjovský, hanácký a kopaničářský).
    V této odměně je i ILUSTROVANÝ SEŠIT, ve kterém se dočtete, jaké jsou na kartách kroje,  co stojí za symbolikou každé karty, i jak se na karty dívat.

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)
  • sold 38
    KARBANÍK & KARTÁŘKA - kompletní set vykládacích mariášek

    Dva balíčky ručně ilustrovaných karet. S Karbaníkem si zahrajete mariáš, a když k němu přimícháte Kartářku, můžete se pustit do vykládání karet! Kartářka obsahuje karty tarotových velkých arkán a také ilustrace na mariášových kartách vychází z tarotové symboliky. V balíčku Kartářky najdete navíc kartičky se zkrácenými významy všech karet, aby se vám lépe vykládalo.

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 21.77
    (CZK 550)
  • sold 66
    Hlavní odměna: KARBANÍK & KARTÁŘKA - kompletní set vykládacích mariášek + ILUSTROVANÝ SEŠIT

    Kvůli tomuhle to všechno děláme! Set obsahuje základní balíček mariášových karet KARBANÍK, rozširující balíček KARTÁŘKA s tarotovými kartami a ILUSTROVANÝ SEŠIT. V sešitě se dočtete, co stojí za symbolikou každé karty, co bylo inspirací k jejich vytvoření, i jak se na ně dívat.

    poštovné a balné v ceně
     

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 29.69
    (CZK 750)
  • remaining 6 from 8
    KARTA NA MÍRU

    Chcete originální dárek pro nějakého milovníka karet? Nakreslím vám akvarelem a zarámuji A4 kartu dle vašeho výběru, a mohu na ní dotyčného dokonce vyobrazit, když budete chtít. Co třeba srdcový král a královna k výročí?

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • Sold out!!
    EARLY BIRD - hlavní odměna se slevou: KARBANÍK & KARTÁŘKA + ILUSTROVANÝ SEŠIT

    Pro ty nejrychlejší zde je zvýhodněný kompletní balení našich karet! Set obsahuje základní balíček mariášových karet KARBANÍK, rozširující balíček KARTÁŘKA s tarotovými kartami a ILUSTROVANÝ SEŠIT. V sešitě se dočtete, co stojí za symbolikou každé karty, co bylo inspirací k jejich vytvoření, i jak se na ně dívat.

    poštovné a balné v ceně

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 13.18
    (CZK 333)