Posuňte Piano "poslepu" o stupínek výš

"Nevidím, ale ráda slyším a tvořím hudbu. Rozbuší se mi srdce a na chvíli to zase můžu být já." Pomozte nám získat pianino pro zrakově znevýhodněné klienty naší organizace, pro něž je hudba vášní a slabý zrak není překážkou.

  • Nastavení kamery před lekcí Piana poslepu

  • První Otevřená kavárna - naživo a s pečením trdel

  • Jezdíme taky na koních v Jizerkách

  • Klubové posezení - zkoušíme hmatovou poznávačku

  • A další akce - exkurze do venkovského muzea

EUR 1,435
pledged of EUR 1,187

120%

120% completed

55 contributors pledged

Community, Music

Liberec, Liberecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Oct 11, 2021 at 12:03.

Show all rewards

Jak to začalo

Z důvodu pandemických omezení ztratili naši klienti ze dne na den možnost docházet na své zájmové aktivity na naši pobočku. Ale nedalo nám to a nesmířili jsme se s myšlenkou, že bude prostě zavřeno. A i když to byla poměrně odvážná myšlenka, rozhodli jsme se část našich aktivit přesunout do online prostředí. Jednou z nových aktivit byla Otevřená kavárna (ano, původně jsme plánovali diskutovat nad opravdovou voňavou kávou, což jsme ale stihli jen jednou v létě...), která proběhla přes videokonferenční nástroj. Zde se úplnou náhodou zjistilo, že jedna z účastnic, paní Lucie, je původně učitelkou s aprobací čeština a hudební výchova. Žena, pro niž je hudba celoživotní naplnění a radost. Slovo dalo slovo a paní Lucie se stala plnohodnotnou lektorkou další nové - online - aktivity "Piano poslepu". Vyučovat začala několik úplných začátečníků - pravidelně pana Jiřího a Miroslava, ale také pokročilou klientku, paní Janu. Takový malý zázrak.

Co je náš cíl?

Naše cíle jsou střídmé. :-) Chceme teď získat piano, aby mohli lidé, které hudba spojuje, začít hrát skutečně společně. (Dosud se někteří z nich naživo nikdy neviděli. Premiéra bude na konci srpna, kdy máme Otevřenou kavárnu konečně tváří v tvář v jedné z libereckých kaváren.) Piano poslouží pro každodenní využití na naší pobočce. Do Vánoc bychom se chtěli pokusit o nacvičení několika písní. Ale zcela upřímně - právě "cesta", tedy možnost prostě hrát, je pro nás ten hlavní "cíl". 

Detaily

TyfloCentrum Liberec sdružuje lidi, kteří mají těžce slabý zrak nebo jsou zcela nevidomí, a to buď od narození, vlivem nevratného onemocnění zraku nebo třeba po úrazu. Jejich každodenní život jim usnadňují různé drobné pomůcky, ale třeba také speciálně upravené počítače se zvukovým výstupem. V TyfloCentru mají možnost věnovat se svým koníčkům a objevovat nové možnosti. V době pandemie se řada zájmových aktivit přesunula k obrazovkám počítačů a naši klienti se přes videokonferenční nástroje rozhodli omezením čelit. Řada z nich díky tomu v sobě objevila vášeň pro muziku. A tak se nám rozběhla výuka hry na piano online a ještě „poslepu“. Lektorkou se stala paní Lucie, která má sama těžce slabý zrak a původně je učitelkou hudební výchovy. Celé jaro se všichni těšili, až se setkají společně a zahrají si naživo, co se naučili. Proto sháníme digitální piano do prostor TyfloCentra – abychom pomohli splnit sen a přiblížili k sobě lidi se stejnou vášní.

... a ještě něco navíc

Tak třeba jsme nevěděli, že trénovat prstoklad pro hru na pianu lze i bez piana - tedy když máte dobrou učitelku, což paní Luice bezpochyby je. :-) A taky jsme nevěděli (nebo spíš nechtěli věřit), že nepotřebujete znát ani noty. No a netušili jsme, že se kvůli hře na dálku lidé se zrakovým postižením tak neskutečně rychle sžijí s online nástroji. Klobouk dolů. No a jedna ze zákulisí - i pro naše klavíristy je někdy těžké se "dokopat" k tréninku mezi lekcemi, najít chuť... Je to jako s každým vzděláváním či koníčkem. Takže jsme pořád jen lidé z masa a kostí. :-)

Kdo jsme?

TyfloCentrum Liberec je především parta lidí, kteří se chtějí podílet na lepší kvalitě života lidí se zrakovým hendikepem. Jsme sociální pracovníci (Jana a Iva), lektoři práce se speciálně upravenými počítači (druhá Jana a Lukáš), ale poskytujeme také průvodcovství v terénu nebo předčitatelství (Květa). Na pobočkách v České Lípě, Turnově a Semilech jsou nám oporou Petra, Ilča, Hanka, Zuzka a Vlasta. A při tom všem nás vede Anička. :-) Rádi děláme sociální službu s nějakým přesahem, pro lidi, baví nás, když se v sociální službě zúročují dovednosti klientů v nějaký vyšší cíl, když jsou si klienti oporou navzájem, když se mají společně čemu zasmát. Věříme, že se nám toto zhmotňuje právě při Pianu "poslepu", kde se spojují dovednosti paní Lucie, Jany, pana Miroslava a Jiřího. Všichni mají skvělý smysl pro humor a vytvořili bezva partu. 

Zvídavější z Vás se mohou o nás zaměstnancích dozvědět více také z našich pravidelných měsíčníků (OKO). Počínaje Hravým speciálem, který vyšel loni na podzim, se v něm postupně představuje celá liberecká parta. A protože klientka paní Lucie se postupně stala naší lektorkou, její medailonek zde objevíte také - v Hudebním speciálu, který se na webu objeví už za pár dní... Mrkněte do odkazů. 

Proč to děláme?

Hlavně asi proto, že jakýkoli nápad považujeme za hodnotný. A když někdo na smutnou poznámku "ale vždyť my nemáme piano" navrhl, že by přece šlo vyzkoušet dárcovskou kampaň, tak jsme ten nápad nepustili. Našli jsme nejprve několik zajímavých projektů na Hithitu pro zrakově postižené, a jejich poslání nám dodalo odvahu, že to má smysl zkusit. Hithitovou kampaň jsme zvolili i proto, že probouzí lidi kolem - aktivizuje, přibližuje svět a umožní nám být vidět v místní komunitě i mimo ni. Přiměje nás udělat maximum pro zviditelnění naší myšlenky a našich služeb.  

News

Jun 27, 2022 Dokončili jsme distribuci odměn

Vážení a milí, tímto sdělujeme, že jsme úspěšně dokončili distribuci všech odměn mezi Vás, milé přispěvatele :). Rozeslali jsme děkovačky, originální zdravici, audio a video záznamy z vystoupení, záběry ze zákulisí a jsme šťastni za Vaši milou zpětnou vazbu, kterou nám poskytujete! Děkujeme ještě…

More

May 25, 2022 živé vystoupení v TyfloCentru Liberec

Milí přispěvatelé, rádi bychom Vám sem vložili nahrávky od našich pianistek z našeho digitálního piana, ale nejde nám to. Nedá se nic dělat, nejlepší řešení je zajít si písně poslechnout přímo k nám :). živé vystoupení proběhne  v pondělí 6. 6. 2022 od 15:00 přímo v TyfloCentru Liberec' Těšíme se…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 28
    Prostě se mi to líbí

    Určitě Vás, stejně jako nás, dokáže zahřát u srdce, když pomůžete prostě jen tak. Samozřejmě můžete svůj dobroskutkový pocit v částce libovolně navýšit - necháme to na Vás. Moc děkujeme.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 27 from 30
    Fotka našich umělců s podpisy a poděkováním

    Rádi se pro Vás zvěčníme na připomínku toho, jakého projektu jste byli součástí. Je pro nás čest mít první fanklub. Po skončení projektu Vám fotku zašleme na emailovou adresu.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • remaining 18 from 20
    Ochutnávka trdelníků - díky nim to celé začalo

    Na úplně první Otevřené kavárně, která postupně odstartovala hraní na piano, jsme pekli trdelníky. V tradici trdelníků hodláme pokračovat. Takže až příště napečeme, jste zváni na ochutnávku. Ukážeme Vám mimo jiné, kde se konají naše akce a jak se u nás máme. :-) Vidíme to na pohodovou, zhruba hodinovou návštěvu u nás v TyfloCentru v Liberci.
    Pozvánku Vám zašleme emailem.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • remaining 10 from 10
    Pro fajnšmekry - rozhovor s Ivou a Janou

    Sice to není úplně ta hudba, ale sociální pracovnice Jana a Iva si s Vámi rády popovídají online o projektu Piano poslepu a klidně i dalších akcích TyfloCentra, nebo o tom, co obnáší práce  se zrakově znevýhodněnými lidmi.
    Online poklábosení proběhne v pohodlí Vašeho domova a naší kanceláře a myslíme, že za půl hodinky stihneme probrat mraky věcí. Těšíme se!
     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • sold 7
    Nahrávka naší hudby - audio ukázka

    Co to slyším, co to zní? To je zvuk našeho nového pianina... Tóny, rytmus a už je to tu - písně, které  jsme se na něm naučili, můžete okusit prostřednictvím této odměny. Chcete-li si ochutnávku naší tvorby poslechnout, rádi Vám poskytneme odkaz pro stažení.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 2
    Zdravice od klavíristů

    Abyste na nás jen tak nezapomněli, pošleme Vám na email super originální zdravici od našich klavíristů.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 3
    Ze zákulisí...

    To bývá nejvděčnější. :-) Záběry a fotky ze zkoušek, tréninků a vystoupení... Odkaz ke stažení obdržíte na emailovou adresu.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 0
    Nahrávka naší hudby - krátká video ukázka

    Chcete-li si ochutnávku naší tvorby naplno užít a chcete-li nejen slyšet, ale užívat i dalšími smysly, pak zvolte tuto odměnu! Rádi Vám poskytneme odkaz pro stažení videa. 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 6
    Nahrávka naší hudby - dlouhá video ukázka

    Rozšířené video, kde ukážeme prostě všechno, co umíme. Nenechte se o to ochudit. :-) Rádi Vám poskytneme odkaz pro stažení videa. 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 16 from 20
    Živé vystoupení na zahradě TyfloCentra Liberec

    Když se vše podaří a nacvičíme nějaké ty skladby, rádi se ukážeme naživo. Jsme sice převážně začátečníci, ale věříme, že Vás nezklameme. Budete mít šanci osahat si spolu s námi pianino, na které jste přispěli.
    Vidíme to na příjemně strávenou hodinku a  půl  u nás v TyfloCentru v Liberci.
    V pozvánce, kterou Vám emailem zašleme, najdete veškeré podrobnosti k akci.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 59.37
    (CZK 1,500)