Rudi Kürth & Priatelia

Vydávame debutové CD. Brazílske rytmy, šansóny, balady o kráse, láske aj zrade. A k tomu pôvabný hlas Marcela Palondera, virtuóza gitary Juraja Holodu a iných. Klikni hneď na video! Priateľstvo a piesne nás spájajú. Pomôž nám dielo dokončiť. Ďakujeme!

Autor: Rudi Kürth

  • Peter, Rudi, Robo

  • Momentka z vyhliadky v Hainburgu

  • Juraj, Marcel, Rudi, Peter v nahrávacom štúdiu

3 411 Kč
vybráno z 174 202 Kč

1%

1% splněno

3 lidé přispěli

Hudba, Ekologie

Všechno, nebo nic. Projekt skončil 12.9.2022 v 15:21.

Zobrazit všechny odměny

Jak to začalo

Stretli sme sa  po dlhých 30 rokoch. Kamarátovi Marcelovi Palonderovi - známemu spevákovi so skvostným hlasom -  som chcel predviesť moje amatérske pesničky. Pýtam sa : "Nechceš ich? Pekné, ale bez textu to u mňa nepôjde" , povedal. Ale potešil ma: " Ak sa to páči len jednému človeku, aj to je dobré". Cez covid dusivá atmosféra, ale viac času. Potrebovalo  to zo mňa odísť všetko von. Nevedel som ale, ako to uchopiť. Tak som oslovil ešte skvelého gitaristu Juraja Holodu na koncerte brazilskej hudby. Vypočul si. Povedal: "Netreba aj pieseň aj slová, stačí, keď bude len jedno dobré. Slová nech padnú ako prídu". Podriadil som sa. Veľmi  som nerozmýšľal a hádzal som slová tak, ako prišli do noty. Ale tak aj odišli. Akoby nepatrili mne - proste bieda. Už som to chcel vzdať. Ale potom sa stalo niečo nezvyčajné. 

V lenivom tempe valčíka povinnej školskej úlohy,  ma napadla nová melódia. Páčila sa aj Jurajovi. Text sa mi prisnil o druhej v noci, ako si ju pospevujem v mojej novej melódii. Bola to  "Pieseň o svieci" od Milana Rúfusa. Deň pred tým som báseň čítal. Rýchlo som vstal z postele a skúšal. To nie je možné, ona pasuje do mojej melódie?!!! Poslal som novú nahrávku aj s textom  Marcelovi. Hneď ráno mi volá - ten text  "wav" ako som sa zlepšil. Trochu som si to vychutnával, ale nakoniec som priznal:  "Nie je môj, je od Rúfusa. Fíha, tak keď je to báseň od Rúfusa, stačí aj priemerná pesnička", povedal. No dobre! Tak ale - vo valčíku sme našli formu textu pre nás oboch. Pustili sme sa do práce. Spomínal som na momenty, kedy vznikli pesničky. Urobili sme kostru textu. Prechádzali každé slovo, slabiku, frázu, aby všetko čisto foneticky, zmyslovo aj rytmicky sedelo. Povedali sme si hlavne žiadne klišé. 

Pochopil som, prečo sa mi prihovoril môj povinný, lenivý valčík. Prekonať odpor k niečomu, čo nemáme radi, môže vylepšiť to, čo máme radi. Trvalo necelé tri dni, aby som našiel dlhých 10 skoro stratených rokov. Vďaka majster Milan Rúfus! 

Prišlo nahrávanie. Boli sme traja Ja, Juraj a Marcel. V  nahrávacom štúdiu  u Petra Dobríka,  večer po práci, na prvých pokovidových koncertoch v Banskej Bystrici, sme stretli ďalších skvelých muzikantov  Robo Ragan a Peter Solárik. Keď prišlo onedlho na  bubeníka Di Stefana  z Brazílie (nahrával s Richardom Bonom) Jurajovho kamaráta , som už myslel, zajtra sa zobudím a dosnívam. Nestretli sme sa, ale bola to pravda -  moja pesnička Bozk  sa ocitla v nahrávacom štúdiu v Rio De Janeiro. Lenže veľká smola. Kvôli softvérovej nekompatibilite sme zistili, že nahrávka po určitom čase ide mimo rytmus. Už sme nestíhali opravy. Nádherné  bicie v skladbe Bozk, sme museli obetovať. Tak sme siahli po mladých skvelých  talentoch. Prišli Richard Csino a Mattia Müller.

Pýtal som sa sám seba, čo je za tým, že práve teraz to ide? Oslovil som mnohých textárov muzikantov nikto nemal záujem. Hovorím si - ani keby som to pripravoval, plánoval, manažoval, by to takto nešlo. Začalo sa mi vyjasňovať nečakane  v Prahe dňa 21.4. po pracovnej ceste z výstavy Aquarherm v Prahe. Večer ma pozval Juraj na interný koncert do štúdia. Samí speváci, muzikanti, textári -  okúzľujúca atmosféra. Cítil som vedľa mňa - stál môj prvý opravdivý fanúšik -  kamarát z Prahy, herec a publicista Milan Šimáček,. Čo by tak asi povedal, na moje texty, nových  priateľov, s ktorými robíme spolu moju hudbu. Spomínal som na moravské sklípky,  kde sme popíjali vinečko a hrali sa na Jána, Petra a Gabriela,  postavy z románu Stalo sa prvého septembra" od Pavla Rankova. Poslal nám ich do daru aj s kamarátom Romanom, vraj mu ich pripomíname Na druhý deň som sa dozvedel od  Romana, že v novinách práve vyšiel článok o Milanovi. Práve 21.apríla by sa dožil 60 rokov. Pochopil som, akoby tie texty a slová mi poslal Milan - On - veľký milovník poézie. Pochopil som, že profilová pesnička môjho CD "Modlitba za život" je pre neho a o ňom.

Presvedčilo ma to, že nie je len naša vec, ak sa nám konečne niečo podarí. Je to o dobrých priateľoch, ktorých máme, budeme mať ale aj o priateľoch, ktorí sa na nás dívajú z Neba. Preto je viera taká dôležitá - pomáha nielen počas života, ale aj po živote. A ak sa nám už darí, musíme sa o tú radosť podeliť  s novými priateľmi.

Co je náš cíl?

Mojimi pesničkami aj textami chcem pracovať s pozitívnymi emóciami, ktoré vedú k radosti aj poučeniu zo života. Snažím sa moju umeleckú tvorbu dať do kontrastu s konzumnou spoločnosťou a vulgárnymi prejavmi, ktoré nás zbavujú dôstojnosti a zodpovednosti za to najkrajšie čo máme -  za život na tejto Zemi. Chcem  osloviť poslucháčov cez umenie na pozitívnych emóciách priviezť k hodnotám postavených na príbehoch, ktoré spoločne prežívame. Osobitne sa chcem prostredníctvom hudby prihovoriť ľuďom, firmám,  ktorí sa zaoberajú dizajnom a environmentálnymi inováciami. Spolupracujem s mnohými a viem aké to majú v osobnom aj pracovnom živote neľahké.

Detaily

Môj projekt som naštartoval pred rokom, keď mi Slovenský zväz autorský (SOZA) schválili príspevok na CD. Nebolo to veľa tak pôvodne som všetko chcel nahrať sám. Avšak podarilo sa mi zarobiť niečo navyše v mojom profesijnom odbore. A tak som sa rozhodol podeliť  o moje nápady v hudbe s profesionálnymi špičkovými muzikantami. Prišli Marcel Palonder (spev), Juraj Holoda (hudobná réžia, gitara, klavír) Robo Ragan (kontrabas), Peter Solárik, Di Stefano, Mattia Müller (všetci bicie), Richard Csino (basgitara), Peter Kollárik (trubka) a ďalší. V stredu 24.augusta bude krst CD v Bratislave s názvom Rudi Kürth & Priatelia. Peniaze chcem použiť na výrobu videoklipov k piesňam pre muzikantov ako aj na nahratie nových piesní. 

... a ještě něco navíc

Práve keď som bol na pláži v Chorvátsku poslal mi Marcel pesničku Do očí zmixovanú pred masteringom.  Počúval som ju a tu sa zjavili   krásne holky floorbalistky z oddiielu 1 SC Tempish Vítkovíce,  ako tancujú  s rádiom na pleci. Tak som sa spýtal či by si nechceli vypočuť letnú  slovenskú novinku. Boli vôbec prvé, ktoré počuli pieseň Do očí. Harmonogram uvádzania do rádií sme už nestihli, ale ostala pekná spomienka nahratá na Iphone.

Kdo jsme?

S Marcelom sme založili združenie MyPlanet.Help, ktoré sa zaoberá vydávaním audiovizuálnych diel. Svojou tvorbou chceme spojiť spoločnú lásku k prírode, životu na zemi. Odborne sa zaoberám environmentálnym hodnotením kvality. Po istých stresoch som si odbehol nachvíľu do muziky. Cítil som, že to potrebujem.

Proč to děláme?

Chceme podať vlastnú výpoveď o tom, čo považujeme za dôležité pre šťastný život. Bez pretvárky a bez obalu a to aj napriek všetkému. Musí nastať zmena vzťahov k životu. Musíme sa spoľahnúť na vieru a priateľstvo, potom sa dá veľa toho zmeniť k dobrému. Peniaze kazia charakter. Urobíme všetci dobrú prácu z podpory našich fanúšikov.  

Aktuality

28.7.2022 Program koncertu Rudi Kürth & Priatelia

Program hodinového koncert Rudi Kürth & Priatelia, v stredu 24.8. 2022 v Zichyho paláci v Bratislave.   1. Garota de Ipanema   2. Água de beber 3. Mas Que Nada  4. Magalenha 5. Capim   6. Berimbau 7. Malamente 8. Eu não vou Krst CD Rudi Kürth & Priatelia 9. Bozk 10. Dáma 11. Piese…

Více

Komentáře

Vyberte si odměnu za váš příspěvek

  • prodáno 0
    Dobropocitovka

    Odmena pre dobrý pocit zo vzájomnej pomoci. Naše pesničky budú dostupné na Spotify, Youtube. Za volantom nezaspíš, máme to všetci odskúšané. Odmenu možno ľubovoľne navýšiť

    Doručení odměny: nespecifikováno

    151,59 Kč
    (6 €)
  • prodáno 0
    CD nosič

    Plánujeme vyrobiť 500 ks CD Z odmien budú hradené náklady na výrobu CD, DVD. Zásikovna je započítaná v cene. 

    Doručení odměny: Zásilkovna, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    252,65 Kč
    (10 €)
  • prodáno 0
    Link na pesničky

    Link na pesničky pošleme cez e-mail, umožní stiahnutie cez aplikácie Itunes alebo Apple music. Odmeny budú slúžiť na úhradu nákladov hudobného štúdia. 

    Doručení odměny: na adresu, do týdne po ukončení projektu na Hithitu

    252,65 Kč
    (10 €)
  • prodáno 3
    CD s podpismi a pozvánka na krst

    Predplatenie CD s podpismi, za príspevok rezervujeme miesto na koncerte slávnostného krstu CD dňa 24.8. v Zichyho paláci v Bratislave.   Kapacita bude obmedzená veľkosťou nádvoria, takže čím skôr, aby bol prehľad. Ale budú aj iné koncerty. Z príspevkov budú vyplácané odmeny muzikantom, náklady na organizáciu a občerstvenie pre pozvaných hostí.  Zásikovna je započítaná v cene. 

    Doručení odměny: Zásilkovna, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    1 136,92 Kč
    (45 €)
  • zbývá 1 z 1
    Oficiálne uvedenie na koncerte a logo sponzora na CD "Rudi Kürth a priatelia"

    Oficiálne uvedenie sponzora s logom na obale CD s podpismi pozvánka na koncert slávnostného krstu CD. Získané príspevky pôjdu na prezentáciu environmentálnych produktov sponzora, podujatia (napr.  výstavy, vernisáže). Forma, termíny, rozsah prezentácie sa dohodnú samostatne. 

    Doručení odměny: nespecifikováno

    24 128,07 Kč
    (955 €)
  • prodáno 0
    Príspevok na koncert

    Príspevok na koncert v rámci rôznych podujatí, eventov, slávností. Príspevok pokryje náklady hodinového koncertu 3 muzikantov. Vyššie požiadavky budú dohodnuté osobitne. 

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    24 128,07 Kč
    (955 €)