České vydání knihy Domácí léčivý kefír

Úspěšná slovenská kniha o překvapivě úzkých souvislostech mezi výživou, trávením, imunitou, ekologií a duševním zdravím touží navštívit Česko! Kniha je téměř připravená, zbývá ji přeložit do češtiny.

Aký je váš názor? Bude to nakoniec "Příručka ke kefíru a tibetské houbě"?

5.1.2021

V skratke: knižka v češtine vyjde, napriek tomu, že sa peňazí vyzbieralo výrazne menej. Odmeny rozposlané budú. Príspevky priaznivcov však pokryjú len zhruba tretinu práce prekladateľky, zvyšok budeme musieť doložiť z iných zdrojov. Ak sa vám kniha páči a nestihli ste kampaň, môžete si ju nezáväzne predobjednať.

Včera som premýšľal, prečo vlastne robím ten český preklad a dávam do toho vlastné peniaze - keď sa ukazuje, že v ČR o knihu Domáci hojivý kefír nie je veľký záujem.

Jednak mám na Česko veľmi pekné spomienky. Zhruba šesť rokov som býval v Brne, študoval tam - za veľa som vďačný. Obrovsky veľa mi ten čas dal po stránke vzdelania aj zážitkov. Možno týmto cítim niečo oplatiť.

Jednak som si dnes uvedomil, že kampaň sčasti zlyhala určite aj preto, lebo kefír je v ČR málo známy, zato oveľa viac ľudí pozná tibetskú hubu.

Nadšenci tibetskej huby v Česku hádam zväčša ani nevedia, že kaukazský kefír, ktorý do ČR prišiel cez Rusko, je tibetskej hube veľmi blízky. Na pohľad, použitím aj účinkami sú v podstate za jedno a zložením mikrobioty sa líšia len málo. Predpokladám, že Čechom a Moravákom Rusko príliš nevonia a Kaukaz je vo všeobecnosti v málo známy - naopak Tibet má dobré meno... budhizmus, mystika, Himaláje.

Pripravovaná kniha je vlastne o oboch, aj o kaukazskom kefíre aj tibetskej hube. Na začiatku knihy vysvetľujem, že tieto kultúry sú dve a pre zjednodušenie budem pod slovom "kefír" myslieť aj jeho sestru taru z Tibetu. Mohol by som to však spraviť aj obrátene...

Zvažujem, či pre český preklad názov knihy predsa na poslednú chvíľu nezmeniť. Napríklad na Tibetská hojivá tara, s podnázvom Příručka ke kefíru a tibetské houbě. Aj obsahovo by som spravil patričné zmeny.

Čo si o tom myslíte?

Svoj názor mi môžete napísať na email kefir zavináč nazemi.sk.

Ďakujem!

Zujímavosť: Slovo "tara" alebo v niektorých nárečiach "dara" je tibetským výrazom pre kefír, ale aj kyslé mlieko vo všeobecnosti. V angličtine sa pre "kefír" vyrobený pomocou tibetskej huby používa toto pomenovanie, hoci v Čechách je menej známe. Zhodou okolností je "tara" aj menom pre ženské a materské podoby Budhu v tibetskom budhizme. Pravdepodobne je za tým len náhoda, skúsim to však preskúmať, či nenarazím na nejaké vnútorné prepojenie. V rôznych duchovných kultúrach vrátane kresťanstva bývalo totiž kvasenie a kysnutie spájané s niečím božským, posvätným.

Zelená tara
(zdroj obrázka: Wikipedia)

 

3 166 €
vybrané z 3 166 €

100%

100% splnené

81 ľudí prispelo

Ekológia, Jedlo

Všetko alebo nič. Projekt skončil 4.1.2021 v 08:00.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 5
    Nezištnou stokorunou za záchranu dobrých mikrobiálních vztahů

    Žijeme v době mikrobiální genocidy. Může za to odcizení od přírody, chemická čistota, průmyslově zpracované potraviny, konzervační látky, císařské řezy, nadužívání antibiotik. Ztrácíme neviditelné společníky, kteří s lidmi tisíciletí žili a pomáhali nám ke zdraví a štěstí. Západní společnost přišla už o polovinu druhové rozmanitosti střevní mikrobioty, někteří jsou chudší o celé tři čtvrtiny. Ti jsou vážně nemocní: trpí autoimunitními onemocněními, trávicími obtížemi a depresemi.
    Chceš zvrátit tento chod? Domácí kefír může být na začátku jedné z cest. Tvůj příspěvek padne na úrodnou půdu. Odmění tě dobrý pocit, máš naše vřelé díky!

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 11
    Papír je již překonán! Ať žijí stromy!

    Získáš od nás elektronickou podobu knihy Domácí léčivý kefír v češtině, v předstihu, jakmile bude překlad dokončen. Tvá osobní kopie e-knihy bude ve formátu PDF.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 7
    Radšej by som knižku v slovenčine...

    Druhé vydanie v pôvodnom znení pôjde do tlače asi až v roku 2022. Ak sa ti nechce dovtedy čakať, môžem ti ho poslať v elektronickej podobe. Do emailovej schránky ti príde tvoja osobná kópia Domáceho liečivého kefíru vo formáte PDF.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 26
    Chci podpořit a získat knihu Domácí léčivý kefír!

    Jako poděkování ti zašlu příručku přátel živé kultury Domácí léčivý kefír. Knížku rád podepíšu a mohu přidat i věnování (do poznámky napiš komu). Přibalím i pár kefírových nálepek. Poštovné je v ceně.
    Nemáš ješte doma kefír? Zkus oslovit někoho z kefírové mapy!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • predané 4
    Chci darovat knihy svým přátelům!

    Jako poděkování vám zašlu tři knížky, jakmile přijdou z tiskárny. Přibalím i kefírové nálepky. K letošním Vánocům se to bohužel nestihne. Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    35,62 €
    (900 Kč)
  • predané 9
    Kefirko na sýr + tištěná knížka

    Chcete zkusit sýry a pomazánky z kefíru, ale nechce se vám pokaždé vyvářet lněnou plachetku? Oblíbil jsem si Kefírko na sýr – velkou sklenici s jemným sítkem z dílny slovinských návrhářů, vyvinutou zvlášť pro výrobu kefírového sýra. Přibalím i podepsanou knížku Domácí léčivý kefír (v češtině). Včetně poštovného.

    Do poznámky můžete uvést, jakou barvu Kefirka na sýr si přejete (modrou, zelenou, hnědou nebo růžovou).

    Podrobnosti o kefírovém sýru a Kefirku na sýr


     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    51,45 €
    (1 300 Kč)
  • predané 0
    Účast na zimním kefírovém online kurzu

    Doprovázení životní změnou k lepšímu zdraví a vnitřnímu štěstí za podpory domácího kefíru. Kurz poběží dva měsíce s přijatelnou časovou náročností: půlhodinka třikrát týdně s možností dohnat zameškané. Kurz se hodí i jako dárek k Vánocům, začínáme 4. 1. 2021.

    Podrobnosti o online kurzu: K lepšiemu zdraviu s kefírom

    Jelikož kampaň končí až 3. 1. 2021 a jen tehdy se dostanu k tvým údajům vyplněným na Hithit.cz, napiš mi své jméno a pár slov o sobě na email: kefir (zavináč nazemi.sk). Budu se tak s tebou moci spojit už dříve.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    83,12 €
    (2 100 Kč)
  • zostáva 3 z 4
    Zvláštní poděkování přímo v knize

    Odměnou vám bude otisknutí vašeho jména nebo jména vaší společnosti přímo v knížce mezi podporovateli - spolu s logotypem a pár slovy o vás, vaší práci či poslání. Jako pozornost přiložím pět kousků podepsaných výtisků. Včetně poštovného.

    Podívejte se na náhled knížky, v závěru je několik příkladů jak poděkování může vypadat.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 1 z 4
    Kefírová dílna u vás doma

    Vděčně přijdu k vám domů, přinesu kefír i několik knížek a strávím s vámi večer. Odpovím na všechny otázky ohledně kefíru a ukážu vám, jak si můžete tento prospěšný kyselo-mléčný nápoj vyrábět u sebe doma. Klidně na dílnu zavolejte i známé a přátele!
    Platí v rámci Česka a Slovenska. Všechny náklady jsou v ceně. Do poznámky, prosím, uveďte vaše telefonní číslo.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    474,97 €
    (12 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Chci si doma začít vyrábět vlastní kefír!

    Získáš ode mne české vydání knížky spolu s kefírovou kulturou ve sklenici. 
    S její pomocí si můžeš do konce života doma vyrábět vlastní kefír. Tvoje nové domácí zvířátko už se na tebe těší :)

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,81 €
    (450 Kč)