Začti se do napínavého historického thrilleru Ďábel na kříži

Ďábel na kříži je strhujícím vyprávěním pro milovníky temného středověku. Podaří se zastavit satanskou sektu Luciferiánů a zachránit tak další lidské oběti před rituálními vraždami? Kdo přežije a kdo ne? Mediálním partnerem románu je Rock Radio.

Kdo vlastně byli Luciferiáni? A odkud se vzali?

20.4.2022

   Působení sekt Luciferiánů je interpretováno různými způsoby. Některé závěry badatelských výzkumů historiků zpochybňují jejich existenci, jiné se přiklánějí k opačnému názoru.

   Pojem Lucifer pochází z dávných dob antiky, a označoval např. Jitřenku, Světlonoše, nebo i Venuši v ranním zjevení na obloze. S uctíváním ďábla původně neměl nic společného.

   Spojovacím můstkem k etymologickému posunu významu slova jsou patrně starodávné pověsti z předkřesťanských dob, spjaté s pádem mytologických postav do hlubin podsvětí, ale i proroctví Izajáše ve Starém zákoně, např. v kapitole 14.  „Jak jsi spadl z nebe, třpytivá hvězdo, jitřenky synu. Jak jsi sražen k zemi, utlačovateli pronárodů.“ Tento citát se však ve skutečnosti týká pádu babylónského krále.

   Analogický úryvek z náboženského textu si můžeme přečíst v Novém zákoně, konkrétně v apokalyptickém Janově zjevení. „Zatroubil pátý anděl. A viděl jsem, jak hvězdě, která spadla z nebe na zem, byl dán klíč od jícnu propasti.“

   Zákonitě se tak fakticky propojují Lucifer a Satan v jednu osobu. Satanovi, původně dobrému anděli, nestačilo pouhé uctívání svého Stvořitele, ale zatoužil i po jeho trůnu. Za trest byl svržen z nebes do temné propasti pekelných bran.

   Už ve 4. století sv. Augustin nazýval heretiky Luciferiány. Je třeba poznamenat, že za heretické skupiny byly mnohdy označovány i proudy křesťanských hnutí, které se sice odchylovaly od oficiální dogmatiky sjednocené na Nikajském koncilu v roce 325 po Kr., ale které rovněž Satana považovaly za zlého ducha. I přesto, až na výjimky, docházelo k jejich likvidaci.

   Ve 12. století, ponejprve v západní Evropě, vznikají města se svými právy a značnou autonomií. Dochází k prohlubování dělby práce, s rozvíjejícím se dálkovým obchodem intenzivnější výměně informací, a hlavně narůstající touze po poznávání a vzdělávání. Jelikož města nabízejí anonymitu a svým obyvatelům poskytují ochranu, kdejaký měšťan se naučí latinsky a pokoutně po večerech pročítá bibli. A najednou zjišťuje, že to, co káže farář v kostele, není buďto ve Svaté knize vůbec uvedeno, nebo je s jejím obsahem v příkrém rozporu. Jistěže již dlouho předtím dochází v katolických nejvyšších kruzích z pragmatických důvodů k nařízení, aby jedinými povolanými osobami vykládat Bibli byli pouze kněží. Laikům je toto privilegium odepíráno. Logicky tak následuje zakládání nových odpadlických, tj. heretických společenství, která se vůči katolické církvi vymezují. Důležitou roli zde sehrála i sociální otázka. Nešlo si nevšimnout nabobtnávajícího bohatství prelátů, jejich zjevné touhy po světské moci, a to především na úkor vykořisťovaných lidových vrstev. Nejvlivnějšími „vzdorocírkvemi“ se stávají Kataři (Albigenští) a Valdenští (Lyonští) chudí, s vlastními iniciačními rituály, dogmatikou, a snahou návratu ke kořenům pravé věrouky. K potlačování těchto odpůrců se organizují křížové výpravy, a aby likvidace „kacířů“ měla nějaký právní základ, ustanovuje se soudní instituce zvaná svatá (papežská) inkvizice. A právě v tuto nábožensky rozjitřenou dobu se z neznáma vynořují Luciferiáni. Obecně se má za to, že zaníceně uctívali Lucifera jako spasitele, což je dobově možné považovat za mystickou inovaci. Zlé jazyky je vykreslovaly jako nebezpečné odpadlíky vzešlých z vlivu bludného katarského a valdenského učení.  Pokud Luciferiáni skutečně existovali, šlo o necentralizované, roztroušené sekty, každá s vlastní teologií o spásné roli Lucifera. Ztotožňování Luciferiánů s Katary dokládá zápis z výslechu jakéhosi katara Lepzeta, který se veřejně přiznal, že vražda člověka je přímou poctou Luciferovi. „Vražda není hřích, naopak, zabíjení lidí je nejvyšší poctou otci Luciferovi.“ Lepzet se přiznal k zabití 30 lidí.

   Zůstává nezodpovězenou otázkou, jedná-li se o pravdivé svědectví fanatika, anebo o propagandistický pamflet s cílem vylíčit nepohodlné heretiky jako ďábelskou sílu, a tak odradit váhající věřící od vstupu do jejich řad.

   Kdo ví...

1 541 €
vybrané z 1 391 €

110%

110% splnené

88 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 19.5.2022 v 07:10.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    Chci nezištně přispět jen tak. Autorovi fandím

    Je potřeba dát šanci autorům, kteří propagují úžasné české dějiny. Darovanou částku mohu kdykoliv navýšit. Záleží jen na mém rozhodnutí.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,94 €
    (99 Kč)
  • predané 33
    Kniha Ďábel na kříži

    Dostanu jeden výtisk knihy. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,87 €
    (349 Kč)
  • predané 43
    Kniha Ďábel na kříži s osobním věnováním

    Dostanu jeden výtisk knihy s osobním věnováním autora. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,86 €
    (399 Kč)
  • predané 7
    Dvě knihy Ďábel na kříži s osobním věnováním

    Dostanu dva výtisky knihy pro sebe a mojí přítelkyni/přítele s osobním věnováním autora. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,79 €
    (699 Kč)
  • predané 2
    Pět knih s osobním věnováním pro sebe a moje přátele za zvýhodněnou cenu

    Mám kamarády, kteří si tak jako já libují v historické literatuře. Tudíž pět knih s osobním věnováním se rozhodně hodí. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,59 €
    (1 499 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Dáme on-line řeč

    S autorem se spojíme přes Google Meet a probereme vše, co mě zajímá. A je jedno, jestli popovídáme o literatuře, nebo třeba i o životě. Od autora dostanu darem knihu s osobním věnováním, která mně přijde poštou. Doručení knihy je zahrnuto v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,59 €
    (1 499 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Zastavení s autorem na dobrou kávu

    Ve dvou se projdeme starou Prahou, zajdeme do kavárny a příjemně popovídáme. Od autora dostanu darem dvě knihy s osobním věnováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    139,10 €
    (3 499 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Tichý podporovatel románu

    Mám rád/ráda svůj klid. Nemusím divoké večírky. Úplně stačí, když obdržím tři výtisky s osobním věnováním autora a moje jméno se včetně vřelého poděkování za úžasnou podporu v knize zvěční.  Každý čtenář se o mém dobrém skutku dozví. A dobré skutky se vždy v dobrém vrací. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    178,49 €
    (4 490 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Podporovatel románu

    Proč se nezviditelnit? Být mezi několika podporovateli, jejichž jména se s vřelým poděkováním za nezanedbatelnou podporu zvěční v každé vydané knize, je přece fajn. Pozvání na křest knihy včetně večírku do Malostranské besedy je bonus navíc, tři výtisky pro kamarády a jeden pro mě zrovna tak. A hlavně! Každý pocit za vykonaný dobrý skutek je k nezaplacení.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    304,75 €
    (7 666 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Mecenáš románu

    I Am the King! A bez mocných donátorů by nebylo žádného umění. Ani literárního. Rád přijmu pozvání od autora na slavnostní večeři ve dvou do restaurace v historickém centru Prahy. Zároveň se moje jméno, včetně nejsrdečnějšího poděkování za mecenášství, zvěční na samostatné druhé či třetí straně každého výtisku. Podepsanou knihu s vřelým věnováním dostanu od autora osobně. Budu to já, kdo získá tu čest vycházející román pokřtít. Jistěže se, jako největší celebrita, účastním slavnostního večírku v Malostranské besedě. A pro přátele dostanu darem dalších deset výtisků s osobním věnováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 586,17 €
    (39 900 Kč)