Začti se do napínavého historického thrilleru Ďábel na kříži

Ďábel na kříži je strhujícím vyprávěním pro milovníky temného středověku. Podaří se zastavit satanskou sektu Luciferiánů a zachránit tak další lidské oběti před rituálními vraždami? Kdo přežije a kdo ne? Mediálním partnerem románu je Rock Radio.

Na jakých místech se příběhy románu odehrávají?

16.4.2022

Vážení příznivci českých středověkých dějin,

Dovoluji si vás pozvat na malou exkurzi lokacemi, kde se odehrávají klíčové děje románu. Doufám, že níže uvedené historické reálie vás zaujmou a byť jen trochu obohatí.

Přeji vám fajnovou velikonoční pohodu.

Libor Kleisner

Domažlice a hrad Rýzmberk u Kdyně

Pomineme-li první dochované písemné zmínky o Domažlicích, datované ke konci 10. století, tak ke skutečnému a prudkému rozmachu sídelní i fortifikační výstavby došlo v 60. letech 13. století. Výnosem krále Přemysla Otakara II. se trhová osada v relativně krátkém čase proměnila na tehdejší poměry v lidnaté, opevněné a významné královské město. Domažlice se spolu s hradem Rýzmberkem, soudobě založeným zemským sudím Děpoltem z rodu Drslaviců, stávají součástí hraničního opevnění proti Bavorsku.

Hrad Víckov na Tišnovsku

O této tvrzi, bytelně postavené na strmém ostrohu vystupujícím nad údolí říčky Bobrůvky, se z doby našeho příběhu ví opravdu málo. Snad jediným zdrojem informací je stručný zápis v kronice Václava Hájka z Libočan. Problém spočívá v nevěrohodnosti kronikáře, který se mnohdy nechával unášet vlastní představivostí. Tichými, z části zachovanými svědky prvních majitelů Víckova zůstávají torza dvou hranolových věží.

Hrad Boskovice

Jedná se o jednu z nejdominantnějších hradních zřícenin na Vysočině. Pevnost založil mocný moravský rod pánů z Boskovic. Hrad vznikl patrně v první polovině 13. století. Z oněch časů jsou do dnešních dnů zachovány reliéfní zbytky lícovaných zdí předsunuté bašty, ačkoliv se teorie o jejím původním významu a datování vzniku značně rozcházejí. Jak to bylo ve skutečnosti, zůstane již nadále zahaleno neproniknutelným závojem věků. Nelze opomenout, že město Boskovice, půvabně rozprostřené pod stejnojmenným hradem, získalo prestižní titul Historické město roku 2021.

Hrad Rýzmburk u Oseku

Velkolepý objekt hradní gotické architektury. Tím spíše, že jeho zakladatelem se stal král Václav I. A tehdy se s budováním rozlehlých správních a obranných kamenných sídel, až na výjimky, jakou byl například Pražský hrad, teprve začínalo. Král pověřil výstavbou svého věrného velmože a podporovatele Boreše z rodu Hrabišiců, jednoho z hrdinů románu.

Pražský hrad

Jistě netřeba představovat. Snad několik nej. Jak praví Guinessova kniha rekordů, je toto symbolické místo české státnosti největším souvislým hradním komplexem na světě. Také je největším doposud obývaným hradem, větším než anglický Windsor. Zajímavostí je, že od svého vzniku v 9. stol. se rozloha hradu nijak neproměňovala. Půdorys osídlení, známý v současnosti, je více než jedno tisíciletí stejný. Byl to kníže Soběslav I., který v první polovině 12. století zahájil přestavbu původního hradiště v dobře chráněné, kamennými hradbami opevněné reprezentativní sídlo. Přemysl Otakar II. na dílo předků úspěšně navázal.

1 536 €
vybrané z 1 387 €

110%

110% splnené

88 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 19.5.2022 v 07:10.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    Chci nezištně přispět jen tak. Autorovi fandím

    Je potřeba dát šanci autorům, kteří propagují úžasné české dějiny. Darovanou částku mohu kdykoliv navýšit. Záleží jen na mém rozhodnutí.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,92 €
    (99 Kč)
  • predané 33
    Kniha Ďábel na kříži

    Dostanu jeden výtisk knihy. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,83 €
    (349 Kč)
  • predané 43
    Kniha Ďábel na kříži s osobním věnováním

    Dostanu jeden výtisk knihy s osobním věnováním autora. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,81 €
    (399 Kč)
  • predané 7
    Dvě knihy Ďábel na kříži s osobním věnováním

    Dostanu dva výtisky knihy pro sebe a mojí přítelkyni/přítele s osobním věnováním autora. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,70 €
    (699 Kč)
  • predané 2
    Pět knih s osobním věnováním pro sebe a moje přátele za zvýhodněnou cenu

    Mám kamarády, kteří si tak jako já libují v historické literatuře. Tudíž pět knih s osobním věnováním se rozhodně hodí. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,40 €
    (1 499 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Dáme on-line řeč

    S autorem se spojíme přes Google Meet a probereme vše, co mě zajímá. A je jedno, jestli popovídáme o literatuře, nebo třeba i o životě. Od autora dostanu darem knihu s osobním věnováním, která mně přijde poštou. Doručení knihy je zahrnuto v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,40 €
    (1 499 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Zastavení s autorem na dobrou kávu

    Ve dvou se projdeme starou Prahou, zajdeme do kavárny a příjemně popovídáme. Od autora dostanu darem dvě knihy s osobním věnováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,66 €
    (3 499 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Tichý podporovatel románu

    Mám rád/ráda svůj klid. Nemusím divoké večírky. Úplně stačí, když obdržím tři výtisky s osobním věnováním autora a moje jméno se včetně vřelého poděkování za úžasnou podporu v knize zvěční.  Každý čtenář se o mém dobrém skutku dozví. A dobré skutky se vždy v dobrém vrací. V ceně je zahrnuto poštovné i balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    177,93 €
    (4 490 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Podporovatel románu

    Proč se nezviditelnit? Být mezi několika podporovateli, jejichž jména se s vřelým poděkováním za nezanedbatelnou podporu zvěční v každé vydané knize, je přece fajn. Pozvání na křest knihy včetně večírku do Malostranské besedy je bonus navíc, tři výtisky pro kamarády a jeden pro mě zrovna tak. A hlavně! Každý pocit za vykonaný dobrý skutek je k nezaplacení.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    303,78 €
    (7 666 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Mecenáš románu

    I Am the King! A bez mocných donátorů by nebylo žádného umění. Ani literárního. Rád přijmu pozvání od autora na slavnostní večeři ve dvou do restaurace v historickém centru Prahy. Zároveň se moje jméno, včetně nejsrdečnějšího poděkování za mecenášství, zvěční na samostatné druhé či třetí straně každého výtisku. Podepsanou knihu s vřelým věnováním dostanu od autora osobně. Budu to já, kdo získá tu čest vycházející román pokřtít. Jistěže se, jako největší celebrita, účastním slavnostního večírku v Malostranské besedě. A pro přátele dostanu darem dalších deset výtisků s osobním věnováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 581,14 €
    (39 900 Kč)