USB BAND - Na ramenou nesu si

Vydaváme své první debutové album s názvem "Na ramenou nesu si". Budeme rádi za Vaši podporu! Všechny vybrané prostředky půjdou na vznik tohoto alba.

Autor: Great Vizier

  • USB BAND živě na podiu v roce 2018 © Ondřej Dobiáš

  • © Kevin Cummins

18 €
vybrané z 2 492 €

0%

0% splnené

1 človek prispel

Hudba, Umenie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 22.5.2021 v 09:27.

Zobraziť všetky odmeny

Náš příběh

Příběh hudební skupiny USB je spojen se sbírkou básní, kterou napsal mezi roky 2010 – 2016 Michal Svatý. Vybrané texty zhudebnil Richard Ulrych a jednu z nich – Adventní, nazpívala Bára Basiková. I další písničky si však říkaly o profesionální pracování. Jednoduché nápěvy pro kytaru hrané v „kilech“ se tak pod rukama kytaristy a aranžéra Romana Jeřábka opět mění, tentokrát už na písně postavené pro hudební skupinu. S podzimem 2016, po příchodu basisty Stanislava Zemánka a bubeníka Petra Poura, vzniká skupina USB. Rozhodnutí veřejně se prezentovat podpořila reakce publika na Vánočním koncertu Báry Basikové, kde skupina USB vystoupila jako host. Na jaře 2017 doplňuje dosud ryze mužskou sestavu USB Veronika Součková, aby se svými profesionálními zkušenostmi ze Spirituál kvintetu oživila „ženské“ texty. Poprvé zaznělo 15 písní o kráse, vášni, bolesti, hvězdách, okovech prvotního hříchu či receptu na štěstí na koncertě v květnu 2017.

O naší debutové desce

Folk-rocková skupina USB Band vydává 30. dubna u labelu Great Vizier své první album pod názvem “Na ramenou nesu si.” Album obsahuje 13 svižných melancholických skladeb s vtipným nadhledem a zkušeností padesátníků. Fanoušci multižánrového soundu a digitálních technologií se také mohou těšit na přelomový počin v oblasti české hudby. Ilustrace, která se stala předlohou k desce, bude jako historicky první český obal hudební nahrávky nabídnut k prodeji ve formě NFT tokenu na platformě Rarible. 

Album obsahuje několik zcela nových písní, které doplňují některé starší písně v novém aranžmá, které se objevily na debutovém EP “Intermezzo” (2019). Zatímco toto debutové EP se neslo převážně ve folkovém duchu, album "Na ramenou nesu si” charakterizuje pestrá žánrová skladba na pomezí, folku, beatu a jazz-rocku. Zpěvačka USB Bandu a dřívější členka Spirituál kvintetu Veronika Součková se na albu prezentuje v odlišné hudební rovině, než na jakou byli dosud posluchači a fanoušci zvyklí a autorsky se podílí i na jedné skladbě na albu "O Karlovi.” Autorem aranžmá všech písní je Roman Jeřábek, který je i autorsky podepsán pod většinou z nich. 

,,Na ramenou nesu si” je debutovým počinem kapely s věkovým průměrem bez nadsázky překračující půlstoletí. Prožité životní radosti a starosti se tak přirozeně promítají do celé desky, která rozhodně není z kategorie “všechno bude fajn”, to ale neznamená, že by byla depresivní. „Jemná a něžná melancholie s mnohdy vtipným nadhledem člověka procházejícím šestou životní dekádou asi nejlépe vystihuje náladu desky. Jsem přesvědčený, že u řady vrstevníků budou některé životní příběhy rezonovat,“ říká Michal Svatý, frontman skupiny a dodává: „Otevřete si láhev vína a věnujte hodinu svého života poslechu. Možná vám bude promlouvat z duše a zjistíte, že v tom, co si nesete na ramenou, nejste sami.” 

Uměleckou hodnotu alba bude představovat i její fyzická a digitální podoba. Booklet k deluxe edici CD s USB kartou obsahuje fotografie, které s kapelou nafotil legendární britský rockový fotograf Kevin Cummins, autor ikonických snímků Joy Division, New Order, Manic Street Preacher či Davida Bowieho. Nápad oslovit jej dostal manažer kapely Radek Vašíček, který jeho tvorbu sleduje již řadu let: „Poprvé jsem Kevinovo fotografii zaregistroval v 80. let, kdy časopis 100+1 otiskl obálku bristkého magazínu The Face s fotografií Bernarda Sumnera z New Order. Tehdy jsem ale neměl tušení, kdo je autorem té fotky a už vůbec ne, že o více jak třicet let později budu mít to štěstí s ním spolupracovat na debutovém albu USB Band.” 

Fotografie vznikly na počátku loňského roku v prostorách Břevnovského kláštera a pro Kevina Cumminse představovaly návrat do Prahy, kde již na počátku 90. let fotil skupiny The Mission a Pet Shop Boys. 

Vizuální podobu vtiskla desce autorka obalu a celého grafického konceptu Kateřina Černická. Talentovaná ilustrátorka již dříve dala tvář dříve vydaným singlům USB Band, “Na ramenou nesu si” je i jejím vůbec prvním komplexní prací na jakémkoliv hudebním albu a na české poměry i revolučním počinem v oblasti digitální tvorby. Ilustrace, která se stala předlohou k této desce, bude totiž jako historicky první český obal hudební nahrávky nabídnut k prodeji ve formě NFT tokenu na platformě Rarible. Příznivci kapely tak dostanou jedinečnou příležitost vlastnit digitálně unikátní artefakt spojený se skupinou a zároveň i podpořit jí i samotnou autorku kresby. Ilustrace bude ode dneška vystavena na platformě, kde bude možné zadávat nabídkovou cenu. Na základě nejvyšší nabídky pak získá nový vlastník NFT token k vlastnictví ilustrace v den vydání desky 30. dubna 2021. 

„Je ironií osudu, že kapela seniorů, jak se o nás jednou vyjádřila jedna osobnost české hudební scény, se stává průkopníkem v oblasti povahou blízké spíše vycházejícím hvězdám teenagerovského publika,” říká Michal Svatý a uzavírá: „Je to jen další střípek v naší pestré životní mozaice a důkaz, že nechceme žít jen z minulosti, ale s nadějí se díváme dopředu.”

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 0
    Pro radost

    Udělej nám radost tím, že nás podpoříš v tvorbě debutového alba. Radost to zaručeně udělá i Tobě!

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 0
    Album v limitované edici

    Uměleckou hodnotu alba bude představovat i její fyzická a digitální podoba. Booklet k deluxe edici CD s USB kartou obsahuje fotografie, které s kapelou nafotil legendární britský rockový fotograf Kevin Cummins, autor ikonických snímků Joy Division, New Order, Manic Street Preacher či Davida Bowieho. 

    Osobní předání Praze nebo možnost zaslání Zásilkovnou. Uveďte, prosím, do poznámek.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,87 €
    (350 Kč)
  • zostáva 14 z 15
    Podepsaná limitovaná edice našeho alba

    Limitovaná edice alba podepsaná všemi členy skupiny v CD podobě.

    Osobní předání v Praze nebo možnost zaslání Zásilkovnou. Uveďte, prosím, do poznámek.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,84 €
    (450 Kč)
  • zostáva 25 z 25
    Kniha textů

    Utajovaná sbírka básní, textů z debutové alba.

    ​Osobní předání v Praze nebo možnost zaslání Zásilkovnou. Uveďte, prosím, do poznámek.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,80 €
    (550 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Ručně psaný text

    Ručně psaný text samotným autorem Michalem Svatým. Můžete si vybrat jaký text z alba Vám doručíme.

    ​Osobní předání v Praze nebo možnost zaslání Zásilkovnou. Uveďte, prosím, do poznámek.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    41,62 €
    (1 050 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Nahrání vlastní vokálové stopy do instrumentálů USB BAND ve studiu 3Bees.

    Nahrajeme ti tvůj vlastní zpěv do instrumentálů USB BAND ve studiu 3Bees. Po skončení kampaně Vás budeme informovat ohledně upřesnění data nahrávání.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Účast ve videoklipu

    Zahraj si námi v našem budoucím videoklipu! Místo a další detaily budou upřesněny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Fotografie USB BAND od fotografa Kevina Cumminse

    Fotografie naší kapely od světoznámého fotografa Kevina Cumminse v tištěné podobě 10x15cm

    ​Osobní předání v Praze.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    398,34 €
    (10 050 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Podepsaná kytara

    Podepsaná akustická kytara všemi členy skupiny!

    ​Osobní předání v Praze.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    594,53 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    All in One

    Full Bundle:
    • Album
    • Podepsaná kytara
    • Účast ve videoklipu
    • Nahrávání ve 3Bees studiu
    • Fotografie od Kevina Cumminse
    • Ručně psaný text
    • Kniha textů
    Osobní předání v Praze.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 585,37 €
    (39 999 Kč)