Kniha Tenkrát na Spartě

Rádi bychom vydali fotografickou knihu o zákulisí fotbalu v 80. letech. Zdeněk Lhoták fotografoval fotbalisty Sparty při trénincích, v šatnách i při zápasech v době její největší slávy, kdy získala 6 titulů mistrů. Získané peníze využijeme na tisk knihy.

  • V 80. letech měl každý hráč svůj vlastní míč.

  • Brankář Olejár trénuje odrazovou sílu.

  • Trenér Ježek byl náročný.

  • Zdeněk Ščasný se osvěžuje čajem...

  • Tomáš Skuhravý právě skóroval.

  • Na návštěvě u Bergrových na Jižním Městě.

  • Ve vířivce Griga, Olejár, Calta, Skuhravý.

  • Jozef Chovanec a kapitán Juventusu Gaetano Scirea.

  • Odjezd ze Žiliny s fanoušky v zádech.

  • Jarabinský při oslavě titulu musel do bazénu.

  • Rituál před nástupem na plac.

  • Fotograf Zdeněk Lhoták ve svém ateliéru.

9 046 €
vybrané z 5 034 €

179%

179% splnené

343 ľudí prispelo

Šport, Fotografie

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 22.10.2020 v 14:16.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Zdeněk Lhoták vystudoval fakultu tělesné výchovy. Působil jako trenér v Českém rybářském svazu, ale stále více fotografoval, takže nakonec fotografii vystudoval na FAMU. Svůj projekt o fotbale vykopnul už v roce 1978. O několik let později skvěle zaskóroval, když jeho fotografie zablácených branců ze spartakiády získaly první cenu v soutěži World Press Photo. I když přiznává, že mu fotbal nikdy příliš nešel, nastupoval na trávník Sparty až do začátku 90. let. Brzy si uvědomil, že by měl zachycovat nejen vrcholné okamžiky, kdy Sparta hraje s Juventusem, porazí Barcelonu nebo získá titul mistrů, ale chytat také chvíle odpočinku, v šatně, při tréninku, na schůzích. Objektiv často ostřil také na fanoušky nebo sázkaře a byl tak jeden z mála, díky kterému se tento svět zachoval.

Co je náš cíl?

Tyto fotografie jsou už nedílnou součástí historie české fotografie. Zatím je ale zná jen pár zasvěcených. Připravili jsme autorskou knihu, kde by se měly protnout dobře vybrané fotografie s texty a rozhovory i s osobitým designem. A to vše potřebujeme vydat. Peníze získané na Hithit.cz využijeme na tisk publikace. Vydavatelem knihy je Karel Kerlický - nakladatelství Kant, které se specializuje na výtvarné publikace.

Detaily

Připravili jsme k vydání knihu o dnes již legendárním souboru fotografií ze zákulisí fotbalu 80. let. Zdeněk Lhoták fotografoval mezi lety 1977 až 1990 fotbalisty, funkcionáře a fanoušky Sparty, zachytil tváře a výkony mnoha slavných jmen, jako jsou Jan Berger, Ivan Hašek, Josef Chovanec, František Straka, Tomáš Skuhravý nebo Václav Kotal. Ale výjimečné je, že je fotografoval během tréninku, v šatnách i při masážích. A zachytil také funkcionáře a fanoušky. Zdeněk Lhoták byl součástí tohoto světa a přitom stál vně. Vytvořil tak jedinečný soubor, pohled na zázemí sportu a současně neoficiální kroniku Sparty. 

... a ještě něco navíc

Kniha má 144 stran a 132 fotografií. Na výběru fotografií se podílel historik umění Tomáš Pospěch, rozhovory s hráči sepsal Tomáš Poláček a design knihy připravil Milan Nedvěd. Je stejnou měrou určena pro ty, kdo pozorně sledují fotografickou tvorbu i pro fanoušky fotbalu. K vyzvednutí bude, stejně jako další odměny, na křtu v Praze přímo na stadionu Sparty, na vernisáži v galerii nebo při setkání v Brně a v Ostravě, případně přímo u pražského nakladatele.

Kopali za Zdeňka:

Zdeněk Lhoták, fotograf, umělec, organizátor fotografických aktivit. Je držitelem 2. ceny World Press Photo (1986) a titulu QEP (Qualified European Photographer). Ve své volné tvorbě se věnuje především tělu. Známý je hlavně svými autoportréty, fotografiemi sportu nebo legendárními fotografiemi branců ze spartakiády v roce 1985. [www.lhotak.com]

Tomáš Pospěch, vizuální umělec, historik umění, editor fotografických knih. Dosud připravil knihy o Jindřichu Štreitovi, Viktoru Kolářovi, Jiřím Hankem, Janu Jindrovi, autorech slovenské nové vlny a dalších, napsal knihy Myslet fotografii, Role fotografie aj. Jeho vlastní tvorba byla publikována v autorských knihách Bezúčelná procházka, Zemědělské práce/Slušovice nebo Šumperák/Ztráta plánu. [www.pospech.com]

Tomáš Poláček, novinář a cestovatel. Pracoval pro Mladou frontu DNES a časopis Reportér. Napsal cestopisy STOP: Světové tažení ochmelky Poláčka a Poslední stop: Afrika nebo knižní rozhovor s jazzovým trumpetistou Lacem Déczim.

Milan Nedvěd, grafický designér. Je držitelem řady ocenění za knižní úpravu výtvarných publikací v ČR a zahraničí (Nejkrásnější české knihy, Les Rencontres d'Arles The Book AwardsEuropean Design Awards a další). Dlouhodobě spolupracuje s nezávislými nakladatelstvími, kulturními institucemi a osobnostmi české výtvarné scény. Je sparťanem od roku 1984. [www.milann.info]

Aktuality

27.10.2020 Zápas odpískán! Fantastický výsledek! Děkujeme.

Sbírání peněz na knihu Tenkrát na Spartě na Hithitu skončilo. Díky vám kniha zaznamenala velký úspěch. Máme neobyčejnou radost, že i v této komplikované době koronavirové se podařilo vybrat na knihu Tenkrát na Spartě přes dvě stě tisíc a dosáhli jsme na úžasných 179%. Je to fantastický výsledek a…

Viacej

6.10.2020 Jedeme dále!

Už po 20 dnech jsme měli vybránu potřebnou částku. Dolaďujeme poslední detaily a kniha půjde do tisku 25. října, jen co budeme znát jména přispěvatelů a budeme je moci uvést na samostatné stránce. Ale jedeme dál! Knihu je zde stále možné zakoupit za jedinečnou cenu, která taková nízká už nikde v…

Viacej

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 57
    Uvedení vašeho jména v knize jako podporovatele

    Děkujeme za vaši podporu a neopomeneme ji zmínit v knize.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,92 €
    (99 Kč)
  • predané 62
    Kniha za stále skvělou cenu OSOBNÍ ODBĚR

    Uvažujete o tom, že byste si knížku koupili, kdybyste ji viděli v knihkupectví? Paráda! A co takhle si ji koupit v předprodeji a umožnit nám, aby vůbec vyšla? Za odměnu si ji můžete osobně vyzvednout na křtu předtím, než půjde do oficiální distribuce a k tomu otiskneme vaše jméno v knize jako podporovatele.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,42 €
    (490 Kč)
  • predané 85
    Kniha za stále skvělou cenu DO VAŠÍ SCHRÁNKY

    Uvažujete o tom, že byste si knížku koupili, kdybyste ji viděli v knihkupectví? Paráda! A co takhle si ji koupit v předprodeji a umožnit nám, aby vůbec vyšla? Za odměnu vám odešleme poštou předtím, než půjde do oficiální distribuce a k tomu otiskneme vaše jméno v knize jako podporovatele. (V ceně je zahrnuto 100,- Kč jako poštovné).

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,38 €
    (590 Kč)
  • predané 24
    Balíček FANOUŠEK

    Kniha s uvedením vašeho jména jako podporovatele a k tomu plakát Honzy Bergera ve formátu A1 v tubuse a 5 kusů barevných pohlednic s mistrovskými sestavami Sparty z 80. let. Vyzvednutí na křtu nebo u autora.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    35,39 €
    (893 Kč)
  • zostáva 13 z 36
    Balíček SBĚRATEL

    Limitovaná edice knih v plátěném pouzdru s uvedením vašeho jména jako přispěvatele a k tomu 3 originály autorské fotografie – vše číslováno a signováno. Jen omezená edice 36 kusů stejně jako získaných titulů mistrů ligy. Odměna vám bude doručena do schránky.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    75,03 €
    (1 893 Kč)
  • zostáva 14 z 20
    Originální fotografie 30 × 45 cm

    Originální podepsaná fotografie Zdeňka Lhotáka. Dodatečně možnost výběru. Vyzvednutí na křtu nebo u autora.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    99,09 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    5× Originální fotografie 30 × 45 cm

    Série pěti originálních fotografií Zdeňka Lhotáka s podpisem. Dodatečně možnost výběru. Vyzvednutí na křtu nebo u autora.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Logo v knize

    Nabídka pro firmy! Chcete spojit s naším projektem svoje logo? Máte je mít na straně s poděkováním – a k tomu deset podepsaných výtisků třeba jako vánoční dárek pro vaše partnery, klienty nebo zaměstnance.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    792,71 €
    (20 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Prvních 50 knih za mimořádnou cenu

    Uvažujete o tom, že byste si knížku koupili, kdybyste ji viděli v knihkupectví? Paráda! A co takhle si ji koupit v předprodeji a umožnit nám, aby vůbec vyšla? Za odměnu si ji u nás můžete osobně vyzvednout na křtu předtím, než půjde do oficiální distribuce a k tomu otiskneme vaše jméno v knize jako podporovatele.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,44 €
    (440 Kč)
  • Vypredané!!
    Setkání s fotografem a hráčskou legendou Sparty 80. let

    Kromě knihy s uvedením vašeho jména jako podporovatele se zůčastníte přednášky, prohlídky stadiónu* a posezení a vzpomínání s fotografem Zdeňkem Lhotákem a hráčskou legendou Sparty 80. let Jozefem Chovancem, Ivanem Haškem nebo Václavem Němečkem. (* bude upřesněno později s ohledem na aktuální karanténní situaci)
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,64 €
    (1 000 Kč)