Sinoskop - Institut pro současnou Čínu

Naším záměrem je vyvážit polarizovanou debatu o Číně v naší zemi. Zploštění obrazu této země na bezvýchodnou komunistickou diktaturu nebo naopak nejlepšího obchodního partnera je zavádějící. Podpořte, prosím, naši aktivitu a nezávislost.

Autor: Vít Vojta

  • Infografika o létání do vesmíru.

  • Infografika nejnavštěvovanějších turistických míst

  • Článek historičky a sinoložky Ivany Bakešové.

  • Článek historika a sinologa Vladimíra Liščáka.

  • Článek ekonoma Jana Krejčího.

  • Odměnou pro Vás může být Knížka o čínštině.

  • Dozvíte se, jak stolovat s čínskými partnery.

  • Naučte se základům cvičení taijiquan.

19 831 €
vybrané z 19 790 €

100%

100% splnené

75 ľudí prispelo

Komunita, Média, Vzdelávanie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 20.10.2019 v 10:37.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Musím začít někde uprostřed, protože myšlenka ladit veřejnou diskusi o Číně do středních poloh ve mě zrála delší dobu. Definitivní rozhodnutí založit Sinoskop - Institut pro současnou Čínu, platformu dialogu, vzniklo, když jsem klábosil s Jaromírem Jágrem v letadle nad Sibiří. Vraceli jsme se z dubnové návštěvy české prezidentské delegace, a v tu chvíli se už schylovalo k dlouhé řadě nenávistných komentářů na sociálních sítích. Úplně zbytečně a agresivně útočili diskutéři na člověka, který dával tolik radosti. To dopadla poslední kapka. 

Proto jsem s několika přáteli, kteří se nezalekli nenávisti k jinému názoru, připravil založení institutu a spuštění webu www.sinoskop.cz. Začal jsem oslovovat novináře, ale to už jsem dostal nálepku "dvorního tlumočníka Miloše Zemana", kterému tlumočím tak pět dní v roce, stejně jako oběma jeho předchůdcům.

Debatu o Číně v naší zemi dnes kormidlují dvě extrémní skupiny, adorující a negující. Obě skupiny nám nikam nepomohou. Čína je odlišná země, současně kulturní kolébka moderní civilizace, ale mentálně nastavená zcela jinak, než je nám vlastní. To by však soudného člověka nemělo navádět ani k bezmezné lásce, ani ke smrtelné nenávisti k Číně.

Už 10. června jsme proto spustili provizorní web a začali v komunitě českých sinologů oslovovat autory, kteří mají do debaty čím přispět. Hned jsem tehdy zredukoval přátele :-)

Vít Vojta, iniciátor projektu 

Co je náš cíl?

Naším cílem je: 

  • Představovat současnou Čínu věcně a střízlivě 
  • Být finančně nezávislí 
  • Skromně odměnit naše autory a lektory 
  • Být zdrojem relevantních informací pro studenty, novináře a veřejnost 
  • Pořádat veřejné debaty, workshopy a kulaté stoly
  • Sdílet dobrou praxi a dovednosti ze spolupráce/interakce s čínskými subjekty 

Jak naložíme s penězi:

Projekt Sinoskop – Institut pro současnou Čínu chce překračovat hranice online světa, přesto webový portál Sinoskop.cz zůstane středobodem, který chceme dále rozvíjet.

Vybrané finanční prostředky proto plánujeme použít především na:

  • Rozšíření webu o nové rubriky a funkcionality (např. Cestovatelský deník či interaktivní mapa Číny)
  • Pořádání vlastních veřejných debat a workshopů pro studenty, novináře či mladé podnikatele
  • Odborné semináře a kulaté stoly např. ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze
  • Skromné honoráře pro externí autory z řad ekonomů, publicistů, recenzentů atd.  
  • Zapojení se do mezinárodní spolupráce s dalšími think-tanky a výzkumnými organizacemi
  • Překlady článků ze zahraničních zdrojů 
  • Monitoring zahraničních médií pro zprostředkování zahraničních názorů a analýz

Detaily 

Webový portál Sinoskop.cz slouží jako zdroj informací o Číně. Inspiruje se konstruktivní žurnalistikou, která dává problémům celý kontext a nabízí i možnosti řešení. Chceme, aby byl užitečným zdrojem informací o současné Číně, pro širokou laickou veřejnost, studenty nebo novináře. Současná česká debata o Číně nemá být určována dvěma směry protichůdných stran názorového spektra. Ani podporovatelé megalomanských projektů bez reálného potenciálu, ani ryze negativní – a někdy bohužel i veřejnými zdroji podporované – projekty zabalené do vědeckého pláště, to nemají řídit. Chceme vyplnit prostor mezi těmito dvěma světy a přinést reálný pohled na zemi, kterou obývá pětina lidstva. Tak obrovskou zemi, civilizační kolébku s bohatou historií, nelze odepsat jako bohapustou komunistickou diktaturu, ani si ji vybájit jako nejosvícenější národ. Náš projekt je určen každému, kdo má skutečný zájem o relevantní informace k Číně.

... a ještě něco navíc

Dobře si uvědomujeme, že téma Číny rozděluje naši společnost. Tím spíš ale chceme docílit stavu, kdy nás potenciální autoři nebudou odmítat ze strachu z internetové šikany.  

Kdo jsme?

Vít Vojta
Sinolog, etnolog a právník z Beskyd. Přes dvacet pět let se věnuje ekonomickému a právnímu poradenství, zaměřenému na Čínu a lektorské činnosti, zejména v interkulturním managementu. Je soudním tlumočníkem jazyka čínského, tlumočí vrcholným ústavním představitelům, včetně všech porevolučních prezidentů. Je cvičitelem bojového umění taijiquan stylu Chen, publikuje knihy a články.

Martin Kváča
Sinolog, etnolog a pedagog. Absolvent oboru sinologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a ročního studijního pobytu v Pekingu na Pekingské jazykové a kulturní univerzitě (Pekingský jazykový institut). Tlumočník a lektor čínského jazyka, středoškolský učitel anglického jazyka. Zaměřuje se na kulturní otázky, komunikaci v neevropských jazycích, etnopsychologii, antroposofii a pedagogiku. Je autorem knih: Čína, Země starých mistrů: Cesta k Jižní bráně Číny, Tribun 2013; Čína, Země starých mistrů: Cesta do středu Říše středu, Tribun 2015; Mongolsko, Země bílých jurt a zlatých lámaserií: Cesta do Jižní Gobi, Tribun 2018; V současné době zpracovává nový titul: Mongolsko, Země bílých jurt a zlatých lámaserií: Cesta do Severní Gobi.

Petr Žák
Petr Žák absolvoval v roce 1992 Elektrotechnickou fakultu ČVUT, se zaměřením na světelnou techniku, které se stále systematicky věnuje. Zabývá se návrhy osvětlení a publikuje v odborných časopisech. V roce 2003 ukončil doktorandské studium na ČVUT FEL, kde je odborným asistentem. Je členem redakční rady časopisu Světlo a spoluautorem rozsáhlé knihy Světlo a osvětlování. Je také členem ČKN CIE a českým zástupcem v divizi 5 v Mezinárodní komisi pro osvětlování (CIE). Zaměřuje se i na venkovní a veřejné osvětlení, spolupracuje s předními architekty a nasvítil řadu historických památek. Téměř třicet let se věnuje cvičení čínského bojového umění taijiquan, cestování do Číny a fotografování.

Proč to děláme?

Dali jsme si velký cíl, k jehož naplnění nejspíš nestačí vlastní prostředky. Nechceme být závislí na jednom, dvou zdrojích financování, protože to s sebou nosívá závislost. Proto nás napadlo oslovit právě Vás, kteří právě čtete tyto řádky. Budeme moc rádi, když nám přispějete, a ještě radši, když nás budete číst. 

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 11
    Karma je "skoro" zdarma

    Pokud byste chtěli náš projekt prostě jen symbolicky podpořit a zlepšit tak svou karmu, hurá do toho. Nám to udělá radost, Vám to zlepší den ;-) 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 8
    Pozvánky na akce pořádané Sinoskopem

    Chcete nás podpořit a zároveň se něco dozvědět? Moc rádi Vás budeme zvát na debaty, workshopy a přednášky, které plánujeme pořádat. Zanechte nám svou mailovou adresu či jiný kontakt a rádi Vás budeme zvát, kam to jen půjde. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • zostáva 30 z 50
    Kniha: Mezi Čínou a Západem: umění stolovat s čínskými partnery

    Za vyjádření podpory projektu Sinoskop získáte podepsanou autorskou knihu Víta Vojty, kde se dozvíte vše podstatné o čínské kultuře stolování a jednacím soft skill. Je to poutavé čtení s univerzálními pravidly společenského chování. Autor knihu prokládá zajímavými příklady ze své praxe. Poštovné jde na náš vrub, ale jen v České republice ;-) 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • zostáva 1 z 10
    Etiketa a komunikace při stolování a orientace v „osmi čínských kuchyních“

    Pokud se rozhodnete podpořit Sinoskop větší částkou, odměnou Vám bude vstupenka na zajímavý workshop spojený s dobrým jídlem a pitím. Zaměříme se na soft skill v rámci společenského stolování s profesionálním lektorem v některé z vybraných pražských čínských restaurací. Workshop je určen ideálně pro 3 osoby a lektora.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    316,64 €
    (8 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha: Knížka o čínštině

    Zajímá vás čínština a zároveň chcete udělat prospěšný krok? Knížka o Čínštině je další čtenářský dárek, který můžete získat za podporu projektu Sinoskop. Není to typická učebnice čínštiny, seznamuje s rozmanitostí jejích místních variant, s tajemstvím čínských znaků a v obrysech s více než tří a půl tisíciletou historií čínštiny. Nechybí gramatika, výslovnost ani slovní zásoba. Poštovné jde na náš vrub, ale jen v České republice ;-) 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    Úvod do cvičení taijiquan

    Chcete-li nás podpořit a zároveň ve Vás dříme sportovní duch, máme pro Vás připravený vstup na tři individuální workshopy cvičení taijiquan (tchaj-ťi) v kapacitně omezené skupině. Poznáte základy tohoto starého čínského bojového umění, které je dnes po celém světě symbolem zdravého životního stylu. Cvičení se uskuteční v Praze, konkrétní čas dohodneme v rámci komunikace s jednotlivými členy skupin. 

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Večeře se zakladatelem projektu Sinoskop Vítem Vojtou

    Poznejte se osobně se zakladatelem projektu, který jste se rozhodli podpořit. Setkání proběhne jak jinak než podle čínských zvyklostí v některé z uznávaných pražských čínských restaurací, kde můžete mezi jednotlivými chody probrat cokoliv Vás napadne.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Workshop: jak jednat s čínskými partnery

    Uvědomujeme si, že na českém trhu je řada firem, ale i jednotlivců, jejichž ambicí je prorazit v Číně. Myslíme proto s odměnou právě i na ně. Za podporu projektu Sinoskop můžete získat workshop pro management firmy nebo pro úzkou skupinu jednotlivců (5 – 6 lidí), kde se zaměříme na specifika spolupráce s čínským subjektem a vlastní prezentaci pro čínského partnera. Je to velmi užitečné školení, které pomůže odstranit mnohá úskalí. Workshop se uskuteční v Praze, případně při úhradě cestovních či dalších souvisejícíh nákladů přijedeme za Vámi. 

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 979,02 €
    (50 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Osobní průvodce na cestě do Číny

    Hledali jsme skutečně hodnotný dar, který můžeme poskytnout nejštědřejšímu sponzorovi projektu Sinoskop. Poskytneme osobního průvodce s vynikající znalostí českého i čínského jazyka, který se na 12 dní stane individuálním poznávacím průvodcem na cestě po Číně. Ukážeme vám místa a zážitky, které běžný turistický průvodce poskytnou nemůže.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    9 499,31 €
    (240 000 Kč)