Himálaj 2019 - pastelky pro děti a nejen to...

Je mi 70 let a místo bačkor obouvám raději pohorky a lezu po horách. V příštím roce budu v Nepálu v nejvýše položené škole předávat dětem české Koh-i-Noor pastelky a do nejvýše umístěné knihovny chci dát knihu o České republice.

Autor: Ján Pobežal

  • Mount Everest přes údolí

  • Děti, kterým jsem minule přinesl jejich fotografie

  • Namche Bazar a rodina u které přespávám

  • Nádherná Ama Dablam, v překladu Dvojí matka

  • Děti jsou tady velmi skromné a velmi milé.

  • Krosna na začátku cesty váží přes 25 kg

  • Výhledy z kterých se tají dech

2 525 €
vybrané z 2 375 €

106%

106% splnené

46 ľudí prispelo

Šport, Vzdelávanie

Cheb, Karlovarský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 16.12.2018 v 09:52.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Hory jsou významnou součástí mého života už od mládí. Hory od Tater, později Alp (včetně opakovaného výstupu na Mont Blanc), až po Aconcagua (6 962 m n.m.) v Andách a Himálaje.

Poprvé jsem do Himálají přišel v roce 2012 a byl jsem nadšen úžasnou přírodou a současně překvapen tvrdostí života tamních obyvatel, včetně dětí. Základní vzdělání (pouze 1.-5. třída) je povinné a aby děti tuto povinnost splnily, tak musí jít, obvykle v malých skupinkách v létě i v zimě, často několik kilometrů přes hory a doly do vzdálené školy. Tam jsou pak několik týdnů a poté se na pár dnů zase pěšky vrací domů. Školy jsou udržovány z velké části dary, často i od kolem jdoucích výprav, je-li ovšem škola na frekventovanější trase. Při třetí cestě jsem přinesl kalendář s fotografiemi, které jsem tam dva roky předtím nafotografoval a radost byla veliká. Proto jsem se rozhodl, že teď udělám radost dětem ve škole, která je úplně mimo obvyklé trasy a obtížněji dostupná – nachází se nad Pangboche ve výšce 4 050 m n.m. a je jednou z nejvýše položených škol na světě. Jedním z předmětů je kreslení, tak dětem přinesu mnoho krabiček s pastelkami, omalovánky a obrázky měst a přírody v České republice. Už teď se moc těším na radostné překvapení malých školáčků, když jim předám české barevné pastelky Koh-i-Noor a další dárky.

Do nejvýše položené knihovny na světě chodí v rámci treku do  Gokyo (4 790 m n.m.) ze zvědavosti turisté z celého světa a mne zarazilo, že tam není jediná publikace o naší krásné zemi. Řekl jsem si, že to nelze tak nechat, a proto tam nesu reprezentativní publikace o České republice.

Při dosavadním opakovaném putování po Himálajích jsem prošel kromě obvyklých tras, i úplně opuštěné vysoké průsmyky a vystoupal na Island Peak (6189 m n. m.). Teď se chci pokusit o výstup na Mera Peak (6476 m n.m.).

Co je můj cíl?

Mým cílem je setkat se a udělat radost veselým, komunikativním a velmi vděčným nepálským dětem, dát prezentaci naší země do turisty hodně navštěvované knihovny a nafotografovat co nejhezčí fotografie z jednoho z vrcholů Himálaje.

Detaily

Na jaře 2019 jedu po čtvrté do Himálaje a dětem v nejvýše na světě položené základní škole (Pangboche, 4 050 m n.m.) nesu 40 balení barevných pastelek (kreslení je jedním ze čtyř předmětů spolu s nepálštinou, angličtinou a matematikou) a obrázky měst v ČR. Do nejvýše umístěné knihovny na světě (Gokoyo, 4 790m n.m.) nesu fotografickou knihu o ČR a propagační materiál – nic takové se v knihovně navštěvované zvědavými turisty z celého světa nenachází. Budu se snažit o výstup na druhý trekový vrchol Mera Peak (6 476m n.m.), když v roce 2013 jsem vystoupil na Island Peak (6 189m n.m.) a v roce 2015 v Andách na Aconcagua (6 962m n.m.) Rád po návratu věnuji přispěvatelům fotoknihu z cesty s věnováním, případně přijedu udělat povídání o cestě s prezentací fotografií, nebo zašlu několik fotografií.

... a ještě něco navíc

Jako perličku uvádím, že zatím všechny výstupy až do sedm tisíc metrů absolvuji samozřejmě sólo bez kyslíku, nosičů, kuchařů atd. Všechno nesu na svých zádech i ve svých 70 letech:-).

Kdo jsem?

Profesí jsem klinický psycholog a celý život pracuji s lidmi. Možná i proto chodím po horách nejraději sám, fotografuji a prožívám různá dobrodružství.

Proč to dělám?

Pro překvapení a radost malých školáčků, vím, že bude veliká. Pro propagaci naší krásné země. Pro dobrodružství hor.

Přes Hihit nejenom proto, že mi může významně pomoci tento projekt uskutečnit, ale především proto, že je místem zprostředkujícím sdílení nevšedních zážitků s mnoha dalšími lidmi. Ti, kteří se budou na projektu podílet jsou moje příbuzné duše, se kterými chci svoje prožitky sdílet.

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 9
    Dobrý pocit z dobré věci

    Líbí se Vám projekt a prostě jej chcete jen podpořit, mít dobrý pocit a nic více. A poslat můžete 50 Kč, nebo taky milion (ten raději ne, to bych musel dětem postavit rovnou novou školu:-). Díky moc za podporu!

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    1,98 €
    (50 Kč)
  • zostáva 41 z 50
    Fotografie s poděkováním

    Fotografii formátu 15x21 cm přímo z této cesty spolu s osobním poděkováním za Vaši podporu Vám pošlu poštou, nebo předám osobně. 

    Sami si dopředu vyberete, zda budete chtít fotografii hor, přírody, nebo třeba něco z vesnického života v Nepálu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,48 €
    (290 Kč)
  • predané 5
    Výběr z nejlepších fotografií emailem

    Po návratu udělám výběr z nejlepších fotografií a spolu s poděkováním Vám jej zašlu emailem, abyste se mohli podívat jednak na nádhernou krajinu a hory Himálaje a pak i na děti a knihovnu, kterou jste tímto podpořili.

    Odměna bude pouze v elektronické podobě, takže se Vám neohmatá:-) a navíc ušetříme kus přírody.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • zostáva 30 z 40
    Pastelky pro děti Šerpů

    Do nejvýše položené školy na světě ponesu dětem 40 souprav barevných pastelek. Malování patří mezi 4 základní předměty ve škole a kvalitní české pastelky je něco, co je velmi potěší.

    Koupí této odměny přispějete na jedny krásné české Koh-i-Noor pastelky.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    19,39 €
    (490 Kč)
  • zostáva 47 z 50
    Unikátní fotokniha středního formátu

    Vždy s sebou beru zrcadlovku a nafotím spoustu dechberoucích hor a zajímavých lidí. Většinou je pak promítám na přednáškách, ale nyní z nich udělám po svém návratu i jedinečnou fotoknihu.

    Třeba Vás kniha s desítkami fotek také navnadí na cestování po Himálajích.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,18 €
    (990 Kč)
  • zostáva 15 z 20
    Dárek z Nepálu a fotokniha k tomu

    V horách můžete koupit od lidí spoustu ručně vytvářených drobností, obvykle jde o různé náramky, nebo řetízky z korálků. 

    Vyberu pro Vás nějakou z těchto drobností a pošlu nebo předám osobně spolu s fotoknihou středního formátu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Unikátní fotokniha velkého formátu dle Vašich představ

    Nádherné hory se vždy lépe vyjímají na větším formátu. Z výpravy se chystám udělat i maximálně 10 fotoknih, kde vyberu buď nejzajímavější fotografie hor, nebo přírody, nebo lidí a místní kultury a namixuji to podle toho, jakou knihu budete chtít, včetně poděkování za Vaši podporu.

    Věřím, že to pro Vás bude krásné prohlížení.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    114,78 €
    (2 900 Kč)
  • zostáva 2 z 3
    Přednáška o cestování nejen po Himálaji

    Chcete slyšet o tom, jaké je to lézt po horách v důchodovém věku:-)? Jak se leze na Aconcagua (6 962 m), nebo na Island Peak (6 189 m), a jak si přitom neutrhnout ostudu s o generaci mladšími borci? :-)
    Udělám pro Vás a Vaše přátele přednášku s fotografiemi, kdekoliv v České republice v termínu, na kterém se spolu domluvíme.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,76 €
    (9 999 Kč)
  • zostáva 1 z 2
    Přednáška o cestování a překonávání sebe sama pro Vaši firmu

    Chcete podpořit dobrou věc a zároveň ukázat Vašim kolegům ve firmě, že v jakémkoliv věku platí heslo "Kde je vůle, tam je cesta" :-)? 

    Rád Vám udělám přednášku nejen o horách a  cestování, ale třeba i o tom, jak se dá začít doopravdy pořádně sportovat až po padesátce, a že limitem je jen Vaše hlava a obloha nad ní:-).

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    791,61 €
    (20 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha o České republice pro nejvýše položenou knihovnu světa

    Kniha o České republice zůstane již navěky v nejvýše položené knihovně světa. A pokud budete chtít, tak do ní můžete připsat své osobní věnování pro všechny cestovatele, kteří si ji uprostřed hor otevřou.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    197,90 €
    (5 000 Kč)