Kněžmostský betlém

Navrácení historického betlému z roku 1905, který má velikou historickou hodnotu, do kostela sv. Františka Serafínského v Kněžmostě, kde bude mít své stálé místo. Nad betlémem bude vesnička z budov našeho náměstí.

  • Nevyužitý prostor v kostele, kde by měl betlém být

  • Model niky 1:5

  • Základ našeho nápadu, historický betlém

  • Historický betlém

  • Historický betlém

  • Historický betlém

  • Model s bránou

  • Model betlému s otevřenou bránou

  • Představe modelu v nice 1:5

  • Přidaná figura

  • Přidaná figura

  • Přidané figury

  • Přidané figury

  • Foto z natáčení filmu o projektu

  • Natáčení

  • Komentář k filmu

  • Komentář

  • Plakát k zahájení realizace díla

  • Vítězný návrh

  • Ať se dílo podaří. Děkujeme

197 €
vybrané z 4 739 €

4%

4% splnené

4 ľudia prispeli

Umenie, Vzdelávanie

Kněžmost, Středočeský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 25.11.2018 v 16:25.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Když se na konci roku 2017 konala v kostele svatého Františka Serafínského v Kněžmostě výstava betlémů, měli jsme příležitost podívat se na historický betlém, který patří kostelu už od počátku dvacátého století.Jsme Spolek přátel kultury Kněžmost a v kostele konáme nespočet kulturních akcí, koncerty, divadla, Mikuláš, atd., proto nám na této budově záleží a samozřejmě i na jejím interiéru, aby byl poutavý a zároveň poučný.Koncem 19. století si obyvatelé Kněžmosta kostel vybudovali svým nesporným úsilím i když byl každý proti tomu vrchnost, farář vedlejšího kostela a dokonce i církev. Přesto všechno se podařilo kostel pomocí sbírek postavit. Trochu nám to připomíná situaci jako před 175 lety, kdy se i my pomocí sbírek snažíme vrátit do kostela to co k němu patří.Okamžitě nás napadlo, že tenhle nádherný objekt by mohl být mnoho dalších let trvalou součástí kostela. Nechtěli jsme, aby se betlém každý rok rozkládal a po Třech králích opět skládal a uskladňoval někde v prostorách kostela. Na to se nám zdál příliš cennou historickou památkou. Představili jsme si, že bychom v našem kostele mohli z betlému udělat stálou expozici.

Co je náš cíl?

Rádi bychom historický betlém vrátili do našeho kostela a zároveň ho obklopili městečkem, ve které návštěvníci bezpečně poznají Kněžmost z dob první republiky. Usilujeme o to, aby se expozice stala součástí kulturního dědictví obce.

Detaily

Tam, kde vstupní prostor kostela ústí do hlavní lodi, jsou ve zdi pod kůrem po obou stranách krásné architektonické prvky, impozantní niky. Právě tu vpravo od vchodu bychom chtěli využít k umístění betlému. Vzhledem k tomu, že betlém má na šířku 195 cm a hluboký je 70 cm, je nika se svými rozměry 200x100x329 cm pro náš projekt ideálním prostorem.

Abychom si výsledný dojem dovedli představit, vyrobili jsme model niky s betlémem v měřítku 1:5.

Betlém se bude skládat ze dvou hlavních částí: z historického betlému našeho kostela a z městečka nad betlémem. A tady jsme u jádra našeho projektu: od začátku jsme věděli, že tím městečkem bude Kněžmost a nad stájí se objeví budovy jeho náměstí, tak, jak vypadalo za první republiky. Chtěli jsme z kněžmostského náměstí zachytit co nejvíc budov, ale limitovala nás perspektiva a hlavně šířka niky. Nakonec jsme rozhodovali vylučovací metodou, s výjimkou tří budov, které jsou pro Kněžmost charakteristické a v našem projektu nesmí chybět: kostel, radnice a škola.

Zároveň s projektem vzniká i kronika o jeho průběhu, kde budou zapsaní všichni dárci, kteří na projekt přispějí. Kronika bude dostupná přímo u betléma.

... a ještě něco navíc

V kostele do loňského roku nebyl zavedený elektrický proud. Museli jsme při každé akci natahovat 100 metrový kabel přes cestu z protějšího domu od hodných lidí, kteří nám tak proud poskytli. Dnes už máme proud svůj. Uvědomili jsme si, že když se dá dohromady parta dobrých lidí a pár osvícených sponzorů, tak se dílo podaří, to nás přimělo k projektu s betlémem. K původním postavám historického betlému přidáme další: slona a velblouda, domácí zvířátka a muzikanty a nějaké budovy z první republiky a to by v tom byl hrom, aby se to nepodařilo.

Kdo jsme?

Jsme Spolek přátel kultury v Kněžmostě, nemáme svou webovku ani fejzbuk, jsme staromilci a dokladem naší práce je naše pamětní kniha spolku ve které mimo kulturních aktivit naleznete i dokumentaci k práci na kostela jako např, rekonctrukce sakristie, I. etapa elektrifikace, podložení zadních lavic sokly, aby diváci lépe viděly, no a v současné době i II. etapa elektrifikace spojená s osvětlením a topením, to vše s naší pomocí a štědrou pomocí sponzorů.

Proč to děláme?

Třeba proto, že chceme navrátit kostelu jeho dávný lesk a také co jeho je, a třeba proto, že když jsme promítali film, který je součástí tohoto portálu ( v odkazech) viděli jsme jak dřive narození tají při pohledu na budovy, které už nejsou, ale oni si je pamatují, jako obchůdky kam chodili nakupovat s maminkou, nebo možná poznali svou lásku, nebo.... Byl na ně při tom krásný pohled a uvědomili jsme si, že neděláme jenom betlém, ale betlém, který by měli poznat i mladší generace a možná mít hrdost z toho, že sounáleží s obcí a regionem kněžmostska.

.

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 0
    Pamětní list

    Pamětní list s fotografií projektu a jeho popisem.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 0
    Pozvánka na slavnostní koncert u příležitosti otevření betléma.

    Pokud se podaří vybrat cílovou částku bude první adventní neděli slavnostní koncert u příležitosti otevření betléma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • predané 0
    Pozvánka na koncert a pamětní list.

    Pamětní list bude jednou dobovou připomínkou toho čemu jste pomohli a atmosféra Vánoc spolu s koncertem a fotografií u betlému, bude vzpomínka na zbytek života.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,80 €
    (400 Kč)
  • predané 4
    Sada vánočních perníků s pamětním listem, zápis do kroniky a pozvánka na slavnostní otevření betléma

    Za každých 1000 Kč na Vás čeká jedna sada třinácti sádrových replik vánočních perníčků na stromeček, vyrobených podle forem z konce 19. století, k tomu pamětní list s poděkováním za finanční dar, zápis do kroniky (jméno, bydliště a výška fifnančního daru) a pozvánka na slavnostní otevření betléma

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,49 €
    (1 000 Kč)