(Zá)zrak jménem DOT Glasses

Více než 1 miliarda lidí na světě špatně vidí. A to i přesto, že lze jejich oční vadu řešit dioptrickými brýlemi. Ty jsou však pro ně nedostupné. DOT Glasses je řešení. Pomozte nám s DOT Glasses změnit pohled na svět.

Autor: DOT Glasses

  • Náš první uživatel Samuel, Angola, 2018

  • Náš druhý uživatel, Angola, 2018

  • Dioptrické brýle DOT Glasses, 2018

  • Jeden z prvních návrhů DOT Glasses, 2015

  • CAD návrh pro výrobu, 2017

  • Jednotlivé moduly brýlí

  • Nástroj na měření vzdálenosti zornic a test zraku

  • Sluneční brýle ve skutečné DOT Glasses obroučce

  • Náramek DOT Glasses "Vision for the World"

  • Tričko DOT Glasses "Vision for the World"

  • Nerezová termolahev DOT Glasses

  • Náš tým: Romana, Joanna, Philip a Vojta

17 949 €
vybrané z 15 832 €

113%

113% splnené

233 ľudí prispelo

Technológie, Dizajn

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 22.11.2018 v 15:55.

Zobraziť všetky odmeny

VÍCE NEŽ 1 MILIARDA LIDÍ VIDÍ ASI TAKTO: 

Blurred African Children

Počet lidí trpících vadou zraku, kterou lze řešit dioptrickými brýlemi je zhruba 1 miliarda (WHO, IAPB), podle některých odhadů dokonce až 2,5 miliardy (BCG, Essilor, Clearly). To je téměř třetina světové populace! Pro tyto lidi jsou brýle nedostupné buď z finančních důvodů, nebo proto, že v dané lokalitě brýle nejsou k dostání.

Když špatně vidíte, vaše schopnost učit se výrazně klesá. Na světě trpí vadou zraku 30% dětí (BCG, Essilor). Dopady na sociální vývoj jsou obrovské a často vedou k negramotnosti v dospělosti.

Když špatně vidíte, je těžké se uživit. A čím jsou oči starší, tím větší dopad vada zraku na sociální úroveň má.

Chinese Kid   

PŘED NÁMI TO ZATÍM NIKDO NEVYŘEŠIL

Mnozí se o řešení špatného zraku ve světě pokusili. A patří jim velký respekt. Nikomu se to ale zatím doopravdy nepodařilo. Dosavadní řešení jsou příliš složitá, nebo příliš nákladná, aby se ujala globálně. A žádné není dlouhodobě udržitelné.

NÁŠ PŘÍBĚH, NÁŠ CÍL

"Tak je to správně, tak se to dělalo vždycky." Proto to děláme jinak. Chtěli jsme, aby dioptrické brýle byly dostupné všem. Museli jsme se proto vymanit z tradičního myšlení. Rozhodli jsme se pro “dost dobrý zrak”, nikoli pro zrak perfektní.

ČOČKY

Začali jsme s radikálně zjednodušenou koncepcí brýlových čoček. Z vlastní zkušenosti jsme věděli, že malá odchylka od dokonalého vidění je pro lidi s brýlemi docela běžná. Předpisy na brýle jsou přesné jen krátkodobě, neboť zraková ostrost se mění. Dokonalý zrak je tedy spíše luxusem, než kritickou potřebou. Mluvili jsme s řadou odborníků a provedli jsme základní statistické modelace a ukázalo se, že princip dost dobrého zraku by mohl vést k revoluci v průmyslu. Protože i chytře omezený výběr čoček změní lidské životy k lepšímu, zjednošuje dodavatelský řetězec, snižuje náklady na skladování, zjednodušuje testování zraku... Jinými slovy, malá změna obecně přijímaných parametrů péče o zrak odstraňuje bariéru, která činí péči o zrak nedostupnou.

Kromě toho se nám podařilo vyvinout oboustranou čočku pro pravé i levé oko, a to díky jednoduché rotaci čočky na vodorovné ose. V praxi to znamená, že do brýlové obroučky lze zasadit stejnou čočku pro obě oči.

Jeden z prvních nákresů DOT Glasses z roku 2015:

Spectacler Early Model

OBROUČKY

Museli jsme vyřešit jednotnou konstrukci brýlových obrouček. Každý z nás má různě tvarovanou hlavu a obličej, což hraje zásadní roli při výběru brýlových obrub. My jsme ale potřebovali obroučky jen jedny - pro všechny. Jednali jsme s mnoha konstruktéry-vývojáři, kteří však nebyli schopni najít cílové řešení. Až po 3 letech se stal zázrak a chlapi ze společného podniku Mercedes-Benz a AKKA Technologies nám pomohli k vítěznému okamžiku – na světě se zrodily první, masově vyrobitelné, stylové brýlové obroučky, přizpůsobitelné každému (one-size-fits-all).

Obroučky jsou sestaveny z modulů, které do sebe jednoduše zapadají a v terénu je složíte během několika minut. Délka koncových stranic je nastavitelná, aby brýle dobře seděly na (všech) uších a nastavitelný je i nosník, aby se jeho délka dala upravit podle různých vzdáleností zornic. Hodnota představující vzdálenost mezi středy zornic je totiž klíčový údaj uživatelů dioptrických brýlí.

Obroučky jsou lehké, extrémně robustní, odolné vůči klimatickým podmínkám i proti nárazu, lze je složit jako běžné brýle a jsou módního vzhledu. Jak už bylo řečeno, do obroučky lze zasadit čočku pro pravé i levé oko, takovou kombinaci čoček a unikátní obroučky ještě nikdo nemá.

CAD model pro 3D tisk z konce roku 2017:

DIAGNOSTIKA

Kromě brýlových obrouček a oboustranných čoček jsme navrhli nástroj pro výběr nejvhodnějších čoček pro každé oko (jde v podstatě o jednoduchý test zraku na místě) a nástroj pro měření vzdálenosti zornic.

Jsme přesvědčeni, že s našimi inovativními návrhy, zjednodušenými procesy a vůbec celkovou filozofií maximálního zjednodušení budeme schopni dioptrické brýle DOT Glasses nabídnout všem, kdo je potřebují. Kombinujeme totiž nízké výrobní náklady, zjednodušenou logistiku a diagnostiku bez nutnosti očního lékaře. Budeme-li úspěšní, bude jeden pár dioptrických brýlí stát kolem 1 dolaru.

DOT GLASSES 2018

DOT Glasses

PRVNÍ DODÁVKA "ZRAKU" DO ANGOLY

Naše kolegyně Joanna strávila léto v Angole a testovala praktičnost DOT Glasses a reakce nových uživatelů. Prvním majitelem DOT Glasses se stal Samuel (z naší úvodní fotky). Funkční dioptrické brýle jsme takto předali desítkám lidí.

   

PROČ HITHIT?

Celkové náklady na výrobu a dodání prvních 100 kusů brýlí z 3D tisku jsou samozřejmě vysoké - téměř 1 500 Kč za kus (bez započítání všech našich osobních investic za poslední 3 roky). Naším snem je dostat se s vyšším objemem produkce až na cenu blízkou 1 dolaru (cca 20 Kč).

S pomocí Hithit kampaně se dostaneme na cenu 150 Kč za dodaný kus dioptrických brýlí při 100 000 vyrobených kusů. S cenou nám pomůže i tzv. “Matching Grant” od České rozvojové agentury zdvojnásobující vaše příspěvky. V nákladech jsou na začátku velké jednorázové položky jako je například "vstřikovací forma" pro lisování.

Po Hithit chceme rozjet globální Kickstarter kampaň, abychom se dostali na cenu 60 Kč za kus při objemu 1 000 000 kusů. A když vyrobíme více, dostaneme se časem na ten vysněný dolar!!!

PLÁNOVANÁ DOSTUPNOST DOT GLASSES

Spuštění první velkosériové výroby (50-100 tisíc kusů obrub) plánujeme do konce roku 2018. Výrobu máme již nasmlouvanou. Komerční podmínky dohodnuty. Jedinou otevřenou položkou nyní je, jak dopadne Hithit kampaň.

DISTRIBUCE

Pro prvotní distribuci DOT Glasses máme již řadu partnerů napříč cílovými zeměmi (Indie, Afghánistán, Angola, Ghana). Poptávka a distribuce nás tedy netrápí, vše se nyní točí kolem zahájení výroby.

DOT GLASSES TÝM

Jsme 4 nadšenci. Philip je inovátor a leader, který kombinuje nakažlivý optimismus s pragmatickým realismem. Jeho celoživotní vášní je hledání řešení na velké problémy, což mu dobře posloužilo v jeho letité podnikové a poradenské kariéře. Romana je právnička, ale po zkušenostech z Afriky, kde učila první stupeň, jí to táhne jinam. Aspoň že zajistila užitný vzor na naše brýle:-). Vojtěch dobyl korporátní a podnikatelský svět, má nesčetně zkušeností technických, prodejních i marketingových, což se nám dost hodí. Joanna je podnikavý profesionál a pedagog, který do týmu přináší různorodé dovednosti získané z jejích zkušeností z oblasti politiky, fundraisingu, progresivního vzdělávání a nevládních organizací.

Začali jsme v České republice, ale i díky Tobě změníme svět! Děkujeme.

Aktuality

21.3.2019 Rozesíláme odměny

Milí podporovatelé, v těchto dnech rozesíláme poštou Vaše odměny, ke konci příštího týdne by tak měly být již všechny doručeny (kdyby se tak nestalo, prosím pište na info@dotglasses.org). V samostatném emailu Vám také zašleme návod na oční cvičení, který jsme dali dohromady s oční specialistkou.…

Viacej

7.2.2019 Odměny se připravují u dodavatelů a DOT Glasses tým se připravuje na spuštění pilotního projektu v Indii

Odměny Odsouhlasili jsme výrobky v designu „Vision for the World“ (na výrobcích, kde se tento potisk objevuje) a odhadujeme, že za 3 až 4 týdny začneme s distribucí všech odměn. Že je odměna na cestě, Vám dáme předem vědět. Finalizujeme též návod na každodenní zrakové cvičení, které Vám pomůže…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 56
    Rozhodnu se sám, kolika lidem zlepším zrak. Jen tak.

    Projekt a cíl se mi fakt líbí, rád pomohu, za každých mých 150 Kč dostane jeden špatně vidící dioptrické brýle 👓 a já za to nic nechci.

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 62
    Zlepším zrak jednomu a pro svůj zrak taky něco udělám

    Rád poskytnu stopade na jedny dioptrické brýle 👓pro někoho, kdo je potřebuje. 

    Jako poděkování dostanu emailem návod, jak udržet svůj vlastní zrak v kondici díky očním cvičením.

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 33
    Zlepším zrak 3 lidem a dostanu náramek projektu

    Přispěji na troje dioptrické brýle 👓 a jako poděkování dostanu silikonový náramek DOT Glasses ⚪️ s potiskem "Vision for the World".

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 26
    Zlepším zrak 7 lidem a dostanu tričko projektu

    Přispěji na sedm párů dioptrických brýlí 👓a jako poděkování dostanu 👕 tričko s potiskem "Vision for the World".

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    35,62 €
    (900 Kč)
  • predané 22
    Zlepším zrak 10 lidem a dostanu nerez termolahev projektu

    Přispěji na deset párů dioptrických brýlí 👓a jako poděkování dostanu nerezovou termolahev DOT Glasses.

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • predané 26
    Zlepším zrak 20 lidem a dostanu sluneční brýle v originální obroučce DOT Glasses

    Přispěji na dvacet párů dioptrických brýlí 👓a jako poděkování dostanu sluneční brýle 🕶 ve skutečných DOT Glasses obroučkách.

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • predané 6
    Zlepším zrak 60 lidem a dostanu všechny odměny projektu

    Přispěji na šedesát 👍 párů dioptrických brýlí 👓a jako poděkování dostanu vše co máte: sluneční brýle 🕶 ve skutečných DOT Glasses obroučkách, nerezovou termolahev DOT Glasses, tričko 👕 a slikonový náramek ⚪️ s potiskem "Vision for the World".

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    356,22 €
    (9 000 Kč)
  • predané 2
    Patron. Zlepším zrak 330 lidem, dostanu všechny odměny a zajdu na večeři Patronů a zakladatelů

    Díky mně dostane 330 lidí 👍👍 dioptrické brýle 👓 a změním jim tak život.

    Mohu se zúčastnit večeře Patronů a zakladatelů projektu v partnerské restauraci La Bottega a případně přispět vlastními nápady.

    Dále dostanu vše co máte: sluneční brýle 🕶 ve skutečných DOT Glasses obroučkách,  nerezovou termolahev DOT Glasses, tričko 👕 a slikonový náramek ⚪️ s potiskem "Vision for the World".

    (Rádi Ti za podporu poděkujeme veřejně, pokud nám v poznámce zanecháš odkaz na svůj profil na sociálních médiích.)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 979,02 €
    (50 000 Kč)