Krčma na hradě Hartenberg s bylinnou zahrádkou a infocentrem

Pomozte nám oživit hradní nádvoří a vybudovat stylovou hradní krčmu, jež návštěvníkům dovolí si vychutnat déle místního genia loci třeba u férové kávy, piva či nějaké dobroty. Součástí projektu je také infocentrum hradu se suvenýry a venkovní posezení.

  • budoucí posezení venku u bylinek

  • obnovená hradní kaple sv.Tří králů

  • dobrovolníci

  • dobrovolnický sál na hradě 2 patro

  • z kulturních akcí

  • z kuturních akcí

  • vzdělávání

  • Mikulášská Jízda

  • hradní srpnové mše

  • dozděním, zastřešemím vznikne hradokrčma

  • dozdívání, zastřešení s výhledem na hrad

  • 1985 stav po požáru

  • Nádvoří 1975

  • stav hlavního paláce po vyklizení sutě 2006

  • stav před požárem 1985

  • 1930

  • na začátku rok 2002

4 945 €
vybrané z 14 622 €

33%

33% splnené

149 ľudí prispelo

Komunita, Vzdelávanie

Josefov, Karlovarský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 18.12.2017 v 15:11.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

 V roce 1997 se v novinách objevil inzerát -  zámek na prodej . Místní noviny otiskly zcela neobvyklý inzerát a zájemce se našel. Záhy tedy zdevastovaný historický objekt získal nového majitele, spojence a ochránce. Na úplném začátku tu byl sen, byla tu vize a bylo tu velké odhodlání, ale pramalá zkušenost, nic moc peněz a kromě toho také kopec sutin.  Objevilo se pár stejných nadšenců  a  vůle tento stav společně změnit, a tak to začalo. Den za dnem, dlouhé roky byly věrnými společníky kyblík, lopata, krumpáč, síto, nesčetné děravé rukavice a všudypřítomné mozoly a nová přátelství.

Na přelomu tisíciletí začal tedy nový majitel zachraňovat něco, co se dle mnohých záchránit vůbec nedalo. Zakoupil zdevastovanou a zapomenutou  zříceninu hradu-zámku v malebné, ale pusté krajině podkrušnohoří. Bývalý ministeriální hrad  během 17-19. století přestavěný na zámek, jež mnohá staletí plnil důležité funkce v příhraničních oblastech, dostal zničující údery v letech 1985-1991 úmyslně založenými požáry. Těmto požárům předcházela letitá devastující péče stáních statků od roku 1948. Nový majitel se za pomoci mnoha dobrovolníků z celého světa pustil do ručního vyklízení  mnohametrových nánosů sutin a třídění materiálu. Na začátku prací  se zde tyčil  spíše pořádný kopec s bujnou vegetací.  Vyklízelo se dlouhé roky, prováděly se stabilizační a záchranné práce, probíhala letitá archeologie či stavebně historický průzkum. Během let 2000-2014  hrad vydal nejedno tajemství o své pohnuté historii, ale také stmelil mnoho lidí, od dobrovolníků, zaměstnanců, odborníků po další přátele a návštěvníky hradu. Od roku 2000 se stav objektu velmi změnil. V současnosti jsou přístupná dvě obnovená patra velkého paláce se zajímavými expozicemi, které dokumentují záchranné práce, obnovu, dobrovolnictví  a hradní život. Druhé patro potěší obnovenou hradní gotickou kaplí sv.Tří králů, dobrovolnickým sálem a chystá se také zpřístupnění věže, která přišla o střechu ještě v roce 1991. Každý rok vzniká kus něčeho nového.  Veřejnosti je hrad přístupný druhým rokem a tak se Hartenberg začíná opět dostávat do povědomí veřejnosti. Díky stavebním pracím, kulturním akcím a dobrovolnictví se opět hlásí o své místo a nabízí nejednu zajímavost.

Co je náš cíl?

Cílem projektu je vybudovat na hradě zázemí, jednoduchou, ale stylovou hradní krčmu s  venkovním i vnitřním posezením s výhledem na celý hrad, kde si návštěvníci  budou moci vychutnat nejen genia loci místa, ale třeba i speciální pivo z minipivovaru, férovou kávu, bylinkový čaj z hradních bylinek, palačinku hradního pána a nebo další dobroty.  Součástí stavby bude i malé včleněné infocentrum s prodejem suvenýrů.  Přejeme si nabídnout trošku pohodlí návštěvníkům a využít lépe potenciál hradu i v nepřízni počasí.Součástí této vize je také v této krčmě nabízet  spíše férové produkty k pití i jídlu a tak veřejnost seznámit s těmito produkty, jejich nadhodnotou, příběhem a dostupností. Tato krčma vznikne v pravé části nádvoří u stávající bylinné zahrádky a jižních  hradních teras. Nyní zde stojí zbytek nevyužité nádvorní budovy. Věříme, že nám nové zázemí poslouží také třeba i k pořádání různých workshopů a setkání, které zase mohou posunout některé práce a obohatit zdejší  aktivní život. Rádi poskytujeme vybudované prostory i jiným projektům, které něco posouvají, pomáhají kde je třeba a hradokrčma takové zázemí může poskytnout i dalším aktivním lidem, spolkům  a organizacím v regionu.

Detaily

Původně hrad později zámek s více jak 800 letou historií, který málem nepřežil správu a péči bývalého režimu od konce druhé světové války byl roce 1985 úmyslně vypálen a zdevastován. Zřícenina našla svého nového majitele v roce 1997. Naposledy zde hořelo rukou vandalů ještě v roce 1991. Nový majitel se s pomocí dobrovolníků a přátel pustil do složité záchrany. Od roku 2000 zde probíhají  stabilizační, záchranné a stavební práce, ruku v ruce s archeologií a památkovým dohledem. V současnosti Hartenberg zajištuje v regionu bohatý kulturní život díky mnoha akcím. Nabízí zajímavé seznámení s historií místa  třeba díky komentovaným prohlídkám a  ukázkám obnovy. Hrad se díky  aktivnímu zapojení dobrovolníků z celého světa stal také vyhledávanou mezinárodní dobrovolnickou základnou.

To , co zde postrádáme, je lepší zázemí, které nabídne návštěvníkům posezení s občerstvením a možnost se zde zastavit. V plánu je dozdění a zastřešení rozpadlé nádvorní budovy hradu, kde by vznikla originální hradokrčma s vnitřním i venkovním posezením u bylinkové zahrádky s výhledem na celý hrad i majestátní údolí. Hradokrčma nabídne návštěvníkům lehčí občerstvení, férovou kávu, či speciální pivo a úkryt před případným nečasem. Součástí stavby bude také malé infocentrum s prodejem suvenýrů a vstupenek. Převažovat by měly produkty s duší , jídla i nápoje na základě férového podnikání. Zázemí se dále využije dobře i u kulturních nebo vzdělávacích akcí, ale i jako zázemí pro dočasné řemeslníky, kteří budou přicházet v budoucnu  například  kvůli stavbě krovu a střechy hradu. Za vybrané prostředky z projektu plánujeme pořídit hlavně stavební  materiál, trámy, prkna,cihly, lepenku a také oplotit venkovní posezení a vyrobit  lavice a stoly.

... a ještě něco navíc

Od roku 2000 na hradě přidalo ruku k dílu více jak 1000 dobrovolníků ze 74 zemí světa. Hartenberg se stal mezinárodní dobrovolnickou akademií  a svou činnost stále rozšiřuje. Před lety rovněž spolek Hartenberg založil sociání podnik a stavební huť, která zaučuje a zaměstnává lidi na pokraji společnosti a učí je starému řemeslu. Stavební huť Hartenberg je vyhledávanou firmou mezi zájemci o obnovu památek v regionu. V roce 2016 dostaly provedené záchranné a  stavební práce na Hartenberku nejvyšší ocenění NPÚ-Patrimonium pro futuro. Pořádáme také mnoho let řadu oblíbených kulturních akcí s vysokou návštěvností  a čile rozvíjíme komunitní život.  Na území hradu a přilehlého okolí probíhá například největší Mikulášská Jízda v ČR. Zabýváme se také enviromentálním vzděláváním. U nás platí rčení, že  samotná cesta je již cílem a to vám rádi při návštěvě našeho hradu ukážeme. K budování toho máme ještě velmi mnoho,ale to není překážkou tomu, abychom dobře využívali potenciál místa již dnes. Celý proces obnovy, návrat k řemeslu, setkávání lidí a prolnutí se s kořeny pokládáme za velký přínos nejen pro region.

Kdo jsme?

Jsme parta prý nadšenců až bláznů, kteří se nezávisle na sobě  zatoulali do těchto západních hvozdů  a do cesty se jim postavila  tajemná zřícenina kdysi  prosperujícího panství,  jehož příběh nám učaroval. Zamilovali jsme se do tohoto místa  a začali dělat vše proto, abychom obnovili jeho zaniklou krásu i smysl, protože věříme, že je to důležité a pěkné.  Jsme parta lidí, která se nebojí práce, ale vždy hledá smysl a naplnění v tom co dělá. Nejde nám jen o obnovu nebo záchranu něčeho historicky cenného,  jde především  o navrácení života do místa, které tvořilo příběhy, osudy a které nabízí i dnes širokou škálů možností.  Samozdřejmě to není  jen o nás pár lidech, kteří to tady na Hartenberku kdysi  spustili. Jde o mnohem víc lidí, které sem cestu našli a stali se součástí hradního příběhu, který je velmi dynamický.

Proč to děláme?

Máme to  rádi, věříme, že tato silná místa a příběhy lidé potřebují, zvlášt v dnešní uspěchané době. Naše letité úsilí se vkládá především do  hradu a do práce s lidmi, rozvoje komunity a neměli jsme zatím  moc možností věnovat se vzniku lepšího zázemí. To bychom nyní moc rádi napravili  a proto se pouštíme do  projektu Hradokčmy. Věříme, že  vzbudíme Váš zájem a  Vy naši práci na Hartenberku rádi  oceníte, podpoříte a také k nám přijedete. Nepochybujeme, že vznikem hradokrčmy vzroste jak návštěvnost, tak zájem a spokojenost návštěvníků. Společně vytvoříme také možnost pořádat zde další  workshopy a setkání, které nás o kousek posunou dál. Srdečné díky za Váš čas při čtení těchto řádků a za zvolenou pomoc. Moc si toho vážíme! Těšíme se a zveme Vás v roce 2018 na hradní návštěvu  - tým Hartenberg

Aktuality

28.11.2017 Článek o naší kampani v tisku

https://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/hartenberg-chce-vybudovat-hradokrcmu-pomuze-kampan-20171108.html

Viacej

28.11.2017 Malá ochutnávka odměn

Ochutnávečka z odměn...Parádní keramický hrnek.....hodí se jako vánoční dárek, také máme variantu s bylinkami z hradu- uvidíte , že obojí bude mít úspěch, to se zaručujeme..obojí je dělané s láskou .-) Také slušivé hradní tričko dle výběru- Hartenberg je dobrá značka Dárkový set-také i jako…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 14
    Malé,ale přesto velmi milé.

     Za váš milý příspěvek velmi děkujeme a posíláme hradní objetí  a srdečné pozvání k nám na Hartenberg.
     

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    1,98 €
    (50 Kč)
  • predané 18
    Milá pomoc - sponzorský pohled s poděkováním.

    Doručíme vám pohled v hodnotě 100 Kč + poštovné  s hradní obnovou s vepsaným přáním a citátem právě pro Vás.

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    4,74 €
    (120 Kč)
  • predané 13
    Dobrý pocit - placka + vstupenka na hrad.

    Tuto odměnu si  můžete vyzvednout u nás nebo zašleme poštou.   Jde o kovovou, pěknou placku s logem nebo obrázkem hradu, vstupenkou na hradní prohlídku  a  vložené přání s poselstvím pro Vás .  

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    5,93 €
    (150 Kč)
  • predané 9
    Hezká pomoc - klíčenka s logem + vstupenka.

    Moc pěkná kovová  klíčenka s logem a srdcem, která může posloužit i jako otvírák + vstupenka na hrad a vložené přání s poselstvím pro Vás. Můžete si vyzvednout zde nebo posíláme poštou .

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,88 €
    (250 Kč)
  • zostáva 23 z 40
    Parádní pomoc - krásný keramický hrnek.

    Pěkný keramický hrnek dělaný na zakázku s hradem nebo jiným motivem v dárkovém balení  +  vstupenka na hrad a poselství vložené přímo pro Vás. Možné vyzvednout u nás nebo zašleme poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    13,83 €
    (350 Kč)
  • zostáva 9 z 20
    Dárek z hradu, co voní a chutná.

    Krásný , originální keramický hrnek +  bylinky v pytlíku z hradní zahrádky dělané s láskou citem a  péčí + vstupenka na hrad a poselství přímo pro Vás. Můžete si vyzvednout u nás nebo posíláme poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    17,78 €
    (450 Kč)
  • predané 28
    Labužnická pomoc, jež si vychutnáme v nové krčmě.

    Pivko nebo férová káva, palčinka hradního pána nebo jiná dobrota dle výběru v nové hradokrčmě s  opečovanou prohlídkou hradu  vše pro 2 osoby.
    Čerpat můžete zde v sezoně 2018 i dál, zašleme voucher.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • predané 8
    Prohlídka hradu speciál s průvodcem + promítání archivního filmu.

    Obzvláště opečovaná prohlídka hradu s promítáním v dobrovolnickém sále  s následným občerstvením v krčmě a výběrem upomínkového předmětu pro 2 osoby.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,71 €
    (600 Kč)
  • predané 1
    Láhev moravského vínka s obrázkem hradu pro pohodový večer.

    Lahvinka červeného nebo bilého moravského vínečka ,dle výběru s věnováním + 2x vstupenka na hrad a dárkový dřevěný magnet na památku.
    Posíláme poštou nebo si můžete vyzvednout do roka u nás.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    27,66 €
    (700 Kč)
  • predané 2
    Hodně milá pomoc - dárek z hradu - balíček poslední záchrany.

     Ideální i jako dárek pro chlapáky  obsahuje pěkný kovový,zapalovač,placatku,otvírák + 2x vstupenku na hrad. Můžete vyzvednout zde, nebo zašleme poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    29,64 €
    (750 Kč)
  • predané 14
    Hodně solidní pomoc - Parádní hradní tričko a vstupenka na hrad.

    Pěkné hradní triko s obrázkem nebo logem hradu v bílé , černé, hnědé- s obrázkem hradu, různé velikosti + 2x vstupenka s občerstvením na hrad a přáníčko.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • predané 3
    Luxusní pomoc - Vstupenky na hradní akce 2018.

    Vstup na veškeré  hradní akce v roce 2018 pro dvě osoby - Hradní slavnosti, Strašení, Mikulášskou Jízdu, Vinobraní a pohled s poděkováním a přáním. K vyzvednutí z nás nebo zasíláme poštou  po domluvě.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    59,28 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 14 z 15
    Super solidní pomoc - Dárkový hradní set ( možno vánoční).

    Dárkový balíček s moc pěkným keramickým hrnkem,plackou,magnetem,tričkem,zapalovačem, klíčenkou + 2x vstupenkou na hrad + vstupenky na akce 2018 pro 2 osoby. Zasíláme poštou nebo k vyzvednutí zde u nás.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    118,55 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Dobrodružná pomoc - Minikurz stavební huti - Jak se staví hrad.

    Minikurz stavební huti kde objevíte um zdění s kamenem, stavbu kleneb a třeba jak na šalung, nebo truhlářinu.
    Teorie, ukázky, možnost vyzkoušení si s dohledem. 
    Dvoudenní, včetně obědu, možné i přespání
    ale i dle individuální domluvy na míru.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,31 €
    (3 500 Kč)
  • zostáva 1 z 5
    Extra pomoc - Hartenberský pivní speciál soudek 30l.

    Na zakázku uvařené  pivečko z minipivovaru, soudek 30l s věnováním + volné časově neomezené vstupenky na hrad 30 ks. K vyzvednutí u nás nebo zařídíme dovoz.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    158,07 €
    (4 000 Kč)
  • predané 0
    Super pomoc - pronájem dobrosálu na hradě.

    Pronájem hradního prostoru v tvz Dobrosále- dobrovolnickém sále v druhém patře hradu, možnost promítání + společná  prohlídka hradu + dobrá kavička  s koláčem pro každého.
    kapacita do 40 osob
    Od  května do října. Zašleme voucher.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • predané 0
    Super pomoc - pronájem hradní kaple.

    Možnost uspořádání třeba svatebního obřadu ve vyzdobené hradní kapli sv.Tří králů pro ty co mají rádi něco nového.
    Dle domluvy na míru. Vyzdobíme a připravíme uvítání svatebčanů +  volné vstupenky na hrad. Zašleme voucher.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • predané 0
    Charismatická pomoc - pronájem Hradokrčmy.

    Pronajmeme novou hradokrčmu dle domluvy, na soukromou oslavu, pracovní schůzky, workshopy a další . Přidáme zajímavou  prohlídku hradu , max počet osob 40 osob a maličkost od hradního pána pro každého. Zašleme voucher.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    237,11 €
    (6 000 Kč)
  • predané 4
    Mega pomoc - Velké díky- zvěčnění jména dárce nebo firmy v dobrovolnickém sále.

    Zvěčnění jména jednotlivce či názvu firmy v dobrosále uvnitř hradu na čestné desce dárců + volné vstupenky na hrad +vstupy na hradní akce (cca 40 ks)dle domluvy. Poděkování  uveřejníme rovněž na webu a faceboku hradu  a  přidáme jednorázový  pronájem prostoru dle výběru během roku po domluvě. Zašleme voucher.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    395,18 €
    (10 000 Kč)