Fazil Iskander: Králíci a hroznýši - bajka o totalitě

Králíci a hroznýši jsou zábavnou alegorií na totalitní režim. Tato bajka spisovatele Fazila Iskandera v češtině dosud nevyšla, což bychom velmi rádi napravili.

Autor: Anikdyjinak!

!Oběžník! Hroznýše královského

28.4.2017

V časných ranních hodinách se v naší kanceláři zastavil spěšný posel Hroznýše královského při svém pravidelném výplazu s oběžníkem Hroznýše královského. Přikládáme plné znění: 

OBĚŽNÍK HROZNÝŠE KRÁLOVSKÉHO

Byli jsme informováni, že náš královský bratranec Král králíků se obrátil na domorodce s trestuhodným výkladem předkládané knihy, který zavádějícím způsobem degraduje přirozený řád naší překrásné džungle a neváhá ho označit slovy jako nespravedlnost, čímž zpochybňuje odvěký koloběh a stabilitu a narušuje klid na poctivou práci k větší slávě hroznýšů. Klid, který je pro přežití všech obyvatel džungle klíčový. 

VE JMÉNU VELIKÉHO DRAKA,

My, Hroznýš královský, vydáváme následující POKYN!

VYZÝVÁME!

1. Všechny domorodce, kteří si ještě knihu nezakoupili, aby tak učinili, neboť náš vrchní královský pokladník nás ujistil, že knih k prodeji je stále dostatek.

2. Každého poctivého a čestného domorodce zdravého ducha i rozumu, nechť se seznámí s hrdinným bojem hroznýšů za normalizaci poměrů v naší krásné džungli, které byly tak krutě narušeny nezodpovědnými pokusy králíků o nastolení nikým nevyžádané svobody! 

3. Každý práceschopný domorodec, který ještě není majitelem knihy, nechť se tedy hlásí ke koupi, aby se vzdělal v tématu boje hroznýšů za naše tradice, vlastenectví, posvátné zákony a pořádek!

4. Domorodci, kteří se do 43 dnů od vydání tohoto oznámení neprokáží potvrzením o nákupu knihy, budou v případě odchytu zpracováni a vystaveni jako moderní spolkové dílo v našem paláci!

5. Oběžník nechť je doručen všem okresním hroznýšům!

v.r.

Opět je nám jasné, že text oběžníku Hroznýše královského může leckterému domorodci připadat příliš abstraktní, proto si dovolujeme se svolením jeho plaznosti Velikého Draka převést "Oběžník Hroznýše královského" do srozumitelné řeči:

"Jsme neobyčejně potěšeni skutečností, že cílová částka určená na pokrytí základních nákladů projektu byla vybrána v rekordním čase 24 hodin. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že naši přispěvatelé, kteří si jako odměnu vyberou tištěnou knihu, získají do svého číslovaného výtisku s originálním razítkem králičího království podle pořadí, ve kterém se k odměně přihlásili, také speciální razítko "povolení k četbě" Cenzorského úřadu Hroznýše královského. Číslovaná edice je určena výhradně přispěvatelům do našeho projektu."

Závěrečné poznámky Hroznýše královského si prosím nevšímejte. On takhle výhrůžně syčí běžně, ale ve skutečnosti domorodce zpracovává jen zcela výjimečně. 

A nikdy jinak!

8 865 €
vybrané z 3 778 €

234%

234% splnené

430 ľudí prispelo

Literatúra

Všetko alebo nič. Projekt skončil 10.6.2017 v 14:15.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 10
    Chci přispět na dobrou věc

    Pro dobrý pocit. 

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,98 €
    (100 Kč)
  • predané 8
    Chci přispět a chci hrníček s obrázkem z knihy

    Za svůj příspěvek dostanu hrníček s originální ilustrací z knihy "Králíci a hroznýši". Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,94 €
    (250 Kč)
  • predané 28
    Chci přispět a chci e-knihu

    Za svůj příspěvek dostanu elektronickou verzi knihy Fazila Iskandera "Králíci a hroznýši"

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,93 €
    (300 Kč)
  • predané 294
    Chci knihu!

    Za svůj příspěvek dostanu tištěnou knihu v pevné vazbě a originální záložku s ilustrací autora obrázků v knize. Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,91 €
    (400 Kč)
  • predané 35
    Chci knihu a hrníček

    Za svůj příspěvek dostanu tištěnou knihu v pevné vazbě, originální záložku s ilustrací autora obrázků v knize a hrníček s ilustrací z knížky. Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,86 €
    (600 Kč)
  • predané 8
    Chci knihu a tašku

    Za svůj příspěvek dostanu tištěnou knihu v pevné vazbě, originální záložku s ilustrací autora obrázků v knize a plátěnou tašku s ilustrací z knížky. Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,83 €
    (750 Kč)
  • predané 18
    Chci dvě knihy a hrníček

    Za svůj příspěvek dostanu dva výtisky knihy v pevné vazbě, dvě originální záložky s ilustrací autora obrázků v knize a hrníček s ilustrací z knížky. Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,77 €
    (1 000 Kč)
  • predané 24
    Chci tři knihy

    Za svůj příspěvek dostanu tři výtisky knihy v pevné vazbě a tři originální záložky s ilustrací autora obrázků v knize. Poštovné je zahrnuto v hodnotě příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    43,75 €
    (1 100 Kč)
  • zostáva 1 z 5
    Chci být významným sponzorem a ke knize dostat speciální dárek

    Za svůj příspěvek dostanu všechny odměny a navrch originálního plyšového hada, vyrobeného jen pro mě!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    198,85 €
    (5 000 Kč)